Η ΑΕΚ τα κάνει όλα λάθος και κινδυνεύει…

Η ΑΕΚ τα κάνει όλα λάθος και κινδυνεύει…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η ΑΕΚ τα κάνει όλα λάθος και κινδυνεύει…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για μία ομάδα που τα έχει μπει στον αυτόματο, δεν έχει κανένα σχέδιο και εγκλωβίζει το «αύριο» της σε ένα ανύπαρκτο «σήμερα»…

Από τότε που η ΑΕΚ, όχι μόνο ως ομάδα, ως αγωνιστικό τμήμα, αλλά ως οργανισμός γενικότερα, κατάλαβε, διαπίστωσε, όπως θέλετε πείτε το, ότι το φετινό πρωτάθλημα δεν μπορεί να το κατακτήσει, άρχισε να αδιαφορεί για την εφετινή σεζόν σε όλα τα επίπεδα. Σαν να μην υπήρχε από τα Χριστούγεννα και μετά, σεζόν, σαν να ήθελαν να πατήσουν το κουμπί και να φτάσουν στο καλοκαίρι.

Μόνο που το ποδόσφαιρο, όταν αδιαφορείς για αυτό, όταν το αφήνεις στην άκρη για τόσους μήνες μπορεί να σε τιμωρήσει. Την άποψη μου για τον Μανόλο Χιμένεθ την έγραψα από την ημέρα που επέστρεψε για πολλοστή φορά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που δεν ξέρει ότι ο Ισπανός στα καλά του έχει ταβάνι, στα κακά του, είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος, και καμία σοβαρή πιθανότητα αυτή η τέταρτη (αν δεν έχω χάσει το μέτρημα) συνεργασία του Μανόλο με την ΑΕΚ να οδηγήσει σε κάτι εντυπωσιακό. Στο καλό σενάριο, θα γίνονταν ένα μάζεμα της ομάδας, θα αποκτούσε έναν σκληρό χαρακτήρα και μία ανθεκτικότητα, θα είχε μία καλή αποτελεσματικότητα, αλλά για ποδόσφαιρο ας μην το συζητάμε. Στο κακό θα συνέβαινε αυτό που συμβαίνει τώρα…

«Ναι αλλά η ΑΕΚ ετοιμάζεται την επόμενη σεζόν να μπει στο νέο γήπεδο, πώς θα μπει, έτσι;» είναι το προφανές ερώτημα χιλιάδων φίλων της «Ενωσης» και δεν έχουν άδικο. Το κακό για εμένα δεν ξεκινάει από τα Σπάτα. Όπως είχα γράψει στην αρχή της σεζόν και επιμένω ακόμη και σήμερα, η ΑΕΚ ξεκίνησε τη χρονιά και είχε πληρέστερο ρόστερ και από την ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα, με μεγάλο ερωτηματικό βέβαια τους κεντρικούς αμυντικούς (Νεντελτσιάρου και Χνιντ που δεν τους ξέραμε τότε) και διαφωνούσα με την σφοδρή κριτική που δέχονταν η διοίκηση της ΑΕΚ. Σήμερα όμως τονίζω ότι η τόσο προβληματική εικόνα της ομάδας στο δεύτερο μισό είναι δικό της πρόβλημα, πρόβλημα της διοίκησης της ΑΕΚ.

Τον Γενάρη, όλοι ενισχύθηκαν ή τέλος πάντων προσπάθησαν να ενισχυθούν. Ο ΠΑΟΚ πήρε τον Ουάρντα, τον Κρέμντσικ, τον Καγκάβα, τον Μπάμπα Ράχμαν, προσπάθησε τέλος πάντων να γίνει καλύτερος και να καλύψει κενά. Και ο ΠΑΟΚ ήξερε τον Γενάρη ότι δεν θα πάρει πρωτάθλημα. Να ενισχυθεί προσπάθησε και ο Παναθηναϊκός με τις μεταγραφές που έκανε, και το ίδιο ισχύει ακόμη και για τον Ολυμπιακό, που ήξερε ότι είχε πάρει το πρωτάθλημα, αλλά πήρε Παπασταθόπουλο, Ρέαμπτσιουκ, Λαλά.

Την ίδια ώρα η ΑΕΚ έδιωχνε κακήν κακώς τον Λιβάια για να κερδίσει λέει 400 -500 χιλιάρικα. Ας μην μετρήσω πόσα θα χάσει αν δεν βγει Ευρώπη η ΑΕΚ την επόμενη σεζόν. Ας μην αναφέρω τι πλήγμα θα είναι εκτός από τα ταμεία και το πρεστίζ του συλλόγου να μείνει εκτός Ευρώπης, ας μην σταθώ στην πρώτη σεζόν του νέου γηπέδου, το οποίο δεν θα φιλοξενήσει ευρωπαϊκό ματς.

Θα αναρωτηθούν πολλοί, μα καλά η ΑΕΚ θα μείνει εκτός Ευρώπης γιατί έδιωξε κακήν κακώς τον Λιβάια, έξι μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του, επειδή αυτός δεν ανανέωνε; Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά ναι, αν κρίνω από αυτό το συνονθύλευμα που είδα στο Βόλο, το οποίο αδυνατεί να κάνει τα βασικά και να φτιάξει μία φάση της προκοπής, ο Λιβάια, σίγουρα θα το βοηθούσε, με την ποιότητα και την φαντασία του. Και επαναλαμβάνω δεν είναι μόνο ο Λιβάια. Η ΑΕΚ δεν ενισχύθηκε γιατί θεώρησε δεδομένο ότι θα βρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Να φύγει ο Λιβάια αλλά να μην έρθει κανείς; Ποιος να έρθει όμως, όταν η ΑΕΚ πήρε προπονητή, αλλά δεν ξέρει αν θα έχει προπονητή τον ίδιο και μετά το καλοκαίρι;

Είπε λοιπόν να περιμένει το καλοκαίρι για να πάρει παίκτη στη θέση του Λιβάια. Αλλά μήπως και αυτόν τον έναν και μοναδικό παίκτη που πήρε τον Γενάρη, τον τσέκαραν όλοι και είπαν όλοι «ναι». Προφανώς όχι. Ο Νταντσένκο δεν κάνει στον Μανόλο είναι φανερό. Τουλάχιστον όχι για δεξί μπακ. Ας μην γράφω πάλι τα ίδια για την υπόθεση του Ουκρανού, γιατί έχει χάσει και το νόημά της. Όπως έχει χάσει τον δρόμο της και η ΑΕΚ από τα μισά της χρονιάς και μετά.

Και η ευθύνη δεν είναι ούτε του Μανόλο, ούτε των παικτών, είναι της διοίκησης που έστειλε το σήμα, της «λευκή πετσέτας» για το υπόλοιπο μισό της σεζόν. Όταν όμως πετάς λευκή πετσέτα, υπάρχει ο κίνδυνος η ζημιά να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που θα είχες αν έμενες και το πάλευες. Και αυτό παθαίνει τώρα η ΑΕΚ. Κινδυνεύει με μεγάλη ζημιά.

Αν ρωτήσεις σήμερα οποιονδήποτε στην ομάδα, είμαι βέβαιος ότι δεν ξέρει να σου απαντήσει ούτε για τα βασικά. Θα μείνει ο Μανόλο και μετά το καλοκαίρι; Ασφαλώς και ουδείς γνωρίζει. Ολοι περιμένουν τα αποτελέσματα για να κρίνουν. Και ρωτώ δηλαδή ακόμη κι’ αν η ΑΕΚ πάρει το Κύπελλο και συνεχίζει και παίζει αυτό το ποδόσφαιρο, αλλά το πάρει στα πέναλτι, με δόση τύχης, με πάθος, με ψυχή, αλλά με ποδόσφαιρο που δεν αντέχεις να το βλέπεις, θα πρέπει να μείνει ο Μανόλο γιατί έφερε τίτλο;

Στην ΑΕΚ ήρθε η ώρα να φτιάξουν ένα σχέδιο, έστω και αργά. Ένα σχέδιο για το τι θέλουν από την ομάδα και πως θα το πετύχουν. Πρέπει να αποφασίσουν αν ο προπονητής που έχουν μπορεί να το υπηρετήσει ή όχι και να αποφασίσουν σήμερα κιόλας πως θα πορευτούν. Αν τον κρατήσουν ας το «φωνάξουν» και ας το εξηγήσουν και στους παίκτες, αν δεν τον κρατήσουν ας βρουν τον επόμενο.

Ο επόμενος που πρέπει να αποφασίσουν αν θα είναι προπονητής ή μάνατζερ. Αν θα είναι προπονητής, τότε ο Κονέ και οι όποιοι συνεργάτες του πρέπει ήδη να τρέχουν το πλάνο της επόμενης σεζόν και σε σχέση με τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές και σε σχέση με αυτούς που πρέπει να έρθουν. Αν ο προπονητής που θα έρθει, θα λειτουργήσει περισσότερο ως μάνατζερ, τότε πρέπει να τον βρουν χθες και να αρχίσουν να συζητούν μαζί του για την επόμενη ημέρα.

Οσο για το σήμερα, αν η ΑΕΚ δεν καταλάβει ως οργανισμός και όχι μόνο ως ομάδα, ότι μπροστά έχει τουλάχιστον 12 πολύ δύσκολα ματς (10 για τα πλέι οφ και δύο ημιτελικούς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ) και ο δρόμος θα είναι δύσκολος για να βγει στην Ευρώπη, αν νομίζουν ότι κάθε Κυριακή παίζουν για το γόητρο και τη φανέλα, αλλά για ένα μεγάλο στόχο, τότε αυτός ο στόχος κινδυνεύει να χαθεί και μαζί του και η επόμενη σεζόν της ΑΕΚ…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.