Παναθηναϊκός: Η «ασπίδα» της άμυνας και η σημασία των αλλαγών

Παναθηναϊκός: Η «ασπίδα» της άμυνας και η σημασία των αλλαγών

Κώστας Ζάλιαρης
Παναθηναϊκός: Η «ασπίδα» της άμυνας και η σημασία των αλλαγών

bet365

Καλή η αποτελεσματικότητα του Παναθηναϊκού, απαραίτητη μια τέτοια ευρεία νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ, ωστόσο, το «μηδέν» στην άμυνα έχει τους δικούς του λόγους. Η συμβολή όσων μπήκαν από τον πάγκο και... το κολπάκι στο φάουλ του Βιγιαφάνιες.

Ρεάλ Μαδρίτης - Λίβερπουλ: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ενισχυμένες αποδόσεις. |21+

Ο Παναθηναϊκός μετά το κάκιστο ξεκίνημα στα Plyaoffs της φετινής Super League Interwetten στην Τρίπολη με το ισόπαλο 2-2, κατάφερε στη Λεωφόρο να πάρει επιβλητική και ευρεία νίκη με τελικό σκορ 3-0 απέναντι στον «δικέφαλο του βορρά» συνεχίζοντας προς τη διεκδίκηση του ευρωπαϊκού «εισιτηρίου».

Οι «πράσινοι» με το γνωστό τους παιχνίδι, αυτή τη φορά εκτέλεσαν όσο καλύτερα γινόταν το αμυντικό πλάνο που κάθε φορά θα παίζει καθοριστικό ρόλο λόγω και του δεδομένου, πλέον, αγωνιστικού σχεδίου του Μπόλονι.

Απέφυγαν τους πολύ σοβαρούς κινδύνους, «χτύπησαν» γι' ακόμα μια φορά με την ποιότητα των Μακέντα, Βιγιαφάνιες και Αϊτόρ, είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα στις ευκαιρίες τους και από τις σπανιότατες φορές που συμβαίνει αυτό, οι βοήθειες από τον πάγκο ήταν σημαντικότατες.

Με αυτή την ταυτότητα, άμυνα και Διούδης είναι καθοριστικοί

Είναι λογικό να έχει βρεθεί στο επίκεντρο η άμυνα του Παναθηναϊκού έπειτα απ' όσα συνέβησαν στην έναρξη των Playoffs στην Τρίπολη και να χρειαζόταν ένα τέτοιο παιχνίδι, όπως αυτό απέναντι στον ΠΑΟΚ το μεσημέρι της Κυριακής στη Λεωφόρο. Και η αμυντική τετράδα και ο πορτιέρε του «τριφυλλιού» και το μηδέν παθητικό σε ένα τέτοιο ματς για να έρθει ευρεία νίκη, έρχονται σαν «φάρμακο» το οποίο χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός που ούτως ή άλλως μετά την μεγάλη «πληγή» της Τρίπολης συσπειρώθηκε.

Δεν είναι τυχαίο που ο ΠΑΟΚ δεν είχε κλασσικότατη ευκαιρία απέναντι στους «πράσινους» πλην του πλασέ του Κρέσπο στο δεύτερο μέρος. Κι αν σκεφτεί κανείς τα γκολ από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αστέρα στα τελευταία παιχνίδια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος θα καταλάβει εύκολα πόσο σημαντική είναι για τον Παναθηναϊκό η σταθερότητα της απόδοσης της άμυνάς του...

Στο πρώτο μέρος του Κυριακάτικου αγώνα με τον «δικέφαλο του βορρά» υπάρχει σίγουρα το γύρισμα προς τον Σφιντέρσκι που δεν έχει προλάβει να βάλει την προβολή και ένα αριστερό σουτ του Μουργκ που ήταν εύκολη λεία για τον Διούδη. Τίποτα άλλο. Και στη δεύτερη φάση από τις προαναφερθείσες, υπάρχει το μοναδικό μεγάλο λάθος του Σένκεφελντ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Πούγγουρας συνέχισε τις σωστές τοποθετήσεις και στις στατικές φάσεις, ο τερματοφύλακας των «πράσινων» είχε την εκπληκτική απομάκρυνση στο πλασέ του Κρέσπο σε σύγχυση στη μικρή περιοχή του, οι Μολό και Χουάνκαρ συνέχισαν να συμβάλλουν τρομερά και ο Γάλλος είχε και την εκπληκτική μπαλιά στον Αϊτόρ για το 3-0.

Από το 90' και μετά υπάρχει μια κεφαλιά που φεύγει ανεκμετάλλευτη παράλληλα με την εστία κι ένα σουτ που κοντράρει στον Σένκεφελντ πριν το σφύριγμα της λήξης. Πάλι, δηλαδή, σωστή «πράσινη» τοποθέτηση.

Πήρε το μάξιμουμ από τον πάγκο

Ο κουρασμένος Μαουρίσιο δεν μπορούσε να συνεχίσει στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης έχοντας κάνει ξανά εξαιρετικό παιχνίδι και επιστρέφοντας από αρθροσκόπηση σε χρόνο dt. Ήθελε σαν τρελός να παίξει. Δούλεψε, προπονήθηκε σκληρά, πιέστηκε και κατάφερε να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό μέχρι και το 74' με αρκετές μπάλες να περνούν από τα πόδια του και αρκετές ανάσες κερδισμένες για την ομάδα.

Ο Μπόλονι αποφάσισε να βάλει τον Σάντσες στα χαφ κι όχι να μετακινήσει τον Μολό για να πάει ο Αργεντινός δεξιά. Ο Γάλλος με τη φόρα που είχε δεν έπρεπε ν' αλλάξει και να σταματήσει από εκεί τη δουλειά του, αποχωρώντας ξανά με πόνους στο πόδι από την υπερπροσπάθεια και την αφοσίωση που επιδεικνύει στο «τριφύλλι». Κέρδος για τον Παναθηναϊκό η παραμονή του στην άμυνα.

Ο Χατζηγιοβάνης άφησε τη θέση του στον Αϊτόρ και ο Ισπανός από δεξιά σκόραρε για το τελικό 3-0 φεύγοντας μόνος του σε αντεπίθεση από τη μπαλιά του Μολό.

Ο Φώτης Ιωαννίδης είχε μπει στη θέση του Μακέντα, ήταν ο ένας εκ των δύο στην κομπίνα (σ.σ. υπάρχει αναφορά παρακάτω στο κείμενο) στο γκολ του Βιγιαφάνιες και αμέσως μετά χάνει κι εκείνος μεγάλη στιγμή για γκολ με πλασέ στην κίνηση που πήγε πάνω στον Κρέσπο.

Και ο Καμπετσής μπήκε στο 87' αντί του επιβλητικού Νιάς, με τον υψηλόσωμο φορ να φτάνει σε θέση βολής στις καθυστερήσεις, χάνοντας την ευκαιρία να προκαλέσει κι εκείνος άμεσο αντίκτυπο. Ωστόσο, όλες οι κινήσεις από τον πάγκο, έκαναν και από κάτι για τον Παναθηναϊκό σε αυτό το ματς...

Ναι, είδαμε... κάτι από κομπίνα!

Ο Λούκας Βιγιαφάνιες σκόραρε διότι ο Πασχαλάκης έχει στήσει κακό τείχος, έχει κάκιστη εκτίμηση της κατάστασης και φυσικά προδίδεται από το πάτημά του έχοντας φύγει προς αντίθετη γωνία, με τη μπάλα να περνάει στην απέναντι από την εκτέλεση του φάουλ του «Βίγια» για το 2-0. Κι όμως, υπάρχει... κάτι από κομπίνα από πλευράς Παναθηναϊκού στην εκτέλεση της στατικής φάσης από την οποία προήλθε το δεύτερο γκολ.

Οι Ιωαννίδης και Νιάς έχουν μείνει δίπλα στο τείχος του ΠΑΟΚ. Ουσιαστικά στο σημείο απ' όπου έπρεπε να περάσει η μπάλα για να πάει προς την εστία. Με τον Αργεντινό να παίρνει φόρα, οι δυο τους «ανοίγουν» και φεύγουν από το σημείο εκείνο, προς διαφορετικές κατευθύνσεις δημιουργώντας διάπλατο πέρασμα για τη μπάλα ώστε εκείνη ν' αναπαυθεί στο βάθος της εστίας!

Η ματιά του «Βίγια» και η οξυδέρκεια του Μολό

Στο τρίτο γκολ της αναμέτρησης της Κυριακής δυο πράγματα ξεχωρίζουν πέρα από την κίνηση του Αϊτόρ, τη μπάλα στο αριστερό και το πλασέ στην αντίθετη γωνία του Πασχαλάκη. Ο Βιγιαφάνιες, αν κοιτάξει κανείς ξανά το βίντεο, γυρίζει συνεχώς το κεφάλι για να δει χώρους και συμπαίκτες, περιμένοντας την μπάλα να πέσει από ψηλά για να διώξει από τα καρέ της ομάδας του. Δεν κάνει βιαστική κίνηση, δεν χάνει τον έλεγχο όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, έχει την ψυχολογία να σκεφτεί καθαρά και γρήγορα και να κοιτάξει παντού για να γνωρίζει τις επιλογές του.

Υπάρχει δίπλα του ο Μολό που κι αυτός έχοντας βλέμμα μπροστά, δεν αργεί να πετάξει την φαλτσαριστή μπαλιά προς τον Αϊτόρ για να φύγει μόνος του προς την αντίπαλη περιοχή. Με τον Ισπανό να έχει μείνει πίσω από τη μεσαία γραμμή για να μην είναι εκτεθειμένος, η δημιουργία του τρίτου γκολ του Παναθηναϊκού έχει λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και φανερώνουν την πιο σωστή σκέψη των παικτών του Μπόλονι...

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα