Τέσσερα ματς είναι, πρέπει να τα παίξει ως Παναθηναϊκός και όχι φοβικά!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Τέσσερα ματς είναι, πρέπει να τα παίξει ως Παναθηναϊκός και όχι φοβικά!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το φινάλε του Παναθηναϊκού στην σεζόν όπου οι τέσσερις νίκες είναι ο μοναδικός δρόμος που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην Ευρώπη και έχει και υστερόγραφο για το θέμα του προπονητή.

Όπως τα έκανε, μπαίνοντας στην τελική ευθεία της σεζόν, ο Παναθηναϊκός δεν κρατά την τύχη στα χέρια του. Δεν εξαρτάται από εκείνον, από τα δικά του πόδια η έξοδος του στην Ευρώπη. Θα ήταν έτσι τα πράγματα αν ο Γκεστράνιους δεν έκανε το διαιτητικό λάθος της χρονιάς στην Τούμπα, χωρίς αυτό φυσικά να αποτελεί άλλοθι για τα ποδοσφαιρικά εγκλήματα που έγιναν και φέτος στο Τριφύλλι.

Δεν του φταίει καμία διαιτησία του Τριφυλλιού για όσα βιώνει πάνω στο χορτάρι αλλά αυτό δεν μπορεί να σβήσει την ακατανόητη απόφαση του Φινλανδού διαιτητή και τον καθοριστικό ρόλο που ενδεχομένως να παίξει στην όλη υπόθεση. Οι πράσινοι, λοιπόν, δεν ορίζουν την διαδικασία, γιατί ακόμη κι αν νικήσουν την ΑΕΚ στην Λεωφόρο, θα πρέπει η Ένωση να κάνει ακόμη μία γκέλα, να έχουν τουλάχιστον ακόμη μία απώλεια βαθμών και το Τριφύλλι μέχρι το φινάλε να κάνει μόνο νίκες για να είναι σίγουρα στην τέταρτη θέση.

Τι έχει το πρόγραμμα; Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στην Λεωφόρο τον Αστέρα Τρίπολης, την ΑΕΚ, στην συνέχεια πηγαίνει στο Κλεάνθης Βικελίδης και κλείνει τις υποχρεώσεις του στο γήπεδο του υποδεχόμενος τον Ολυμπιακό.

Από την άλλη, το σύνολο του Μανόλο Χιμένεθ φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, παίζει με τον Παναθηναϊκό εκτός, ταξιδεύει στην Τρίπολη και ολοκληρώνει το πρωτάθλημα με τον Άρη στην Καλογρέζα. Έχει το σημαντικό πλεονέκτημα του +4 αλλά δεδομένα έχει πάρα πολλά αγωνιστικά προβλήματα, διακρίνεται από μεγάλη αστάθεια, δεν είναι μία ομάδα που σου δίνει την σιγουριά πως μπορεί να το διαχειριστεί σωστά και να φτάσει με επιτυχία μέχρι το τέλος του δρόμου. Προφανώς, το ίδιο ισχύει και για το συγκρότημα του Λάζλο Μπόλονι.

Πάντως, ακόμη και σε αυτό το σενάριο, δηλαδή αν ο Παναθηναϊκός βγει τέταρτος και η ΑΕΚ πέμπτη, η Ένωση μπορεί να παραμείνει ζωντανή στο κυνήγι ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, αν περάσει τον ΠΑΟΚ, πάει στον τελικό του Κυπέλλου και το κατακτήσει! Τότε η τέταρτη θέση δεν θα προσφέρει έξοδο στην Ευρώπη, καθώς θα έχει καταληφθεί από τον κάτοχο του Κυπέλλου που δεν τερμάτισε στην πρώτη τετράδα!

Τι πρέπει να βελτιώσει για να έχει ελπίδα

Στο 60% των παιχνιδιών στο μίνι πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός με εξαίρεση την πρεμιέρα και το 3-0 επί του ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων. Όλες οι γνωστές του αδυναμίες εμφανίστηκαν και πάλι, σε παιχνίδια όπου δεν υπήρχε άλλος δρόμος εκτός από την νίκη. Και τις πλήρωσε ακριβά. Για να μπορέσει, λοιπόν, να φτάσει σε αυτό το πολυπόθητο 4 στα 4 που με βάση την μέχρι τώρα εικόνα θα πρόκειται για την υπέρβαση των υπερβάσεων και ποδοσφαιρικό… θαύμα, το Τριφύλλι θα πρέπει να βελτιώσει τα εξής:

*Την παραγωγή των φάσεων, την δημιουργία. Πράγμα δύσκολο να αλλάξει στο φινάλε της σεζόν αλλά σίγουρα μία ομάδα έχει περισσότερες ευκαιρίες να δημιουργήσει όταν παίζει πιο επιθετικά, όταν ανεβάζει παίκτες στο επιθετικό τρίτο, όταν παίρνει λίγα ρίσκα παραπάνω. Δουλεμένος σε αυτό το κομμάτι ο Παναθηναϊκός δεν είναι. Ο Μπόλονι… φρόντισε για αυτό, ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί υπάρχει η ατομική ποιότητα να βγουν τρεις-τέσσερις φάσεις όταν η ομάδα προσπαθεί να παίξει ως Παναθηναϊκός.

Με την βοήθεια της κορυφαίας ανάλυσης πλατφόρμας ποδοσφαίρου, το Wyscout και τον δείκτη των xGoals που μας δείχνει την ποιότητα των τελικών που έφτιαξε ο Παναθηναϊκός μπορούμε να διαπιστώσουμε το εξής:

Ο Παναθηναϊκός δημιουργικά είναι τραγικός. Δεν παράγει παρά ελάχιστα πράγματα πάνω στο χορτάρι. Στην Τούμπα 0.32xGoals, στο ΟΑΚΑ 0.46, στην Λεωφόρο με τον Άρη 0.24, στο Καραϊσκάκη 1.22(το πέναλτι που δίνει 0.78 τον ανέβασε πολύ), στην Τρίπολη 0.7 και απέναντι στον ΠΑΟΚ 1.59, προς επιβεβαίωση πως σε αυτό το ματς έκανε την καλύτερή του εμφάνιση.

*Από κει και πέρα, ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι που χρήζει σημαντικής βελτίωσης είναι η διαχείριση του τελευταίου εικοσαλέπτου. Από το 70´ μέχρι και το φινάλε των αναμετρήσεων, ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί σχεδόν το 50% του παθητικού του, που είναι 27 γκολ! Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο τελευταίο κομμάτι των αγώνων, ειδικά(και εδώ είναι το οξύμωρο) όταν είναι μπροστά στο σκορ. Η νοοτροπία του Μπόλονι να γυρίζει την ομάδα πίσω και να παίζει σαν σύνολο παραμονής έχει κοστίσει πάρα πολύ στο Τριφύλλι και έστω και την ύστατη στιγμή αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλιώς θα συνεχίσει να παίζει με την φωτιά και δεδομένα θα ξανακαεί!

Όταν ψάχνει μόνο νίκες, δεν μπορεί να παίζει για την ισοπαλία!

Σε ΟΑΚΑ και Τούμπα ο Παναθηναϊκός έπαιζε τα… ρέστα του για να μπει στην τελική ευθεία με ρεαλιστικές πιθανότητες επιστροφής στην Ευρώπη. Σε παιχνίδια όπου ήθελε μόνο την νίκη, η συμπεριφορά του μέσα στο γήπεδο έδειχνε μια ομάδα που της έκανε και η ισοπαλία. Τέσσερα ματς έμειναν και σε όλα η νίκη είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει η ισοπαλία. Δεν υπάρχουν πια δεύτερες ευκαιρίες. Για αυτό ο Παναθηναϊκός πρέπει αυτά τα παιχνίδια να τα παίξει ως… Παναθηναϊκός και όχι ως μία ομάδα που φοβάται και την σκιά της και παίζει σαν σωματείο χαμηλής δυναμικότητας.

Ειδικά τα παιχνίδια στην έδρα του με Τρίπολη, ΑΕΚ και τον αδιάφορο Ολυμπιακό πρέπει από το πρώτο λεπτό να δείξει ποιος είναι το αφεντικό, να προσπαθήσει να κυριαρχήσει και να μην αφήσει κανένα περιθώριο στους αντιπάλους. Ένας τέτοιος Παναθηναϊκός έχει ελπίδα. Ο άλλος, όμως, Παναθηναϊκός, εκείνος με την νοοτροπία… Λεβαδειακού κάπου θα την πατήσει και θα μπει τέλος στην σεμνή τελετή.

Υ.Γ1: Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται στο τιμόνι του Παναθηναϊκού κοντά μια δεκαετία. Στον πάγκο της ομάδας έκατσαν όλα αυτά τα χρόνια οι: Ζεσουάλδο Φερέιρα, Χουάν Ρότσα, Φάμπρι, Γιάννης Βονόρτας, Γιάννης Αναστασίου, Αντρέα Στραματσόνι, Μαρίνος Ουζουνίδης, Γιώργος Δώνης, Ντάνι Πογιάτος και Λάζλο Μπόλονι. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες και πάνω από 80 εκατομμύρια όπου αν τα είχε επενδύσει σωστά τώρα θα ήταν στον… αφρό και όχι ο πιο αποτυχημένος παράγοντας στην ιστορία του συλλόγου, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ πρέπει να καταλάβει πως έφτασε η ώρα να επενδύσει σε προπονητή από το πάνω ράφι.

Να βρει έναν άνθρωπο που θα έρθει και θα ανεβάσει επίπεδο ή και επίπεδα το έμψυχο δυναμικό που θα συναντήσει, να γίνει εκείνος το απόλυτο αφεντικό και ο… σταρ της ομάδας, με το μεγαλύτερο συμβόλαιο και τις περισσότερες υποχρεώσεις, προσδοκίες. Υπάρχουν περιπτώσεις στην αγορά(αρκεί να διαθέσεις ένα σεβαστό ποσό και να ψάξεις με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι στα... κουτουρού όπως πάντα) που καλύπτουν πολλά από τα κουτάκια που έχει ανάγκη να γεμίσει ο σύλλογος για να φτάσει σε μια επιλογή με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Φτάνουν πια τα στοιχήματα και η δίχως ποδοσφαιρική λογική αποφάσεις.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.