ΑΕΚ: Ευχαριστούμε ρε Μάρκο, ευχαριστούμε ρε «αλητάμπουρα»!

ΑΕΚ: Ευχαριστούμε ρε Μάρκο, ευχαριστούμε ρε «αλητάμπουρα»!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Ευχαριστούμε ρε Μάρκο, ευχαριστούμε ρε «αλητάμπουρα»!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για το τέλος της συνεργασίας της Α.Ε.Κ. με τον Μάρκο Λιβάια που ήρθε νωρίτερα απ' ότι περιμέναμε, θυμάται, αναγνωρίζει και ΔΕΝ έχει υστερόγραφα...

Νωρίτερα απ' ότι περιμέναμε ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού με τον Μάρκο Λιβάια... Σίγουρα πιο νωρίς κι απ' ότι θα θέλαμε αλλά αυτό ήταν γνωστό καιρό τώρα, από την ίδια την ΑΕΚ και τον ίδιο τον Κροάτη μεσοεπιθετικό, πως δηλαδή οι δυο πλευρές δεν θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους μετά το καλοκαίρι του 2021... Τελικά το τέλος της σχέσης των δυο πλευρών ήρθε πρόωρα όπως συνηθίζουμε να γράφουμε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Άσχετα με το γεγονός ότι έγινε... σίριαλ χωρίς αίσιο φινάλε η υπόθεση της ανανέωσης της συνεργασίας του με την ΑΕΚ, από το 2020 έως και τις αρχές του 2021 επί της ουσίας, δεν γίνεται παρά οι αναμνήσεις απ' την παρουσία του Μάρκο Λιβάια στην ομάδα να είναι υπέροχες. Με κορυφαία στιγμή εννοείται την κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2017-2018 και χειρότερη (μακράν της δεύτερης για τον ίδιο και την ομάδα) την αποβολή του στο ματς με την Βίντι που του στέρησε επί της ουσίας την παρουσία (με ουσία) στη φάση των ομίλων του Champions League που συμμετείχε η ΑΕΚ!

Αναμφισβήτητα και χωρίς δεύτερη κουβέντα θα ήθελα τον Κροάτη άσο μέλος της ομάδας που θα έμπαινε στο νέο γήπεδο της ομάδας στην Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτό είναι κάτι όμως που δεν θα γίνει... Κυρίως με δική του ευθύνη, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη, διότι οι οικονομικές του αξιώσεις ήταν πολύ πάνω από τη συνολική προσφορά στο club. Ο κάθε άνθρωπος βέβαια και δη ποδοσφαιριστής μπορεί να βάζει όσο πιο ψηλά μπορεί την (αγωνιστική) αξία του σε επαγγελματικό επίπεδο και καλά κάνει...

Εγώ είχα γράψει ωστόσο -και δεν έχει αλλάξει αυτή η άποψή μου- ότι σε καμία των περιπτώσεων η ΑΕΚ δεν έπρεπε να φτάσει να δώσει πάνω από 700.000 με 800.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Η διοίκηση έφτασε στο ένα εκατ. ευρώ σε επίπεδο προσφοράς και ο Λιβάια απάντησε με τη δήλωσή του στο προσωπικό του προφίλ στο instagram ότι το θέμα δεν ήταν οικονομικό και πως ήθελε νέες προκλήσεις. Σα να λέμε δεν ήθελε να συνεχίσει άλλο στην ΑΕΚ. Όπως το βλέπει κανείς. Εμένα θα μου λείψει πάντως αυτός ο (ποδοσφαιρικός) αλητάμπουρας!

Το κεφάλαιο που έκλεισε και το καλό για την ΑΕΚ...

Όπως και να 'χει αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο όταν μιλάμε για ανανεώσεις συνεργασιών. Δεν χρειάζεται να εστιάζουμε άλλο στη διαπραγμάτευση. Το έχουμε αναμφισβήτητα εξαντλήσει το θέμα. Η ουσία είναι ότι το τέλος ήρθε νωρίτερα και έτσι είναι καλύτερα για όλους και ειδικά για την ΑΕΚ που παρά το γεγονός ότι τον είχε εκτός ομάδας υπήρχε πάντα ανοιχτή η κουβέντα του ενδεχόμενου ενεργοποίησής του ξανά από τον κόσμο. Τώρα γιατί να ενεργοποιήσεις έναν παίκτη που έχει δηλώσει ότι ψάχνει κάτι άλλο και νέες προκλήσεις που δεν βρίσκει στην ομάδα που ανήκει, τι να πει κανείς; Τίποτα...

Η ΑΕΚ μαθαίνει πιο γρήγορα (και το 'χει ανάγκη αυτό) να... ζει χωρίς τον Μάρκο Λιβάια και παράλληλα έχει όλο το χρόνο μπροστά της (και το ποσό) για να βρει τον αντικαταστάτη του. Είτε επιλέξει ποδοσφαιριστή που θα αγωνίζεται στην ίδια θέση είτε πάει σε άλλη επιλογή, να επενδύσει για παράδειγμα τα χρήματά του (του συμβολαίου του) σε εξτρέμ γνήσιο αλά Λιβάι Γκαρσία για το αριστερό φτερό της επίθεσης. Την ώρα που έχει μεγάλο οικονομικό όφελος και ως το τέλος του καλοκαιριού.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως μπήκε τέλος σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ΑΕΚ και της τελευταίας πενταετίας αυτής. Κάποιοι θα πουν ότι βγαίνει ζημιωμένη η ομάδα αφού επένδυσε 1.8 (συν 200.000 ευρώ το ενοίκιο του πρώτου χρόνου) εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει και τον χάνει τσάμπα. Άλλοι θα πουν ότι με την προσφορά του η ΑΕΚ πήρε πολύ περισσότερα αφού συμμετείχε σε προκρίσεις με σημαντικά έσοδα στα ταμεία της ομάδας στην Ευρώπη (Champions και Europa League). Όλοι έχουν μέρος δίκιου αφού κάθε... νόμισμα πάντα θα 'χει δυο όψεις!

Εννοείται πως αυτό συνιστά και απώλεια βέβαια. Ενός εκ των (αν όχι του πλέον) σημαντικών ποδοσφαιριστών της ομάδας. Ο Κροάτης ακόμη και στη μέτρια μέρα του μπορούσε να σου βγάλει μια ασίστ από το πουθενά, ή να κάνει ένα γκολ και να σου πάρει ένα ματς. Ή να σε βοηθήσει να το κερδίσεις... Για παράδειγμα στην ήττα με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και ενώ το σκορ ήταν στο 1-0 έβγαλε την μπάλα πάρε βάλε στον Μάνταλο για να κάνει το 1-1 που δεν τα κατάφερε... Τελευταία του υπέροχη αγωνιστική παράσταση στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ (στο 2-2). Μας αφήνει λοιπόν με μια όμορφη τελευταία ποδοσφαιρική ανάμνηση...

Ότι θα μου μείνει από τον «αλητάμπουρα»!

Στο δικό μου μυαλό θα μείνει για πάντα ως ένας φίλος και στην κατηγορία των σημαντικών ποδοσφαιριστών που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα. Των παικτών εκείνων που -όπως λέμε- κάνουν τη διαφορά... Όπως για τους νεότερους ήταν ο Νάτσο Σκόκο (πολύ καλύτερη περίπτωση αλλά...). Μου αρέσουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές που 'χουν το απρόβλεπτο, τον... τσαμπουκά με τον αντίπαλο, την ποδοσφαιρική αλητεία και την ποιότητα που δεύτερος δύσκολα την έχει. Κακά τα ψέματα και παιδί να ήμουν πάλι, στην αλάνα της γειτονιάς μου και στο τσιμέντο του σχολείου μου που έμοιαζε για μένα το... Μαρακανά (μεγάλη αυλή το 8ο λύκειο Αθηνών), αν μου έλεγαν ποια φανέλα θα φορούσα αν υπήρχαν όλες διαθέσιμες, του Μάρκο θα διάλεγα!

Η φάση που θα μου μείνει περισσότερο απ' όλες χαραγμένη στο μυαλό, που δημιούργησε και έφερε την ιστορική ανατροπή, ήταν αυτή με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στην πρωταθληματική σεζόν. Η κούρσα του, όπου δεν είδε κανέναν από τους αντιπάλους τους, επιχείρησε σέντρα – σουτ και ο Μάνταλος που ακολούθησε έστειλε την μπάλα στο πλεκτό και έκανε το 3-2 υπέρ της ΑΕΚ. Απλά, κυριολεκτικά και απόλυτα δεν τους είδε τους δυο αντιπάλους του ο Μάρκο που λίγο έλειψε να συγκρουστούν μεταξύ τους από την προσποίησή του, ούτε καν ντρίμπλα.

Εκείνη τη σεζόν, που δεν ήταν καλύτερη απ' την περσινή σε ατομικό επίπεδο, ο Κροάτης με τον Αραούχο μας πρόσφεραν ένα δίδυμο το οποίο είχαμε καιρό να δούμε στα ελληνικά γήπεδα. Οι συνεργασίες τους ήταν από άλλο (και όχι από το ελληνικό εννοώ) ποδόσφαιρο. Η μπάλα κρυβόταν και συνήθως εμφανιζόταν στο βάθος της εστίας του αντιπάλου! Πάντα του άρεσε να παίζει με τον «Τσίνο»... Δεν το έκρυβε μάλιστα. Απίστευτη ποιότητα, προσωπικότητα ισχυρή, ένας παίκτης που ίσως η ίδια η ΑΕΚ να του χάλασε και το... μυαλό με την αγωνιστική κακοποίησή του από προπονητές.

Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Τώρα θα πάει στην αγαπημένη του Χάιντουκ για 6 μήνες και μετά θα δούμε πού θα τον βγάλει ο δρόμος του. Κι αν δυστυχώς αυτός (σ.σ.: ο δρόμος ντε) τον φέρει στη χώρα μας για αντίπαλό μας, όσο κι αν τον αγαπώ κι αν θα μου λείψει, την υγειά του να 'χει και φυσικά καθόλου επιτυχίες! Αν λέω ντε, αν... Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω. Με το καλό να ζήσει τον ερχομό του γιου του, θα χαρεί κι αυτός και η σύζυγός του (και η κορούλα του) πολύ που θα είναι κοντά τους τώρα που θα 'ρθει το νέο μέλος!

Ευχαριστούμε ρε Μάρκο, ειλικρινά και Ενωσίτικα: Ευχαριστούμε ρε «αλητάμπουρα»!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...