Ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι να θυμηθεί

Ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι να θυμηθεί

Ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι να θυμηθεί

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον κομβικό αγώνα με την ΑΕΚ και τη… βουτιά στο παρελθόν που οφείλει να κάνει ο Άρης για να εκτιμήσει σωστά το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού.

Αυτό που πράγματι πέτυχε ο Άρης, στη συγκεκριμένη φάση του Πρωταθλήματος, είναι ότι δεν εξαρτάται από τα αποτελέσματα των άλλων, ούτε έχει λόγο να περιμένει τα λάθη τους, αλλά παραμένει ο απόλυτος διαμορφωτής της δικής του τύχης. Όπως επίσης, ότι δεν πρέπει να τον απασχολήσουν τα προβλήματά τους, όσο μεγάλα ή μικρά κι αν είναι, αλλά υποχρεούται να εστιάσει στις δικές του αδυναμίες και στον στόχο της απόκρυψής τους. Για τον Άρη (θα πρέπει) να έχει μικρή σημασία το σύνολο των καταστάσεων που επικρατούν στην ΑΕΚ και να διατηρήσει στο μυαλό του το πάθημα του περασμένου Γενάρη καθώς η μεθαυριανή αντίπαλός του ήταν αυτή που τον έδεσε «χειροπόδαρα» μέσα στο «Κλ. Βικελίδης» και τον υποχρέωσε στο πιο δυσλειτουργικό φετινό παιχνίδι του.

Με εξαίρεση δηλαδή μια τελική προσπάθεια του Δημήτρη Μάνου – από λάθος του Λόπες – στο ξεκίνημα του αγώνα, δεν υπήρξε άλλη ουσιαστική φάση των «κίτρινων». Σ’ εκείνο το παιχνίδι, η ΑΕΚ δεν έπιασε δα τρομερή απόδοση, αλλά σε επίπεδο αμυντικής προσήλωσης και τακτικής προσέγγισης πήρε πολύ καλό βαθμό γιατί σταμάτησε τη μεσοεπιθετική γραμμή του Άρη και τελικώς απέδρασε με την εκτέλεση φάουλ του Λιβάι Γκαρσία και την κακή εκτίμηση της φάσης από τον Ζακαρί Μπουσέ.

Ήταν το παιχνίδι στο οποίο ο Μανόλο Χιμένεθ προέβη σε κίνηση-έκπληξη αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τους Μάρκο Λιβάγια, Πέτρο Μάνταλο κι όταν είδε το πλάνο του να κλονίζεται με τον τραυματισμό του Νεντελτσιάρου διαπίστωσε με χαρά το υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης του Ζίγκα Λάτσι ο οποίος έκανε (ίσως) το καλύτερο φετινό παιχνίδι του. Ήταν το παιχνίδι, επίσης, στο οποίο ο Ισπανός τεχνικός επέλεξε τον νεαρό Μαχαίρα για το αριστερό άκρο της επίθεσης δίνοντας προτεραιότητα στο ανασταλτικό τομέα και στη συνέπεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τον ακραίο χαφ την παροχή βοήθειας σ’ αυτόν που αγωνίζεται πίσω από αυτόν.

Ήταν η περίοδος, τέλος, κατά την οποία στη μεν ΑΕΚ φύσηξε (προσωρινά όπως αποδείχθηκε) ένα αεράκι αισιοδοξίας γιατί αυτό φέρνει κάθε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, ενώ ο Άρης δεν είχε τη φρεσκάδα των προηγούμενων αγώνων προερχόμενος από αγώνες σε βοσκοτόπια και λιμνοθάλασσες σε Γιάννινα και Λαμία. Γενικώς όμως, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την ομάδα του Άκη, ίσως η μοναδική αμφισβήτησης γι’ αυτήν, διότι έχασε το ισχυρό βαθμολογικό πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει για την κατάληψη της 2ης θέσης.

Η αναφορά στο παρελθόν έχει την αξία της γιατί όποιος κάνει το λάθος να εκτιμήσει το επίπεδο δυσκολίας ενός αγώνα πριν την έναρξή του, το πιθανότερο είναι να πέσει σε… λούμπα. Προφανώς δεν θα το κάνει ο Άκης Μάντζιος και δεν πρέπει να το κάνει βάσει αυτού που του έδειξε η ομάδα του στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Άρης κάθισε στις δάφνες μιας σημαντικής νίκης, δεν πρέπει να ξεχνά όμως ότι έκανε το χειρότερο φετινό πρώτο ημίχρονο, κατά δήλωση του προπονητή του και επί της ουσίας δεν είχε περισσότερα από 25-30 λεπτά καλού ποδοσφαίρου. Απέναντι στην ομάδα της Πελοποννήσου αυτά αποδείχθηκαν αρκετά διότι δεν υπήρξε βαρύ τίμημα για την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα συμβεί το ίδιο στο ενδεχόμενο αντίστοιχης εμφάνισης.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ

Ο Μάντζιος είναι προπονητής που δεν συνηθίζει να ανακατεύει την τράπουλα, ούτε είναι θιασώτης των αλλαγών που προκαλούν κρότο. Κατέληξε σε συγκεκριμένο μπούσουλα έπειτα από τις πρώτες εβδομάδες του στην τεχνική ηγεσία, βάσει αυτού πορεύεται κι έχει καταφέρει να παίρνει το μάξιμουμ από τους παίκτες του γιατί αναγνωρίστηκε ότι οι αποφάσεις του εμπεριέχουν ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Αυτές δεν διαμορφώθηκαν αναλόγως των βιογραφικών, αλλά από τα χαρακτηριστικά του καθενός και η ανθεκτικότητά του στην υπηρέτηση ενός πλάνου. Γι’ αυτό, προϊόντος του χρόνου, ο Ντάνιελ Μαντσίνι απέκτησε θέση βασικού αντί του Ματέο Γκαρσία για τον οποίον επενδύθηκαν πολλά λεφτά.

Γνωρίζει ακόμη ότι τα δύο επόμενα παιχνίδια θα διαμορφώσουν πολύ ξεκάθαρα δεδομένα για τη 2η και 3η θέση. Σε περίπτωση νίκης επί της ΑΕΚ θα αυξήσει τη διαφορά στους εννιά βαθμούς και ταυτόχρονα θα διογκωθεί η κρίση σ’ έναν εκ των άμεσων αντιπάλων, αν πράξει το ίδιο και απέναντι στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο η διαφορά από τους «πράσινους» θα είναι τουλάχιστον οκτώ βαθμοί.

Πατώντας στο χορτάρι του «Κλ. Βικελίδης», ο Άρης θα πρέπει να διαχειριστεί και τον τίτλο του φαβορί. Αυτός του αποδίδεται δικαίως γιατί έχει αποδείξει ότι είναι καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ, δεν έχει επίσης να αντιμετωπίσει αγωνιστικά προβλήματα σαν αυτά της ΑΕΚ τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τις οκτώ απουσίες με πιο σημαντική αυτή του Σιμοές ο οποίος έκανε εξαιρετικό παιχνίδι τον περασμένο Γενάρη στη Θεσσαλονίκη. Ο Άρης ξέρει επίσης ότι στην πλευρά που αγωνίζεται ο Μπρούνο Γκάμα, ο Μανόλο Χιμένεθ θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει παίκτη ο οποίος δεν είναι δεξί μπακ και το πιθανότερο είναι να εστιάσει (σε επίπεδο τακτικής) σ’ αυτή.

Εν τέλει, οι «κίτρινοι» φαίνεται ότι βρίσκονται ενόψει μια σπουδαίας ευκαιρίας για να διαμορφώσουν απολύτως ευνοϊκές συνθήκες γι’ αυτούς. Κι αν το κάνουν, τότε πραγματικά δεν θα έχουν τον παραμικρό λόγο να ασχοληθούν με τα αποτελέσματα των άλλων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.