Νίκη με τον τρόπο που ζήτησε ο Πογέτ

Νίκη με τον τρόπο που ζήτησε ο Πογέτ

Νίκη με τον τρόπο που ζήτησε ο Πογέτ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον Ουρουγουανό προπονητή, που ζήτησε από τους παίκτες του να “ματσάρουν” σε ένταση την Βόρεια Ιρλανδία και κοιτάζει τα στατιστικά, που δικαιώνουν την ικανοποίηση του προπονητή για μια πολύτιμη νίκη που του δείχνει ότι η ομάδα του μαθαίνει να “υποφέρει”.

Κοιτάζοντάς το ψυχρά, αντικειμενικά, μέσα από την ανάλυση της αγωνιστικής συμπεριφοράς των δύο ομάδων, βλέπεις τη μια ομάδα, με 5 τελικές προσπάθειες συνολικής αξίας 0.5 xG να νικά εκτός έδρας μια ομάδα που είχε 7 τελικές προσπάθειες συνολικής αξίας 0.26 xG. Η νικήτρια έφτασε στο θετικό αποτέλεσμα με 19 οργανωμένες επιθέσεις εκ των οποίων μόνο η μία ολοκληρώθηκε. Η ηττημένη ανέπτυξε 32 οργανωμένες επιθέσεις και ολοκλήρωσε τις 5 με τελική προσπάθεια. Κοιτάζοντας τα ποιοτικά στοιχεία της απόδοσης των νικητών βλέπεις ότι κράτησαν λίγο περισσότερο την μπάλα (54%-46%) και επικράτησαν σε περισσότερες μονομαχίες (55%-43%). Η νικήτρια δεν έπαιξε περισσότερο παιχνίδι στο επιθετικό τρίτο του τερέν, ούτε είχε μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις της στα τελευταία μέτρα του τερέν. Από όποια γωνία και αν εξετάσεις τα στατιστικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την συμπεριφορά της Ελλάδας και της Βορείου Ιρλανδίας την Πέμπτη, μένεις με την αίσθηση ότι ένα ντέρμπι κρίθηκε σε μια στιγμή, σε μια επίθεση, σε μια ποιοτική εκτέλεση.

Αν κανείς όμως μελετούσε τα στοιχεία που δημιούργησαν οι ομάδες μέχρι το 60’ο λεπτό θα έμενε με διαφορετική εντύπωση. Η Ελλάδα είχε κρατήσει σημαντικά περισσότερο την μπάλα (64%-36%), είχε εκδηλώσει μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων (16 οργανωμένες επιθέσεις και 3 αντεπιθέσεις έναντι 17 οργανωμένων επιθέσεων), είχε ίσο αριθμό τελικών προσπαθειών (3) και είχε κάνει περισσότερο παιχνίδι (30 πάσες έναντι 27) στο επιθετικό τρίτο του τερέν. Με άλλα λόγια η ανάλυση των αριθμών τεκμηριώνει την αίσθηση του θεατή του παιχνιδιού: μέχρι τη στιγμή που ο Γκουστάβο Πογέτ και οι ποδοσφαιριστές του οπισθοχώρησαν, είτε επειδή αυτή ήταν η στρατηγική που είχαν χαράξει είτε επειδή σε αυτή την επιλογή τους οδήγησε η αγωνιστική συμπεριφορά του αντιπάλου και η ανασφάλεια του ενός γκολ, η Εθνική Ελλάδας υπερείχε ελαφρώς σε ένα ισορροπημένο παιχνίδι. Ήταν καλύτερη, μέχρι τη στιγμή που επέλεξε ή αναγκάστηκε να επιλέξει να αλλάξει τακτική και να υπερασπιστεί το 0-1 οπισθοχωρώντας στο τερέν και αφαιρώντας δημιουργικούς ποδοσφαιριστές για να τους αντικαταστήσει με παίκτες που αμύνονται περισσότερο.

