Νέα δεδομένα, νέα τακτική

Νέα δεδομένα, νέα τακτική

Νέα δεδομένα, νέα τακτική

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τον Άρη των πλέι οφ και το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι «κίτρινοι» τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της σεζόν για να τερματίσουν στην 2η θέση.

Ο Άρης στη παρούσα φάση των πλέι οφ δέχεται πιο εύκολα γκολ, αδυνατεί να κρατήσει την εστία του ανέπαφη, όπως συνέβαινε στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, όπου η άμυνα του αξιολογήθηκε ως η δεύτερη καλύτερη!

Σωστή η διαπίστωση αλλά καλό είναι πριν καταλήξουμε στην εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων να λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα και τις παραμέτρους.

Το έγραψα και στο προηγούμενο μπλοκ ότι η συμμετοχή του Άρη φέτος στη φάση των πλέι οφ δεν είναι μια τυπική διαδικασία, όπως πέρσι.

Αυτή τη φορά οι κιτρινόμαυροι οφείλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, όπως καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, να διεκδικήσουν σε ένα μίνι πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίες ομάδες του θεσμού,την έξοδο στην Ευρώπη και συγχρόνως να υπερασπιστούν για λόγους πρεστίζ την δεύτερη θέση που κατέκτησαν με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.

Αυτή λοιπόν είναι μια διαδικασία στην οποία εισέρχεται η ομάδα για πρώτη φορά, χωρίς την εμπειρία και τις παραστάσεις ανάλογων διαδικασιών, με παίκτες και προπονητικό επιτελείο που αμφότεροι για πρώτη φορά δοκιμάζονται σε ανάλογες συνθήκες.

Οι ομάδες δεν μεγαλώνουν με συνοπτικές διαδικασίες. Χρειάζεται , πολύ δουλειά, πολύς χρόνος , πολύ υπομονή, μεγάλη συγκομιδή εμπειριών, χρειάζεται οι παίκτες να αποκτήσουν διάρκεια , αυτοπεποίθηση και προσωπικότητα ώστε να κάνουν το βήμα μπροστά.

Ακόμα και αν οι συγκυρίες τους βοηθούν ή τους βοηθήσουν στην συνέχεια, αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα κατάφερε να βρεθεί στο επιθυμητό υψηλό επίπεδο. Ας εξετάσουμε λοιπόν τις παραμέτρους που πηγάζουν από τη δημιουργία νέων δεδομένων.

Ο Άρης στην παρούσα φάση έχει να αντιμετωπίσει και να ανταγωνιστεί ομάδες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από το δικό του, αν εξαιρέσουμε τον Αστέρα, ομάδες με βαριές φανέλες, ομάδες που καταρτίζουν το γκρουπ των ισχυρών στην μεγάλη κατηγορία , ομάδες που έχουν κατακτήσει τα τελευταία χρόνια , πρωταθλήματα, ντάμπλ, κύπελλα.


Όσο και αν κάποιες από αυτές δεν βρίσκονται σε καλό φεγγάρι, τα μπάτζετ τους παραμένουν μεγαλύτερα από αυτό του Άρη , οι εμπειρίες , οι παραστάσεις τους ασύγκριτα περισσότερες από αυτές των κιτρινόμαυρων.

Ομάδες που συγκροτούν το γκρουπ των 4 μεγάλων του πρωταθλήματος και ο Άρης για πρώτη φορά τα τελευταία έρχεται δυναμικά να το αμφισβητήσει και “απειλεί” μάλιστα να το διευρύνει , γεγονός που ο ιστορικός του ρόλος το επιβάλλει.

Αυτή είναι η μια παράμετρος. Μια άλλη έχει να κάνει με το δυναμικό της ομάδας. Στον Άρη ο βασικός κορμός αγωνίζεται χωρίς σταματημό εδώ και δυο αγωνιστικές περιόδους.

Τεράστιο διάστημα. Οι Γκάμα, Ματίγια, Σάσα , Ροζ , Δεληζήσης Μαντσίνι ακόμα και ο Σούντγκρεν, δεν έχουν πάρει ανάσα. Και δεν μιλάμε για κανένα μεγάλο ρόστερ. Στις περισσότερες θέσεις οι δεύτερες επιλογές απουσιάζουν και μη ξεχνάτε ότι ο Άρης σε κάθε ματς συμπληρώνει αποστολή με πιτσιρικάδες των οποίων η παρουσία λογίζεται ως τυπική.

Λογικό λοιπόν και επόμενο σε μια φάση υψηλών απαιτήσεων όπως αυτή των πλέι οφ η ομάδα να μείνει από δυνάμεις.

Και αυτό γιατί η φύση αυτών των αναμετρήσεων διαφέρει από αυτές του πρωταθλήματος. Στα πλέι οφ το ένα ντέρμπι διαδέχεται το άλλο, οπότε η διάρκεια στην απόδοση μιας ομάδα θεωρείται επιβεβλημένη. Όλα τα ματς είναι τελικοί.

Στο πρωτάθλημα πλην εξαιρέσεων ανάμεσα στις κρίσιμες αναμετρήσεις μεσολαβούν διαστήματα ηρεμίας αντιμετωπίζοντας αντιπάλους λιγότερο ανταγωνιστικούς , οπότε έχεις την δυνατότητα να ρίξεις τον ρυθμό, να ξεκουράσεις παίκτες, έχεις χρόνο για αποθεραπείες, να ηρεμήσεις , βρίσκεις τρόπο να μακιγιάρεις τις αδυναμίες σου, να πειραματιστείς.

Όλα αυτά στα πλέι οφ θεωρούνται απαγορευτικά. Μπαίνεις στις ράγες και ταξιδεύεις. Μια λάθος κίνηση να κάνεις κινδυνεύεις με εκτροχιασμό.

Έχασες; Πρέπει να βρεις τρόπο να απαντήσεις στην επόμενη κιόλας αγωνιστική με αντίπαλο πρώτης γραμμής.

Κέρδισες; Δεν επαναπαύεσαι, δεν έχεις περιθώρια ούτε να το απολαύσεις, οφείλεις να μείνεις συγκεντρωμένος , οφείλεις να επιδείξεις υψηλό βαθμό ετοιμότητας για να το επαναλάβεις.

Αν δεν το επαναλάβεις , μοιραία θα μείνεις πίσω.

Έτσι λειτουργεί το σύστημα και ο Άρης είναι υποχρεωμένος να προσαρμοστεί σε νέες γι’ αυτόν συνθήκες.

Και οι νέες συνθήκες επιβάλλουν ο Άρης τουλάχιστον να μην χάνει παιχνίδια που δεν μπορεί να κερδίσει και σε όσα παιχνίδια προηγείται να βρίσκει τρόπο να κλειδώνει τη νίκη.

Μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αμυντική του δυσλειτουργία όπως ίσως πολλοί θα έχουν επισημάνει, ούτε αποκλειστικά στην επιθετική του αφλογιστία όπως άλλοι σημειώνουν.

Η αμυντική πληρότητα εξαρτάται άμεσα από την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Αυτό είναι το πρόβλημα του Άρη στα πλέι οφ. Η κούραση που έχει καταβάλει τους παίκτες, όλους αυτούς που αγωνίζονται χωρίς σταματημό, δεν τους επιτρέπει να είναι απόλυτα συνεπής στα ανασταλτικά τους καθήκοντα.

Όσο στο πρωτάθλημα υπήρχε φρεσκάδα και οι ποδοσφαιριστές έβγαζαν ενέργεια , όσο οι περισσότεροι έτρεχαν πάνω-κάτω σαν δαιμονισμένοι κλείνοντας τα κενά , τόσο λιγότερο επιβαρυνόταν η αμυντική ζώνη, τόσο λιγότερο έβγαιναν στην επιφάνεια οι αμυντικές αδυναμίες που σίγουρα, υπήρχαν και υπάρχουν.

Τώρα που ξέμειναν τα πνευμόνια από οξυγόνο, τώρα οι αδυναμίες στην αμυντική ζώνη έγιναν χτυπητές και τα λάθη καθορίζουν το αποτέλεσμα. Από την στιγμή που η ομάδα έσκασε είναι αδύνατον να συνεχίσει να αγωνίζεται με την ίδια τακτική ,με τον ίδιο σχηματισμό. Ακόμα και αν ο Άρης παρουσιάσει κάποια σημάδια ανάκαμψης , μετά την αναγκαστική λόγω Εορτών διακοπή , είναι σχεδόν αδύνατον η ομάδα να επιστρέψει στα ικανοποιητικά επίπεδα του πρωταθλήματος.

Μόνο αν ο Άρης εμφανιστεί συμπαγής στα κρίσιμα παιχνίδια που απομένουν , θα καταφέρει να κρύψει την κούραση. Και για να εμφανιστεί συμπαγής θα πρέπει οι γραμμές να έρθουν κοντά να λειτουργήσουν με αρμονία.

Το 4-2-3 1 φαντάζει πλέον απαγορευτικό. Πιο λογικές οι εφαρμογές ενός 4-4-2 ή ενός 4-3-3. Όσο μεγαλύτερη συνοχή και συνέπεια στους ρόλους επιδείξει ο Άρης στη συνέχεια των πλέι οφ τόση μεγαλύτερη πιθανότητα θα έχει να εφαρμόσει το παιχνίδι του να βρει χώρους να σκοράρει. Όταν ο Άρης στην επίθεση βρίσκει χώρους , τότε η ομάδα αναπνέει, όταν δεν βρίσκει πνίγεται!

Και σίγουρα η ίδια συνοχή στις γραμμές θα τον βοηθήσει να διατηρήσει τα νώτα του προστατευμένα. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα συνεχίσει να ακροβατεί παίζοντας με τη φωτιά!

Τέλος βασική προϋπόθεση για την συνέχεια ο Άρης να εκμεταλλευτεί την διακοπή των Εορτών για να ανανεώσει το ρόστερ του , για να φρεσκάρει την ενδεκάδα του. Η παρουσία των Μπεναλουάν και Ιωάννου κρίνεται πλέον αναγκαία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!