Top 10: Τα ματς που σημάδεψαν τον φετινό Άρη (pics & vids)

Top 10: Τα ματς που σημάδεψαν τον φετινό Άρη (pics & vids)

bet365

Ο Άρης πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του και το gazzetta.gr θυμίζει με εικόνες και βίντεο τα δέκα αυτά ματς που σημάδεψαν την φετινή πορεία των «κίτρινων».

Ο Άρης τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας, την καλύτερη του τα τελευταία 40 χρόνια. Μια χρονιά για τους «κίτρινους» με αλλαγές, με λύπες, αλλά και πολλές χαρές. Άλλωστε, αν εξαιρέσει κανείς τον Ολυμπιακό που έδειχνε ανίκητος, η ομάδα του Άκη Μάντζιου εντυπωσίασε όλους με την παρουσία της. Μια ομάδα που ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο με τον αποκλεισμό από την ουκρανική Κοβαλίβκα και την απομάκρυνση του Μίκαελ Ένινγκ. Εκεί όμως ο Θόδωρος Καρυπίδης έκανε την κίνηση ματ με την πρόσληψη του Άκη Μάντζιου και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η μεταμόρφωση του Άρη ήταν εντυπωσιακή. Μια ομάδα που όχι απλά κέρδιζε, αλλά δεν μπορούσες να της βάλεις γκολ. Μια ομάδα που έφτασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, και στη συνέχεια μέχρι και λίγο πριν το τέλος των play offs συνέχιζε μόνη στην 2η θέση παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

Ένας Άρης που έκανε διάφορα ρεκόρ στο φετινό πρωτάθλημα σε μια χρονιά που επικράτησε δύο φορές στην Αθήνα του Παναθηναϊκό, αλλά και της ΑΕΚ, ενώ πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας στο Γ. Καραϊσκάκης με τον Ολυμπιακό (μένοντας αήττητος και στις τρεις του επίσκέψεις κόντρα στον πρώην ΠΟΚ) με εμφανίσεις μάλιστα που δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από κάποια ματς που σημάδεψαν την φετινή σεζόν, όπως ο αποκλεισμός απο τους Ουκρανούς, τα διπλά σε ΟΑΚΑ και Λεωφόρο, αυτό στο Περιστέρι και τον χαρακτήρα που έδειξε η ομάδα όταν κι επέστρεψε από το 2-0 σε 2-2, η σπουδαία νίκη επί του αιώνιου αντιπάλου ΠΑΟΚ, αλλά και η ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Πάμε να δούμε ένα ένα τα ματς που σημάδεψαν την φετινή χρονιά του Άρη.

Άρης - Κοβαλίβκα 1-2 (Προκριματικά Europa League)

Άρης - Κοβαλίβκα 1-2 (Προκριματικά Europa League)

Παναθηναϊκός - Άρης 0-1 (4η αγωνιστική)

Παναθηναϊκός - Άρης 0-1 (4η αγωνιστική)

Ατρόμητος - Άρης 2-2 (11η αγωνιστική)

Ατρόμητος - Άρης 2-2 (11η αγωνιστική)

Άρης - ΠΑΟΚ 1-0 (12η αγωνιστική)

Άρης - ΠΑΟΚ 1-0 (12η αγωνιστική)

ΟΦΗ - Άρης 0-3 (13η αγωνιστική)

ΟΦΗ - Άρης 0-3 (13η αγωνιστική)

ΑΕΚ - Άρης 0-2 (21η αγωνιστική)

ΑΕΚ - Άρης 0-2 (21η αγωνιστική)

ΠΑΟΚ - Άρης 2-2 (25η αγωνιστική)

ΠΑΟΚ - Άρης 2-2 (25η αγωνιστική)

Άρης - ΑΕΚ 1-3 (3η Playoffs)

Άρης - ΑΕΚ 1-3 (3η Playoffs)

Παναθηναϊκός - Άρης 1-2 (4η Playoffs)

Παναθηναϊκός - Άρης 1-2 (4η Playoffs)

Άρης - Ολυμπιακός 1-1 (Προημιτελικός Κυπέλλου)

Άρης - Ολυμπιακός 1-1 (Προημιτελικός Κυπέλλου)
Αντίο με το καλημέρα για τον Άρη στην Ευρώπη. Οι «κίτρινοι» παθαίνουν μεγάλο κάζο κόντρα στην πρωτάρα Κόλος Κοβαλίβκα και γνωρίζουν οδυνηρό αποκλεισμό από την συνέχεια του Europa League με την εντός έδρας ήττα 2-1. Ο Άρης ήταν άξιος της μοίρας του, είχε τρομακτικά αγωνιστικά προβλήματα, κάκιστες αντιδράσεις στο αμυντικό transiton, ενώ και τα πολλά ατομικά λάθη έδωσαν το δικαίωμα στην ουκρανική ομάδα να σημειώσει δύο γκολ. Η ήττα αυτή αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του Μίκαελ Ένινγκ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Είναι η πρώτη δοκιμασία του Άκη Μάντζιου στον πάγκο της ομάδας. Οι «κίτρινοι» κατεβαίνουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό που βρίσκεται εν μέσω κρίσης και με τον Ντάνι Πογιάτος να παλεύει για την θέση του. Ο Έλληνας τεχνικός στήνει άριστα την ομάδα του, μια ομάδα που παρουσιάζει εξαιρετική εικόνα ανασταλτικά, δεν άφησε χώρους στο Τριφύλλι και με καλές συνεργασίες στο επιθετικό τρίτο έφτανε με αξιώσεις κοντά στην εστία του Διούδη. Είχε την ποιότητα να το κάνει και το έκανε. Ο Μαντσίνι στο 25' σε μια ωραία ομαδική προσπάθεια ανοίγει το σκορ και στη συνέχεια με άριστη τακτική οι Θεσσαλονικείς κρατάνε σχετικά άνετα το υπέρ τους σκορ.

Είναι από τα ματς που χτίζεις χαρακτήρα και δείχνεις από τι μέταλλο είσαι φτιαγμένος. Στο Περιστέρι, όλα πάνε στραβά για τους παίκτες του Μάντζιου. Από το πουθενά οι «κίτρινοι» βρίσκονται πίσω στο σκορ με 2-0 και με παίκτη λιγότερο για μία ώρα. Κάπου εκεί η είσοδος του Κάτσε φέρνει τα πάνω κάτω. Οι φιλοξενούμενοι από το 60 και μετά κυριάρχησαν, πήραν το κέντρο με τον Μάντζιο να κερδίζει την μάχη των πάγκων. Δύο λεπτά μετά την είσοδο του ο Κάτσε μειώνει σε 2-1. Μετά το τέρμα ο Άρης ήταν σαν να παίζει εκείνος με παίκτη παραπάνω και φαινόταν πως ήταν θέμα χρόνου να φτάσει στην ισοφάριση! Και το καταφέρνει στο 81' με τον Σάσα και πετυχαίνει μια ολική ανατροπή δείχνοντας πως η ομάδα είναι για σπουδαία πράγματα.
Τα ντέρμπι δεν τα παίζεις αλλά τα κερδίζεις. Και αυτό ακριβώς έκανε ο Άρης κόντρα στον ΠΑΟΚ. Σε ένα ματς με νεύρα, με ένταση και πολλές αμφισβητούμενες φάσεις, ο Μπρούνο Γκάμα είναι αυτός που με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι δίνει τη νίκη στην ομάδα του. Το ματς ποιοτικά έχει ξεχαστεί ήδη, αλλά τακτικά ο Μάντζιος είναι ο μεγάλος νικητής. Κλειδώνει τον Πάμπλο Γκαρσία δεν του δίνει το δικαίωμα να κάνει ευκαιρίες, την ώρα που ο Άρης καταφέρνει τις δικές του καλές στιγμές να τις αξιοποιήσει με το πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα στο 39ο λεπτό, σε μια φάση που ο Δικέφαλος του Βορρά διαμαρτύρηθηκε έντονα. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ακόμη χειρότερο (ποιοτικά) σε σχέση με το πρώτο. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο ΠΑΟΚ διατήρησε την κατοχή της μπάλας αλλά απέναντι στην καλά οργανωμένη άμυνα του Άρη δεν μπορούσε να βρει χώρους ούτως ώστε να δημιουργήσει. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε τα ρέστα του στις καθυστερήσεις του αγώνα, δίχως όμως να βρει ευκαιρία για την ισοφάριση κι έτσι ο Άρης διασφάλισε αυτή τη σπουδαία νίκη. Το τριπλό σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται και τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν μια σπουδαία νίκη.
Μέσα Δεκεμβρίου και ο Άρης δοκιμάζεται στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ. Πολλοί θεωρούν ότι το ματς του Γεντί Κουλέ θα είναι αυτό που θα σταματήσει το εκτός έδρας αήττητο της ομάδας. Οι «κίτρινοι» όμως πραγματοποιούν το καλύτερο πρώτο ημίχρονο της σεζόν όπου και παίρνουν προβάδισμα δύο γκολ με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μπερτόγλιο ο οποίος χτυπάει στο 29' και στο 42'. Όταν ο ΟΦΗ προσπάθησε να αντιδράσει ο Μάντζιος ρίχνει στον αγωνιστικό χώρο τον Τζέγκο και αλλάζοντας στη συνέχεια τους ακρταίους κλειδώνει το ματς και στο 76' ο Ματίγια με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι βάζει το κερασάκι στην τούρτα ανεβαίνοντας ξανά στην κορυφή.
Άλλη μια αρχοντική εμφάνιση του Άρη μέσα στο ΟΑΚΑ. Μετά τον Πογιάτος ο Μάντζιος παίρνει το σκαλπ και του Χιμένεθ. Με τους Τζέγκο και Σάσα στον άξονα ο Άρης κλειδώνει το κέντρο, δεν επιτρέπει στην ΑΕΚ να κάνει παιχνίδι. Αντίθετα, οι «κίτρινοι» είναι αυτοί που απειλούν και αφού αρχικά Μπρούνο Γκάμα και Ματέο Γκαρσία προειδοποιούν, στην τρίτη καλή στιγμή στον αγώνα ο Ρόουζ δεν αστοχεί. Στην επανάληψη, η εικόνα δεν άλλαξε με τον Άρη να στέκεται εξαιρετικά καθώς δεν επέτρεπε στους γηπεδούχους να αναπτυχθούν και στο 90' ο Σίλβα κάνει το 2-0 για την ομάδα του με τους Θεσσαλονικείς να περνάνε ξανά στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας.
Ιδανικός αυτόχειρας ο Άρης χάνει την ευκαιρία για ένα σπουδαίο θρίαμβο μέσα στην Τούμπα. Μέχρι το 87' οι «κίτρινοι» κερδίζουν με 2-0 τον μεγάλο τους αντίπαλο, αλλά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να δεχτούν δύο γκολ μέχρι το τέλος και να μείνουν στην ισοπαλία. Η ομάδα του Άκη Μάντζιου ήταν αυτή που πατούσε καλύτερα στο χορτάρι η υπεροπλία τους στο χώρο της μεσαίας γραμμής τους έφερνε νικητές σ’ όλες τις δεύτερες μπάλες και τις περισσότερες μονομαχίες. Και κάπως έτσι έρχεται το 0-1 από τον Μπερτόγλιο. Στο 70' ο Μάνος κάνει το 2-0 παίρνοντας το ριμπάουντ από το σουτ του Γκάμα. Ο ΠΑΟΚ τα παίζει όλα για όλα βγαίνει όλος μπροστά αφήνοντας πολλά κενά πίσω. Ο Βιεϊρίνια με προβολή γλιτώνει το σίγουρο γκολ στο σουτ του Μάνου και στα τελευταία λεπτά το ματς γίνεται ροντέο. Στο 87ο λεπτό ο Ίνγκασον μειώνει σε 1-2 με τον Ισλανδό στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων να κερδίζει πέναλτι από τον Μπουσέ. Ο Βιεϊρίνια δεν αστόχησε και το 2-2 αφήνει τον Άρη με μια πικρή γεύση για την μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε.
Μία από τις ελάχιστες κακές φετινές εμφανίσεις του Άρη. Η ΑΕΚ μπήκε στο παιχνίδι με σκοπό να πουλήσει ακριβά το τομάρι της κι αυτό φάνηκε από την ένταση με την οποία πήγαινε σε κάθε προσωπική μονομαχία. Σε αντίθεση με τον Άρη ο οποίος ήταν μαλθακός, δεν είχε τρόπο έκφρασης στην επίθεση απόντος του Μπρούνο Γκάμα και γενικώς έδειχνε να βρίσκεται σε τρικυμία. Και η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ το εκμεταλλεύτηκε με μια σπουδαία εμφάνιση στο πρώτο 45λεπτο. Τάνκοβιτς, Ανσαριφάρντ από την άσπρη βούλα και Βασιλαντωνόπουλος σημειώνουν τρία γκολ την ώρα που ο Άρης ψαχνόταν. Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, μείωσαν στο 56' με τον Μαντσίνι, αλλά μέχρι εκεί. Η ΑΕΚ είχε φέρει το ματς στα μέτρα της, δεν έκανε κάποιο λάθος κι έφυγε από το «Κλεάνθης Βικελίδης» με ένα σπουδαίο διπλό.
Μετά το ΟΑΚΑ ο Άρης κερδίζει τον Παναθηναϊκό και στην Λεωφόρο. Οι «κίτρινοι» παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ και είδαν τον Μάνο να αστοχεί σε πέναλτι, κατάφεραν με αντεπίθεση διαρκείας στην επανάληψη να κάνουν την απόλυτη ανατροπή και το σημαντικότερο βήμα για την έξοδο στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που προηγήθηκε με τον Σανκαρέ με τον Άρη να μην το βάζει κάτω και στο 41' να κερδίζει πέναλτι το οποίο όμως ο Μάνος το έστειλε στο δοκάρι. Από τα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους ο Άρης έδειξε ότι ήθελε πλέον να επιτεθεί δίχως να χάνει χρόνο και η αποβολή του Μαουρίσιο του έδωσε επιπλέον ψυχολογία για να φτάσει στην ανατροπή. Και το κατάφερε μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο Άκης Μάντζιος έβαλε τους Γκάνεα και Ματίγια για να σπρώξουν κι άλλο μπροστά την ομάδα τους και μέσα σε ένα τρίλεπτο οι «κίτρινοι» πανηγύρισαν το 2-1! Αρχικά στο 62' ο Μάνος εξιλεώθηκε για το χαμένο πέναλτι, για να έρθει τρία λεπτά αργότερα ο Ματέο Γκαρσία και να κάνει το 2-1.

Το μεγαλύτερο ΑΝ του φετινού Άρη. Ένα απίστευτο λάθος του Χουλιάν Κουέστα στέρησε από τους «κίτρινους» την πιθανότητα να διεκδικήσει το Κύπελλο! Και όμως όλα κυλούσαν ιδανικά για τους παίκτες του Άκη Μάντζιου. Μετά από ένα στείρο πρώτο ημίχρονο ο Άρης βρίσκει αυτό που έψαχνε, το γκολ της πρόκρισης με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα στο 54'. Αυτό έδωσε το δικαίωμα στον Άρη να πάει στο παιχνίδι που λατρεύει φέτος, αυτό της υπεράσπισης υπέρ του σκορ και της αναζήτησης χώρων στο transition game, ενώ ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε να ρισκάρει. Όσο ο χρόνος περνούσε ο Ολυμπιακός ρίσκαρε ακόμα περισσότερο. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να βρίσκει κλειστούς διαδρόμους, δεν μπορούσε να δημιουργήσει φάση απέναντι στη μαζική άμυνα του Άρη ο οποίος σε δύο περιπτώσεις δεν βρήκε σωστή πάσα στο transition παιχνίδι. Κι ενώ όλα κυλούσαν ιδανικά έρχεται το λάθος του Κουέστα στο 87' ο οποίος δεν είδε τον Μπουχαλάκη να τελειώσει το όποιο όνειρο για το Κύπελλο. Ο Άρης προσπάθησε να αντιδράσει αλλά αυτή τη φορά ήταν η σειρά του να μην βρει ανοιχτούς χώρους κι έτσι το 1-1 τον άφησε εκτός συνέχειας του Κυπέλλου.