Δυο δρόμους έχει ο Αλαφούζος, ας υποστηρίξει σοβαρά όποιον επιλέξει

Δυο δρόμους έχει ο Αλαφούζος, ας υποστηρίξει σοβαρά όποιον επιλέξει

Δυο δρόμους έχει ο Αλαφούζος, ας υποστηρίξει σοβαρά όποιον επιλέξει

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα... χειρότερα από τα οποία γλίτωσε ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι «αιωνίων» και για την κρίσιμη απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου.

Tα’ φερε έτσι, λοιπόν, η μοίρα που μια αποτυχημένη σεζόν για τον Παναθηναϊκό να κλείσει για να τη θυμόμαστε για πάντα με τον εξής συνδυασμό: τον αποκλεισμό του από την Ευρώπη για πρώτη φορά από το 1997 βάσει βαθμολογίας (και όχι χρεών) με τη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα στην ιστορία του από τον Ολυμπιακό! Μια ήττα που φαντάζει τεράστια για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το ματς, αλλά είναι… μικρή για όσους το είδαν από κοντά ή από την τηλεόραση! Βλέπετε, ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος είχε την… τρομερή ιδέα να παρατάξει τoυς Πράσινους με επιθετική διάθεση και με την άμυνα ψηλά σε ματς εναντίον… killers, παίζοντας με άμυνα ανάγκης! Kαι λίγο έλειψε να βρίσκεται με τρία γκολ στην πλάτη στο 15’ και με τέσσερα στο 30’. Τελικά έκλεισε το ημίχρονο 0-3, με χαμένο πέναλτι του Βιγιαφάνιες, δοκάρι σε καταπληκτική προσπάθεια του υπέροχου χθες Φώτη Ιωαννίδη (στο καλύτερο ματς της σεζόν του, έχει κάνει "χαζό" τον Σεμέδο τρεις φορές!) και άλλες 1-2 μικρο-φάσεις για τον Παναθηναϊκό σε ματς ροντέο!

Ναι, ναι, ξέρω: «Σας έφταιγε ο Μπόλονι σε εσάς και τα φιλαράκια σας τους παίκτες, που έπαιζε αμυντικά ε;». Κατ’ αρχάς δεν μας… έφταιγε κανένας. Ο,τι βλέπαμε, αυτό γράφαμε ως προς το ποδοσφαιρικό σκέλος (για τις συμπεριφορές και όλα τα υπόλοιπα ας μιλήσουν επώνυμα οι ίδιοι οι παίκτες αν θέλουν). Δηλαδή μια ομάδα η οποία καθημερινά εργαζόταν μόνο για τη βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας της και έπαιζε είτε παθητικά με αντεπιθέσεις, είτε αδυνατώντας να αξιοποιήσει την κατοχή μπάλας σε ματς στα οποία υπερείχε (Λαμία, Παναιτωλικός, κατά διαστήματα με ΠΑΣ Γιάννινα και Αστέρα). Ουδέποτε, άλλωστε, είχε «κατηγορηθεί» για αμυντική συμπεριφορά ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι σε ντέρμπι, πλην της εμφάνισης στο δεύτερο μέρος του 1-1 εναντίον της ΑΕΚ στα play offs, όταν έκανε την Ενωση να μοιάζει με τη Ντόρτμουντ και τον Παναθηναϊκό με την Γκρόιτερ Φιρτ. Ο Παναθηναϊκός επί Μπόλονι δεχόταν κριτική για την εικόνα του με την ΑΕΛ και το Βόλο, με τη Λαμία και τον Παναιτωλικό, με τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Αστέρα, με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ, για τον αποκλεισμό από το Κύπελλο... Όχι για την παρουσία και την τακτική του στα ντέρμπι, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό!

ΟPEN PLAY ΜΕ ΑΜΥΝΑ ΑΝΑΓΚΗΣ VS «KILLERS»

Ειδικότερα στα play offs ο Παναθηναϊκός πλήρωσε και πολλά λάθη των παικτών του και έφτασε εκεί όπου έφτασε, έχοντας νικήσει μόνο τον ΠΑΟΚ. Και παίζοντας επί Μπόλονι με πιο «επιθετικογενή» σχήματα, πιο τολμηρά, όντας πιο ευάλωτος διότι η τριάδα Νιάς – Αλεξανδρόπουλου – Μαουρίσιο αγωνίστηκε… μόνο σ’ εκείνο το 3-0 επί του Δικέφαλου στη Λεωφόρο, έχασε τ' αυγά και τα καλάθια. Πριν από πέντε μέρες στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Παναθηναϊκός είχε δημιουργήσει (με τον Συλαϊδόπουλο) μιάμιση ευκαιρία και έφυγε με το 0-0 χάρη στον “Batman”, Σωκράτη Διούδη που έπιανε τις κάλτσες του. Χθες, έχοντας τον 20χρονο Καραγιάννη ως στόπερ δίπλα στον Βέλεθ, τον 20χρονο Χριστογεώργο στο ντεμπούτο του εφέτος και τους Μολό – Σάντσες στα άκρα της αμυντικής γραμμής του, κινδύνευσε να δεχθεί έξι και επτά γκολ!

Δεν πρόκειται περί δικαιολογίας. Είναι πραγματικότητα αυτή η υποχρεωτική λόγω απουσιών σύνθεση της αμυντικής γραμμής του Παναθηναϊκού, η οποία δεν εκτιμήθηκε όπως έπρεπε από τον υπηρεσιακό προπονητή του, που προφανώς δεν «μέτρησε» σωστά τον κίνδυνο! Όπως πραγματικότητα είναι ότι το ματς θα μπορούσε να είχε λήξει 2-5, 3-6, βαλ΄τε ότι θέλετε. Αφού ο κόουτς επέλεξε το «παίζουμε ποδόσφαιρο», ο Παναθηναϊκός υπέστη και τις ανάλογες συνέπειες. Διότι ο αντίπαλος έχει στο ρόστερ του (μεταξύ πολλών άλλων) τον καλύτερο φορ του πρωταθλήματος και τον καλύτερο Ελληνα παίκτη στην εφετινή σεζόν. Τον υποτιμημένο από πολλούς, Γιώργο Μασούρα, ο οποίος παίζοντας ιδανικά το ρόλο του δεύτερου φορ αν και θεωρητικά ήταν ο δεξιός εξτρέμ της ομάδας του, ως σκόρερ και πασέρ σμπαράλιασε όλο τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο. Διάστημα στο οποίο ο Μαουρίσιο και ο Μπουζούκης έμοιαζαν σε πολλές στιγμές «παλαίμαχοι» βραδύποροι απέναντι στο «τανκ» Καμαρά και η άμυνα του Τριφυλλιού με παιδική χαρά εφήβων εναντίον αντρικής ομάδας.

ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ... ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΚΟΡ

Πιθανότατα το ματς δεν θα είχε ολοκληρωθεί αν οι κερκίδες δεν ήταν άδειες. Το έχουμε δει το έργο πολλάκις και στο ΟΑΚΑ και στη Λεωφόρο σε αντίστοιχες περιπτώσεις στις οποίες το ματς γέρνει… ερυθρόλευκα από νωρίς. Το χθεσινό, όμως, θα ολοκληρωνόταν! Θα το έπινε το πικρό ποτήρι μέχρι το τέλος ο Παναθηναϊκός! Γι’ αυτό και μετά το show του Ολυμπιακού στο πρώτο 20λεπτο, ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο για τους Πράσινους: να «γράψει» μια εξάρα ή μια επτάρα που να θυμίζει αποτελέσματα της προπολεμικής περιόδου και να μνημονεύεται εις τους αιώνες των αιώνων. Δεν συνέβη αυτό, διότι οι Ερυθρόλευκοι τράβηξαν φρένο στο δεύτερο ημίχρονο (θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα γκολ ο Παναθηναϊκός εκτός από το θαυμάσιο του Μαουρίσιο, θα μπορούσε να είχε δεχθεί ένα - δυο επιπλέον αν δεν έδειχνε δείγματα του ταλέντου του ο Χριστογεώργος) και κάπως έτσι η βραδιά ντροπής για το Τριφύλλι, η βραδιά θριάμβου για τον πρωταθλητή, έκλεισε στο 1-4. Είκοσι χρόνια μετά το…γνωστό 1-4, στον προημιτελικό εκείνου του Κυπέλλου, το οποίο τελικά έχασε ο Ολυμπιακός από τον… ΠΑΟΚ στο «Νίκος Γκούμας»! Κακός οιωνός για τους Ερυθρόλευκους; Θα το δούμε το Σάββατο στον τελικό Κυπέλλου του ΟΑΚΑ…

Ηταν βραδιά ντροπής για τους Πράσινους, βραδιά που θυμώνει, νευριάζει, ξενερώνει, απομακρύνει, εξοργίζει τους πιο φανατικούς και τους πιο αποστασιοποιημένους φίλους του. Όμως δεν πρέπει να αποτελέσει παραμορφωτικό φακό για τις δυνατότητες του ρόστερ και των παικτών. Ο εφετινός Παναθηναϊκός δεν έχει ως μέσο όρο ούτε το 3-0 επί του ΠΑΟΚ, ούτε το 1-4 από τον Ολυμπιακό, χωρίς Κουρμπέλη, Διούδη, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ. Οι αφορισμοί για τους παίκτες, το «τσουβάλιασμα», οι υπερβολές μακριά από εμάς: ο νέος προπονητής είναι εκείνος που καλείται να αξιολογήσει και να αποφασίσει. Ισως και ο νέος τεχνικός διευθυντής, αν τελικά απολυθεί και ο Ντρεοσί που έχασε πόντους με την άδεια 45 ημερών που έδωσε στους παίκτες, δείχνοντας ότι μάλλον είναι εκτός ελληνικού και παναθηναϊκού ποδοσφαιρικού οικοσυστήματος.

ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΕΙ

Οσο για τον Γιάννη Αλαφούζο; Οι δρόμοι είναι δύο και πολύ – πολύ σαφείς. Είτε επενδύει σωστά σε πρόσωπα/δομές και περισσότερα χρήματα στην ομάδα του τώρα που… ξεχρεώνει, είτε ψάχνει σοβαρά για τον διάδοχό του. Άλλη επιλογή δεν έχει αν θέλει να κάνει κάτι καλύτερο για τον Παναθηναϊκό. Ας αποφασίσει με ηρεμία και καθαρό μυαλό ποιον θέλει και ας υποστηρίξει την επιλογή του με μεθοδικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση το πράγμα θα χειροτερέψει πάρα πολύ την επόμενη σεζόν, διότι το τέλος της εφετινής ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να φανταστεί.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...