Βόρεια Ιρλανδία - Ελλάδα 0-1: Ξεκίνημα με το δεξί... του Μπακασέτα! (vids)

bet365

H Ελλάδα δεν γοήτευσε στο Μπέλφαστ αλλά το αποτέλεσμα μετράει κι αυτό ήταν θετικό! Στο νέο ξεκίνημα η Εθνική του Γκουστάβο Πογέτ με το γκολ του αρχηγού Τάσου Μπακασέτα νίκησε 1-0 την Βόρεια Ιρλανδία και άρχισε με νίκη το Nations League. Ντεμπούτο για τον Μπάλντοκ. Επόμενη «μάχη» την Κυριακή στο Κόσοβο.

Έτσι ξεκίνησαν

Η Βόρεια Ιρλανδία παρατάχθηκε με διάταξη 3-5-2. Κάτω από τα γκολπόστ ήταν ο Πίκοκ- Φάρελ. Η τριάδα των μετόπισθεν απαρτιζόταν από τους Μπάλαρντ, Έβανς και ΜακΝέρ. Τη δεξιά πλευρά κάλυψε ο Μπράντλεϊ, την αριστερή ο Λέιν. Ντέιβις και Σάβιλ ήταν οι κεντρικοί χαφ, λίγο μπροστά τους έπαιζε ο ΜακΚάν και στην κορυφή πήραν θέση οι Λάβερι και Γουάιτ.

Η Ελλάδα παρατάχθηκε από τον Πογιέτ με διάταξη 4-3-3. Ο Βλαχοδήμος υπερασπίστηκε τα γκολπόστ. Η άμυνα από δεξιά προς αριστερά συγκροτούνταν από Ρότα, Μαυροπάνο, Χατζηδιάκο και Τσιμίκα. Η μεσαία γραμμή από τους Μπακασέτα, Σιώπη και Μπουχαλάκη, ενώ η επιθετική από Λημνιό (δεξιά), Μάνταλο (αριστερά) και Γιακουμάκη.

Κοντρόλ με το αριστερό, γκολ με το δεξί ο Μπακασέτας

Οι γηπεδούχοι περιόρισαν σε παθητικό ρόλο την ελληνική ομάδα στο πρώτο δεκάλεπτο, χωρίς όμως να είναι σε θέση να απειλήσουν την εστία του Βλαχοδήμου. Πίεζε ψηλά η Βόρεια Ιρλανδία και προκάλεσε αρχικά μπελάδες στους διεθνείς, οι οποίοι ωστόσο μετά τα πρώτα δέκα λεπτά άρχισαν να κρατούν τη μπάλα. Τσιμίκας και Ρότα έπαιρναν μέτρα και επεδίωκαν να συνεργαστούν με Μάνταλο και Λημνιό, όχι πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία. Είναι ενδεικτική η φάση του 18', όταν ο Μάνταλος δεν έκανε καλή πάσα στον Τσιμίκα, οι Βορειοιρλανδοί έφυγαν στην κόντρα και έκαναν την πρώτη τελική στο 18', όταν το σουτ του ΜακΚάν κατέληξε στην αγκαλιά του Βλαχοδήμου. Τέσσερα λεπτά μετά ήταν η σειρά του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος να φτάσει απειλητικά στην αντίπαλη εστία. Την κεφαλιά του Γιακουμάκη μετά τη σέντρα του Μπακασέτα από δεξιά μπλόκαρε ο Πίκοκ - Φάρελ.

Ο Σιώπης έκανε εξαιρετικό ματς στη μεσαία γραμμή. Στο 24' κράτησε τη μπάλα με πολύ όμορφο τρόπο, την έδωσε τη σωστή στιγμή και άλλαξε γήπεδο... μαεστρικά. Στο 33' είδαμε τον Λημνιό να κάνει ολομέτωπη επίθεση ώσπου κόπηκε, αλλά στο 39' έδωσε σωστά στον Μπακασέτα, ο οποίος με αριστερό κοντρόλ και δεξί πλασέ με τη μία εκτέλεσε τον αντίπαλο κίπερ για το 0-1.

Οι παίκτες του Πογιέτ θα μπορούσαν να φτάσουν και σε δεύτερο τέρμα πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου, όταν το σουτ του Ρότα μέσα από την περιοχή και δεξιά, μετά την πάσα του Μπακασέτα, πέρασε άουτ. Το 45λεπτο έληξε με την Ελλάδα να έχει 61% ποσοστό κατοχής μπάλας και 85% ακρίβεια στις πάσες.

Η διαχείριση του 0-1 και το ντεμπούτο Μπάλντοκ

Παρά το επιθετικό ξεκίνημα της Βόρειας Ιρλανδίας, λίγο έλειψε να σημειώσει η Ελλάδα το 0-2 στο 52'. Ο Λημνιός έκανε το γύρισμα από δεξιά και ο Γιακουμάκης από θέση βολής σαν να... σκόνταψε, χάνοντας την ευκαιρία να εκτελέσει από κοντά. Από εκείνο το σημείο και μετά οι γηπεδούχοι είχαν τη μπάλα στην κατοχή τους και έψαχναν τρόπο να διασπάσουν την ελληνική άμυνα, η οποία σε δυο - τρεις περιπτώσεις παλιορκήθηκε. Στο 67' το σουτ του ΜακΓκιν μπλόκαρε ο Βλαχοδήμος, ενώ στο επόμενο λεπτό εκείνο του Ντέιβις πέρασε πάνω από το δοκάρι.

