Εθνική Ελλάδας: Ο διαβασμένος Πογιέτ εντυπωσίασε την ΕΠΟ και έρχεται άμεσα με βοηθό από την Premier League

Εθνική Ελλάδας: Ο διαβασμένος Πογιέτ εντυπωσίασε την ΕΠΟ και έρχεται άμεσα με βοηθό από την Premier League

Δημήτρης Σαμόλης
Εθνική Ελλάδας: Ο διαβασμένος Πογιέτ εντυπωσίασε την ΕΠΟ και έρχεται άμεσα με βοηθό από την Premier League

bet365

Πώς έπεισε την ΕΠΟ ο Γκουστάβο Πογιέτ; Ποιο στοιχείο εντυπωσίασε τα στελέχη της; Τι πιστεύει ο οικογενειάρχης Ουρουγουανός για τους Έλληνες παίκτες; Η αγαπημένη του διάταξη, οι παικταράδες που συνεργάστηκε και ο βοηθός από την Premier League που φέρνει μαζί του.

Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής επέλεξε τον Γκουστάβο Πογιέτ για τη θέση του προπονητή της Εθνικής Ομάδας. Ο Ουρουγουανός επιστρέφει στη χώρα μας, αυτή τη φορά από το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού και το Gazzetta καταγράφει πώς και γιατί επελέγη ο 54χρονος, τί πιστεύει για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και ποια διάταξη συνηθίζει να εφαρμόζει.

Ο Πογιέτ δεν έριξε πίσω του μαύρη πέτρα

Όταν οι άνθρωποι της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πέρασαν από συνέντευξη τον Γκουστάβο Πογιέτ, ως υποψήφιο προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, το στοιχείο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν οι γνώσεις που είχε ο Ουρουγουανός για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο 54χρονος εμφανίστηκε να γνωρίζει αναλυτικές λεπτομέρειες για το διαθέσιμο υλικό. Μέχρι και για ποδοσφαιριστές των επαρχιακών ομάδων που του έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Όταν τον Απρίλιο του 2016 αποχώρησε από την ΑΕΚ δεν έριξε πίσω του μαύρη πέτρα. Παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο της χώρας μας και τις συζητούσε με τους φίλους που άφησε στην Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα με τον νυν γυμναστή της ΑΕΚ, Παναγιώτη Βούλγαρη, με τον οποίο συνεργάστηκε παλαιότερα όχι μόνο στην Ένωση, αλλά και σε Κίνα και Χιλή.

Πογιέτ

Όταν ενημερώθηκε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας ενθουσιάστηκε και δεν το έκρυψε. Προ διετίας είχε απορρίψει την εθνική ομάδα του Καμερούν, αλλά και εκείνη της Χιλής. Η μοναδική εθνική ομάδα στην οποία ήθελε και επιδίωξε να εργαστεί ήταν εκείνη της πατρίδας του, της Ουρουγουάνης, μετά την αποχώρηση του προπονητή - σύμβουλο της χώρας, Όσκαρ Ταμπάρες. Ήταν όμως δεύτερη στη σχετική λίστα, πίσω από τον 46χρονο Ντιέγκο Αλόνσο που ανέλαβε τη σκυτάλη (ήταν ο βοηθός του Ταμπάρες).

Να τους ξυπνήσει από τη... χειμέρια νάρκη

Το ενδιαφέρον που είχε προκύψει εσχάτως για τον Πογιέτ ήρθε από τη Γαλλία, όταν ομάδα που παλεύει να μείνει στη μεγάλη κατηγορία έψαξε την περίπτωσή του. Άλλη μία από το Μεξικό. Το ίδιο από κλαμπ της Championship. Η μοναδική προοπτική που τον δελέασε ήταν η ελληνική. Γι' αυτό και παραμέρισε κάθε άλλη πιθανότητα, με σκοπό να αφοσιωθεί στο πώς θα καταφέρει να γίνει ο διάδοχος του Τζον Φαν'τ Σχιπ.

Ζώντας στο Λονδίνο εδώ και 20 χρόνια ο Πογιέτ, ως θρύλος της Τσέλσι, ουκ ολίγες φορές κλήθηκε από τη βρετανική τηλεόραση να σχολιάσει παιχνίδια και ποδοσφαιριστές. Βγήκε δημόσια και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Κώστα Τσιμίκα της Λίβερπουλ, αλλά και για τους άλλους Έλληνες, τον Δημήτρη Γιαννούλη και τον Χρήστο Τζόλη. Ο Νοτιοαμερικανός θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αξιόλογους ποδοσφαιριστές και ένας από αυτούς για τον οποίο έκανε ειδική αναφορά, εκτός των προαναφεθέντων, ήταν ο Ντίνος Μαυροπάνος της Στουτγκάρδης. Στη συζήτηση που είχε με τους ανθρώπους της ΕΠΟ ο Πογέτ, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ελλάδα μπορεί τα επόμενα χρόνια, από την επόμενη κιόλας διοργάνωση, να δώσει το παρών σε μεγάλο τουρνουά. Αυτό που θεωρεί πως χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, οι Έλληνες παίκτες, είναι να ξυπνήσουν από τη... χειμέρια νάρκη. Εκτιμά ότι έχουν την ποιότητα και τις ικανότητες να παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο και δήλωσε αποφασισμένος, αν κι εφόσον αναλάμβανε, να τους οδηγήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Οικογενειάρχης

Ο Γκουστάβο Πογιέτ θα έρθει να μείνει μόνιμα στην Αθήνα. Άλλωστε το είχε σκοπό εδώ και καιρό να αγοράσει και σπίτι στην Ελλάδα, την οποία λατρεύει (όταν δούλευε στην ΑΕΚ έμενε στη Βούλα, στο παρελθόν έκανε διακοπές στη Μύκονο). Είναι δεδομένο πως θα έρθει μαζί του η σύζυγός του, Madelon González, η οποία τον ακολουθεί παντού και πάντα. Εχουν αποκτήσει δύο γιους. Ο Ντιέγκο αγωνίστηκε στο παρελθόν σε Τσάρλτον, Γουέστ Χαμ, Χάντερσφιλντ, Μίλον Κέινς Ντονς και Πάφο. Έχει αποσυρθεί από τη δράση και πλέον ασχολείται με την ανάλυση των αγώνων. Ο άλλος, ο Ματίας, δύο χρόνια μεγαλύτερος, έχει σπουδάσει οικονομικά και εργάζεται σε τράπεζα στο Λονδίνο. Όσοι γνωρίζουν, μιλούν για μια πολύ δεμένη οικογένεια.

Το αγαπημένο 4-3-3

Η διάταξη που προτιμά να χρησιμοποιεί στις ομάδες του ο Πογιέτ είναι το 4-3-3. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν το απαιτούν οι ανάγκες ενός παιχνιδιού δεν θα την αλλάξει. Για παράδειγμα, με την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα εφάρμοζε το 4-3-3 στο πρωτάθλημα, ενώ στο Κόπα Λιμπερταδόρες χρησιμοποιούσε το 3-5-2. Παρεμπιπτόντως, κατά τη θητεία του στην ομάδα της Χιλής έφτασε με την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα έως τα προημιτελικά, όταν και αποκλείστηκε από την Παλμέιρας, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο. Ψηφίστηκε δύο φορές προπονητής της αγωνιστικής στη φάση των ομίλων, ενώ ήταν η πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια που η συγκεκριμένη ομάδα πέρασε από τα γκρουπ σε νοκ άουτ παιχνίδια. Τέλη Αυγούστου του 2021 ο Πογέτ πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από το κλαμπ της Χιλής, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Έρχεται άμεσα και φέρνει βοηθό με θητεία στην Premier League

Ο Πογέτ είναι ισχυρός χαρακτήρας κι αυτό το είχαμε αντιληφθεί κατά τη θητεία του στον πάγκο της ΑΕΚ. Είναι λάτρης της πειθαρχίας. Βράζει το αίμα του. Βρίσκεται κοντά, αλλά και μακριά από τους ποδοσφαιριστές του. Του αρέσει η σκληρή προπόνηση και η τακτική. Όσο εργαζόταν στην Ελλάδα, δεν έκανε εχθρούς. Αντίθετα, έκανε φιλίες σχεδόν σε όλες τις ομάδες.

Οι πληροφορίες του Gazzetta αναφέρουν πως ο Πογέτ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες. Άμεσα. Ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να δώσει το παρών και στο παιχνίδι του Κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ την Τετάρτη (9/2, 20.00). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα φέρει μαζί του έναν βοηθό ο οποίος είναι έμπειρος και έχει θητεία στην Premier League.

Ο Τέβες, ο Ντεμπά Μπα και οι άλλοι

Όλα αυτά τα χρόνια που κοουτσάρει ο Πογέτ, έχει συνεργαστεί με σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Ας καταγράψουμε μερικούς από αυτούς: Τζον Ο' Σέι, Γουές Μπράουν, Γουέιν Μπριτζ, Μάρκος Αλόνσο, Τζουλές Κουντέ, Ομπαφέμι Μάρτινς, Κάρλος Τέβες, Ζερμέιν Ντεφόου, Χοακίν, Βιθέντε, Ντεμπά Μπα.

O παίκτης και ο προπονητής

Ο Γκουστάβο Πογιέτ υπήρξε σπουδαίος μέσος. Γεννημένος στο Μοντεβιδέο, ξεκίνησε την καριέρα του από τη γαλλική Γκρενόμπλ, συνέχισε στη Ρίβερ Πλέιτ της χώρας του, ακολούθησε επταετία στη Σαραγόσα (1990-1997), τετραετία στην Τσέλσι (1997-2001), τριετία στην Τότεναμ (2001-2004), ενώ έκλεισε την καριέρα του στη Σουίντον. Υπήρξε 26 φορές διεθνής με την Ουρουγουάη, με την οποία σήκωσε το Copa America το 1995. Κατέκτησε Κύπελλο (1994) και UEFA (1995) με τη Σαραγόσα, ενώ με την Τσέλσι κέρδισε FA Cup (2000), Charity Shield (2000), UEFA (1998) και UEFA Super Cup (1998).

Πογιέτ

Όταν αποσύρθηκε από τη δράση, ανέλαβε βοηθός προπονητής στη Σουίντον Τάουν, στη Λιντς και στην Τότεναμ. Πρώτος προπονητής εργάστηκε στη Μπράιτον από το 2009 μέχρι το 2013, ανεβάζοντάς στην Championship. Η παρουσία του στους «γλάρους» ήταν η μακροβιότερη της καριέρας του, αφού έμεινε για 1321 ημέρες, καθοδήγησε το κλαμπ σε 194 παιχνίδια με απολογισμό 88 νίκες, 57 ισοπαλίες και 49 ήττες.

Ακολούθησε η Σάντερλαντ τον Οκτώβριο του 2013. Η υπογραφή συμβολαίου τον κατέστησε τον πρώτο Ουρουγουανό προπονητή που εργάστηκε στην Premier League. Οδήγησε την ομάδα μέχρι τον τελικό του League Cup, όπου επήλθε η ήττα από τη Μάντσεστερ Σίτι του Πελεγκρίνι με 3-1 (στα ημιτελικά είχε αποκλείσει τη Γιουνάιτεντ).

Τον Οκτώβριο του 2015 ήρθε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ. Στους 5,5 μήνες που παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία, οι αριθμοί του ήταν θετικοί καθώς σε 28 παιχνίδια μέτρησε 18 νίκες, πέντε ισοπαλίες και πέντε ήττες με 47 γκολ ενεργητικό και 13 παθητικό. Ο Ουρουγουανός τεχνικός, στην επιστροφή της Ένωσης στη Super League, την οδήγησε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου (το οποίο στη συνέχεια η ΑΕΚ το κατακτά με τον Στέλιο Μανωλά).

Επίσης, δείχνει «ατσάλινος» στα ντέρμπι, αφού έβαλε τέλος στο αήττητο σερί του Ολυμπιακού στη νίκη με 1-0 στο ΟΑΚΑ με το γκολ του Βάργκας τον Φλεβάρη του 2016. Νωρίτερα είχε νικήσει και τον ΠΑΟΚ (1-0), ενώ μετά τον Ολυμπιακό ακολουθεί και η επικράτηση επί του Παναθηναϊκού πάλι με 1-0, με σκόρερ όλων των ντέρμπι τον Βενεζουελάνο.

Μετά την ΑΕΚ ακολούθησε η Μπέτις, η Σανγκάη Σενχούα, η Μπορντό και η Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, με την οποία κατέκτησε το Super Cup.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi
 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα