Ολυμπιακός: Γιατί επιμένει στο 3-4-3 ο Μαρτίνς

Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός: Γιατί επιμένει στο 3-4-3 ο Μαρτίνς

bet365

Το Gazzetta.gr μπαίνει στο μυαλό του Πέδρο Μαρτίνς για έναν σχηματισμό, το 3-4-3, που έχει προκαλέσει πιο μεγάλη συζήτηση από κάθε άλλη διάταξη φέτος στον Ολυμπιακό.
Όλος ο σχετικός προβληματισμός γεννήθηκε στο μυαλό του Μαρτίνς και των συνεργατών του στον Ολυμπιακό με αφορμή την αμυντική εικόνα των Πειραιωτών στα ματς με τη PSV Αϊντχόφεν αλλά και την εικόνα της ήττας με την Άρσεναλ στο Φάληρο.
Το 3-4-3 λοιπόν έκανε τη μεγάλη του... πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου του 2021 και στο 0-1 με την Άρσεναλ. Με σαφή προγραμματισμό και προσανατολισμό διότι πριν από αυτό το παιχνίδι την είχαμε δει στο Ολυμπιακός - Σίτι 0-1, όπου όμως το έκανε αναγκαστικά λόγω των απουσιών που είχε τότε. Από τότε ο Πορτογάλος τεχνικός δεν το χρησιμοποίησε σε όλους τους αγώνες του, πλην όμως το έχει κατεβάσει ως σχήμα σε όλα τα ντέρμπι των play offs με τελευταίο χρονικά το 2-0 με την ΑΕΚ στο Φάληρο. Το έκανε στο 1-0 με τον Άρη, στο 1-5 του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, στο 3-1 με τον Παναθηναϊκό και στην ήττα με 2-0 με τον ΠΑΟΚ.

Θέλοντας να συνοψίσουμε το σκεπτικό του Μαρτίνς θα πρέπει να σταθούμε στα εξής σημεία:

- Το 3-4-3 - το οποίο το προπονητικό επιτελείο των Πειραιωτών το πρωτοσκέφτηκε για να... σφίξει πιο καλά την άμυνά του - γενικά είναι περισσότερο ένα επιθετικό σχήμα που προϋποθέτει καλά, αποδοτικά και γρήγορα άκρα. Είναι επίσης ένα σχήμα που αρκετές φορές το έχει αλλάξει στη ροή του ματς μέσα από αλλαγές προσώπων από τον πάγκο.
- Ο Μαρτίνς έχει το κεφάλι του... ήσυχο με τριάδα Χολέμπας, Σεμέδο και Σωκράτη διότι είναι στόπερ που ξέρουν μπάλα και μπορούν να κάνουν build up και να φτιάξουν έτσι παιχνίδι. Σε αυτό το σχήμα θεωρεί πως αποδίδει πιο καλά ο Σωκράτης και ότι δέχεται λιγότερες μπαλιές στην πλάτη της άμυνας.
- Με τη διάταξη αυτή ποντάρει στις πλαγιοκοπήσεις των μπακ που μπορούν να γίνουν σαν... εξτρέμ και να προκαλέσουν... ρήγματα.
- Είναι ένα σχήμα που σου δίνει τη δυνατότητα να... χτυπήσεις και από το κέντρο με τους δύο χαφ και από τα άκρα με τους δύο πλάγιους μπακ.
- Γίνεται λιγότερο προβλέψιμος στον αντίπαλο καθώς τον... διάβαζαν και τον αντιμετώπιζαν πιο καλά με το 4-2-3-1, το 4-3-3 ή και το 4-4-2.
- Ως ένας επιδραστικός, ικανός και φιλόδοξος τεχνικός θέλει να εξελίσσεται. Δουλεύοντας ένα νέο σχήμα και με το να παρουσιάζει σε όσο το δυνατόν πιο καλό επίπεδο δείχνει όχι μόνο την εξέλιξη του Ολυμπιακού αλλά και τη δική του δουλειά.
- Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει ήδη κατά νου να χρησιμοποιήσει το 3-4-3 και στα προκριματικά του Champions League (της νέας χρονιάς φυσικά), καθώς θεωρεί έχει παίκτες με χαρακτηριστικά να υποστηρίξουν το σχήμα αυτό.
- Το 3-4-3 είναι ένα σχήμα που γενικά διαδίδεται ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Αρκετές ομάδες - ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες - το σκέφτονται περισσότερο και ποντάρουν πάνω σε αυτό.
- Η επόμενη εξέλιξη είναι το 3-5-2, το οποίο δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ σε επίπεδο αρχικής διάταξης στον Ολυμπιακό. Ο ίδιος ο κόουτς Μαρτίνς έχει επισημάνει πως σε επίπεδο διατάξεων έχει δουλέψει σχεδόν τα πάντα στον Ολυμπιακό.

Τα ματς που έχει ξεκινήσει με 3-4-3 ο Μαρτίνς:

  • Με Σίτι στο Champions League εντός: 0-1 (ήττα)
  • Με Άρσεναλ στο Europa εκτός: 0-1 (νίκη)
  • Με ΠΑΣ στο Κύπελλο εκτός: 1-1
  • Με Άρη στα play offs εντός: 1-0
  • Με ΑΕΚ στα play offs εκτός: 1-5
  • Με Παναθηναϊκό στα play offs εντός: 3-1
  • Με ΠΑΟΚ στα play offs εκτός: 2-0 (ήττα)
  • Με ΑΕΚ στα play offs εντός: 2-0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα