Ξάνθη vs Πανιώνιος: Τι μας έχουν δείξει στα play out

Gazzetta team
Ξάνθη vs Πανιώνιος: Τι μας έχουν δείξει στα play out

bet365

Ας καταγράψουμε τα δεδομένα των δύο «μονομάχων», λίγο πριν τους «τελικούς» τους για την αποφυγή της τελευταίας θέσης
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Σάββατο (18/7), όπου και θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα στην ουρά της Super League. Οπου πάμε με γνώμονα πως φαντάζει απίθανο να γίνουν τα μπαράζ του 13ου με τον 2ο της SL2 που από καιρό έχει αναστείλει τη λειτουργία της, άρα εάν υποβιβαστεί κάποια ομάδα θα είναι η 14η. Και λέμε «εάν» καθώς παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες Ξάνθη και Πανιώνιος «παλεύουν» για την αποφυγή της τελευταίας θέσης και στο φινάλε των play out θα δοκιμαστούν σε Λάρισα και Περιστέρι αντίστοιχα.
Η πρώτη ορίζει την τύχη της, αφού αν κερδίσει δεν θα την ενδιαφέρει τι θα συμβεί στον άλλον αγώνα ή καλείται να φέρει το ίδιο (εννοείται ή και καλύτερο) αποτέλεσμα με τους «κυανέρυθρους». Οι οποίοι όμως υπερτερούν σε ενδεχόμενη μεταξύ τους ισοβαθμία και για αυτό χρειάζονται καλύτερο αποτέλεσμα από τους Θρακιώτες, ώστε να τους βάλουν από κάτω (π.χ. ισοπαλία-ήττα).
Ας δούμε λοιπόν τα αγωνιστικά δεδομένα που υπάρχουν στους δύο «μονομάχους», ενόψει των αγώνων τους που ίσως κρίνουν πολλά για το μέλλον τους.

Φόρμα

Φόρμα

Αμυντική λειτουργία

Αμυντική λειτουργία

Επιθετική λειτουργία

Επιθετική λειτουργία

Ψυχολογία

Ψυχολογία
Η Ξάνθη μπορεί και να λογίζεται ως η «απογοήτευση» των play out. Με ρεκόρ 1-2-3 δεν κατάφερε να μαζέψει τους βαθμούς που χρειάζονταν και «εξανεμίστηκε», σε μεγάλο βαθμό, το πλεονέκτημα που είχε όταν ξεκίνησε το μίνι τουρνουά (+5 από την τελευταία θέση). Αντίθετα ο Πανιώνιος επί χάρτου είναι ο μεγάλος κερδισμένος του γκρουπ και μετρά ρεκόρ 3-2-1. Για αυτό και παραμένει «ζωντανός» στο «κυνήγι» της παραμονής.
Η Ξάνθη δεν πάει κακά σε αυτόν τον τομέα, ούτε όμως οι επιδόσεις της μπορούν να χαρακτηριστούν σούπερ θετικές, καθώς κράτησε ανέπαφη την εστία της μόνο σε 2 από τα 6 ματς του μίνι τουρνουά. Στο 1-0 επί του Ατρόμητου και στο 0-0 της Λαμίας. Σε αμφότερα ήταν καλή ανασταλτικά. Ομως σε Νέα Σμύρνη και Βόλο παρουσίασε προβλήματα στο αμυντικό τρανζίσιον, ενώ στο 2-1 που έχασε από τον Αστέρα μπήκε «μουδιασμένα» στο πρώτο ημίωρο. Συνολικά η εστία της έχει παραβιαστεί 6 φορές, σε ισάριθμους αγώνες.
Ο Πανιώνιος από την πλευρά του πάει στο «τελικό» με 4/6 clean sheet, ενώ έχει δεχθεί μόνο 1 γκολ σε ροή αγώνα, από τον Τζανακάκη στην πρόσφατα ήττα του από τον Παναιτωλικό. Τα άλλα 2 τέρματα που μετρά παθητικό ήταν από το σημείο του πέναλτι (από Ξάνθη και «καναρίνια») και η άμυνα αποτελεί το δυνατό του «σημείο». Το όπλο του δηλαδή. Αρκετές φορές έχει, κατά το κοινώς λεγόμενο, «μαρμαρώσει» ματς, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έδειξε πως δέχεται πίεση προς το φινάλε της αναμέτρησης (π.χ. η Ξάνθη από το 85' και μετά είχε γκολ, δοκάρι και ακόμη μία «καθαρή» φάση).
Στα play out παρατηρείται για την Ξάνθη το εξής οξύμωρο. Στην κανονική διάρκεια έβγαζε λίγες τελικές αλλά παρόλα αυτά «έβρισκε» γκολ κυρίως στην κόντρα, στο μίνι τουρνουά όμως δημιουργεί φάσεις αλλά δεν σκοράρει. Π.χ. με Παναιτωλικό είχε 14 τελικές και στη Λαμία 10, αλλά στα 2 αυτά ματς σημείωσε μόλις 1 τέρμα και αυτό με πέναλτι! Γενικότερα παρουσιάζεται «δύσκολη» στο γκολ και συνολικά έχει πετύχει μόλις 4, εκ των οποίων μόνο 1 σε ροή αγώνα στο 1-0 επί του Ατρόμητου. Τα άλλα 3 ήταν σε στατικές φάσεις (2 πέναλτι και του Λισγάρα από κόρνερ κόντρα στον Αστέρα). Μάλιστα για όσους θυμούνται και στον αγώνα του Βόλου απειλούσε μόνο με ανάλογο τρόπο και εκεί βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα της.
Ο Πανιώνιος από την πλευρά του παίζει πολύ καλά το τρανζίσιον. Αρέσκεται να δίνει χώρο και να «χτυπά» στην κόντρα, κάτι που δεν πέτυχε μόνο κόντρα στον Παναιτωλικό. Οπου έβγαλε μεν τρεις φάσεις (με Ρέντζα στο πρώτο ημίχρονο και Κόρμπο, Αραμπούλι στο δεύτερο) ύστερα όμως από «καθαρά» ατομικά λάθη των αντιπάλων του. Ηταν το μόνο παιχνίδι που δεν βρήκε τους ελεύθερους χώρους που ήθελε και έχασε. Συνολικά έχει βρει στόχο 4 φορές, εκ των οποίων οι 2 στο επιθετικό τρανζίσιον (με Τσιλούλη κόντρα Βόλο και στη Λαμία), 1 σε στατική φάση (Τσιλούλης με Ξάνθη) και ακόμη 1 από λάθος αντιπάλου (Μαξίμοβιτς με Ξάνθη). Μάλιστα για όσους θυμούνται σε Τρίπολη και Λάρισα όπου απέσπασε «λευκές» ισοπαλίες είχε 2-3 «καθαρές» φάσεις στην κόντρα. Πάντως συμπλήρωσε «άσφαιρος» 226', μαζί με τις καθυστερήσεις, από το 66' της νίκης του επί της Ξάνθης.
Βλέποντας τα αποτελέσματα των δύο ομάδων στα play out θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος πως πάνε στο φινάλε με εκ διαμέτρου ψυχολογία. Δηλαδή η Ξάνθη στα down της και ο Πανιώνιος «ανεβασμένος».
Ομως η ήττα των «κυανέρυθρων» από τον Παναιτωλικό και οι «παρενέργειες» που προκάλεσε (π.χ. παραίτηση του προέδρου Δάρρα), επηρέασε και τους Νεοσμυρνιώτες, που μέχρι πρότινος παρουσιάζονταν «ψυχωμένοι». Κακά τα ψέμματα και οι δύο ομάδες δεν βρίσκονται στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, οι Ακρίτες έχουν πολλά παράπονα από τη διαιτησία και για όλους τα πόδια φαντάζουν... βαριά.
Η μπάλα το επόμενο Σάββατο θα... ζυγίζει τόνους.