Ήταν σαφές πως η «γαλανόλευκη» χρειαζόταν νέα πρόσωπα και στο 69' ο Πογιέτ έριξε στο ματς Χατζηγιοβάνη αντί Λημνιού, Κουρμπέλη αντί Μπακασέτα και Παυλίδη αντί Γιακουμάκη. Αλλαγές προσώπων, διατήρησε το 4-3-3. Η πρώτη φορά μετά το 52' που θα μπορούσε να «χτυπήσει» η Ελλάδα και να σημειώσει δεύτερο γκολ ήρθε στο 75'. Ο Σιώπης έκανε ένα ακόμα φοβερό κλέψιμο μπάλας, έφυγε στην κόντρα επίθεση και παρότι έπρεπε να δώσει αριστερά στον Χατζηγιοβάνη, προτίμησε να σπάσει δεξιά στον Ρότα, ο οποίος κράτησε τη μπάλα μέχρι να τη χάσει.

Ο Πογιέτ στο 82' έβαλε στον αγώνα τον Τζαβέλλα αντί του Σιώπη και άλλαξε τη διάταξη σε 5-3-2. Παυλίδης και Χατζηγιοβάνης ήταν πια στην κορυφή. Ο Τζαβέλλας λίγο μετά την είσοδό του έκανε σκληρό φάουλ στον Τσαρλς, αλλά για καλή μας τύχη η καλοτραβηγμένη εκτέλεση του Λάφερτι πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι. Μέχρι το 90'+5' οι Έλληνες διεθνείς κατάφεραν να διαχειριστούν το 0-1 και να ξεκινήσουν νικηφόρα τον όμιλο.

Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης η πρώτη εμφάνιση του 29χρονου δεξιού μπακ, Τζορτζ Μπάλντοκ, ο οποίος αντικατέστησε στο 90'+2' τον Ρότα.

MVP: Μανώλης Σιώπης. Το «μηχανάκι» της Ελλάδας στη μεσαία γραμμή. Οι περισσότερες ενέργειές του έφεραν θετικό αποτέλεσμα για την Εθνική. Προχώρησε σε μια σειρά από καίριες παρεμβάσεις αμυντικά, θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα σε 1-2 στιγμές σε φάση επίθεσης, αλλά αυτό μικρή σημασία είχε μπροστά σε αυτά που πρόσφερε στα ανασταλτικά του καθήκοντα.

Στο ύψος του: Ο Τσιμίκας έκανε πολύ καλό παιχνίδι. Έπαιζε με αυτοπεποίθηση και βοήθησε τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Από δικό του κλέψιμο στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου θα μπορούσε η Ελλάδα να φτάσει σε δεύτερο γκολ, αλλά αστόχησε ο Ρότα μετά την πάσα του Μπακασέτα.

Η «γκάφα»: Ο τρόπος που πήγε να μαρκάρει τον Λημνιό ο Λέιν στη φάση του γκολ. Ο εξτρέμ που έπαιξε εφέτος στην Τβέντε άδειασε τον μπακ χαφ της Βόρειας Ιρλανδίας, έφυγε στην κόντρα και εντέλει μοίρασε την ασίστ για το γκολ του Μπακασέτα.

Το «στραγάλι»: Μια χαρά ήταν η διαιτησία του Βέλγου Erik Lambrechts. Ήταν κοντά στις φάσεις, μοίρασε σωστές κίτρινες κάρτες και σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε με αρνητικό τρόπο το αποτέλεσμα του ματς.

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Ο τρόπος με τον οποίο είχε συνηθίσει να παίρνει τα ματς η Εθνική στο παρελθόν, έκανε την εμφάνισή του στο Μπέλφαστ. Αυτό το ισχνό 1-0, χωρίς να παίζει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, αλλά να έχει ουσία. Ας τα παίρνει έτσι τα παιχνίδια κι ας μην παίζει καλό ποδόσφαιρο.

Οι συνθέσεις:

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Ιαν Μπάρακλαφ): Πίκοκ Φάρελ - Μπράντλεϊ (62' ΜακΓκιν), Έβανς, Μπάλαρντ, Λέιν (78' Χιουμ)- ΜακΝέρ, Ντέιβις, Σάβιλ (79' Σέα Τσαρλς)- ΜακΚάν - Λάβερι (62' Λάφερτι), Γουάιτ (71' Ντιον Τσαρλς).

ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογιέτ): Βλαχοδήμος - Ρότα (90'+2' Μπάλντοκ), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας - Μπακασέτας (69' Κουρμπέλης), Σιώπης (82' Τζαβέλλας), Μπουχαλάκης - Λημνιός (69' Χατζηγιοβάνης), Μάνταλος, Γιακουμάκης (69' Παυλίδης).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα