Δυο λόγοι για να αισιοδοξεί κανείς για την Εθνική του Πογέτ

Δυο λόγοι για να αισιοδοξεί κανείς για την Εθνική του Πογέτ

Δυο λόγοι για να αισιοδοξεί κανείς για την Εθνική του Πογέτ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την “τρέλα” του Ουρουγουανού προπονητή, αλλά και την συλλογική κουλτούρα που εξακολουθεί να επικρατεί στα αποδυτήρια.

Μου έτυχε, μετά από καιρό, να βρεθώ για λίγο σε μια προπόνηση της Εθνικής Ομάδας, και έφυγα παίρνοντας μαζί μου δύο καλά σημάδια σχετικά με την νέα εποχή, αυτή του Γκουστάβο Πογέτ, τα οποία βρίσκω νόημα να μοιραστώ μαζί σας.

Το πρώτο είναι σχετικό με τον Ουρουγουανό προπονητή. Η πρώτη εντύπωση που έχει δημιουργήσει στους νέους Έλληνες συνεργάτες του μέσα από τις πρώτες συναναστροφές είναι ότι πρόκειται για έναν “τρελό”, που “δεν καταλαβαίνει”. Με την καλή έννοια. Δηλαδή πρόκειται για κάποιον ο οποίος στα πρώτα βήματα της πορείας του ως Ομοσπονδιακός Προπονητής επιβεβαιώνει την αίσθηση με την οποία μείναμε παρακολουθώντας τον στον καιρό του στην ΑΕΚ αλλά και τη φήμη που τον συνοδεύει: τη φήμη ενός προπονητή που δεν λογαριάζει από εμπόδια που συναντά μπροστά του όταν επιχειρεί να λειτουργήσει με τη νοοτροπία του και “τρελαίνεται” όταν τα πράγματα δεν γίνονται με τον τρόπο του. Το έχω σημειώσει ξανά, αυτό είναι το βασικότερο προτέρημα, ή πιο σωστά ένα απαιτούμενο στοιχείο του προπονητή που αναλαμβάνει τη θέση στον ελληνικό πάγκο, διότι αυτός είναι ο κύριος λόγος για να τον εμπιστευθούν οι ποδοσφαιριστές του. Αν καταλάβουν ότι κάνει μόνο “του κεφαλιού του” και όχι όσα του υπαγορεύει οποιοσδήποτε άλλος, ο Πογέτ θα κερδίσει ή τουλάχιστον δεν θα χάσει τους παίκτες του. Το αίσθημα δικαιοσύνης είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας - αυτό διδάσκει η Ιστορία. Και του Ότο Ρεχάγκελ, και του Φερνάντο Σάντος.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι το σχετικό με το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ομάδας, δηλαδή “τα αποδυτήρια”. Η Εθνική δρέπει ακόμη τους καρπούς της προσπάθειας που έχει γίνει στη διάρκεια των τελευταίων ετών, δηλαδή από τον καιρό της πρόσληψης του Τζον Φαν’τ Σχιπ μέχρι σήμερα για την επαναφορά της συλλογικής κουλτούρας στο εσωτερικό της. Στα αποδυτήρια της Εθνικής κυκλοφορούν ποδοσφαιριστές που θέλουν να βρίσκονται εκεί, και λειτουργούν με τη συνείδηση ότι το εθνικό, το ομαδικό συμφέρον είναι συνυφασμένο με το ατομικό. Σε αυτό το κομμάτι, της νοοτροπίας, φαίνεται ότι ως στιγμής υπάρχει συνέχεια, δεδομένου ότι ο Πογέτ ανέλαβε την Ομάδα με διάθεση να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο Φαν’τ Σχιπ και ότι υπάρχει εκεί ο Τάκης Φύσσας - κάποιος που έχει επίγνωση της αποτελεσματικής μεθόδου, την οποία είχε ακολουθήσει πρώτα ως ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια ως τεχνικός διευθυντής και - σήμερα - ως αθλητικός διευθυντής της Εθνικής.

Ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι ποδοσφαιριστές τον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος τους επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο για να τους μιλήσει για τη νοοτροπία του ίδιου και των συμπαικτών του, και το περιεχόμενο της κουβέντας που έκανε με τους σημερινούς παίκτες συντηρούν την παραπάνω αίσθηση. Φαίνεται ότι σήμερα έχουν ταξιδέψει στο Μπέλφαστ για την αρχή στο Nations League ποδοσφαιριστές που έχουν συνείδηση της σημερινής θέσης στην οποία βρίσκεται η Εθνική και επίγνωση σχετικά με τη νοοτροπία με την οποία πρέπει να εκκινήσουν στα επίσημα παιχνίδια με τον Πογέτ.

Στα λόγια, οι ποδοσφαιριστές ενσωματώθηκαν στην αποστολή της Εθνικής καλά προετοιμασμένοι, ψυχικά και πνευματικά, για αυτό που τους περιμένει στην διάρκεια των επόμενων 11 ημερών με τους τέσσερις αγώνες. Όπως όμως οι ίδιοι σχολιάζουν στις δηλώσεις τους, για ακόμη μια φορά έχουν μπροστά την πρόκληση να αποδείξουν ότι μπορούν να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις. Φυσικά για να τα καταφέρουν δεν αρκεί η ψυχολογία. Έχουν ανάγκη από καλά αγωνιστικά πλάνα και καλές επιλογές προσώπων και συστημάτων από τους προπονητές τους. Στο κομμάτι όμως που αφορά τους ποδοσφαιριστές, το κύριο ζητούμενο είναι η διάθεση, η αποφασιστικότητα, ο δυναμισμός, η θέληση να πετύχουν με την Εθνική και, τελικά, η αγωνιστική νοοτροπία. Είμαι παραπάνω από ανυπόμονος για τα πρώτα επίσημα δείγματα της Εθνικής του Πογέτ. Ανυπόμονος να αισθανθώ ξανά αισιόδοξος ότι θα δω την Ελλάδα στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.