Μάρκο Λιβάια: Μία Άλλη Εντελώς Κατάσταση

Μάρκο Λιβάια: Μία Άλλη Εντελώς Κατάσταση

Κώστας Τόπας
Μάρκο Λιβάια: Μία Άλλη Εντελώς Κατάσταση

bet365

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια έπεσαν οι τίτλοι τέλους του Μάρκο Λιβάια στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε, την ΑΕΚ.
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Ηταν πρώτη του Ιούλη του 2017, όταν η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον δανεισμό του Μάρκο Λιβάια από την Λας Πάλμας. Οι 42 συμμετοχές με 10 γκολ και 7 ασίστ για τη σεζόν 2017/2018 θα φανερώσουν ότι η ΑΕΚ βρήκε λίρα εκατό στην περίπτωση του Κροάτη. Παρά το γεγονός ότι στις πρώτες εμφανίσεις αμφισβητήθηκε αρκετά. Οι πιο ορθολογιστές έβλεπαν στο πρόσωπο του Λιβάια, έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να βοηθήσει την ΑΕΚ στο κομμάτι της δημιουργίας και όχι στο σκοράρισμα. Οι προκατειλημμένοι έβλεπαν ακόμη έναν τσακωμένο με το γκολ επιθετικό που ήρθε για να συνεχίσει σε άλλη μία ομάδα την περιπετειώδη καριέρα του. Παρ’ όλα αυτά με την προσθήκη του Αραούχο ο Λιβάια απελευθερώθηκε κι άρχισε να κάνει... μάγια. Οι δυο τους είχαν άριστες συνεργασίες. Βρίσκονταν με κλειστά μάτια στο γήπεδο. Ο Κροάτης ήξερε που ήταν ο Αργεντινός και ο τελευταίος έστελνε την μπάλα στο πλεκτό μετά από ασίστ του πρώτου. Οι δυο τους αποτέλεσαν ένα «φονικό» δίδυμο στην επίθεση της ΑΕΚ, που πολλές φορές οι αντίπαλοι τους αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν.

Βέβαια, κανείς δεν θα ξεχάσει το σπουδαίο γκολ του Λιβάια που πέτυχε κόντρα στον ΠΑΟΚ εκείνη τη χρονιά, δίνοντας στην ομάδα του τη νίκη με 1-0, αλλά και την είσοδό του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό που έφερε την ανατροπή με 3-2. Ο Λιβάια είχε αρχίσει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ομάδα γι’ αυτό και οι άνθρωποι της ΑΕΚ ενημέρωσαν την Λας Πάλμας ότι θα καταβάλουν το 1,8 εκατ. ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του Κροάτη. Στις τάξεις των «κιτρινόμαυρων» μετά από αυτή την είδηση επικράτησε ενθουσιασμός, καθώς έβλεπαν πως ο Μάρκο Λιβάια είχε εξελιχθεί σε ηγέτη της ΑΕΚ.

Η σεζόν που ακολούθησε μετά το πρωτάθλημα είχε ονειρικό ξεκίνημα για την ομάδα με την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, να έρχεται με τις προκρίσεις επί της Σέλτικ και της Βίντι. Ο Λιβάια ήταν αυτός οποίος έβαλε ένα πολύ κρίσιμο γκολ στον εντός έδρας αγώνα με τη Σέλτικ (2-1) συνεισφέροντας στην προσπάθεια για είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωση. Ωστόσο, μια «σκοτεινή» στιγμή στη λήξη του αγώνα με την Βίντι θα φέρει την απευθείας κόκκινη κάρτα που θα του στερήσει τη χαρά της συμμετοχής στο Champions League που τόσο πολύ επιθυμούσε.

Ο ίδιος ο Λιβάια εξηγώντας τι έγινε, είπε: «Μπήκαμε να συγχαρούμε τους συμπαίκτες μας. Ένας ποδοσφαιριστής της Βίντι είχε πιάσει τον Χουλτ από τον λαιμό, τότε τον ρώτησα “τι κάνεις αυτή την στιγμή, τι είναι αυτά τα πράγματα;”. Έγινε μια αναμπουμπούλα, μία σύρραξη και έγινε ό,τι έγινε». Από εκεί καταλαβαίνει κανείς την τρέλα που κουβαλάει ο Κροάτης και με τι πάθος και ένταση ζούσε κάθε του παιχνίδι.

