Σε αυτούς «ακουμπά» η Εθνική Ομάδα

Σε αυτούς «ακουμπά» η Εθνική Ομάδα

Σε αυτούς «ακουμπά» η Εθνική Ομάδα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές στους οποίους βασίζεται ο Γκουστάβο Πογέτ ενόψει Nations League, παίκτες που πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους μακριά από την Ελλάδα και δημιουργούν μια προδοκία να βοηθήσουν την Εθνική να ξαναβρεθεί σε μεγάλη διοργάνωση

Σε 38 ημέρες η Εθνική Ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ θα δώσει τον πρώτο της αγώνα στο 2ο γκρουπ της 3ης κατηγορίας του Nations League 2022 στο Μπέλφαστ απέναντι στην Βόρεια Ιρλανδία.

Στις 2 Ιουνίου ξεκινά μια περιπέτεια τεσσάρων αγώνων σε διάστημα 11 ημερών, (δύο ματς με το Κόσσοβο και από ένα με Β. Ιρλανδία και Κύπρο) - δηλαδή για τέσσερα ματς που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της σε αυτό το Nations League και θα μας δείξουν τις πιθανότητές να καταλάβει την πρώτη θέση στο γκρουπ της.

Αυτή είναι “ακόμη μια φορά”, από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα, που η Εθνική επιχειρεί μια επανεκκίνηση με όραμα την επιστροφή σε μεγάλες διοργανώσεις. Προκειμένου να κόψουμε δρόμο, όσοι διαβάζετε τακτικά τα σημειώματά μου σχετικά με την Εθνική Ομάδα γνωρίζετε ότι δεν έχω την ελάχιστη εμπιστοσύνη και γι’ αυτό δεν έχω και την ελάχιστη προσδοκία από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Δηλαδή προφανώς δεν περιμένω ούτε από τη σημερινή, όπως φυσικά ούτε από την αυριανή διοίκηση της Ομοσπονδίας ότι θα πράξει το ελάχιστο για να βοηθήσει την Εθνική Ομάδα. Όλα τα περιμένω μόνο από τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή, με αυτή τη σειρά.

Αυτός είναι και ο μόνος λόγος για να αισιοδοξεί κανείς για την Εθνική, δηλαδή το γεγονός ότι η Ελλάδα, μια ομάδα που διατήρησε τα στοιχεία της νοοτροπίας που είχε στα αποδυτήριά της τον προηγούμενο καιρό, επί της ηγεσίας του Τζον Φαν’τ Σχιπ, είναι σήμερα μια ομάδα που απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές που ζουν πολύ καλές παραστάσεις μακριά από την Ελλάδα.

Ο Κώστας Τσιμίκας ζει μια από τις καλύτερες περιόδους στην σύγχρονη ιστορία της Λίβερπουλ, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος έγινε πρωταγωνιστής με την Μπενφίκα στο Champions League, ο Τάσος Μπακασέτας και ο Μανώλης Σιώπης ετοιμάζονται να σηκώσουν τον τίτλο, αν όχι και το νταμπλ, στην Τουρκία με την Τραμπζονσπόρ, o Βαγγέλης Παυλίδης κάνει μια καλή σεζόν με την Αλκμάαρ, ο Γιώργος Γιακουμάκης έχει βρει τα πατήματα και τα γκολ του στην Σέλτικ, o Ντίνος Μαυροπάνος έχει μια γεμάτη σεζόν στην Στουτγκάρδη, το ίδιο και ο Παντελής Χατζηδιάκος με την Αλκμάαρ. Και όσοι, από αυτούς που προσκάλεσε στα φιλικά με Ρουμανία και Μαυροβούνιο ο Πογέτ, παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι “γεμάτοι” σε συμμετοχές.

Μετά από καιρό η συγκυρία μοιάζει ευνοϊκή, δεδομένου ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους οι ποδοσφαιριστές που καλεί ο Πογέτ είναι “ενεργοί” και αρκετοί εξ αυτών θα μπουν στην προετοιμασία του Nations League με πολύ καλή ψυχολογία και θετική νοοτροπία.

Χωρίς να μπορεί να πει κανείς κάτι παραπάνω από αυτό μέχρι ώρας, ο Πογέτ δουλεύει με μεγάλη όρεξη σε αυτό το νέο πρότζεκτ της καριέρας του.

Αν κάποιος γύρευε την κεντρική ιδέα της εντύπωσης που έχει δώσει στις πρώτες 83 ημέρες της νέας του σελίδας, αυτή θα ήταν η διαπίστωση ότι ο Ουρουγουανός προπονητής λειτουργεί με την συνείδηση ότι αυτή είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες του να ξαναμπεί στον χάρτη της ευρωπαϊκής αγοράς των προπονητών και μάλιστα με μια νέα “δεξιότητα” - αυτή του προπονητή εθνικής ομάδας, την οποία δεν είχε βάλει μέχρι σήμερα στο βιογραφικό του.

Σήμερα δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η συζήτηση σχετικά με το πώς και από ποιον επελέγη ο Πογέτ ως προπονητής της Ελλάδας. Νόημα έχει η συζήτηση σχετικά με τις πιθανότητες αυτού του “σχεδίου”, αν υπήρξε/υπάρχει τέτοιο από κάποιον από την πλευρά της Ομοσπονδίας, να πετύχει τον στόχο της επιστροφής σε μια μεγάλη διοργάνωση - στο Euro 2024.

Για να αρχίσουμε αισιόδοξα αυτή τη συζήτηση, η οποία θα ξεκινήσει από την κλήρωση της προκριματικής φάσης τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα πρέπει προηγουμένως να μας έχει δώσει αισιόδοξα μηνύματα η κατάληξη της πορείας στο Nations League (τα ματς του γκρουπ ολοκληρώνονται στις 27 Σεπτεμβρίου).

Ηλικιακά, για αρκετούς εκ των ποδοσφαιριστών που προσκαλεί ο Πογέτ αυτή, του Euro 2024 είναι η τελευταία ευκαιρία να “το ζήσουν”. Και αυτή είναι τελικά η βάση για να στηρίξει κανείς τις ελπίδες του να ξαναδεί μια Εθνική Ομάδα της προκοπής: να μας δείξουν στο τερέν οι ποδοσφαιριστές ότι θέλουν να γίνουν μέλη μιας τέτοιας ομάδας και να μην αποσυρθούν ως ποδοσφαιριστές που έκαναν σημαντικά πράγματα στο συλλογικό επίπεδο αλλά δεν κατάφεραν τίποτα στο εθνικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.