ΑΕΚ: Η ευρωπαϊκή της παρουσία ήταν ένας μίνιμουμ, αλλά απαραίτητος στόχος

ΑΕΚ: Η ευρωπαϊκή της παρουσία ήταν ένας μίνιμουμ, αλλά απαραίτητος στόχος

ΑΕΚ: Η ευρωπαϊκή της παρουσία ήταν ένας μίνιμουμ, αλλά απαραίτητος στόχος

bet365

Σε μια αποτυχημένη, όπως εξελίχθηκε, χρονιά, η ΑΕΚ κατάφερε στην τελική ευθεία να εξασφαλίσει τουλάχιστον το ευρωπαϊκό εισιτήριο, το οποίο σε κάθε περίπτωση ήταν πολύτιμο ενόψει της επόμενης σεζόν. Το gazzetta.gr αναλύει.

Δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση των πλέι οφ η ΑΕΚ κατάφερε να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη σε ντέρμπι μετά από 16 αποτυχημένες προσπάθειες σε αγώνες τέτοιου χαρακτήρα και μαζί με αυτήν να εξασφαλίσει και την ευρωπαϊκή της παρουσία την επόμενη σεζόν. Με το διπλό (0-1) επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο η Ένωση σιγούρεψε πλέον το ευρωπαϊκό εισιτήριο που της δίνει τη δυνατότητα της συμμετοχής στη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA, το Europa Conference League, τη σεζόν 2021-2022.

Προφανώς και η σεζόν παίρνει αρνητικό πρόσημο για τους κιτρινόμαυρους, ωστόσο όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα φέτος, ήταν άκρως απαραίτητο για την ΑΕΚ να πετύχει τουλάχιστον αυτόν τον μίνιμουμ στόχο για πολλούς και διάφορους λόγους που αφορούν το μέλλον της. Το γκολ του Μάνταλου διασφάλισε λοιπόν οριστικά την έξοδο της ΑΕΚ στην Ευρώπη και πλέον θα πρέπει να «τρέξουν» οι αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου η Ένωση να γίνει ξανά ανταγωνιστική. Τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο, αξίζει να σταθούμε στο τι σημαίνει αυτή η ευρωπαϊκή παρουσία της ΑΕΚ για την επόμενη χρονιά και πόσο πολύτιμη ήταν αυτή.

Ανέβασε ψηλά τον ευρωπαϊκό πήχη με την επιστροφή της

Η ΑΕΚ δεν έχει πετύχει και λίγα με την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία πενταετία. Ξεκινώντας από το μηδέν κατάφερε στις πέντε ευρωπαϊκές της παρουσίες από το 2016 μέχρι σήμερα να φτάσει τις τρεις στους ομίλους. Μετά τον αποκλεισμό από τη Σεντ Ετιέν το πρώτο καλοκαίρι κατά το οποίο η Ένωση φόρεσε ξανά τα... καλά της για να αγωνιστεί στην Ευρώπη, κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους του Europa League δύο φορές (2017-2018 και 2020-2021) και να παίξει στους ομίλους του φανταχτερού Champions League (2018-2019). Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο ο αποκλεισμός στα πλέι οφ του Europa League το καλοκαίρι του 2019 και η μη είσοδος στους ομίλους θεωρήθηκε αποτυχία. Ο ευρωπαϊκός πήχης ανέβηκε αμέσως με την επιστροφή της ΑΕΚ στις διοργανώσεις της UEFA και οι κιτρινόμαυροι σε περίπτωση που έμεναν εκτός Ευρώπης φέτος θα ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα.

Συνεχίζει να «χτίζει» το ευρωπαϊκό της μέλλον

Οι προκρίσεις της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια στους ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων της έδωσαν τη δυνατότητα να σκαρφαλώσει στην ειδική βαθμολογία της UEFA και από τη 208η θέση να φτάσει σήμερα να βρίσκεται στην 85η έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 19.500 βαθμούς. Με αυτούς θα μπει το καλοκαίρι στις κληρώσεις του Europa Conference League, το οποίο αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία προκειμένου να συνεχίσει να «χτίζει» το ευρωπαϊκό της μέλλον. Η επόμενη σεζόν είναι η τελευταία κατά την οποία η ΑΕΚ αφαιρεί σχεδόν μηδενική χρονιά από πάνω της, καθώς «πετάει» τους 1.000 μόλις βαθμούς της σεζόν 2016-2017. Έτσι έχει τη δυνατότητα να ανέβει κι άλλο στο ranking και να ελπίζει σε καλύτερες κληρώσεις στο μέλλον. Ήδη θα μπορούσε να βρισκόταν ακόμα πιο ψηλά αν δεν ερχόταν ο προπέρσινος αποκλεισμός. Την ίδια στιγμή η συγκέντρωση των βαθμών τη νέα σεζόν είναι σημαντική καθώς από τη μεθεπόμενη αφαιρούνται οι 9.000 βαθμοί που είχε μαζέψει η ΑΕΚ τη σεζόν 2017-2018. Συνεπώς όχι μόνο ήταν επιβεβλημένη η ευρωπαϊκή παρουσία της ΑΕΚ, αλλά απαιτείται και μια καλή πορεία για να μην ψάχνει έπειτα υπερβάσεις για να ξαναχτίσει με ό,τι κόπο οικοδόμησε την τελευταία πενταετία.

Βάζει σημαντικά έσοδα στα ταμεία της

Εκτός από το πρεστίζ και το «χτίσιμο» του ευρωπαϊκού της μέλλοντος, η συμμετοχή της ΑΕΚ στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν είναι φυσικά σημαντική και από οικονομικής άποψης. Προφανώς και τα χρήματα που εισπράττουν οι σύλλογοι του Champions League απέχουν αρκετά από τα όσα μπαίνουν στα ταμεία των ομάδων στο Europa League αλλά και από αυτά που θα μπαίνουν στη νεοσύστατη διοργάνωση του Europa Conference League, όμως δεδομένα και αυτά αποτελούν μια δυνατή οικονομική «ένεση» ειδικά στην εποχή του κορονοϊού, όπου δεν υπάρχουν καθόλου έσοδα από εισιτήρια. Η ΑΕΚ από τη φετινή συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League υπολογίζει σε έσοδα της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ. Τα εγγυημένα έσοδα σε περίπτωση φυσικά πρόκρισης στους ομίλους του Europa Conference League υπολογίζονται πως θα είναι γύρω στα 4 με 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι κιτρινόμαυροι σε περίπτωση που έχουν μια καλή πορεία στη διοργάνωση θα μπορούν να στοχεύουν ακόμα και σε έσοδα αντίστοιχα με τα φετινά ποσά.

Η ευρωπαϊκή παρουσία συνδέεται με τον αγωνιστικό σχεδιασμό

Συν τοις άλλοις, διαφορετικά σχεδιάζει μια ομάδα την επόμενη σεζόν με την παρουσία της στην Ευρώπη και αλλιώς χωρίς αυτήν. Και για την ΑΕΚ ήταν υπεραπαραίτητο να βρίσκεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έστω και στο Europa Conference League. Προφανώς και η νέα διοργάνωση της UEFA απέχει από την αίγλη του Champions League, ωστόσο από τη φάση των ομίλων και έπειτα θα έχει ομοιότητες με τη δυναμική του Europa League. Η συμμετοχή σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση αποτελεί ένα κριτήριο για την επιλογή ενός προπονητή ή ενός παίκτη να υπογράψει στην ΑΕΚ. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι κατά το οποίο στην ΑΕΚ θέλουν να ενισχύσουν την ομάδα με προσωπικότητες, σε περίπτωση που δεν υπήρχε καν η προοπτική της Ευρώπης, τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι καλοκαιρινές ευρωπαϊκές ημερομηνίες της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ θα μπει το καλοκαίρι από τον δεύτερο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης του Europa Conference League. Θα μάθει τον αντίπαλό της στις 16 Ιουνίου και θα δώσει το πρώτο παιχνίδι στις 22 Ιουλίου με τη ρεβάνς στις 29 Ιουλίου. Στη συνέχεια αν όλα πάνε καλά και προκριθεί τότε θα δώσει τα ματς του τρίτου προκριματικού στις 5 και 12 Αυγούστου, έχοντας μάθει τους πιθανούς αντιπάλους πριν καν δώσει τον δεύτερο προκριματικό και συγκεκριμένα στην κλήρωση στις 19 Ιουλίου. Όσον αφορά τα πλέι οφ για την πρόκριση στους ομίλους, αυτά θα παιχτούν στις 19 και 26 Αυγούστου, με την κλήρωση στις 2 Αυγούστου. Στις κληρώσεις των προκριματικών γύρων του καλοκαιριού η ΑΕΚ θα είναι στους ισχυρούς (για τα πλέι οφ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά μπορεί και εκεί να είναι στους ισχυρούς), ενώ κατά πάσα πιθανότητα αν βρεθεί στην κλήρωση των ομίλων, τότε μάλλον θα είναι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα