Ο συνεπής ΠΑΟΚ και η ώρα της «αποζημίωσης»

Ο συνεπής ΠΑΟΚ και η ώρα της «αποζημίωσης»

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για την συνέπεια του ΠΑΟΚ στα ραντεβού του με την ΑΕΚ και τις στιγμές που το ποδόσφαιρο από μόνο του ξέρει να σε «αποζημιώνει» για τα παλιά χρωστούμενα…

Το ποδόσφαιρο ήταν, είναι, θα είναι το ωραιότερο «άτιμο πράγμα». Μια διαρκής περί αυτού απόδειξη είναι ότι ο ΠΑΟΚ τρέχει ετούτο δω το όντως απίθανο σερί των επτά αγώνων δίχως ήττα απέναντι στην ΑΕΚ, ένα σερί που τόσο πολύ ενοχλεί τους φίλους της.

Όμως, το ποδόσφαιρο, το παιχνίδι, ξέρει πότε θα δώσει τι, πώς και σε ποιον. Αν κάποιος δει τα σκορ στα τέσσερα τελευταία ντέρμπι των δύο «Δικεφάλων» θα καταλάβει πολλά. Το… ταμπλό έχει «γράψει»: τέσσερις σερί νίκες, πρωτάθλημα-κύπελλο, του ΠΑΟΚ, με δύο «διπλά» στο ΟΑΚΑ και 8-3 γκολ. Αφήστε που στα έξι φετινά ραντεβού οι «ασπρόμαυροι» δεν έχασαν ούτε μια φορά.

Η εικόνα του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ είναι εύσημο για τον προπονητή του. Αλλά και το εύσημο απέχει απ’ τα αυθεντικά παράσημα, τα γαλόνια που λέμε. Τα γαλόνια στο ποδόσφαιρο, ακόμη είναι μικρός, ο Πάμπλο Γκαρσία, για να τα διεκδικήσει. Το υλικό, εμφανώς, έχει ατέλειες, αλλά τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα έχει δουλευτεί. Έχει «κουμπώσει» σ’ αυτό το σύστημα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Έχει διδαχθεί, και αφομοιώνει, τα βασικά του ποδοσφαίρου. Όπως παίζεται σήμερα, το ποδόσφαιρο, στον προηγμένο κόσμο.

Ο Γκαρσία κατά καιρούς έχει πει την άποψη του για την ομάδα του. Ακόμη μαθαίνει και τον μαθαίνουν οι παίκτες, όπως παραδέχθηκε μετά τη νίκη επί του Άρη, αλλά χάρη στη δουλειά του προπονητή, το υλικό και προοδεύει και περαιτέρω πρόοδο επιδέχεται. Στο φινάλε της σεζόν; Ναι, έστω και τώρα, στο τέλος μιας άκρως περίεργης και επιβαρυμένης χρονιάς για όλους. Ολοι εδώ που τα λέμε, υπό ορισμένες συνθήκες περιβάλλοντος, επιδέχονται πρόοδο.

Με τον ΠΑΟΚ, γενικώς οι φίλοι του ποδοσφαίρου πέρασαν καλά, από την στιγμή που τον έπιασε στα χέρια του ο Γκαρσία. Στο πρώτο μισό της παρουσίας του, ίσως αφελέστατα, έπαιζε φουλ επίθεση με στόχο να παραμείνει ανταγωνιστικός. Όταν όμως ήρθε η ώρα να κοιτάξει το αποτέλεσμα, άλλαξε την πλάκα, διόρθωσε πράγματα, για να έρθουν οι νίκες και η καλή ψυχολογία. Πιο τρανό παράδειγμα από τον Πασχαλάκη των τελευταίων αγώνων, δε νομίζω να υπάρχει.

Η ωφέλεια είναι η προσγείωση στον πραγματικό κόσμο. Κι αυτό έκανε τον ΠΑΟΚ να μετράει τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια, όπου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, τον Άρη (εκτός), τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ (εκτός). Ο ΠΑΟΚ είναι κοντά στο να κατακτήσει το αυτονόητο, τη δεύτερη θέση, αλλά δεν είναι, ακόμη, εξασφαλισμένος. Η προσμονή παρατείνεται, ένα παιχνίδι.

Αυτό με τον Άρη, ντάλα μεσημέρι την Κυριακή στην Τούμπα. Καλά θα περάσουμε…

Το αποψινό 1-2 αδικεί τον ΠΑΟΚ, που γενικώς έχει πάρει τον αέρα της ΑΕΚ από την οποία έχει να χάσει στο ΟΑΚΑ από τον Νοέμβριο του 2017. Τον αδικεί γιατί, πέραν των δύο γκολ, είχε τις πιο κλασικές ευκαιρίες στο ματς. Για να πετύχει και τρία και τέσσερα γκολ. Η χαμένη ευκαιρία στο τέλος δε, του Τζόλη είναι ενδεικτική της κάκιστης ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, αλλά δεν είναι της παρούσης να ανοίξει μια τόσο μεγάλη κουβέντα το «golden boy». Το ποδόσφαιρο έχει τη σοφία του. Ξέρει πότε θα δώσει τι, πώς και σε ποιον.

Ας πούμε, δίνει πράγματα στον Σβαμπ που είναι ένα κέντρο μόνος του, από την στιγμή που το σύστημα άλλαξε και τον βόλεψε πολύ περισσότερο από το αρχικό πλάνο του Γκαρσία. Θα δώσει και στους υπόλοιπους. Τον Κρμέντσικ, ας πούμε, που βρήκε δίχτυα και κέρδισε το πέναλτι. Ο Τσέχος φορ σκόραρε, όπως και στον ημιτελικό, τα πήγε πολύ καλύτερα στις προσωπικές μονομαχίες, είχε συμμετοχή στο επιθετικό κομμάτι. Στον σοβαρό και σχεδόν αλάνθαστο Βαρέλα. Στον σταθερό Πασχαλάκη. Στον ομαδικό και προσγειωμένο Ουάρντα. Φυσικά και στον φορμαρισμένο Ζίβκοβιτς. Και στους υπόλοιπους που πάλεψαν για να έρθει η τέταρτη σερί νίκη επί της ΑΕΚ. Θα ακούει «ΠΑΟΚ», ο Μανόλο Χιμένεθ και θα αλλάζει δρόμο...

Επιμένω πως το ποδόσφαιρο ξέρει να φέρνει τέτοιες στιγμές «αποζημίωσης». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.