Μετά από το παιχνίδι με την Βίντι, όταν ο Λιβάια επανήλθε στα γήπεδα τα πράγματα δεν ήταν ονειρικά ούτε για τον ίδιο αλλά ούτε και για την ομάδα του, καθώς από νωρίς η Ένωση έμεινε εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Η κριτική που άκουγε ο επιθετικός της ΑΕΚ ήταν έντονη από τον κόσμο της Ένωσης. Οι μουρμούρες, μετά την συμπεριφορά του στο ματς με την Βίντι αλλά και η αγωνιστική του… κατηφόρα, είχαν αρχίσει να ακούγονται στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Όταν η ΑΕΚ υποδέχθηκε την Ξάνθη και επικράτησε με 2-0, ο Μάρκο Λιβάια πέτυχε ένα θεαματικό γκολ, το οποίο δεν θέλησε να πανηγυρίσει. Απλά στάθηκε σε μία διαφημιστική πινακίδα, έσκυψε το κεφάλι και με αυτόν τον τρόπο έκανε την αυτοκριτική του, μιας και δεν διένυε και τις καλύτερες του μέρες με τον Δικέφαλο στο στήθος. «Με την εικόνα που έχω τον τελευταίο μήνα σκέφθηκα να μην πανηγυρίσω», είχε παραδεχθεί μετά το τέλος της αναμέτρησης με τους Ακρίτες.

Η επόμενη χρονιά αποδεικνύεται η καλύτερη για τον Μάρκο Λιβάια με τη φανέλα της ΑΕΚ, δείχνοντας πως έχει ωριμάσει κατά πολύ συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια στην ομάδα. Σε 42 παιχνίδια, πανηγύρισε 14 γκολ μοιράζοντας και 12 ασίστ. Ας δούμε όμως τι κατάφερε να πετύχει πέρυσι ο Μάρκο Λιβάια. Αρχικά, οδήγησε την Ένωση σε μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη κόντρα στην Κραϊόβα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League κι έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ στη ρεβάνς πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του θεσμού και η κληρωτίδα την έβγαλε αντιμέτωπη με την Τράμπζονσπορ. Στην Αθήνα η Ενωση γνωρίζει βαριά ήττα με 3-1, με τον Λιβάια να σημειώνει το μοναδικό τέρμα για τους «κιτρινόμαυρους».

Όπως δίχτυα βρήκε και στην Τραπεζούντα, αλλά η ομάδα του επέστρεψε στη βάση της χωρίς να έχει πάρει την πολυπόθητη πρόκριση. Ωστόσο, τα απανωτά σοκ με Τραμπζονσπόρ και Ξάνθη στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα ξεπεράστηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά από τη νίκη στην Τουρκία, ακόμα κι αν δεν ήρθε η πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Η Ένωση έστρεψε το ενδιαφέρον της στο πρωτάθλημα και στην δεύτερη αγωνιστική ταξίδεψε στην Τρίπολη για να αντιμετωπίσει τον Αστέρα. Σε ένα ματς όπου η ΑΕΚ πήρε τη νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα με γκολ του Σιμόες. Ωστόσο, στη μνήμη όλων έχει μείνει το τέρμα του Λιβάια, ο οποίος αφού έβγαλε τη φανέλα του, σκαρφάλωσε στα κάγκελα μπροστά στους ενθουσιασμένους Ενωσίτες και πανηγύρισε έξαλλα μαζί τους, θυμίζοντας τον Ντέμη Νικολαΐδη που είχε ταυτιστεί στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη εικόνα, ενώ γνώριζε την αποθέωση.

Λίγες ημέρες μετά η ΑΕΚ έδωσε το πρώτο της ντέρμπι στη σεζόν (19/20) με τον ΠΑΟΚ. Ο 27χρονος φορ μπορεί να μην βρήκε δίχτυα, αλλά ήταν αυτός ο οποίος έδωσε την ασίστ στον Τσιγκρίνσκι για το 1-1. Ο πρώτος γύρος έκλεισε με τον Λιβάια να έχει 3 γκολ και 2 ασίστ σε 13 παιχνίδια πρωταθλήματος. Τρεις στροφές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου ο Κροάτης βάζει την υπογραφή του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Πριν καλά καλά συμπληρωθούν 10 λεπτά στο ματς συνεργάστηκε ωραία με τον Κρίστιτσιτς, και στη συνέχεια έδωσε στον Αραούχο, ο οποίος δέχθηκε την μπάλα έξω από την περιοχή, απέφυγε τον Αχιλλέα Πούγγουρα και με εξαιρετικό φαλτσαριστό σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, την έστειλε στη δεξιά γωνία του Σωκράτη Διούδη για το 1-0. Ακολούθησαν τα Play Off με την παρουσία του Μάρκο Λιβάια στην ομάδα να αποδεικνύεται καθοριστική. 3 γκολ και 3 ασίστ σε 10 παιχνίδια. Εντυπωσιακοί αριθμοί αν μην τι άλλο. Μάλιστα, στο τέλος της περυσινής σεζόν, ο κόσμος αναγνώρισε την συνεισφορά του και τον ψήφισε ως τον πολυτιμότερο ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος. Οσον αφορά το Κύπελλο; Ο Λιβάια σημείωσε 3 γκολ με τα δύο εξ αυτών να τα πετυχαίνει στον ημιτελικό με τον Άρη, στο «Κλεάνθης Βικελίδης», δίνοντας στην ομάδα του την πρόκριση, μέσω της παράτασης, στον τελικό της διοργάνωσης. Εκεί όπου η ΑΕΚ τέθηκε με τον Ολυμπιακό αλλά τελικά δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε για τον Λιβάια όχι και με τους καλύτερους «οιωνούς». Εμφανώς επηρεασμένος από την υπόθεση της ανανέωσης του συμβολαίου του ο Κροάτης δεν θύμιζε σε κανέναν βαθμό τον παίκτη που είχε πρωτοέρθει στην ομάδα το καλοκαίρι του '17. Ακόμα όμως και φέτος κατάφερε σε 25 αγώνες να χριστεί σκόρερ 5 φορές και να μοιράσει δύο ασίστ. Ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια για τον ίδιο ήταν αυτό με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Κι αυτό διότι όχι γιατί σκόραρε αλλά καθώς, έφτασε τις 100 συμμετοχές με την ΑΕΚ στη Super League κι έγινε ο 80ος παίκτης στην ιστορία της ομάδας, που φτάνει τους 100 αγώνες, και ο 9ος ξένος της. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Αυτό ήταν και το τελευταίο του γκολ με τα «κιτρινόμαυρα». Λίγες ημέρες αργότερα κάνει γνωστή την απόφασή του ότι δεν θα συνεχίσει με την ΑΕΚ, κάνοντας λόγο για απόφαση ζωής, που δεν ελήφθη με βάση οικονομικά κριτήρια, αλλά την επιθυμία για νέες προκλήσεις. Ετσι φτάσαμε στο σήμερα, με τον Κροάτη να μην εξαντλεί το συμβόλαιο του και την ΑΕΚ να ανακοινώνει κι επίσημα το πρόωρο τέλος του από την ομάδα.

Ο Κροάτης παρά το ότι ήταν ένας δύσκολος χαρακτήρας κατάφερε να «δέσει» με την «κιτρινόμαυρη» οικογένεια, να την οδηγήσει σε επιτυχίες και να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ΑΕΚ. Ο απολογισμός του μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια ως τώρα είναι 146 αγώνες, 42 γκολ, 29 ασίστ, πολλές στιγμές τρέλας, ποιότητας, μαγείας, ένα πρωτάθλημα, 4 τελικοί Κυπέλλου, συμμετοχή στους ομίλους του Champions League και μια ξέφρενη αήττητη πορεία στο Europa League. Μία Άλλη Εντελώς Κατάσταση για τον Μάρκο…

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα