Ο Ολυμπιακός έγινε ξανά απρόβλεπτος με το ρίσκο που έχει πάρει ο Μαρτίνς…

Ο Ολυμπιακός έγινε ξανά απρόβλεπτος με το ρίσκο που έχει πάρει ο Μαρτίνς…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta με το δικό του τρόπο την πεντάρα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ.

Μπαρτσελόνα - Βαγιαδολίδ: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Κάτι τέτοια ντέρμπι, με κάτι τέτοιες νίκες σαν την χθεσινή του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, είναι για τον κόσμο. Πρώτα για να πανηγυρίσει και μετά για να κάνει καζούρα. Αλλά όταν η βασική αρθρογραφία της Ώρας για Σπορ, που εύστοχα-κι έξυπνα θα έλεγα-κυκλοφόρησε με μαύρη πρώτη σελίδα, ξεκινάει με την έκφραση, «το προφυλακτικό έσπασε», δεν μπορείς να σχολιάσεις πολλά πολλά…

Δεν ξέρω αν είχε να κάνει αυτό το εκπληκτικό 4-0 του Ολυμπιακού στο ημίχρονο ΚΑΙ με την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ, που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ήταν τόσο καλή και βοήθησε τους συνηθισμένους από το χαλί του Καραϊσκάκη «ερυθρόλευκους» να κάνουν το παιχνίδι τους όπως θα ήθελαν. Αυτό που ξέρω είναι ότι 4-0 σε ντέρμπι στο α΄ ημίχρονο, και δη εκτός έδρας, είναι ένα συγκλονιστικό σκορ. Συνήθως το σκορ παίρνει διαστάσεις στο β΄ ημίχρονο, όταν ο ηττημένος παραδίδει στο τέλος τα όπλα. Αυτή τη φορά όμως ο νικητής είχε βάλει τέσσερα γκολ στα πρώτα 45 λεπτά!!! Και στο β΄ απλά ο ηττημένος περιόρισε την έκταση της συντριβής του, αφενός μεν λειτουργώντας κάπου το ένστικτο της επιβίωσης με το φόβο να κυνηγηθούν οι παίκτες από τον κόσμο, αφετέρου δε λειτούργησε και η αναμονή του νικητή για ένα δύσκολο παιχνίδι μεθαύριο Τετάρτη, πάλι εκτός έδρας, και δη αυτή τη φορά στην σκληροτράχηλη επαρχία, στο σπίτι του πιο επικίνδυνου αντίπαλου, του ΠΑΣ Γιάννινα.

Δεν ξέρω ούτε αν οι παίκτες του Ολυμπιακού θέλησαν χθες με το ναι μεν όχι «φαντασμαγορικό», αλλά ουσιώδες και με συγκέντρωση παιχνίδι τους, να τιμωρήσουν την μία από τις δύο ομάδες που αρνήθηκαν το σχετικό αίτημα της διοίκησης, κι αρνήθηκαν να αλλάξει ημερομηνία ο τελικός του Κυπέλλου, με συνέπεια να μην μπορέσουν να κάνουν εξτρά μία εβδομάδα διακοπές το καλοκαίρι, εφόσον φυσικά περάσουν τον ΠΑΣ. Αυτό που ξέρω είναι ότι πράγματι το ποδόσφαιρο έκανε χθες σχεδόν όλα τα χατίρια του Ολυμπιακού: από τη μία δύο γκολ από κόντρες κι ένα από δώρο αντίπαλου αμυντικού κι από την άλλη ακύρωση δύο γκολ για οφσάιντ που ναι μεν ήταν, αλλά οριακά. Μόνο που το ποδόσφαιρο κάνει τα χατίρια συνήθως σε αυτό που το σέβονται κι όχι σε αυτούς που του πάνε κόντρα.

Σε τακτικό επίπεδο να υπενθυμίσω ότι από χθες το πρωί σας είχα ενημερώσει για την ενδεκάδα, τον σχηματισμό, αλλά και τον τρόπο γενικά που θα έπαιζε ο Ολυμπιακός κι είχα σταθεί σε αυτή τη νέα ιδέα του Μαρτίνς, το τριγωνάκι με κορυφή τον Ελ Αραμπί και πλευρές τους Μπρούμα, Μασούρα, με τον δεύτερο να χώνεται σαν κρυφός φορ. Κι όπως είδατε, ό,τι είχε σχεδιαστεί επί χάρτου, και το είχαμε καταγράψει, αποτυπώθηκε κι επί χόρτου! Με τον Αραμπί να τραβιέται συνεχώς εκτός περιοχής της ΑΕΚ και αφενός μεν να συνεργάζεται πολύ κακά με τον Μπρούμα, αφετέρου δε να ανοίγει χώρους για τον Μασούρα, που έτσι πέτυχε τα δύο από τα πέντε γκολ στα οποία δεν υπήρξε ούτε λάθος αντίπαλου, ούτε εύνοια της τύχης.

Είναι σαφές από τα παιχνίδια με την Άρσεναλ (1-0), τον Άρη (1-0) και το χθεσινό 5-1 με την AEK ότι ο νέος σχηματισμός, αυτό το 3-4-3, που επί της ουσίας είναι 5-4-1 όταν αμύνεται ο Ολυμπιακός, έχει βοηθήσει την ομάδα του Μαρτίνς να γίνει πιο απρόβλεπτη, με τις κινήσεις μπροστά των τριών, των δύο ακραίων (χθες κυρίως του Χολέμπας-με τον Άρη ήταν του Λαλά) και του ενός κεντρικού χαφ (χθες ο Καμαρά, με τον Άρη ο Μπουχαλάκης).

Διότι πρέπει να δεχθούμε ότι ο Ολυμπιακός είχε γίνει κάπως προβλέψιμος-πολύ δύσκολος μεν να αντιμετωπιστεί από τους αντιπάλους του, αλλά προβλέψιμος. Ήξερες π.χ. ότι ο Βαλμπουενά θα ψάξει τον Αραμπί η, ότι ο Φορτούνης θα πάρει προσπάθειες από πίσω, ότι θα βγουν μπροστά τα μπακ και οι εξτρέμ θα κλίνουν προς τα μέσα κλπ, κλπ. Ναι μεν ο Ολυμπιακός τα έκανε όλα αυτά σωστά δουλεμένα, όμως οι αντίπαλοι τον είχαν μάθει. Προφανώς λοιπόν ο Μαρτίνς θέλει τώρα να κάνει την ομάδα του πιο απρόβλεπτη. Όπως είχε κάνει κάποια στιγμή πέρυσι, εγκαταλείποντας το κλασικό 4-2-3-1 και παίζοντας με 4-3-3, με τον Καμαρά πίσω από τον Αραμπί.

Και η αλήθεια είναι ότι και ο Άρης αιφνιδιάστηκε (αν θυμηθούμε ότι μέχρι την αποβολή του Λαλά στο 40ο λεπτό, το σκορ ήταν 1-0 κι εύκολα θα μπορούσε να είναι 3-0) και η ΑΕΚ αιφνιδιάστηκε χθες, ενώ ακόμη κι η Άρσεναλ είχε αιφνιδιαστεί. Αυτές οι κινήσεις του Αραμπί δημιουργούν πονοκεφάλους στην αντίπαλη άμυνα, που δεν ξέρει ποιον να μαρκάρει: τον Αραμπί, τον Μασούρα που σφηνώνει στην καρδιά της άμυνας, τον Μπρούμα που συνδυάζεται με όλους, τον Καμαρά (η, τον Μπουχαλάκη, ανάλογα ποιος παίζει μπροστά από τον ΕΜβιλά) που έρχεται από πίσω σαν κρυφός η, τον ένα ακραίο μπακ που γίνεται εξτρέμ;…

Αυτό το τελευταίο το έκανε εκπληκτικά χθες ο Χολέμπας, που στα 37 του μπόρεσε κι έπαιξε όλη την πλευρά κι έχοντας τελικό απολογισμό δύο ασίστ, συμμετοχή και σε τρίτο γκολ (!), ένα σουτ ο ίδιος και κάμποσες ακόμη καλές πάσες που έβγαλαν καλές επιθέσεις. Βέβαια, για να το κάνει αυτό, είχε από τη μία τις βοήθειες του Μασούρα πιο μπροστά (πολύ καλές οι συνεργασίες τους) κι από την άλλη του Μπα (πίσω), που τον κάλυπτε στο μαρκάρισμα του Λιβάι Γκαρσία, ενός πραγματικά επικίνδυνου κυνηγού, όπως φάνηκε ακόμη και σε ένα παιχνίδι σαν αυτό.

Η ιδέα του Μαρτίνς ήδη δούλεψε-με τρεις νίκες, μία στο Λονδίνο επί ολόκληρης Άρσεναλ, μία επί της δεύτερης καλύτερης ελληνικής ομάδας, του Άρη, που έπαιζε μάλιστα με παίκτη παραπάνω 50 λεπτά και και μία επί της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ, όπου ο Ολυμπιακός είχε ένα διπλό (το περσινό 2-1 επίσης στα πλέι οφς) στα οκτώ τελευταία πρωταθλήματα. Λειτούργησε η αλλαγή συστήματος ίσως και…υπερβολικά γρήγορα και σε…υπερβολικά μεγάλο βαθμό, αν κρίνουμε ότι η ομάδα το έχει δουλέψει σε τρεις προπονήσεις (!): μία πριν την Άρσεναλ, μία πριν τον Άρη και μία πριν την ΑΕΚ, αφού δεν είχε άλλη δυνατότητα. Ουσιαστικά μιλάμε όχι απλά για μία νέα ιδέα του Μαρτίνς, αλλά για ένα ρίσκο του Μαρτίνς, που φαίνεται να του βγαίνει, θεαματικά.

Από εδώ και πέρα, το στοίχημα του Πέδρο και της ομάδας του είναι πώς θα συνεχίσει να αιφνιδιάζει τους αντιπάλους του η, έστω πώς θα αποφύγει να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Γιατί σιγά σιγά θα αρχίσουν όλοι να διαβάζουν και το νέο τρόπο του παιχνιδιού. Δεν είναι χαζοί και οι άλλοι προπονητές. Πλέον ο Γιαννίκης και ο Μπόλονι και όλοι θα έχουν ένα δείγμα τριών αγώνων της ομάδας του Μαρτίνς με αυτό το 3-4-3. Θα το μελετήσουν καλύτερα. Ήδη, από το ημίχρονο χθες ο Χιμένεθ άλλαξε και τη δική του ομάδα και κάπως αντέδρασε.

Για να είμαι, πάντως, ειλικρινής, δεν θα με πείραζε να κρατούσαν και κανένα γκολ για τα Γιάννινα οι παίκτες του Ολυμπιακού…Εγώ το παιχνίδι της Τετάρτης με τον ΠΑΣ το θεωρώ πάρα πάρα πολύ δύσκολο. Και μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολο, αν οι παίκτες του Ολυμπιακού μείνουν στην πεντάρα επί της ΑΕΚ και στα πανηγύρια που ακολούθησαν. Ο ΠΑΣ δαγκώνει!

Καλός αυτός ο Σέρβος διαιτητής. Δεν του ξέφευγε σχεδόν τίποτα. Θα έχει μεγάλη εξέλιξη. Θυμηθείτε το όνομα του, Γιοβάνοβιτς.

Άσχετο: Πέντε από τον Ολυμπιακό. Από την Δεοντολογίας;…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.