Η ΑΕΚ δείχνει ανίκανη να λύσει τα προβλήματά της

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ΑΕΚ δείχνει ανίκανη να λύσει τα προβλήματά της

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα έδειξαν οι διεκδικητές των ευρωπαϊκών εισιτηρίων στην 2η αγωνιστική των playoffs.

Όλοι εμείς, οι εξωτερικοί παρατηρητές, που δεν ζούμε στα αποδυτήρια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το γιατί συμβαίνει, αλλά ήταν κοινή η αντίληψη ότι η ΑΕΚ είναι μια άρρωστη, με όρους ψυχολογίας, ομάδα. Η εικόνα της το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Ολυμπιακό φώναξε ότι έχει πολύ κακή αγωνιστική νοοτροπία και το ίδιο κακή ψυχολογία. Μια ομάδα με ερασιτεχνική οργάνωση στην φάση της άμυνας, και ένα σύνολο από ποδοσφαιριστές οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν ήταν συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν τους αντιπάλους τους. Μια ομάδα με τόσο κακή ψυχολογία, η οποία δεν βρίσκει τρόπο για να ανασυνταχθεί μετά το πρώτο ή και το δεύτερο γκολ που δέχεται σε ένα παιχνίδι είναι μια ομάδα που δεν εμπνέεται από τον προπονητή της, ο οποίος δεν έχει βρει τον τρόπο να διαχειρίζεται τα συναισθήματα των ποδοσφαιριστών του. Όλα όσα έδειξε η ΑΕΚ απέναντι στον Ολυμπιακό είναι καθαρά σημάδια μιας ομάδας που δεν προετοιμάζεται αποτελεσματικά και δεν έχει την βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ προπονητή και ποδοσφαιριστών. Μια ομάδα που δεν πάει πουθενά.

Η εικόνα της, το εύρος της ήττας, οι αδυναμίες που φανέρωσε και κυρίως η ψυχολογική κατάσταση στην οποία έδειξε να βρίσκεται από την αρχή του παιχνιδιού φέρνουν την ΑΕΚ στην πιο δύσκολη θέση από οποιαδήποτε άλλη στα playoffs. Είναι σαν να ήθελε να βγάλει τον εαυτό της από την διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου από το πρωτάθλημα. Και όλο αυτό ήρθε ως φυσική συνέπεια και γι’ αυτό δεν εξέπληξε παρά ελάχιστους. Διότι σε αυτή την κατάσταση η ΑΕΚ βρίσκεται εδώ και περίπου τρεις μήνες. Κι επειδή δεν γίνεται όλα αυτά που βλέπουν τα δικά μας, γυμνά μάτια να μη τα βλέπουν τα μάτια ενός προπονητή με την εμπειρία και τις παραστάσεις του Μανόλο Χιμένεθ, για να μην βελτιώνει τις χτυπητές αδυναμίες σημαίνει ότι στη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί. Άλλωστε περίπου αυτό παραδέχθηκε δημοσίως στη λήξη του ματς με αυτό το “τόσο μπορούν, τόσο παίζουν”, που είπε για τους ποδοσφαιριστές του. Αυτό είναι σήμερα το πιο ανησυχητικό για την ΑΕΚ, η οποία κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης: ο προπονητής της έχει σηκώσει τα χέρια.

Νοοτροπία φαβορί ο Άρης

Η Κυριακή έδειξε ότι ο Άρης παραμένει η δεύτερη πιο σοβαρή ομάδα του πρωταθλήματος μετά τον Ολυμπιακό. Μια ομάδα συγκεντρωμένη, προσηλωμένη στον στόχο της, η οποία καταφέρνει να περιορίζει τους κινδύνους και να μην επιτρέπει πολλές ευκαιρίες στον αντίπαλο όταν αυτός έχει την υπεροχή, και βρίσκει τον τρόπο να γίνεται αποτελεσματική και να αξιοποιεί κάποια/κάποιες από τις ευκαιρίες της. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης συντηρεί και με το παραπάνω την δυναμική του Άρη· δυναμική μιας ομάδας που θα πάρει με την αξία της ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η δυναμική του Παναθηναϊκού

Στη δεδομένη στιγμή, μετά από την 2η αγωνιστική των playoffs, ο Παναθηναϊκός είναι η επόμενη ομάδα με την καλύτερη δυναμική. Αυτό το “οικονομικό ποδόσφαιρο” που έπαιξε στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνδιού με τον ΠΑΟΚ, μέχρι το 2-0, αποδείχθηκε αρκετό. Δεν θα είχε αποδειχθεί αρκετό αν δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός· μια ευκαιρία - ένα γκολ. Ο Λάζλο Μπόλονι όμως βρήκε τον τρόπο να λύσει τα προβλήματα των πρώτων λεπτών, να βρει την κατάλληλη οργάνωση της άμυνάς του και τελικά να βρει τον τρόπο να υπομένει την πίεση του ΠΑΟΚ μέχρι να βρει την ευκαιρία, σε μια υποδειγματική επίθεση, να πετύχει το γκολ. Ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε πολύ καλά την κατάσταση που διαμόρφωσε το γκολ του Μακέντα και έφτασε τελικά με σχετική άνεση σε μια νίκη μεγάλης βαθμολογικής και ψυχολογικής αξίας.

Ο “αδιόρθωτος” ΠΑΟΚ

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται έναν βαθμό πίσω από τον ΠΑΟΚ αλλά έχει πλέον ψυχολογικό προβάδισμα απέναντι σε μια ομάδα που είδε το αγωνιστικό σχέδιό της να αποδεικνύεται αναποτελεσματικό. Για ακόμη μια φορά η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία, σε μια κρίσιμη στιγμή, έδειξε να χάνει την ισορροπία της στις δύο φάσεις παιχνιδιού. Δεν αξιοποιούσε τις ευκαιρίες της, δεν είχε αποτελεσματικές μεταβάσεις στην φάση της άμυνας και τελικά επέτρεψε, λόγω και της απόδοσης του τερματοφύλακά της στον Παναθηναϊκό να βρει δύο γκολ με μια καλή γρήγορη επίθεση και με μια πολύ καλή κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ, με την οποία έπιασε αδιάβαστο τον Πασχαλάκη, που προδόθηκε από την έλλειψη οπτικής επαφής με την μπάλα, κινήθηκε προς την αντίθετη γωνία και νικήθηκε. Ένας τόσο ευάλωτος ανασταλτικά ΠΑΟΚ δεν θα περάσει καλά στα playoffs.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.