Η επόμενη ημέρα για τον προπονητή στην ΑΕΚ…

Η επόμενη ημέρα για τον προπονητή στην ΑΕΚ…

Η επόμενη ημέρα για τον προπονητή στην ΑΕΚ…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος διάβασε προσεκτικά όσα είπε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, για τους πρώην, τον νυν και τους επόμενους υποψήφιους και αναρωτιέται με ποια κριτήρια ψάχνει νέο τεχνικό η ΑΕΚ.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης μίλησε λοιπόν για την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ, αναγνωρίζοντας την αποτυχία και τα λάθη του για την χρονιά που μόλις τέλειωσε. Η είδηση που… βγήκε, είναι ότι μπορεί να κρατήσει και τον Μανόλο Χιμένεθ. Νομίζω δεν θα συμβεί, μπορεί ο ίδιος με τις τοποθετήσεις του να το άφησε ανοικτό, αλλά στην πραγματικότητα, το θέμα του επόμενου προπονητή το «έκλεισε», με τη φράση «ψάχνουμε προπονητή».

Ξέρει πολύ καλά ο Μελισσανίδης, ότι δεν μπορεί σε 10 ή 20 ημέρες να πει «δεν είμαι ικανός εγώ και οι συνεργάτες μου να βρούμε προπονητή και θα κρατήσω τον Χιμένεθ…», αφού σε αυτό το ενδεχόμενο αυτομάτως θα έχει κάψει και την επόμενη σεζόν. Με την περίπτωση του Λουτσέσκου, είναι φανερό ότι έχει τελειώσει η ΑΕΚ και όσο κι’ αν ο Ρουμάνος είναι εξαιρετικός προπονητής, η εκτίμησή μου είναι ότι ευτυχώς για την ΑΕΚ που δεν τα βρήκε με τον Λουτσέσκου, διότι η σεζόν θα ξεκινούσε μέσα στη γκρίνια.

Ο ίδιος ο Μελισσανίδης λέει ότι δεν τον νοιάζει και ότι δεν καταλαβαίνει από τον κόσμο και τους δημοσιογράφους, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν τώρα όπως ο ίδιος είπε, φεύγει στο ημίχρονο από το ΟΑΚΑ για να μην του ανέβει η πίεση, το ίδιο θα συνέβαινε κι’ αν πήγαινε σε ένα ΟΑΚΑ, όπου ο κόσμος θα έβριζε τον νέο προπονητή της ομάδας και θα κρεμούσε πανό εναντίον του. Ένα άρρωστο κλίμα με το καλημέρα, από το πρώτο φιλικό, ούτε καν το πρώτο επίσημο ματς, ποτέ δεν βοήθησε κανέναν, πόσο μάλλον μία μεγάλη ομάδα, όπου η προσέλευση του κόσμου είναι μαζική.

Οι δυσκολίες στις οποίες αναφέρθηκε ο Μελισσανίδης, ώστε να βρεθεί ο επόμενος προπονητής, πραγματικά υπάρχουν. Πάντα είναι δύσκολο να βρεις τον καλό προπονητή που θα ταιριάξει με την ομάδα. Όχι όμως τόσο δύσκολο, όσο εμφανίζεται. Διότι ο Μελισσανίδης είπε χαρακτηριστικά: «Μου είπαν ότι ο Μοράις είναι ο νέος Μουρίνιο και τα είδαμε…». Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Μελισσανίδης πήρε τον Μοράις, ούτε ότι κάποιος… φωστήρας του είπε ότι είναι ο νέος Μουρίνιο, αλλά ότι το club δεν έχει τη δομή, τους ανθρώπους και το οργανόγραμμα, για να υπάρξουν δέκα συνεργάτες που θα του έλεγαν μόλις άκουγαν το όνομα Μοράις «αστεία περίπτωση». Διότι 9 στους δέκα, μάλλον 99 στους 100, αν ρώταγε ο Μελισσανίδης, θα του έλεγαν για τον Μοράις στην καλύτερη των περιπτώσεων «τεράστιο ρίσκο που δύσκολα θα βγει…» και στην χειρότερη «ούτε έξω από τα Σπάτα».

Πραγματικά το να βάλεις τα κριτήρια και να βρεις τον προπονητή που ταιριάζει στο προφίλ που θες δεν είναι και τόσο δύσκολη δουλειά. Ναι, ακόμη κι’ έτσι μπορεί να μην σου βγει, αλλά εσύ θα έχεις εξαντλήσει τα περιθώρια. Η ΑΕΚ πρέπει να βάλει τα κριτήρια που θέλει να έχει ο νέος προπονητής και να αποφύγει όσο γίνεται το ρίσκο, (άρα όχι άπειρος, αλλά ούτε και κάποιος που ετοιμάζεται για τη σύνταξη). Η ΑΕΚ οφείλει να θέσει τις προδιαγραφές για το ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει ο νέος κόουτς, να αποφασίσει αν θέλει να έχει το προφίλ του κόουτς ή του μάνατζερ, να δει την εμπειρία του σε μεγέθη αντίστοιχα με την ΑΕΚ στο παρελθόν, να εκτιμήσει τους λόγος αποχώρησής του από τις προηγούμενες ομάδες που δούλεψε, αλλά και το έργο του σε αυτές, να τσεκάρει τον χαρακτήρα του και τις σχέσεις του με τους παίκτες στο παρελθόν, να αξιολογήσει τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο και την μεθοδολογία του, να ρωτήσει για τους συνεργάτες του και τον τρόπο που δουλεύουν, να μιλήσει με δύο τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν δουλέψει μαζί του σε άλλες ομάδες και στο τέλος να κάνει και μία συνέντευξη μαζί του για να ακούσει όλα όσα έχει να της πει για τον τρόπο που θέλει να δουλέψει στην ΑΕΚ. Τι από όλα αυτά, εκτός από το «μας είπαν ότι είναι ο νέος Μουρίνιο…» έγινε με τον Μοράις και ποιοι ήταν αυτοί που τα αξιολόγησαν όλα αυτά; Επειδή την απάντηση την ξέρουμε όλοι, ξέρουμε και γιατί τελικά ο Μοράις δεν ήταν ο νέος Μουρίνιο…

Και τέλος πάντων η ΑΕΚ δεν χρειάζεται κανέναν νέο Μουρίνιο και κανένα νέο Γκουαρντιόλα. Εναν κανονικό προπονητή χρειάζεται, ο οποίος να έχει κάνει την δουλειά αυτή δέκα – δεκαπέντε χρόνια σε κανονικές ομάδες και να έχει παρουσιάσει κάποιο έργο. Ο Ρεμπρόφ για παράδειγμα ήταν βάση βιογραφικού μία περίπτωση που μπορούσε να σταθεί, που καταλάβαινες ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή του. Δεν συμφώνησε και η ΑΕΚ πάει παρακάτω, αλλά εκεί έξω οι αντίστοιχες περιπτώσεις του Ρεμπρόφ, δεν είναι ούτε δύο - τρεις, ούτε πέντε - δέκα, είναι δεκάδες. Από όλους αυτούς, αν γίνει μία προσεκτική επιλογή, η ΑΕΚ μπορεί να βρει έναν κανονικό προπονητή που θα κάνει την δουλειά. Ναι και πάλι μπορεί για χίλιους δυο λόγους να μην ταιριάξει, να μην στεριώσει στην ΑΕΚ, αλλά το club θα έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι του και δεν θα έχει φέρει έναν μαθητευόμενο μάγο για τον πάγκο του, ούτε κάποιον που με το καλημέρα θα βρει απέναντί του όλο τον κόσμο…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.