Επειδή η ιδιαίτερη μοίρα των ομοσπονδιακών προπονητών είναι πιο σκληρή συγκριτικά με αυτή των προπονητών συλλόγων, αν η Βόρεια Ιρλανδία είχε ισοφαρίσει σήμερα θα ήταν άλλη η συζήτηση των εντυπώσεων. Παραμένοντας όμως στην ουσία, όπως ο σοφός Ότο Ρεχάγκελ έλεγε, “Εθνική ομάδα δεν χτίζεις αν δεν δημιουργήσεις την βάση των αποτελεσμάτων”. Η αντίληψη του πιο επιτυχημένου προπονητή στην ιστορία της Εθνικής ήταν πως τα θετικά αποτελέσματα ήταν που τον βοήθησαν να φτιάξει την ομάδα που κατέκτησε το Euro και ταξίδευε σχεδόν ανελλιπώς στις τελικές φάσεις μέχρι την αποχώρησή του. Με άλλα λόγια, για τον Πογέτ το παν ήταν η νίκη. Και επειδή αυτή δεν ήρθε με όποιο τρόπο αλλά με τον τρόπο που ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του, όπως ο ίδιος σχολίασε μετά τη λήξη του παιχνιδιού, αυτή η νίκη είναι πολύ σημαντική. Ο Ουρουγουανός μας είπε ότι το βασικό στοιχείο που ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του ήταν η ένταση. Τους ζήτησε να ματσάρουν σε ένταση το παιχνίδι των αντιπάλων τους. Και οι Έλληνες το έκαναν. Επικράτησαν στις μονομαχίες, επικράτησαν στις αμυντικές μονομαχίες, και είχαν πολύ μεγάλη διαφορά στις σχετικές παραμέτρους στο τελευταίο ημίωρο του παιχνιδιού. Άρα, η Εθνική νίκησε με τον τρόπο που ζήτησε ο προπονητής, και αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ποδοσφαιριστών προς τον προπονητή και το αγωνιστικό σχέδιο που δημιουργεί για κάθε παιχνίδι.

Οι θεατές μείναμε με την ερώτηση σχετικά με την κατάληξη που θα είχε αυτή η προσπάθεια αν η Ελλάδα προσπαθούσε στο τελευταίο 30’λεπτο με τον ίδιο τρόπο και την ίδια στάση που είχε στο τερέν μέχρι το 30’. Εμείς όμως είμαστε “απέξω”, χωρίς την πίεση της ευθύνης που βαραίνει τους “από μέσα”. Συνεπώς σήμερα, που η Εθνική έχει την εικόνα των πρώτων 60’ λεπτών, το ομαδικό πνεύμα και το μαχητικό πνεύμα, την καλή αγωνιστική νοοτροπία για 60’ λεπτά και την ψυχραιμία που έδειξε στο τελευταίο ημίωρο, όταν υπέφερε, ο Πογέτ έχει αρκετούς λόγους για να νιώθει αισιόδοξος και να μεταδίδει αισιοδοξία στην ομάδα του κατά την προετοιμασία για το παιχνίδι στο Κόσοβο. Δεν έχει μεγάλο νόημα η απλουστευμένη κρίση ότι το ποδόσφαιρο του Μπλέφαστ δεν θα είναι αρκετό στην Πρίστινα την Κυριακή για να της δώσει τη νίκη. Είναι γεγονός διαπιστωμένο στο πρόσφατο παρελθόν το Κόσοβο έχει δυσκολέψει την Ελλάδα περισσότερο από όσο την δυσκόλεψε χθες η Βόρεια Ιρλανδία, αλλά τώρα η Εθνική Ομάδα θα ταξιδέψει στην Πρίστινα με καλή ψυχολογία και την επίγνωση ότι έχει την δοκιμασμένη ικανότητα να “υποφέρει” αποτελεσματικά αν της χρειαστεί ή αναγκαστεί στο παιχνίδι. Μια ομάδα με το ίδιο πνεύμα και μεγαλύτερη ισορροπία στο σύνολο του χρόνου παιχνιδιού, είναι μια ομάδα που έχει πιθανότητες για το “2 στα 2”.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.