Παναθηναϊκός: Τα στοιχεία του θριάμβου κόντρα στον Ολυμπιακό

Παναθηναϊκός: Τα στοιχεία του θριάμβου κόντρα στον Ολυμπιακό

Κώστας Ζάλιαρης
Παναθηναϊκός: Τα στοιχεία του θριάμβου κόντρα στον Ολυμπιακό

bet365

Η αμυντική προσήλωση, το γρήγορο «χτύπημα» και η δουλειά που φαίνεται ότι γίνεται στις στατικές φάσεις - με γκολ ξανά όπως και στο Περιστέρι - και ο καθοριστικός Μαουρίσιο ανάμεσα στα πιο σημαντικά στοιχεία του θριαμβευτή Παναθηναϊκού στο ντέρμπι των «αιωνίων».

Οι «πράσινοι» συνεχίζουν ένα εξαιρετικό 2021 έχοντας παραμείνει αήττητοι και μετρώντας εφτά νίκες και δυο ισοπαλίες σε εννέα ματς πρωταθλήματος μέσα στο νέο έτος.

Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όπου το γόητρο σε περιπτώσεις όπως και η φετινή όπου η κορυφή δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει, το «τριφύλλι» κατάφερε να βάλει τέλος στα σχέδια των «ερυθρόλευκων» για αήττητο τίτλο.

Και μπορεί ο Πέδρο Μαρτίνς να σχολίασε πως η νίκη δεν ήταν για την καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο, το πλάνο του Παναθηναϊκού φάνηκε πως εκτελέστηκε... κατά γράμμα μαζί και με το απαιτούμενο, απαραίτητο και μέχρι τέλος, σθένος που επέδειξαν οι παίκτες της ομάδας.

Η σωστή επιλογή του Ιωαννίδη

Μακέντα εκτός αποστολής, Καρλίτος στον πάγκο και Ιωαννίδης στην κορυφή της επίθεσης. Κι αμέσως κουβέντα για την επιλογή που έκανε ο Μπόλονι να τοποθετήσει τον νεαρό φορ στο αρχικό σχήμα του Παναθηναϊκού στο μεγάλο ντέρμπι κόντρα σε Σεμέδο – Σωκράτη, αντί του Καρλίτος που θα μπορούσε ίσως με την ταχύτητα, με τον τσαμπουκά και την εκρηκτικότητα που τον διακρίνει σε καταστάσεις ταχύτητας να βοηθήσει λίγο παραπάνω στις αντεπιθέσεις. Κι όμως, εκ του αποτελέσματος, αλλά και γενικότερα από την εικόνα του παιχνιδιού από την πρώτη στιγμή, ο Ρουμάνος κόουτς των «πράσινων» ορθά επέλεξε τον Ιωαννίδη.

Ο τελευταίος αρχίζει και μαθαίνει πλέον να παίζει πολύ με τη δύναμη του κορμιού του και η αλήθεια είναι πως όταν κατάφερε να έχει τον έλεγχο της μπάλας, τα πήγε περίφημα απέναντι στους δυναμικούς στόπερ του Ολυμπιακού και δη απέναντι στον Σεμέδο μέχρι ν' αρχίσει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Ακόμα κι όταν έγινε αυτό, όμως, ο Ιωαννίδης που στο δεύτερο μέρος μετατοπίστηκε αριστερά όταν πέρασε στο ματς ο Καρλίτος, συνέχισε την προσπάθεια και ήταν εκεί για να διώξει με κεφαλιά ένα από τα επικίνδυνα γεμίσματα στα τελευταία λεπτά.

Με την γενικότερη εικόνα του δικαίωσε τον προπονητή του... Φυσικά συμμετέχει και στη φάση του πρώτου γκολ όπου επιμένει και κερδίζει τη μπάλα από τον Σεμέδο ανοίγοντας αριστερά στον Σανκαρέ για τη σέντρα προς τον Μαουρίσιο...

Η «μηχανή» Μαουρίσιο και ο Σανκαρέ

Ακόμα ένα ματς στο οποίο ο Μαουρίσιο έδειξε ότι αν δεν είναι ο κορυφαίος χαφ του ελληνικού πρωταθλήματος, είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους τρεις στη θέση αυτή... Ο Βραζιλιάνος πέτυχε και το πρώτο του γκολ με την πράσινη φανέλα με κεφαλιά την οποία ζύγισε απόλυτα και της έδωσε τη σωστή κατεύθυνση από την σέντρα του Σανκαρέ στο 6ο λεπτό. Η παρουσία του στο χώρο του κέντρου κάθε φορά αποσκοπεί στην ψυχραιμία των γύρω του.

Προσπαθεί να κρατάει τη μπάλα, να την προστατεύει με το σώμα για να κερδίσει φάουλ και να προσφέρει στιγμές ηρεμίας στην ομάδα του, ελέγχει αμυντικά, γυρίζει συνεχώς το κεφάλι του σε κάθε κατεύθυνση για ν' αντιληφθεί τις καταστάσεις και τις ανάγκες των «πράσινων» σε συνθήκες όπου ο αντίπαλος επιτίθεται και διακρίνεται από την απλότητά του...

Στο ντέρμπι αγωνίστηκε ουσιαστικά στο πλευρό του Σανκαρέ με τον Αλεξανδρόπουλο να παίζει περισσότερο ως «κόφτης» αν και εκμεταλλεύτηκε πολύ τα τρεξίματά του για να παίρνει μέτρα αλλά και να γυρίζει γρήγορα όταν χρειαζόταν να βοηθήσει στα μαρκαρίσματα. Ο νεοαποκτηθέντας μέσος για δεύτερο σερί παιχνίδι βοηθάει τους «πράσινους» με γκολ μετά από αυτό που πέτυχε στο Περιστέρι, ενώ έχει και την ασίστ ακριβείας στο κεφάλι του Μαουρίσιο στο πρώτο γκολ. Επιβλητική παρουσία στο χώρο του κέντρου, μπορεί ακόμα να χρειάζεται χρόνο, όμως δείχνει να έχει την ηρεμία και το καθαρό μυαλό ακόμα και σε συνθήκες πίεσης...

Ο Μολό και ο ρόλος των πλάγιων επιθετικών

Ο Γιοάν Μολό έχει κερδίσει απεριόριστο σεβασμό με αυτό που κάνει μέσα στο γήπεδο. Μαχητική ψυχή. Δουλευταράς. Παιδί που δείχνει ότι στο μυαλό του η ήττα είναι άγνωστη λέξη. Όχι σαν αποτέλεσμα σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αλλά ως έννοια ζωής. Ο Γάλλος ως δεξιός μπακ που χρησιμοποιείται από τον Λάζλο Μπόλονι κάνει τα πάντα για να προσφέρει στην ομάδα του. Μπορεί να μην είναι αυτή η θέση του, αλλά την συνηθίζει και ανάλογα την περίσταση και τις οδηγίες που έχει, είτε θα προωθείται, είτε θα... σκυλιάζει για να τρέξει με αμυντική προσήλωση και να σταματήσει κινδύνους. Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε στο ντέρμπι και η ανεξάντλητες δυνάμεις του, τον κάνουν να αξίζει τα εύσημα...

Μπροστά από τον Μολό ήταν ο Ενγκπακοτό και αριστερά ο Καμπετσής. Οι δυο... πλάγιοι επιθετικοί, όπως ήταν στην θεωρία, είχαν πολύ περισσότερες αμυντικές ευθύνες παρά επιθετικές. Και οι δύο, όμως, στήριξαν απόλυτα τους μπακ από τις δύο πτέρυγες, με συνεχή τρεξίματα και προσεκτικές προωθήσεις όταν το επέτρεπε η κάθε κατάσταση, αν και ήταν ... σπανιότατο ν' ανέβουν πολύ στο γήπεδο. Ο Καμπετσής συνέχισε να μοχθεί και να βάζει το κεφάλι κάτω διανύοντας συνεχώς αποστάσεις και προσπαθώντας να έχει καλές επιστροφές, ενώ, η εξέλιξη του αγώνα δεν επέτρεψε στον Ενγκμπακοτό να κάνει... μπάσιμο από δεξιά για να φανεί απειλητικός.

Η αποτελεσματική άμυνα και ο Διούδης

Ναι, ο Ολυμπιακός είχε και κλασσικές ευκαιρίες για γκολ και ο Παναθηναϊκός είχε και τύχη – όπως σε αρκετά από τα τελευταία παιχνίδια – για να πάρει τη νίκη και να μην χαθεί ολόκληρο το προβάδισμα των δύο τερμάτων στο ντέρμπι. Το πρέσινγκ και το... «σκύλιασμα» των παικτών του Μπόλονι ήταν καθοριστικό, όπως επίσης και οι πολλές νίκες στο ψηλό παιχνίδι.

Οι Σένκεφελντ και Βέλεθ ήταν αποφασιστικοί και έδειχναν πως με απόλυτη προσήλωση κατάφερναν να φτάνουν στη μπάλα ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε, έχοντας και την βοήθεια των Αλεξανδρόπουλου και Μαουρίσιο που πατούσαν περιοχή για να κόψουν μπάλες και να γεμίσουν τους χώρους ώστε να μην υπάρξουν κενά.

Για τον Διούδη και το πόσο πολύτιμη είναι κάθε φορά η παρουσία του κάτω απ' τα δοκάρια δεν χρειάζονται πολλά. Ο κορυφαίος γκολκίπερ αυτή τη στιγμή στην Super League Interwetten κάνει και την απόκρουση όλου του ντέρμπι στο 89ο λεπτό με το πόδι στο γυριστό του Μασούρα κρατώντας στην πιο κρίσιμη στιγμή το 2-1 για τον Παναθηναϊκό και το ξέσπασμά του στο φινάλε με την αγκαλιά που του έκανε ο Βέλεθ, ήταν πέρα για πέρα αναγκαίο και δικαιολογημένο, παίζοντας και με ενοχλήσεις στη μέση...

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα