Στίβεν Ντέιβις: Αυτός είναι ο ρέκορντμαν της Β. Ιρλανδίας στον οποίο αναφέρθηκε ο Πογιέτ (vids)

Νότης Χάλαρης
Στίβεν Ντέιβις: Αυτός είναι ο ρέκορντμαν της Β. Ιρλανδίας στον οποίο αναφέρθηκε ο Πογιέτ (vids)

bet365

Αν η λέξη «σημαία» είχε μία συγκεκριμένη έννοια, τότε σίγουρα το όνομα του Στίβεν Ντέιβις θα ήταν ακριβώς δίπλα της. Το Gazzetta εκμεταλλεύεται τα λόγια του Γκουστάβο Πογιέτ και σας δίνει στο... πιάτο τον αρχηγό της Β. Ιρλανδίας.

«Είναι ένας ποδοσφαιριστής που καταλαβαίνει τον ρυθμό και ξέρει πότε πρέπει να πιέζει. Έχει τεράστιο σεβασμό. Δεν έχουμε τέτοιο παίκτη εμείς με τόσες συμμετοχές και χαίρομαι που βλέπω τέτοιους ποδοσφαιριστές». Ανάμεσα στις ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους της Β. Ιρλανδίας προς τον Γκουστάβο Πογιέτ, η μία περιελάμβανε τον Στίβεν Ντέιβις.

Η απάντηση του προπονητή της Εθνικής Ελλάδας με αφορμή το μεταξύ τους παιχνίδι σήμερα (27/09, στις 21:45) δίνει όσα θα έπρεπε να καταλάβουν αυτοί που δεν γνωρίζουν τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Το Gazzetta παίρνει την ευκαιρία και σας συστήνει τον έμπειρο μέσο.

17 χρόνια, 128 συμμετοχές και... συνεχίζει!

Το ημερολόγιο έδειχνε την 9η μέρα του Φεβρουαρίου του 2005. Η Β. Ιρλανδία αντιμετώπισε τον Καναδά σε φιλική αναμέτρηση δίχως το ματς ή οι συνθήκες να κάνουν τον ποδοσφαιρικό κόσμο να στρέψει τα βλέμματά του προς τα εκεί. Και λογικό, καθώς κανείς δεν ήξερε πως στο συγκεκριμένο ματς πραγματοποιήσε το ντεμπούτο του ένας ποδοσφαιριστής που θα γινόταν η... σημαία της χώρας.

Ο Στίβεν Ντέιβις ξεκίνησε στο βασικό σχήμα υπό τις «ευλογίες» του Λάρι Σάντσες παρότι ένα μήνα πριν είχε κλείσει τα 20 του χρόνια. Πρόκειται για την αφετηρία μία γεμάτης 17ετίας (!) στην διεθνή χώρο όπου ο Ιρλανδός μέσος έσπασε κάθε ρεκόρ με τη χώρα του.

Ο θρυλικός Πατ Τζένινγκς είδε το κοντέρ να σταματάει στις 119 συμμετοχές με το εθνόσημο, το καλοκαίρι του 1986 στην ήττα από την Βραζιλία για το Μουντιάλ. Έκτοτε, χρειάστηκαν να περάσουν δεκαετίες για να δούμε κάποιον ποδοσφαιριστή, όχι απλά να πιάνει τον θρυλικό πορτιέρε αλλά να τον ξεπερνάει κιόλας. Το όνομα αυτού ήταν του Στίβεν Ντέιβις, ο οποίος με την Εθνική Ελλάδας θα φτάσει τις 129 εμφανίσεις (!).

Το ματς της... ζωής του με την Ελλάδα και το όνειρο του EURO!

