Σσσσσς! Μιλά ο Μαουρίσιο για τον Μπόλονι, τα αποδυτήρια και τι σημαίνει «ομάδα»

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Σσσσσς! Μιλά ο Μαουρίσιο για τον Μπόλονι, τα αποδυτήρια και τι σημαίνει «ομάδα»

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης καταγράφει τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του Μαουρίσιο στο «gazzetta.gr» και αφήνει τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Υπάρχουν συνεντεύξεις και συνεντεύξεις. Αοσμες, ενδιαφέρουσες, «γλύφτικες», συνεντεύξεις από τις οποίες μένουν κάποιες ατάκες διαχρονικά, συνεντεύξεις που… γίνονται για να γίνουν, συνεντεύξεις – «αγιογραφίες», αποκαλυπτικές, «βιογραφικές», συνεντεύξεις που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα ή εντυπώνονται στο μυαλό εκείνου που τις διαβάζει για αρκετό καιρό. Κι όταν ξεχνά, ανατρέχει στο διαδίκτυο, τις ξαναβρίσκει, τις ξαναδιαβάζει και γεμίζει το μυαλό του...

Πολλά εξαρτώνται από το timing, τις ερωτήσεις, τους χαρακτήρες, το περιβάλλον, το μέσο στο οποίο δίνονται, τον τρόπο προσέγγισης. Μα πάντα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις πράξεις του δημοσιογράφου, όλα εξαρτώνται από τον συνεντευξιαζόμενο. Αν θέλει να πει κάτι, θα το πει. Με τον δικό του τρόπο, τη δική του φρασεολογία, ανάλογα με την παιδεία του, το λέγειν του, το I.Q και την πείρα του, ανάλογα με τις προθέσεις και τους σκοπούς του.

Σ’ αυτό το timing, λοιπόν, οι δυο πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες στον Παναθηναϊκό είναι ο Σωκράτης Διούδης και ο Μαουρίσιο. Γιατί; Διότι δεν ανήκουν ούτε στην κατηγορία των «αδικημένων», ούτε των ευνοημένων. Διότι έχουν μια θέση στην ενδεκάδα αναμφισβήτητα με την αξία τους, διότι έχουν πασχίσει με θυσίες πέραν των δυνάμεών τους σε πάρα πολλά παιχνίδια (ο διεθνής κίπερ λόγω ενοχλήσεων στη μέση, ο Βραζιλιάνος αρχικά επειδή δεν είχε κάνει προετοιμασία και εν συνεχεία επειδή προσβλήθηκε από τον Covid-19), διότι δεν έχουν κανένα συμφέρον να εξυπηρετήσουν. Διότι είναι team players, leaders, σκορπούν καθημερινά θετικά ιόντα στα αποδυτήρια δεν κάνουν «πολιτική», έχουν ξεκάθαρη και αντικειμενική άποψη που δεν διστάζουν να την εκφράσουν, δεν φοβούνται για τη θέση τους, το μέλλον τους, το συμβόλαιό τους ή για οτιδήποτε άλλο και ενεργούν, μιλούν, γυμνάζονται και παίζουν με γνώμονα πρωτίστως το ομαδικό καλό και δευτερευόντως για το ατομικό όφελος.

Ενας εξ’ αυτών είναι πιο έμπειρος. Εχει περισσότερες παραστάσεις. Όχι στον Παναθηναϊκό, συνολικά στην καριέρα του. Εχει συνεργαστεί με περισσότερους προπονητές, παίκτες, γυμναστές, φροντιστές, όλους. Εχει κάνει πρωταθλητισμό, έχει νιώσει την πίεση, έχει βιώσει έκρηξη ενθουσιασμού σε σπουδαίες επιτυχίες και μεγάλη απογοήτευση σε βαριές αποτυχίες. Μίλησε σήμερα στο gazzetta.gr και τον Νίκο Αθανασίου ο Μαουρίσιο, ο οποίος πήγε τον Οκτώβριο από την «κερκόπορτα» των «ελεύθερων» στον Παναθηναϊκό με απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου και του… άλλαξε τη μεσαία γραμμή. Ισως και όλη του τη ζωή στην τρέχουσα σεζόν.

Πολλές φορές οι οπαδοί δεν πιστεύουν τους δημοσιογράφους για τις καταστάσεις, τα περιστατικά, την ατμόσφαιρα, τα θετικά και τα αρνητικά μιας ομάδας όπως εκείνοι τα περιγράφουν στα γραπτά τους. Και καλά κάνουν. Εχουν δώσει δικαιώματα τα media εδώ και πολλά χρόνια, ο καθένας κρίνει τον κάθε δημοσιογράφο και το κάθε μέσο και το(ν) ακολουθεί ή το(ν) απορρίπτει. Όταν, όμως, μιλάει ένας παίκτης με την εμπειρία, το λόγο και κυρίως την ανιδιοτέλεια του Μαουρίσιο στη συγκεκριμένη κρίσιμη στιγμή για τον Παναθηναϊκό, αξίζει τον κόπο να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα λόγια του. Διότι δεν δίστασε να απαντήσει και για σε κάποιες «δύσκολες» ή «άβολες» ερωτήσεις.

Σταχυολογήσαμε τα πιο σημαντικά. Διαβάζετε, αξιολογείτε, βάζετε το μυαλό σας να δουλέψει για το πόσο διακριτικά εκφράζεται στα «τζιζ» θέματα, ανιχνεύετε και αντιλαμβάνεστε τη λογική με την οποία εργάζεται στον Παναθηναϊκό και λειτουργεί ως αθλητής συνολικά στην καριέρα του, βλέπετε την οπτική γωνία από την οποία εκείνος κοιτάζει τα πράγματα με θετική προδιάθεση και βγάζετε τα συμπεράσματά σας. Αφήστε τους δημοσιογράφους και διαβάστε τον Μαουρίσιο: θα καταλάβετε πόσο καλή σχέση έχουν εφέτος οι παίκτες του Παναθηναϊκού, πώς πάει να... αλλάξει το πράγμα με τον Μπόλονι και τι σημαίνει αληθινά το «βάζω την ομάδα πάνω από το 'εγώ'».

Είπε, λοιπόν, ο Βραζιλιάνος…

  1. Για τη νίκη επί του Ολυμπιακού: «Από το πρώτο λεπτό η συγκέντρωση της ομάδας ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό έκανε μεγάλη διαφορά. Ξέραμε πως ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα αλλά και εμείς είμαστε μεγάλη ομάδα. Η συγκέντρωση ήταν το κλειδί. Ερχόμασταν από καλή περίοδο, από σημαντικές νίκες, η αυτοπεποίθηση μας μεγαλώνει συνέχεια και αυτός ήταν ακόμη ένας λόγος για να πάρουμε το παιχνίδι, παλεύοντας μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Σε αυτά τα παιχνίδια η συγκέντρωση είναι πάντα πολύ σημαντική».

  1. Για το αν είναι η αποτελεσματικότητα το μεγαλύτερο όπλο του Παναθηναϊκού: «Νομίζω πως το μεγαλύτερο μας όπλο είναι η άμυνα. Σε εννιά ματς έχουμε δεχθεί μόλις τρία γκολ. Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε μια ομάδα με ποιότητα και ξέρουμε πως αν δεν δεχθούμε γκολ, θα φτιάξουμε κάποιες φάσεις και θα σκοράρουμε. Για εμένα αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα. Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες αλλά αυτές που κάνουμε, τις αξιοποιούμε. Η άμυνα μας είναι το μεγάλο μας όπλο. Προσοχή! Δεν εννοώ μόνο την αμυντική γραμμή αλλά ολόκληρη την ανασταλτική μας συμπεριφορά ως ομάδα που ξεκινά από τον επιθετικό. Άρα, λοιπόν, το αμυντικό μας στιλ είναι για εμένα το μεγάλο μας όπλο, αυτή την εποχή».

  1. Για τις μάχες με τις ομάδες του ‘Big-5’: «Όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά. Να παίζεις εντός, εκτός, να παίζεις κόντρα σε μικρές σε μεγάλες ομάδες και να νικάς. Όλα δίνουν τρεις βαθμούς. Η νοοτροπία μας είναι να νικάμε όλα τα ματς, να μαχόμαστε, να τρέχουμε, να νικάμε. Έχουμε τον στόχο μας. Φυσικά με νίκες στα ντέρμπι έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς όλοι είναι πιο χαρούμενοι. Ο κόσμος, οι παίκτες, το επιτελείο, η διοίκηση».

  1. Για την επιστροφή στην Λεωφόρο; «Φυσικά και παίζει ρόλο. Η Λεωφόρος είναι ένα μεγάλο όπλο για εμάς. Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Είναι το σπίτι του Παναθηναϊκού. Είναι ένα ιστορικό γήπεδο, το νιώθουμε σαν το σπίτι μας. Είναι καλό να παίζεις στο σπίτι σου. Είναι διαφορετικό το συναίσθημα από όταν παίζαμε στο ΟΑΚΑ. Ήταν μια πολύ καλή απόφαση να επιστρέψουμε εκεί»!

  1. Για τις αλλαγές στον Παναθηναϊκό εντός του 2021: «Είναι απίθανο να κάνεις νίκες, αν δεν έχεις καλά αποδυτήρια. Έχουμε πολύ καλά αποδυτήρια. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας, έχουμε καλούς παίκτες, καλούς ανθρώπους στην ομάδα. Αν είσαι καλά, έχεις καλή ομάδα, κάνεις καλή προπόνηση. Σέβεσαι τους συμπαίκτες σου, παλεύεις για μια θέση αλλά με καλό τρόπο. Δεν είναι εύκολο, παίζουν μόνο έντεκα. Έχουμε καλό κλίμα και όλοι σέβονται τους άλλους. Αυτό δίνει την δυνατότητα για νίκες, για καλά παιχνίδια. Είναι ακόμη ένας τομέας που μας έχει βοηθήσει σε αυτό το σερί νικών».

  1. Για τις αλλαγές επί Μπόλονι: «Αλήθεια δεν ξέρω πως ήταν η κατάσταση με τον προηγούμενο προπονητή. Δεν ήμουν στην ομάδα. Ο Μπόλονι δημιουργεί ανταγωνισμό, πολλοί παίκτες άλλαξαν την νοοτροπία τους, τον τρόπο που κάνουν προπόνηση, που προσεγγίζουν τα πράγματα. Η φιλοσοφία του προπονητή έκανε τους παίκτες πιο υπεύθυνους, τους έκανε πιο μαχητικούς για να παλεύουν για μια θέση στο αρχικό σχήμα, να παλεύουν συνέχεια μέσα στο γήπεδο. Ο προπονητής με το πέρασμα του καιρού άρχισε να καταλαβαίνει περισσότερο τους παίκτες, να ακούει περισσότερες συμβουλές από τους παίκτες και πράγματα όπως αυτά έκαναν την ομάδα πιο δυνατή».

  1. Για το αν ο Παναθηναϊκός πρέπει να βελτιωθεί όπως έχουν πει κατά διαστήματα κάποιοι συμπαίκτες του: «Δεν μπορώ να πω πως είμαι 100% χαρούμενος με τον τρόπο που παίζουμε. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα, έχουμε την ποιότητα, τις δυνατότητες να παίξουμε πολύ καλύτερα. Από την άλλη, χρειάζεται να δούμε πως ήταν η κατάσταση πριν. Δεν ήταν καλή. Έχουμε, πλέον, ένα καλό σερί, έχουμε να χάσουμε αρκετό καιρό και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία, την αυτοπεποίθησή μας. Το σημαντικό είναι κάθε παίκτης να έχει ανοιχτό μυαλό για να προσπαθήσει να κάνει κάτι νέο, κάτι καλό για την ομάδα. Πιστεύω πως σύντομα θα βρούμε τον δρόμο για να παίξουμε καλύτερα και να συνεχίσουμε να φέρνουμε νίκες στην ομάδα. Είμαι χαρούμενος επειδή νικάμε, νικάμε, νικάμε. Είναι πολύ καλό. Η αίσθηση είναι τέλεια, ειδικά τώρα μετά από ένα μεγάλο ντέρμπι. Οι ευθύνες, όμως, είναι πλέον πιο μεγάλες και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να παίζουμε καλύτερα για να φέρνουμε νίκες στον Παναθηναϊκό».

  1. Για τη δεύτερη θέση και την κατάκτηση του Κυπέλλου: «Είναι δύσκολο να κάνεις υποσχέσεις. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι πως θα παλέψουμε για την δεύτερη θέση και το Κύπελλο. Από την πρώτη ημέρα που ήρθα μιλούσα στους παίκτες και τους έλεγα πως μπορούμε να πετύχουμε, αρκεί να παλέψουμε. Όλοι πλέον πιστεύουν και εγώ πιστεύω πως μπορούμε την δεύτερη θέση, αυτός είναι ο στόχος μας. Μπορούμε και στο Κύπελλο να πάμε καλά και να το πάρουμε. Αν είμαστε όλοι μαζί, όλα είναι πιθανά και θα παλέψουμε για αυτό».

  1. Για το αν αισθάνεται ηγέτης αυτής της ομάδας: «Δεν μπορώ να πω ότι νιώθω ηγέτης. Έχω έξι μήνες στην ομάδα και πιστεύω πως για να είσαι ηγέτης πρέπει να πάρεις τίτλους, να έχεις ιστορία στην ομάδα. Εγώ μόλις ξεκίνησα. Φυσικά είμαι χαρούμενος για τον τρόπο που έχω ξεκινήσει. Έχουμε άλλους παίκτες με μεγαλύτερη ιστορία από εμένα, τα παιδιά που είναι αρχηγοί. Είμαι ένας παίκτης που θέλει να γράψει ιστορία, να φέρει τίτλους στην ομάδα. Σε όλες τις ομάδες που ήμουν έγραψα ένα μέρος ιστορίας, κέρδισα τίτλους. Γιατί να είναι διαφορετικά στον Παναθηναϊκό; Όχι, όχι, όχι. Το ίδιο θέλω να κάνω και στον Παναθηναϊκό. Έχω καλό προαίσθημα, είμαι θετικός και δίνω τον καλύτερό μου εαυτό για να πετύχω. Προσπαθώ να είμαι καλός με όλους, με σεβασμό προς όλους και αυτός είναι ένας καλός τρόπος να είσαι ποδοσφαιριστής. Δεν είναι εύκολο. Μόνο έντεκα ξεκινούν, δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεσαι τα πάντα. Θέλω να είμαι καλός συμπαίκτης, να σέβομαι τους φίλους μου και να τα δίνω όλα σε κάθε παιχνίδι και σε κάθε προπόνηση. Αυτό πιστεύω».

  1. Για το πρώτο του ματς μετά τον κορονοϊό, εναντίον του Αρη: «Προσπάθησα να τα δώσω όλα για τους συμπαίκτες μου. Σε όλα τα παιχνίδια. Αυτός είναι ο τρόπος μου, έτσι μου αρέσει να παίζω. Να κάνω καλά πράγματα για την ομάδα, να φέρνω νίκες, καλά αποτελέσματα. Πάντα δίνω τα πάντα για την ομάδα. Έτσι μου αρέσει, έτσι έκανα σε όλη μου την ζωή. Έτσι θα συνεχίσω».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...