Σπουδαίος Μαρτίνς, υπέροχο ρόστερ…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Σπουδαίος Μαρτίνς, υπέροχο ρόστερ…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Ολυμπιακό, ο οποίος νίκησε τον καλό ΠΑΟΚ με 3-0 και έχει την ευλογία να ζει με έναν προπονητή υψηλού επιπέδου και ένα σύνολο παικτών γεμάτο ποιότητα…

Ας ξεκινήσουμε με μία υπόκλιση. Ο ρυθμός, η ταχύτητα, η ένταση, η ποιότητα του ποδοσφαίρου, στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, ήταν υψηλότατου επιπέδου. Σπάνια το γράφω αυτό για ματς ελληνικού πρωταθλήματος. Για την ακρίβεια δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που το έγραψα για κάποιο ντέρμπι, αλλά δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει αυτό το ελληνικό ντέρμπι, από τα αντίστοιχα των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Δύο μοντέρνες ομάδες, με σωστές ιδέες για το ποδόσφαιρο, καλή λειτουργεία και διάθεση για να παίξουν ποδόσφαιρο. Βαθιά υπόκλιση…

Το ντέρμπι όμως είχε και νικητή, για την ακρίβεια θριαμβευτή, τον Ολυμπιακό. Σε ένα ματς που έδειχνε σε μεγάλη διάρκεια του να κινείται στην κόψη του ξυραφιού, ο Ολυμπιακός τελικά κερδίζει με 3-0, έχοντας και τρία δοκάρια! Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ, ότι έπαιξε καλά και έχασε 3-0, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε στη συνέχεια. Επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό, πρέπει να σταθούμε για μία ακόμη φορά στον προπονητή του. Έναν κόουτς που κάνει 2,5 χρόνια υπέροχη δουλειά και συνεχίζει. Ο Μαρτίνς όπως δήλωσε άλλωστε αμέσως μετά τη λήξη του ματς, είδε τον ΠΑΟΚ να του βάζει δύσκολα όσο καμία ελληνική ομάδα φέτος, με το συγχρονισμένο και υψηλής έντασης πρέσινγκ ψηλά. Το αντιμετώπισε με ψυχραιμία, το διαχειρίστηκε σωστά, το διάβασε όσο συνέβαινε και άρχισε να το χτυπά στις αδυναμίες του.

Οσο περνούσε η ώρα ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε κάθε δύσκολη εξίσωση που του έβαζε στο ματς ο ΠΑΟΚ. Άλλοτε με την ατομική ποιότητα των παικτών του (Σεμέδο, Σα), άλλοτε με την καθοδήγηση του προπονητή. Οσο περνούσε η ώρα όμως ο Μαρτίνς διάβαζε και τα κενά που είχε ο ΠΑΟΚ με αυτό το πρέσινγκ. Έστειλε τον Καμαρά σε ρόλο εξτρέμ για να δημιουργήσει υπεραριθμίες και ζήτησε από τον Μ’ Βιλά και τον Σεμέδο, να παίζουν με άμεσες και μακρινές μεταβιβάσεις στους κενούς χώρους που άφηνε ο ΠΑΟΚ. Επίσης έστειλε τον Φορτούνη στον άξονα δίνοντας όλη την πλευρά στον μπακ του και είδε τον Μπρούμα να κάνει συνεχώς διαγώνιες κινήσεις φορ για να τρυπήσει την άμυνα του ΠΑΟΚ στους χώρους που του έδινε ο Ελ Αραμπί με τις κινήσεις του, οι οποίες έπαιρναν μαζί τα στόπερ του ΠΑΟΚ. Κάπως έτσι ο Μπρούμα (δοκάρι) και ο Καμαρά, έφτασαν μία ανάσα από το γκολ στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου.

Στις κινήσεις από τον πάγκο και στην αυτοπεποίθηση που έχει η ομάδα του Ολυμπιακού προσθέστε και την ατομική ποιότητα ορισμένων παικτών. Ο Σεμέδο έκανε ματς για να παίξει βασικός στην Εθνική Πορτογαλίας, ο Μ’ Βιλά είναι τόσο σπουδαίος, που ο καταπληκτικός για δύο χρόνια Γκιλγιέρμε έχει ξεχαστεί, ο Καμαρά έχει τόση και τέτοια ποιότητα που η εξέλιξη του δεν ξέρω μέχρι που θα φτάσει, ούτε η επόμενη ομάδα του ξέρω πόσο μεγάλη θα είναι. Και κερασάκι σε όλα αυτά ο Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός έχει τόση ποιότητα και τόση ουσία στο παιχνίδι του, που ακόμη και στην όχι καλύτερη βραδιά του, μπορεί να κρίνει μόνος του ένα ντέρμπι και ένα πρωτάθλημα. Φοβερό δώρο, λαχείο, scouting report, λίγο απ’ όλα, για τον Ολυμπιακό, η περίπτωση του Ελ Αραμπί.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός, ένα ντέρμπι που ήταν στην κόψη του ξυραφιού, το πήρε με στυλ και άνεση, το πήρε με 3-0. Με μία φοβερή συνεργασία στο πρώτο γκολ που ξεκίνησε από μία μακρινή μεταβίβαση (από αυτές που ανέφερα νωρίτερα του Μ’ Βιλά στον Φορτούνη και το πείσμα του τελευταίου να μην παρατήσει την φάση) και ολοκληρώθηκε με το τελείωμα του Ελ Αραμπί από την υπέροχη ασίστ του Μπουχαλάκη. Με μία τρομερή ενέργεια του Ελ Αραμπί που κουβάλησε επάνω του όλο τον ΠΑΟΚ, μέχρι να δώσει έτοιμο γκολ στον Καμαρά που έπαιξε σαν τρέιλερ υπέροχα στο 2-0… Και με με μία ακόμη διαγώνια κίνηση φορ του Βρουσάι και μία ακόμη ασίστ του πολυτιμότερου του ματς, Ελ Αραμπί.

Κάπως έτσι με στυλ και άνεση ο Ολυμπακός, είναι σε διψήφιο αριθμό πόντων απόσταση από όλους τους διώκτες του, κάπως έτσι βαδίζει για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα του… Και εδώ θα βάλω μία σημείωση. Τα ματς με την Αϊντχόφεν είναι ασφαλώς δύσκολα. Αλλά ο Ολυμπιακός τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει στην καλύτερη κατάσταση του σε όλη τη σεζόν. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία αυτή που έχει μπροστά του για μία ακόμη καλύτερη πορεία από τις προηγούμενες στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα στον ΠΑΟΚ είναι σε δύσκολη φάση. Όχι γιατί έχασαν με 3-0 σε ντέρμπι. Συμβαίνει, μπορεί να συμβεί στον καθένα, αρκεί να ξέρεις τι φταίει και να μπορείς να το διορθώσεις. Σε αυτό το 3-0 δεν είναι εύκολο να πεις τις φταίει. Να διορθώσει τι ακριβώς ο Γκαρσία. Το ξαναγράφω και δεν νομίζω και ότι ο Μαρτίνς το δήλωσε για τα μάτια του κόσμου, αλλά γιατί το εννοούσε. Ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη ήταν καλός και αυτό είναι το πρόβλημα. Αν δεν έπαιζε καλά, αν δεν είχε σωστή νοοτροπία, αν δεν είχε σωστές αντιδράσεις θα έγραφα ότι ο προπονητής του οφείλει να το διορθώσει. Εδώ δεν συνέβη όμως αυτό. Ο ΠΑΟΚ μπήκε έξοχα στο ματς, το δούλεψε υπέροχα, ο ΠΑΟΚ αντέδρασε με καθαρό μυαλό και ποδόσφαιρο, στο 1-0 του Ελ Αραμπί, ξαναέβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό, αλλά τελικά έφυγε με 3-0 από το Καραϊσκάκη.

Είναι εύκολο να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι του λείπει ατομική ποιότητα. Είναι μία αλήθεια αυτή, ότι υστερεί σε σχέση με τον Ολυμπιακό σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Και δεν μπορεί να είναι κάθε φορά λύση οι μεταγραφές…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.