Όταν η Ελλάδα κληρώθηκε με την Β. Ιρλανδία για τους ομίλους του UEFA Nations League, σίγουρα δεν θα είχε καλύτερες αναμνήσεις καθώς στην τελευταία τους συνάντηση, οι Βορειοιρλανδοί είχαν κάνει το 2/2 στον όμιλο για τα ευρωπαϊκά προκριματικά του EURO 2016. Ωστόσο, δεν ίσχυε το ίδιο και για τον Ντέιβις. Ο 37χρονος μέσος είχε πραγματοποίησει ένα από τα παιχνίδια της καριέρας του με το εθνόσημο κόντρα στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα στη νίκη με 3-1 κατά της Ελλάδας, ο έμπειρος χαφ είχε σημείωσε δύο γκολ (1-0 και 3-0) ανοίγοντας και... κλειδώνοντας το τρίποντο για τη χώρα του. Μάλιστα με τη βοήθειά του, η Β. Ιρλανδία είχε φτάσει στα τελικά του EURO του 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας όπου και ο άσος της Ρέιντζερς έζησε το δικό του, μοναδικό όνειρο.

Με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο του η χώρα του δεν παρουσιάστηκε απλώς για τη συμμετοχή στη διοργάνωση αλλά κατάφερε να κάνει την έκπληξη σε όμιλο με Γερμανία, Πολωνία και Ουκρανία και να προκριθεί στους «16». Εκεί την σταμάτησε η Ουαλία αλλά και πάλι, είχε ζήσει αυτό που κάθε ποδοσφαιριστής θα ήθελε με τη χώρα του.

Ένας βετεράνος του «Old Firm» που τίμησε κάθε έμβλημα που φόρεσε!

Ο 37χρονος ποδοσφαιριστής είναι από τους παίκτες που μπορεί να μην έκαναν ποτέ το μεγάλο βήμα αλλά έχουν μία ισχυρή θέση στο «ρομαντικό» κομμάτι του αθλήματος. Ο Ντέιβις ήταν και είναι ένας άνθρωπος που είχε μάθει να τιμάει το κάθε έμβλημα που φορούσα και την κάθε φανέλα που ίδρωνε. Ήξερε την ιστορία και αυτό αντιστοίχουσε στο πάθος που έδεινε στους αγωνιστικούς χώρους.

Ενδεικτικό ότι στην Άστον Βίλα είχε 102 συμμετοχές, στην Σαουθάμπτον 226 και τώρα στη Ρέιντζερς έχει φτάσει τα 352 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Μόνο στη Φούλαμ έκατσε για μία σεζόν (25 αγώνες) αλλά στη συνέχεια έκανε απλώς το επόμενο βήμα. Αυτό που τον έφερε και στην ελίτ του βρετανικού ποδοσφαίρου.

Όσον αφορά τον σκωτσέζικο σύλλογο βέβαια, εκεί υπάρχει κάτι διαφορετικό. Εκεί μιλάμε για το μεγάλο ντέρμπι με τη Σέλτικ το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα ματς στον κόσμο έχοντας τη δική του χάρη. Ο έμπειρος χαφ δεν γινόταν να μην έχει πρωταγωνιστήσει σε ένα τέτοιο.

Η νέα σεζόν ανοίγει με τον 37χρονο ποδοσφαιριστή να έχει στις πλάτες του 34 «Old Firm» στα οποία μετράει 17 νίκες, 11 ήττες και έξι ισοπαλίες αλλά και τρία γκολ με οκτώ ασίστ. Έχει ζήσει στο... πετσί του τι εστί το συγκεκριμένο ντέρμπι και έχει μπει σε ένα πολύ κλειστό «κλαμπ» με τους... βετεράνους από αυτό το ματς.

Τα λόγια και η εκτίμηση του Πογιέτ προς το πρόσωπό του δεν είναι τυχαία. Ο προπονητής της Ελλάδας ξέρει από ποδόσφαιρο και η συγκεκριμένη μορφή του Στίβεν Ντέιβις είναι κάτι παραπάνω από αυτό που αντιπροσωπεύει η καριέρα και οι εμφανίσεις του. Έχει μπει σε μία ιδιαίτερη κατηγορία για τη Β. Ιρλανδία που πολλοί θα ήθελαν να έχουν μπει στη χώρα τους.

@Photo credits: INTIME
 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα