ΑΕΚ: Αθηναϊκό ντέρμπι με... άρωμα Ευρώπης!

ΑΕΚ: Αθηναϊκό ντέρμπι με... άρωμα Ευρώπης!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στο ματς της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταξύ της Α.Ε.Κ. και του Παναθηναϊκού που έχει χαρακτήρα «τελικού» ευρωπαϊκού εισιτηρίου και έχει ένα διαιτητικό υστερόγραφο...

Φτάσαμε πλέον στη τελική αντίστροφη μέτρηση, στο 3-2-1 που λέμε χαρακτηριστικά (και είναι κυριολεκτικό για το πρωτάθλημά μας), για την ολοκλήρωση μιας (ακόμη) σεζόν την οποία δεν θα θέλει να θυμάται, από την επόμενη μέρα κιόλας, κανείς στην ΑΕΚ. Το μόνο «ευχάριστο» γεγονός (πλην της νίκης πρόκρισης επί της Βόλφσμπουργκ) είναι πως ελέω Covid-19 δεν υπήρχε η δυνατότητα να παρακολουθούν οι φίλοι της Ένωσης όλο αυτό το δράμα από κοντά, live που λέμε, μέσα στο γήπεδο!

Πιστέψτε με είναι ευχάριστο, για όλους, το συγκεκριμένο γεγονός... Πάμε παρακάτω όμως διότι όπως σημειώνω παραπάνω: μετράμε ανάποδα και μάλιστα είμαστε μόλις στο 3-2-1, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας -έστω- ακόμη τρεις αναμετρήσεις. Βάσανο μεγάλο από μόνο του το δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη τρία παιχνίδια για να ολοκληρωθεί και τυπικά μια ακόμη, τρίτη στη σειρά, αποτυχημένη σεζόν για την ΑΕΚ.

Όχι μόνο απομένουν τρία ματς, αλλά όπως είναι γνωστό, παίζεται ακόμη και το μίνιμουμ της επίτευξης ενός στόχου για την Ένωση (και τον Παναθηναϊκό) που αφορά την ευρωπαϊκή της παρουσία και τη νέα σεζόν. Έστω σε αυτή τη νέα (και τρίτη στη σειρά) ευρωπαϊκή διοργάνωση της UEFA (η οποία θα προσφέρει σχετικά κοντά στα λεφτά, όχι τα ίδια, με το Europa League) που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να... σνομπάρουν τα ελληνικά club...

Φτάσαμε λοιπόν στην ημερομηνία διεξαγωγής του γνήσιου, του αθηναϊκού, ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, σε μια γειτονιά που την γνωρίζουν καλά και οι δυο πλευρές: στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας... Μια αναμέτρηση η οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την κάθε ομάδα ξεχωριστά, αλλά πριν την έναρξή του, μοιάζει και για τις δυο να υπάρχει μόνο ένας στόχος και τρελή πίεση για την επίτευξή του: αυτός της νίκης!

Η πολυτέλεια της ΑΕΚ και η κατάρα...

Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι... Κατά τη προσωπική μου άποψη μάλιστα: δεν ισχύει επί της ουσίας ότι και οι δυο παίζουν με την πλάτη στο τοίχο για τη νίκη και μόνο! Δεδομένα ο Παναθηναϊκός παίζει με το... μαχαίρι στα δόντια αφού αν δεν κερδίσει θα παραμείνει η διαφορά των τριών βαθμών για την ΑΕΚ, ή θα αυξηθεί κιόλας στους έξι όπου θα σημαίνει και το τέλος της όποιας διαδικασίας αφού θα απομένουν μόλις δυο αγωνιστικές και οι «κιτρινόμαυροι» θα υπερτερούν στην ισοβαθμία.

Η ΑΕΚ έχει την πολυτέλεια, χάρη (κυρίως) στα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού, να την βολεύει σαν αποτέλεσμα και η ισοπαλία σε μεγάλο βαθμό! Θα είναι αρκετή; Με όσα έχουμε δει από την Ένωση έως σήμερα η απάντηση είναι: σε καμία περίπτωση... Αν βέβαια σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα της Ένωσης συνυπολογίσουμε και εκείνα του Παναθηναϊκού, μπορεί και να της είναι αρκετός τελικά και ο βαθμός. Όμως δεν γίνεται να πάει με αυτή τη νοοτροπία στο συγκεκριμένο ντέρμπι η ομάδα του Χιμένεθ. Γίνεται και... παραγίνεται να πάει για το «Χ» βέβαια όπως το έκανε (κακώς για μένα) στην αναμέτρηση στο ίδιο γήπεδο για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ, τα πρόσωπα που την εκπροσωπούν στο χορτάρι για την ακρίβεια, ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ, μοιάζει να έχουν επηρεαστεί σε βαθμό... κακουργήματος, από το γεγονός ότι δεν έχουν βρει νίκη σε ντέρμπι! Δεν έχουν καταφέρει να το διαχειριστούν όλο αυτό και προφανώς το βάρος της συγκεκριμένης αδυναμίας – ανικανότητας τους πάει όλο και πιο... πίσω. Έχει την πολυτέλεια για την ισοπαλία η ομάδα αλλά δεν ξεχνάμε και την κατάρα των ντέρμπι.

Με δεδομένη την εικόνα της Ένωσης σε αυτά, των αποτελεσμάτων αυτής εδώ και 16 τέτοια (σ.σ.: ντέρμπι ντε) παιχνίδια, προφανώς και η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ δεν αποτελεί το φαβορί και για το ματς στην Λεωφορο Αλεξάνδρας. Ειδικά γιατί δεν έχει κατορθώσει να πάρει φέτος ντέρμπι! Ούτε αυτό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ προ ημερών όπου έπαιζε για το μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης σα τη... γάτα με το ποντίκι τους «πράσινους», λες και έπαιζε η Μπάγερν με την Ουνιόν Βερολίνου!

Το... πρόγραμμα δείχνει ΑΕΚ!

Αν κρίνουμε απ' τις δυο ομάδες, που έχουν τα ίδια... χάλια σε αγωνιστικό επίπεδο (μέσες – άκρες δεν θα τα χαλάσουμε για τις λεπτομέρειες), φαίνεται πως είναι δυνατό, αν δεν προκύψει διπλό στο μεταξύ τους ματς, να πάμε έως το τέλος με ανοιχτό το ενδεχόμενο για το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ωστόσο με τη σημαντική διαφορά ότι αν -έστω- παραμείνει το συν 3 της ΑΕΚ θα 'χει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο (και μόνο αυτό) για την Ευρώπη ελεώ προγράμματος...

Αυτό το σημειώνω διότι η Ένωση έχει να αντιμετωπίσει έπειτα εκτός τον Αστέρα, στην Τρίπολη κοινώς, που ναι – μεν παίζει και τα δίνει όλα, όμως η ΑΕΚ τα 'χει καταφέρει απέναντί του και έχει κερδίσει τα δυο από τα τρία συνολικά ματς που 'χουν παίξει οι δυο ομάδες. Μάλιστα ακόμη και το ένα που πήρε ισοπαλία στο ΟΑΚΑ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ο Αστέρας, δεν το άξιζε, έπρεπε να κερδίσει η Ένωση αφού είχε κάνει εξαιρετικό ματς και ειδικά δεύτερο 45λεπτο!

Έπειτα υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Άρη... Μια ομάδα που μοιάζει να την έχει η ΑΕΚ και ας έχασε εντός στην κανονική διάρκεια. Βέβαια επαναλαμβάνω το δεδομένο για να μη με... κράξετε: οι δυο αντίπαλοι στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι χάλια αγωνιστικά καιρό τώρα! Οπότε προφανώς και όλα μπορούν να συμβούν. Όμως σαν πρόγραμμα είναι πιο βατό της Ένωσης από το αντίστοιχο του Παναθηναϊκού ο οποίος εκτός της ΑΕΚ που φιλοξενεί, έχει να παίξει στο «Βικελίδης» με τον Άρη και στην έδρα του τελευταία αγωνιστική απέναντι στον Ολυμπιακό που θα προετοιμάζεται μέσα απ' αυτό το ματς για τον τελικό με τον ΠΑΟΚ...

Μπήκαμε στη τελική ευθεία, έχουμε υποχρεωθεί (σ.σ.: κιτρινόμαυροι και πράσινοι) να το... πιούμε όλο το ποτήρι έως το τέλος της σεζόν και να... σφαχτούμε για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ας το κατακτήσει ο καλύτερος λοιπόν και έπειτα ας δουλέψουν οι διοικήσεις των δυο club με τέτοιο τρόπο και με σωστές επιλογές προκειμένου να μην επαναληφθούν τα αποτελέσματά τους (γενικά στη σεζόν) και να μπορέσουν να επιστρέψουν στη διεκδίκηση στόχων ουσίας όπως είναι οι τίτλοι μιας και μιλάμε για τα δυο εκ των τριών συνολικά κορυφαία club της χώρας!

Υγ: Αν υπάρχει ομάδα που έχουν... σπρώξει διαιτητικά στη διαδικασία των πλει οφ αυτή είναι ΔΕΔΟΜΕΝΑ του ΠΑΟΚ (σε Τρίπολη με Αστέρα, σε Τούμπα με ΠΑΟ, και σε ΟΑΚΑ με ΑΕΚ) οπότε προφανώς και δικαιολογημένα υπάρχουν τα παράπονα των «πράσινων» οι οποίοι δεν είχαν κανένα τέτοιο (και δεν θα έπρεπε) από τις διαιτησίες της κανονικής περιόδου... Αντίθετα με την Ένωση που την... πάνε καλά (και καλά μας κάνουν) από την αρχή της σεζόν αυτής! Όπως και να 'χει οι ξένοι διαιτητές δεν τα 'χουν πάει καλά, ούτε τα... φιλαράκια τους στο VAR, οπότε κακώς έστω σε σημαντικά ματς ο Εγγλεζάς αρχιδιαιτητής έπρεπε να βάζει πιο αξιόπιστες σφυρίχτρες (και να μην επηρεάζεται από ομάδες επειδή είπε την αλήθεια όπως για τον ΠΑΟΚ όταν σπρωχνόταν από διαιτητικές αποφάσεις και στην κανονική διάρκεια του). Το παραπάνω δεν αλλάζει τα... χάλια της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Σε καμία των περιπτώσεων. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ομάδα που 'χει καλύτερες διαιτησίες και αυτός είναι ο ΠΑΟΚ, ο οποίος αν δεν έπαιρνε τα σφυρίγματα αυτά και είχε άλλη βαθμολογική συγκομιδή και πάλευε και αυτός για το ευρωπαϊκό εισιτήριο, θα βλέπαμε πως θα λειτουργούσε υπό καθεστώς εσωστρέφειας και πίεσης! Δεν αλλάζει ότι η ομάδα του Γκαρσία είχε -όσο μπορεί να γεμίζει κάποιους αυτό- καλύτερη εικόνα από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό... Ούτε αλλάζει ότι, σχετικά με το ζευγάρι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ τη τελευταία τριετία (με, ή χωρίς, διαιτητικά όργια) είναι για πλάκα από πάνω... Άλλο το ένα και άλλο τα άλλα...!!!

Photo Credits: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...