Ο «τρικολόρ» εφιάλτης των Βέλγων

Ο «τρικολόρ» εφιάλτης των Βέλγων

Ο «τρικολόρ» εφιάλτης των Βέλγων

bet365

Βέλγιο και Γαλλία διεκδικούν απόψε μία θέση στον τελικό του Nations League και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται όλα τα ραντεβού των δύο ομάδων στις μεγάλες διοργανώσεις, που είχαν πάντα τους ίδιους νικητές. Τους Γάλλους.

Γαλλία – Βέλγιο 3-1 (Μουντιάλ 1938)

Η πρώτη τους αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε το 1904 και για τα επόμενα 34 χρόνια οι δύο ομάδες έδιναν μόνο φιλικά μεταξύ τους. Το παρθενικό τους επίσημο παιχνίδι διεξήχθη επί γαλλικού εδάφους, στον πρώτο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Γαλλία ήταν η διοργανώτρια χώρα και η νίκη της με σκορ 3-1 της έδωσε το εισιτήριο για την προημιτελική φάση. Τα γκολ των νικητών σημείωσαν ο Βενάντ και ο Νικολά (2), ενώ για το Βέλγιο είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ίσεμποργκς.

Γαλλία – Βέλγιο 5-0 (Euro 1984)

46 ολόκληρα χρόνια είχαν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι δύο ομάδες σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Μέσα σε αυτό το διάστημα είχαν αναμετρηθεί μόνο σε προκριματικά και φιλικά. Για μία ακόμη φορά, η Γαλλία ήταν οικοδέσποινα και το Βέλγιο είχε την ατυχία να πέσει πάνω της. Για την ακρίβεια, είχε την ατυχία να πέσει πάνω στο «δαιμονισμένο» Μισέλ Πλατινί. Ο Γάλλος άσος σημείωσε συνολικά εννέα τέρματα στο τουρνουά, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου. Τα τρία από αυτά, τα είχε πετύχει στο ματς της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων, απέναντι στο Βέλγιο. Οι «τρικολόρ» επικράτησαν με το ευρύ 5-0, ενώ τα άλλα δύο γκολ πέτυχαν ο Ζιρές και ο Φερναντές.

Γαλλία – Βέλγιο 4-2 (Μουντιάλ 1986)

Δύο χρόνια μετά το βαρύ 5-0 στο Euro, το Βέλγιο μείωσε την «ψαλίδα» από τη Γαλλία, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε. Οι δύο ομάδες έφτασαν μία ανάσα από τον τελικό του Μουντιάλ, όμως Αργεντινή και Δυτική Γερμανία ήταν αυτές που χαμογέλασαν στα ημιτελικά. Έτσι, Γαλλία και Βέλγιο αναμετρήθηκαν στον τελικό... της παρηγοριάς, με έπαθλο την τρίτη θέση. Σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, από άποψη θεάματος, το 90λεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 2-2. Οι δύο αντίπαλοι οδηγήθηκαν στην παράταση, όπου η Γαλλία νίκησε ξανά. Ζενγκινί και Αμορός σκόραραν για τους «τρικολόρ» στο έξτρα 30λεπτο και διαμόρφωσαν το τελικό 4-2 στο Μεξικό.

Γαλλία – Βέλγιο 1-0 (Μουντιάλ 2018)

Η τελευταία τους αναμέτρηση, πριν την αποψινή, ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Μια ανάσα πριν το μεγάλο τελικό ήταν οι δύο ομάδες, με το Βέλγιο να μην μπορεί ούτε με την κορυφαία φουρνιά στην ιστορία του να περάσει το εμπόδιο της Γαλλίας σε μεγάλο τουρνουά. Το «χρυσό» γκολ για τους Γάλλους στον ημιτελικό ήρθε από τον Ουμτιτί (!), με το τελικό 1-0 να δίνει την πρόκριση στην ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ. Και λίγες ημέρες μετά, να κατακτά το τρόπαιο.

 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα