Aν ο Ρόκα δεν είχε υπερβεί την ποδοσφαιρική λογική με τον Πογιάτος…

Aν ο Ρόκα δεν είχε υπερβεί την ποδοσφαιρική λογική με τον Πογιάτος…

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Aν ο Ρόκα δεν είχε υπερβεί την ποδοσφαιρική λογική με τον Πογιάτος…

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με ικανοποιητικό αλλά όχι απόλυτα ασφαλές δείγμα των μεταγραφών γράφει για τις επιλογές του Ισπανού τεχνικού διευθυντή που πλήρωσε δικαίως το θέμα προπονητή.

H δουλειά ενός τεχνικού διευθυντή δεν είναι μόνο οι μεταγραφές, όπως εντελώς λανθασμένα νομίζουμε στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Είναι και οι μεταγραφές. Κάθε τεχνικός διευθυντής που σέβεται τον εαυτό του, την δουλειά και την εμπιστοσύνη που του δείχνει το εκάστοτε κλαμπ, θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσει τις δομές, την οργάνωση, τον άρτιο τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, ώστε σε όλα τα επίπεδα να υπάρχουν οι πληροφορίες εκείνες που θα αποτελούν την δύναμη για λήψη αποφάσεων με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Είτε μιλάμε για εύρεση προπονητή, είτε για μεταγραφές, είτε για πρόληψη τραυματισμών, είτε για πωλήσεις, είτε για την διαχείριση των αποδυτηρίων. Για κάθε απόφαση θα πρέπει να υπάρχει η δύναμη της γνώσης. Φυσικά, είναι ο υπεύθυνος μαζί με την διοίκηση μίας ομάδας στην χάραξη συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής στρατηγικής.

Από τα κριτήρια για την πρόσληψη ενός νέου τεχνικού μέχρι την λειτουργία/αξιοποίηση της ακαδημίας, τα χαρακτηριστικά των παικτών που θα έρχονται για να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα. Τώρα τι από αυτά έχει κάνει ο Πιερ Ντρεοσί στο εξάμηνο που βρίσκεται τον Παναθηναϊκό, είναι μια άλλη συζήτηση που δεν είναι της παρούσης, με τον Γάλλο GM να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα(μεταγραφές) και να μην κάνει τίποτα για να καλύψει τα τεράστια οργανωτικά κενά που έχει στο ποδοσφαιρικό του τμήμα το Τριφύλλι. Συν του ότι… δεν υπάρχει εντός των αποδυτηρίων.

Τελοσπάντων, ξεφύγαμε και το σημερινό μας θέμα δεν είναι ο Ντρεοσί αλλά ο προκάτοχος του. Ο Τσάβι Ρόκα. Με την σεζόν να οδεύει προς το τέλος της και με την διακοπή να προσφέρεται για διαφορετική ατζέντα, είναι ευκαιρία να δούμε τι… ψάρια έπιασαν οι μεταγραφές του Ισπανού τεχνικού διευθυντή. Σε αυτό το σημείο, μία απαραίτητη σημείωση:

Ο Ρόκα διέπραξε ποδοσφαιρικό έγκλημα με την πρόσληψη του Ντάνι Πογιάτος και θα μπορούσε να είχε κάνει σαφώς μία πιο safe επιλογή στο πιο περίεργο καλοκαίρι του ποδοσφαίρου λόγω Covid19. Είναι αστείο ποδοσφαιρικά να έχεις τον Δώνη στον πάγκο και να τον διώχνεις για να φέρεις τον Πογιάτος. Για να έφερνες κάποιον καλύτερο, ναι, θα είχε λογική. Δεν έκανε τίποτα όσον αφορά την οργάνωση του κλαμπ, στα αποδυτήρια κι αυτός ήταν… εξαφανισμένος αλλά το μάρμαρο που πλήρωσε αφορούσε τον Πογιάτος. Και πολύ σωστά, καθώς ένα τόσο μεγάλο λάθος, δεν μπορεί να σου προσφέρει το δεύτερο κανονάκι.

Πάμε τώρα να δούμε τι έκαναν οι μεταγραφικές επιλογές του Ρόκα. Έχοντας πάντα στο μυαλό μας δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα. Η πρώτη αφορά τα διαθέσιμα χρήματα. Όταν δεν μπορείς να αγοράσεις και ψάχνεις μόνο για ελεύθερους, ακόμη και όταν το ταβάνι των συμβολαίων είναι 500-600.000 ετησίως, η δεξαμενή είναι πάρα πολύ μικρότερη. Ειδικά όταν ο σύλλογος δεν διαθέτει τμήμα scouting.

Η δεύτερη παράμετρος δεν αφορά τις επιλογές καθαυτές αλλά τον τρόπο που λειτούργησε ο Παναθηναϊκός ως ομάδα για να μπορέσει να πάρει το καλύτερο δυνατό από αυτούς. Ένας καλός παίκτης όταν το βάλεις σε ένα καλό σύνολο, μπορεί να γίνει πολύ καλός. Ένας καλός παίκτης, όμως, όταν μπει σε μία ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος, θα δείχνει μέτριος. Στην πλειοψηφία των παιχνιδιών. Ο Παναθηναϊκός με Πογιάτος και με Μπόλονι στον πάγκο, ανεξάρτητα από το αποτελέσματα, ήταν μια κακή ομάδα. Μία ομάδα αδούλευτη σε σημαντικούς τομείς του παιχνιδιού.

Η προπονητική ανεπάρκεια, λοιπόν, αποτελεί έναν παράγοντα που δεν μπορείς να παραλείψεις, κρίνοντας τους ποδοσφαιριστές. Οι λογικές ᾽᾽έλα μωρέ θέλουν προπονητή για να αλλάξουν τρίτη πάσα και για να νικήσουν την Λαμία᾽᾽ έχουν ξεπεραστεί από το ίδιο το άθλημα και μπορούν να ακούγονται μόνο στην ποδοσφαιρική Ελλάδα του σήμερα και να γίνονται σοβαρά αντικείμενα συζήτησης. Με αυτή την λογική, η Μπάγερν Μονάχου δεν ξέρει τι κάνει που δαπάνησε 25 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τον Νάγκελσμαν. Θέλουν προπονητή οι υπερπαίκτες των Γερμανών για να νικήσουν την Άουγκσμπουργκ;

Ας δούμε, τώρα, μία προς μία τις μεταγραφές του Ρόκα και το πρόσημό τους. Με + είναι εκείνες με θετικό με - εκείνες με αρνητικό και με * όσες δεν μπορούν να κριθούν με ασφάλεια. Ιωαννίδης, Μαουρίσιο και Βιγιαφάνιες ήταν επιλογές της διοίκησης και για αυτό δεν βρίσκονται στην λίστα.

Ιανουάριος 2020

+ Ανουάρ Τουχάμι: Ο ΙσπανόΜαροκινός ήταν ένας αξιόλογος αμυντικός μέσος που αποκτήθηκε ως δανεικός από την Βαγιαδολίδ, έδωσε λύσεις στην μεσαία γραμμή και θα έπρεπε να αξιοποιηθεί περισσότερο από τον Δώνη. Πολύ καλός ανασταλτικά, aggressive, αξιόπιστος με την μπάλα στα πόδια. Απόλυτα ισορροπημένος. Κανείς, βέβαια, δεν κατάλαβε το γιατί δεν παρέμεινε στο ρόστερ και φέτος, καταλήγοντας δανεικός στο ΑΠΟΕΛ!

-Γιασίν Αγιούμπ: Μεγάλη απογοήτευση. Κακή επιλογή που γίνεται ακόμη χειρότερη από τα 450.000 ευρώ ετησίως του Μαροκινού. Ο Αγιούμπ του Παναθηναϊκού δεν θυμίζει σε τίποτα το… μηχανάκι των ολλανδικών γηπέδων, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιδί, πέρασε μεγάλη περιπέτεια με την θρόμβωση που τον άφησε εκτός για αρκετούς μήνες.

Αν ο Ρόκα, ως όφειλε, είχε ψάξει καλύτερα την περίπτωσή του, για μια σειρά από λόγους δεν θα είχε γίνει αυτή η κίνηση. Κόντρα σε όσα έβλεπαν οι πάντες, ο Ρόκα στήριξε την λειτουργία της μεσαίας γραμμής το καλοκαίρι του 2021 πάνω στον Αγιούμπ και δεν πήρε άλλο παίκτη στα χαφ. Απόλυτα λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης.

*Ντομινίκ Νατζ: Ο Ούγγρος εξτρέμ ήρθε ως δανεικός από την Λέγκια. Είχε ταχύτητα, πατήματα στην περιοχή, έδωσε κάποιες βοήθειες αλλά δεν έμοιαζε να είναι το κάτι ιδιαίτερο που θα ανέβαζε επίπεδο τον Παναθηναϊκό στην δημιουργία του.

Καλοκαίρι 2020

*Καρλίτος: Ο Ισπανός επιθετικός ήρθε με μεγάλες προσδοκίες λόγω των εξαιρετικών σεζόν που έκανε στην Πολωνία. Πήρε ένα συμβόλαιο κοντά στις 650.000 ευρώ. Η μεγάλη του αποχή στις αρχές της σεζόν, το… μπέρδεμα που έφερε η παραμονή του Μακέντα και η διαχείριση που του κάνει ο Μπόλονι, τον έχουν περιορίσει μόλις στα 6 γκολ. Ο Καρλίτος είναι ένας φορ που θέλει την μπάλα στο κουτί ή κοντά σε αυτό για να εκτελέσει. Τα τελειώματά του έχουν μεγάλη ποιότητα ενώ μπορεί και να δημιουργήσει. Το γεγονός πως βρίσκεται σε μια ομάδα που δεν ξέρει να δημιουργεί, σίγουρα δεν τον έχει βοηθήσει και θα ήταν πιο φρόνιμο να κριθεί οριστικά όταν ο Παναθηναϊκός θα γίνει(ευελπιστούμε) κανονική ομάδα την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

+Xουάνκαρ: Ο 31χρονος άσος είναι ένας καλός αριστερός μπακ που θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο, ειδικά δημιουργικά, αν ο Παναθηναϊκός έπαιζε ως Παναθηναϊκός. Έχει συνεισφορά σε 6 γκολ της ομάδας του(3 ασίστ και 3 δεύτερες ασίστ), δίνει περισσότερα από όσα έδινε ο Ινσούα επιθετικά, είναι αξιόπιστος αμυντικά και με συμβόλαιο που δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

+Φραν Βέλεθ: Ο Ισπανός στόπερ αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Άρη. Κάνει μια καλή σεζόν, δίχως αμφιβολία και είναι από τις καλές κινήσεις του Ρόκα.

+Αϊτόρ: Ο Ισπανός εξτρέμ με τρομερούς αριθμούς στην Ολλανδία την προηγούμενη διετία, έχει δείξει καλά στοιχεία, έχει σκοράρει 3 γκολ, έχει μοιράσει δύο ασίστ αλλά του έλειψε η διάρκεια. Διάρκεια που θα μπορούσε να βρει μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια που επί Μπόλονι δεν πήρε ποτέ. Ένα ματς μέσα, τρία έξω ήταν η… διαδικασία, με τον 25χρονο μεσοεπιθετικό να έχει ξεκινήσει μόλις σε 11 αναμετρήσεις πρωταθλήματος! Δεν κοστίζει πάνω από 400.000 ευρώ και σίγουρα θα πρέπει να τον δούμε και του χρόνου, σε μία αξιοποίηση με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

-Φακούντο Σάντσες: Με 200.000 ευρώ ετησίως, ο Αργεντινός μπακ είναι… τίμιος για τα λεφτά του αλλά όχι ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά. Δεν προσφέρει δημιουργικά, αμυντικά έχει θέματα και έχασε την θέση του από τον Γιοάν Μόλο.

-Αντονίτο: Και μόνο που ο Ρόκα επέμενε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή ενός παίκτη που είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας(φυματίωση) δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα μπορούσε να προσφέρει, καθώς ο Μπόλονι δεν τον έβαζε ούτε στα οικογενειακά διπλά και τον Γενάρη επέστρεψε στην Ισπανία.

*Αντόνιο Σαβιέρ: Δεν μπορεί να κριθεί. Είναι τραυματίας από τις 21 Νοεμβρίου. Έχει ξεπεράσει τους πέντε μήνες για τραυματισμό του ενός. Από την ημέρα που επέστρεψε σε φουλ ρυθμούς ο Μπόλονι δεν τον έχει συμπεριλάβει ούτε σε μία αποστολή! Για όσα παιχνίδια τον είδαμε είχε καλή τακτική παιδεία, καλές επαφές με την μπάλα, υστερούσε σημαντικά σε ταχύτητα και ουσία. Το δείγμα, όμως, ήταν πολύ μικρό.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, οι περισσότεροι παίκτες που έφερε ο Ρόκα για το πορτοφόλι που είχε στην διάθεσή του και λογική είχαν ως ανάγκες της ομάδας και ως χαρακτηριστικά και ως βιογραφικά. Όταν, όμως, ο Καταλανός αποφάσιζε να υπερβεί την ποδοσφαιρική λογική με την πρόσληψη του Πογιάτος και μάλιστα να μην αναγνωρίσει το λάθος του, επί της ουσίας έβαζε τέλος στην παρουσία του στον Παναθηναϊκό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.