Mπράβο στους παίκτες του Παναθηναϊκού για την τόλμη τους

Mπράβο στους παίκτες του Παναθηναϊκού για την τόλμη τους

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Mπράβο στους παίκτες του Παναθηναϊκού για την τόλμη τους

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για το αίτημα των παικτών του Παναθηναϊκού που αποκάλυψε το gazzetta.gr και αναλύει τα «πώς», τα «γιατί» και την επόμενη ημέρα στο Τριφύλλι...
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Eγινε λοιπόν κι’ αυτό και… θα μείνει στην ιστορία. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ζήτησαν «ακρόαση» από τον ίδιο τον Γιάννη Αλαφούζο, προκειμένου να τους εκθέσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Το έκαναν εν μέσω σερί νικών, πριν από το ματς με το Βόλο. Το έκαναν με τον σωστό τρόπο: απευθυνόμενοι στον συντονιστή του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρη Σαραβάκο, για να μεταφέρει το αίτημα στον μεγαλομέτοχο. Το έκαναν προτού προκύψει χωρίς προφανή λόγο (ακόμα δεν έχει εξηγηθεί από κανέναν επισήμως ή ανεπισήμως) το «ξήλωμα» του ιατρικού τιμ, που τους έκανε ακόμα πιο… έξαλλους! Το έκαναν συλλογικά, ήρεμα, οργανωμένα, φροντίζοντας παράλληλα να δίνει ό,τι καλύτερο μπορεί ο καθένας εντός αγωνιστικού χώρου. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν!

Τα τελευταία 20 χρόνια η σχέση μόνο ενός προπονητή είχε φτάσει σε αντίστοιχο ακραίο σημείο με τους παίκτες. Και σίγουρα δεν περιποιεί τιμή στον Λάζλο Μπόλονι με το βαρύ βιογραφικό ότι αυτός ήταν ο περίφημος Φάμπρι, ο οποίος λίγο έλειψε να φύγει κυριολεκτικά με τις κλωτσιές (από τον Ορέστη Καρνέζη) τη βραδιά του Παναθηναϊκός – Πλατανιάς 0-1 στο ΟΑΚΑ (30/3/2013). Ηταν η βραδιά που ο αλησμόνητος Ισπανός που δίδασκε τρόπους κατοχής μπάλας και κυριαρχίας με παρομοιώσεις για το κατούρημα των λιονταριών και έδινε παραδείγματα επιθετικού pressing στον αντίπαλό παρομοιάζοντας την πίεση στο τερέν με το φλερτ σε μια κοπέλα καθήμενη σε μπαρ («δεν την περιμένουμε γιατί θα την πάρει κάποιος άλλος, κάνουμε εμείς πρώτοι την κίνησή μας» είχε πει σε μια από τις τρομερές ομιλίες του), είχε δηλώσει για τους παίκτες στη συνέντευξη Τύπου «δεν έχουν τα cojones για να φορούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού».

Όχι, ο Μπόλονι δεν έχει πει κάτι τέτοιο. Ούτε καν κάτι αντίστοιχο. Ισα – ίσα που πολλές φορές έχει επαινέσει δημοσίως την προσπάθεια των παικτών του. Όμως σίγουρα δεν μπορεί κάποιος ότι υπάρχει αμοιβαία σχέση… συμπάθειας με τους παίκτες. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Ρουμάνος κόουτς βιώνει το déjà vu της Γάνδης. Εκεί όπου απολύθηκε τον Σεπτέμβριο μετά από μόλις τρία ματς, ως άλλος Πογιάτος. Απολύθηκε μετά από δύο ήττες σε τρία παιχνίδια. Αφού προηγουμένως, αμέσως μετά τη νίκη της δεύτερης αγωνιστικής επί της Μαλίν, ο Ρόμαν Γιάρεμτσουκ είχε πει: «Είναι σίγουρα σημαντικό ότι πήραμε τους πρώτους τρεις βαθμούς μας, αλλά η αίσθηση είναι ότι δεν έχουμε παίξει ως κανονική Γάνδη. Θα έπρεπε να παίζουμε όπως οι καλύτερες ομάδες του Βελγίου, αλλά εμείς παίζουμε όπως ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες. Πρέπει όντως να δουλέψουμε, αλλά και να κάνουμε αλλαγές. Θέλουμε να φτάσουμε στο Champions League, αλλά όπως παίζουμε είναι αδύνατον. Ίσως κάποιοι να μην συμφωνούν μαζί μου, αλλά ο τρόπος που παίζουμε είναι απλώς κακός. Δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο που παίζουμε. Δεν έχουμε δουλέψει πολύ με τον νέο προπονητή, αλλά δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει να παίξει, ποια είναι η τακτική. Παίζουμε πολύ αμυντικά και αυτό δεν είναι καλό για την ομάδα. Δεν γίνεται να παίζουμε έτσι στο γήπεδο μας. Είμαστε η Γάνδη». Σας θυμίζουν κάτι;

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Στις 26 Ιανουαρίου, μετά τη νίκη επί του ΟΦΗ και πριν από το τρίποντο στο Βόλο, ο Τάσος Χατζηγιοβάνης δηλώνει μεταξύ άλλων: «Επιθετικά πρέπει να παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Δεν παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Έχουμε ποιότητα, με την ποιότητα αυτή, είτε ατομικά, είτε με συνδυασμούς φτιάχνουμε μια – δυο φάσεις και κάνουμε γκολ. Κάνεις άμυνα καλή, αν δεν μπορείς να κάνεις φάσεις, είναι και αυτό μέσα στο παιχνίδι. Βάζεις ένα γκολ και μετά κάνεις καλή άμυνα, είναι και αυτό μέσα στο παιχνίδι (…). Είμαι άνθρωπος που πιστεύω στην τύχη. Και οι άλλες ομάδες κάνουν φάσεις, υπήρχαν στιγμές που ήμασταν και τυχεροί. Η τύχη είναι μαζί μας. Έχουμε και τον Διούδη που μας έχει σώσει πολλές φορές και οφείλω να το πω. Έχουμε καλό τερματοφύλακα. Όταν η τύχη είναι με το μέρος σου και έχεις και καλό τερματοφύλακα… Φυσικά όλα τα παιδιά δουλεύουμε σκληρά μέσα στο γήπεδο, ο προπονητής μας δουλεύει για να κάνουμε καλή άμυνα. Έχουμε και τύχη. Όταν για παράδειγμα ο αντίπαλος χάνει γκολ πάνω στην γραμμή, είναι τύχη».

Στις 30 Ιανουαρίου, μετά το ματς με τη Λαμία, ο εκ των αρχηγών Σωκράτης Διούδης, ο MVP του Ιανουαρίου για τον Παναθηναϊκό, δηλώνει: «Είναι καλό για όλη την ομάδα πως δε δεχόμαστε γκολ. Μας έχει δώσει ψυχολογία και προσπαθούμε για το καλύτερο μπροστά. Δυστυχώς σήμερα δε μας βγήκε. Ουσιαστικά πετάξαμε το πρώτο μέρος. Γνωρίζαμε πως η Λαμία θα παίξει μαζική άμυνα, δυστυχώς δε βρήκαμε λύση σε αυτό. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσα απ’ τις προπονήσεις, με έμφαση στο επιθετικό κομμάτι. Έχουμε αλλάξει το στυλ παιχνιδιού μας. Δεν είμαστε η ομάδα με τη μεγάλη δημιουργία, παίζουμε πιο άμεσο ποδόσφαιρο. Μας βγήκε στα τελευταία ματς λόγω της ανασταλτικής λειτουργίας. Δυστυχώς δεν είναι όλα τα ματς έτσι, ειδικά σε ομάδες όπως η Λαμία. Πρέπει να βελτιωθούμε. Δε νομίζω πως η Λαμία θα άλλαζε το στυλ παιχνιδιού της αν παίζαμε κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Το θέμα είμαστε εμείς, απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους να βρίσκουμε τις λύσεις. Έχουμε την ποιότητα να το κάνουμε. Δεν παρασυρόμαστε απ’ τα αποτελέσματα, ξέρουμε πως έχουμε επίπεδο και δεν παίζουμε το ποδόσφαιρο που θέλουμε. Ευτυχώς έρχονται τα αποτελέσματα αλλά αν δεν βελτιωθούμε τα αποτελέσματα δε θα έρχονται πάντα (…).Το τι πρέπει να κάνουμε και να αλλάξουμε θα το κρίνει ο προπονητής, εμείς είμαστε εδώ να ακολουθούμε τις εντολές του. Έχει διαλέξει στυλ άμεσου ποδοσφαίρου, δεν είναι αυτό που απολαμβάνει ο κόσμος, αλλά σίγουρα είναι αποτελεσματικό, δεν μπορεί κανείς να μας κατακρίνει γι’ αυτό».

ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΜΠΟΛΟΝΙ

Οι τολμηροί παίκτες του Παναθηναϊκού δεν είναι στη θέση του Γιάρεμτσουκ. Διότι έχουν δει την ομάδα τους με τον Μπόλονι να παίζει καλό ποδόσφαιρο! Τον Δεκέμβριο. Με τον Ολυμπιακό για 45 λεπτά, με την ΑΕΚ για 65 λεπτά, με τον Παναιτωλικό, με τα Γιάννενα. Ξέρουν ότι αυτό το ρόστερ μπορεί να παίξει καλύτερα. Αλλά δεν είναι μόνο «ποδοσφαιρικοί» οι λόγοι των παραπόνων τους...

Ο Γιάννης Αλαφούζος αρνήθηκε να συναντηθεί με τους τρεις αρχηγούς. Ουσιαστικά η θέση του είναι πως το ζήτημα πρέπει να λυθεί «εσωτερικά», μεταξύ παικτών και προπονητή. Ομως το ζήτημα δεν θα είχε φτάσει στον μεγαλομέτοχο αν όντως μπορούσε να λυθεί «εσωτερικά»...

Το αίτημα των παικτών κατατέθηκε πριν από την εκτός έδρας νίκη επί του Βόλου και αυτό έχει τη δική του – μεγάλη – σημασία. Κατατέθηκε όταν ο Παναθηναϊκός νικούσε, έχτιζε σερί επιτυχιών, μείωνε την απόσταση από τους ανταγωνιστές του. Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο επεισόδιο που τους ώθησε σ' αυτή την πρωτοβουλία. Η απόφαση ήταν προϊόν αρκετών συζητήσεων ως απόρροια πολλών περιστατικών και γεγονότων. Πολλά δεν τα γνωρίζουμε, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Εχουμε δει τον Χατζηγιοβάνη, τον Μακέντα, τον Βιγιαφάνιες να δυσφορούν κατά τη διάρκεια αγώνων τη στιγμή της αντικατάστασής τους. Εχουμε ακούσει τον ρεπόρτερ της Nova να μεταδίδει live λεκτικό καυγά Μπόλονι- Σένκεφελντ στο ματς με τον ΟΦΗ. Εχουμε ακούσει τον Ρουμάνο να μιλά δημοσίως για «πρόβλημα συμπεριφοράς» του Βιγιαφάνιες. Εχουν καταγραφεί λεκτικά επεισόδια του βοηθού του, Σεργκέι Κουζνετσόφ, με τον Μακέντα (στον πάγκο) και με το νεαρό Σέχου (στην προπόνηση). Εχουμε ακούσει τον Αργύρη Καμπετσή να λέει δημοσίως «ο προπονητής δουλεύει περισσότερο στην αμυντική τακτική, μπροστά μας αφήνει να βγάζουμε το ταλέντο μας». Υπάρχουν, όμως και αρκετά που έχουν συμβεί και δεν τα γνωρίζουμε. Ισως τα μάθουμε όταν κάποια στιγμή ο κόουτς αποχωρήσει.

Οι παίκτες ήθελαν να συναντηθούν με τον Αλαφούζο συνοπτικά για τους εξής λόγους...

Α) Θεωρούν ότι παίρνει αλλοπρόσαλλες αποφάσεις στη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού (και με νεαρούς και με ξένους παίκτες και με την καθιέρωση του β΄ γκρουπ)

Β) Θεωρούν ότι δεν λάμβανε υπόψιν του αρκετές από τις μετρήσεις και τις εκτιμήσεις του ιατρικού τιμ ως προς την ετοιμότητα και την αξιοποίηση κάποιων ποδοσφαιριστών .

Γ) Θεωρούν ότι ο ίδιος και ο βοηθός του έχουν «απότομη» συμπεριφορά (καυγάδες λεκτικοί και με τον ίδιο και με τον Κουζνετσόφ).

Δ) Θεωρούν ότι η ομάδα τους μπορεί να παίξει διαφορετικού στυλ και καλύτερο ποδόσφαιρο.

Πλέον, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, το μόνο που «συνδέει» παίκτες και προπονητή είναι τα... συμβόλαιά τους. Η επαγγελματική δέσμευση και οι υποχρεώσεις που απορρέουν εξ' αυτής. Ουδείς «ψυχικός» δεσμός», ουδεμία άλλη σχέση πλην «προϊσταμένου – υφισταμένου» μπορεί να προκύψει μεταξύ των δύο πλευρών. Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι προέρχονται από διετή συνεργασία με τον Γιώργο Δώνη και το τιμ του, που είχαν τελείως διαφορετική, «πατρική» συμπεριφορά, η οποία είχε δημιουργήσει πολύ καλούς δεσμούς και ατμόσφαιρα συσπείρωσης στα αποδυτήρια ακόμα και στις δύσολες στιγμές...

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΑΦΟΥΖΟ, ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Ο Γιάννης Αλαφούζος σε πρώτη φάση απέρριψε το αίτημα των αρχηγών, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον. Οπως έχει αλλάξει άποψη και στάση σε δεκάδες άλλα θέματα στο παρελθόν, μπορεί να αλλάξει γνώμη και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κομβικής σημασίας είναι ο ρόλος που θα παίξουν πλέον ο γενικός διευθυντής Πιερ Ντρεοσί και ο επιχειρησιακός διευθυντής της ΠΑΕ, Σπύρος Βλάχος, στην κατεύθυνση της «εκτόνωσης» της κατάστασης. Οπως επίσης πολύ σημαντική για τις επόμενες μέρες είναι η στάση και του ίδιου του Λάζλο Μπόλονι.

Οι ποδοσφαιριστές έκαναν κάτι με θάρρος, τόλμη και μόνο θετική σκέψη για την ομάδα τους. Πήραν μια πρωτοβουλία για το καλύτερο. Για να βελτιωθεί η καθημερινή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και η εικόνα του Παναθηναϊκού. «Μπράβο» τους αξίζουν και όχι αναθέματα. Αλλωστε το αίτημα δεν το έκαναν ο... Μακέντα και ο Καρλίτος που θα μπορούσαν να θεωρηθούν "παραγκωνισμένοι" και θυμωμένοι με τις επιλογές του κόουτς. Το έκαναν αναντικατάστατοι: Διούδης, Κουρμπέλης, Βιγιαφάνιες. Και το έκαναν εν καιρώ «ειρήνης» και επιτυχιών. Πλέον αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη μιας ιστορίας που όμοιά της δύσκολα βρίσκεις στο “Βig-4” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με εξαίρεση τον Αγγελο Αναστασιάδη που είχε έντονες αντιθέσεις σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Εθνική Ελλάδας.

Υ.Γ. Και οι τρεις παίκτες που αποκτήθηκαν μπορούν να βοηθήσουν. Ο Σανκαρέ μπορεί να αγωνιστεί και στις τρεις θέσεις της μεσαίας γραμμής, ο Νγκμπακοτό είναι εξτρέμ με γκολ, ο 21χρονος Νιάς έχει τις καλύτερες προδιαγραφές από όλους, προερχόμενος από το φυτώριο της Λιλ, γι’ αυτό και δόθηκε «ξερά» δανεικός (χωρίς οψιόν αγοράς) για έξι μήνες. Οσο για τις αποχωρήσεις; Ο Ζαγαρίτης πήγε στην Πάρμα με διπλάσια από την αμοιβή που του πρόσφερε ο Παναθηναϊκός, σε ένα από τα τέσσερα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά σε ομάδα που μάχεται για την αποφυγή του υποβιβασμού της. Οι άλλοι τρεις αποχώρησαν διότι θεωρούσαν πως με τον Μπόλονι δεν είχαν ελπίδα. Ο Φάνης Μαυρομάτης, ο Αντονίτο και ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Ο παίκτης για τον οποίο οι περισσότεροι αναφέρουν σωστά ότι ο Παναθηναϊκός συμφώνησε με «μικρή» ρήτρα πώλησης, ύψους 500.000 ευρώ, από την Φορτούνα Σιτάρντ. Λες κι αν έμενε στον Παναθηναϊκό των επτά παικτών που έχουν αξιοποιηθεί και μπορούν να αγωνιστούν ως εξτρέμ (Αϊτόρ, Χατζηγιοβάνης, Ιωαννίδης, Καμπετσής, Βιγιαφάνιες, Μολό και Νγκμπακοτό) θα έπαιζε 90λεπτα, θα σκορπούσε φόβο και τρόμο στις αντίπαλες εστίες και θα πωλούνταν τελικά αντί εκατομμυρίων...

Τροφή προς σκέψη: το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του Εμμανουηλίδη είναι ότι ο μάνατζέρ του και ο ίδιος πίεζαν για να φύγει όταν ακόμα αγωνιζόταν ως βασικός! Πριν από 15-20 μέρες! Γιατί; Διότι αμφότεροι γνώριζαν (και από την υπόθεση του Λαμκέλ Ζε…) ότι ο Μπόλονι ήθελε δύο επιπλέον εξτρέμ (Νγκμπακοτό, Μεντόζα). Και δίχως να τον… παραπλανά το γεγονός ότι έπαιξε δύο φορές ως βασικός (Αρης – ΟΦΗ), μετά το γκολ του επί της ΑΕΛ (αλλαγή στο 87’), ήθελε να φύγει. Αμέσως μετά απ΄αυτά τα δύο ματς έμεινε εκτός αποστολής εναντίον του Βόλου και αγωνίστηκε 7 λεπτά εναντίον της Λαμίας...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...