Ο Βρουσάι ως εξτρέμ κι ο Βρουσάι ως δεξί μπακ…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Βρουσάι ως εξτρέμ κι ο Βρουσάι ως δεξί μπακ…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta περί Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί και Τιάγκο, αλλά κυρίως περί Βρουσάι!

Θεωρώ ότι ο Πέδρο Μαρτίνς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ είχε μία κακή και μία καλή ιδέα.

Η κακή ιδέα ήταν να αφήσει τον Βαλμπουενά στο παιχνίδι για 82 λεπτά. Καταλαβαίνω το σκεπτικό, «Βαλμπουενά είναι, μπορεί με μία ενέργεια, με μία πάσα να μου πάρει το παιχνίδι», αλλά ο Ματιέ ήταν φανερό ότι παρότι αναζητούσε συνεχώς να πάρει πρωτοβουλίες (εξ ου και οι 108 επαφές του με την μπάλα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία) δεν «τράβαγε» στο συγκεκριμένο παιχνίδι και δη όσο περνούσε ο χρόνος. Δύσκολα τον θυμάμαι να έχει δώσει τόσες πολλές λάθος πάσες και στο τέλος να μην μπορεί να περάσει έστω μία καλή σέντρα.

Παράλογο δεν το λες. Να θυμηθούμε ότι προερχόμενος από δίμηνη αποχή λόγω τραυματισμού, ο έμπειρος Γάλλος επέστρεψε μετά τις γιορτές και μέσα σε διάστημα 14 ημερών έπαιξε σε πέντε παιχνίδια, διαδοχικά 30 λεπτά με την ΑΕΚ, 60 με τον Αστέρα, 45 με τον Παναιτωλικό, 70 με τον ΠΑΟΚ κι 80 με τον ΠΑΣ. Ο χρόνος που πήρε ήταν μάλλον υπερβολικά πολύς, ειδικά στα δύο τελευταία ματς, στα οποία μάλιστα δεν ήταν και καλός.

Μία καλή ερώτηση: να τον έβγαζε νωρίτερα στο προχθεσινό ματς τον Βαλμπουενά ο προπονητής και ποιόν να έβαζε στη θέση του; Θυμίζουμε πως όταν τον άλλαξε, πέρασε τον Τιάγκο για περίπου 12 λεπτά. Η αλήθεια είναι ότι 12 λεπτά δεν είναι…πολλά, όμως εξίσου αλήθεια είναι ότι ο Πορτογάλος αυτό το λίγο ίσως μπορούσε να βοηθήσει και παραπάνω. Είχε αρκετές καλές συνεργασίες κι αυτό άρεσε, αλλά μία φορά έχασε την μπάλα και μετά έσπευσε και την ξανακέρδισε, άλλη μία πήγε να μπει στην αντίπαλη περιοχή και κόπηκε εύκολα κι έτσι κατά βάση μας έχει μείνει στο μυαλό ότι «πέταξε στα σκουπίδια» ένα φάουλ σε καλή θέση στο 85’, επιλέγοντας να το εκτελέσει γρήγορα, όμως λανθασμένα και να μην περιμένει να ανέβουν τα στόπερ και να το κτυπήσει ο Φορτούνης.

Παρεμπιπτόντως, ενδεχομένως κάποιοι πουν ότι κι ο Ελ Αραμπί δεν ήταν καλός, όπως δεν ήταν ο Βαλμπουενά, οπότε γιατί δεν σχολιάζουμε και τον Μαροκινό. Μόνο που η πραγματικότητα δεν είναι αυτή! Ο Αραμπί όντως δεν ήταν ιδιαίτερα καλός, ωστόσο ακόμη κι έτσι αποτελούσε την μακράν μεγαλύτερη απειλή του Ολυμπιακού σε όλο το παιχνίδι.

Ο Αραμπί ήταν αυτός που βγήκε πάρα πολύ ωραία στη φάση που είχε δοκάρι και κέρδισε και το πέναλτι…Αυτός που είχε την σπουδαία ευκαιρία να σκοράρει από την πάσα του Χασάν, όμως αστόχησε για λίγο…Αυτός που είχε κι ένα γυριστό σουτ με καλή προσπάθεια αλλά όχι καλή τελική (αστόχησε)…Αυτός κέρδισε ένα φάουλ σε εξαιρετική θέση για απευθείας σουτ (το εκτέλεσε πολύ άσχημα ο Μπουχαλάκης, που είναι σαφές ότι δεν το «έχει» αυτό το κομμάτι κι είναι απορίας άξιον γιατί παίρνει εντολή για εκτελέσεις)…Αυτός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα από οριακή θέση οφσάιντ μετά την επέμβαση του αντίπαλου γκολκίπερ στο σουτ του Μασούρα…

Επιπλέον είδαμε τον Αραμπί να γυρίζει δύο φορές και να βοηθάει την άμυνα του Ολυμπιακού, να κλέβει μπάλα, να αλλάζει ωραία το παιχνίδι και να είναι μέσα στην ωραιότερη επίθεση της ομάδας σε όλο το παιχνίδι, εκείνη στο 13΄, που ξεκίνησε από τον Σεμέδο και συνεχίστηκε με Μπρούμα, Αραμπί, Βαλμπουενά, Μασούρα, με τον τελευταίο να ψάχνει να βρει πάλι τον Αραμπί χωρίς επιτυχία-ίσως θα ήταν προτιμότερο να γυρίσει την μπάλα στον Μπρούμα προς το πέναλτι, αφού η εντύπωση μου είναι ότι και να περνούσε η πάσα του προς τον Αραμπί (που την έκοψε ο Σάλιακας), ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού ήταν οφσάιντ.

Δεν ξεχνάω ότι ο Αραμπί είχε και πολλές κακές στιγμές. Φάνηκε από τα πρώτα λεπτά, όταν με δύο κακές πάσες (η μία με επιπόλαιο τακουνάκι) χάλασε ισάριθμες επιθέσεις του Ολυμπιακού. Στη συνέχεια με παρόμοιο τρόπο χάλασε και τρίτη και τέταρτη και πέμπτη κι έκτη! Και κόπηκε εύκολα σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις. Όλα αυτά, συν το ότι δεν σκόραρε, έβγαλαν μία εικόνα περισσότερο αρνητική. Αλλά ο Αραμπί ακόμη κι έτσι ήταν πολύτιμος για τον Ολυμπιακό. Και πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ η κίνηση του στο 50ο λεπτό, όταν σε ένα κόρνερ υπέρ του Ολυμπιακού, ο Σισέ είχε μία λάθος αντίδραση και ο ΠΑΣ βγήκε επικίνδυνα στην αντεπίθεση. Ο Αραμπί λοιπόν έτρεξε πίσω σαν «σκύλος» για να βοηθήσει την άμυνα του…

Τέλος πάντων, για να γυρίσω στο θέμα με το οποίο ξεκίνησα, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο μίστερ αντί να βάλει τον Τιάγκο αντί του Βαλμπουενά; Να βγάλει τον Βαλμπουενά και να περάσει τον Βρουσάι είναι η εύκολη απάντηση. Έτσι ώστε να έχει κι έναν εξτρέμ στην ενδεκάδα.

Λίγο νωρίτερα, όμως, ο Μαρτίνς νομίζω ότι είχε την πιο έξυπνη ιδέα του στο παιχνίδι, ακριβώς με τον Βρουσάι, τον οποίο στο 71ο λεπτό πέρασε σε ρόλο δεξιού μπακ αντί του Ντρέγκερ, προφανώς βλέποντας τον δεξιό μπακ να μην έχει και πολλές αντοχές για να συνεχίσει να ανεβοκατεβαίνει.

Ο Βρουσάι βοήθησε από τα πλάγια, είχε καλή αμυντική συμπεριφορά κι έφευγε και σαν εξτρέμ, βγάζοντας μία σέντρα και κάνοντας αρκετές συνεργασίες από την πλευρά του με τον Φορτούνη κ.α. Έβγαλε μία ενέργεια, έκλεψε, κέρδισε κόρνερ, έκλινε προς τον άξονα για να συμμετάσχει στο παιχνίδι, ενώ μπορεί να μην έχει ακόμη την αίσθηση της θέσης του δεξιού μπακ, κάτι που φαίνεται σε κάποιες κινήσεις, ωστόσο όταν χρειάστηκε σε μία απειλητική επίθεση του ΠΑΣ έκλεψε εξαιρετικά την μπάλα.

Κι επειδή ο Μαρτίνς το έχει ξανακάνει αυτό άλλες τρεις φορές, βάζοντας τον δεξί μπακ για 85 λεπτά με τον Βόλο, για 25 με τη Σίτι και για ένα δεκάλεπτο στο Αγρίνιο, είναι πασιφανές ότι κάτι έχει στο μυαλό του ο προπονητής του Ολυμπιακού για τον νεαρό διεθνή άσο σχετικά με τη θέση αυτή. Ίσως και κάτι να σημαίνει ότι ποτέ δεν τον έχει ξεκινήσει σε ρόλο δεξιού μπακ, αλλά το ότι τον έχει χρησιμοποιήσει τέσσερις φορές σαν αλλαγή και δη ενίοτε σε μεγάλα διαστήματα, κάτι "λέει".

Το θέμα είναι τι «λέει»: απλά ότι δεν βλέπει να έχει άλλη λύση πίσω από Ραφίνια και Ντρέγκερ, ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τον Ντρέγκερ ως δεύτερη επιλογή η, ότι όντως σκέφτεται τον Βρουσάι και για δεξί μπακ; Διότι, διέρρεε από το Ρέντη τόσο καιρό ότι o προπονητής ετοίμαζε τον Ανδρούτσο για εναλλακτική στη θέση του δεξιού μπακ-κι όταν βγήκε ο Ντρέγκερ αλλαγή στο Aγρίνιο, πέρασε ο Βρουσάι δεξί μπακ κι ο Ανδρούτσος αριστερό εξτρέμ…

Κοιτάξτε: ο Βρουσάι είναι ένας καθαρά επιθετικογενής παίκτης, που μπορεί μάλιστα να έχει και καλή απαλλαγή από τον αντίπαλο, ντριμπλάροντας σε κλειστούς χώρους. Έχει νόημα να γίνει μπακ, προσέξτε η ερώτηση ισχύει εάν όντως τον σκέφτεται για μπακ ο Πέδρο, γιατί στο μυαλό του δεν μπορούμε να είμαστε, απλά καταγράφουμε τα γεγονότα. Νομίζω ότι ο 22χρονος άσος έχει προδιαγραφές να παίξει στον Ολυμπιακό σαν έξω αριστερά, που μοιάζει να είναι η καλύτερη του θέση, αν σκεφθούμε ότι από εκεί σκόραρε επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ κι από εκεί είχε τις πολύ καλές ενέργειες από τις οποίες ξεκίνησαν τα γκολ του Καμαρά στη Μαρσέιγ και του Αραμπί στο Αγρίνιο.

Χρειάζεται, όμως, να γίνει πιο τολμηρός επιθετικά, να πατάει περισσότερο την αντίπαλη περιοχή και να απειλεί πιο πολύ τελειώνοντας καλά φάσεις. Υποτίθεται μάλιστα ότι ξεκινώντας την καριέρα του στη Β ομάδα του Ολυμπιακού αυτό ήταν το μεγάλο όπλο του-θυμάμαι ότι είχε βάλει δύο γκολ στη Γιουβέντους, μέσα κι έξω, στο Τσάμπιονς Λιγκ Νέων. Βεβαίως, ίσως είναι και καλό που παίζει που και που και άμυνα, γιατί ο εξτρέμ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να είναι και λίγο καλός αμυντικός. Όμως, εξτρέμ στον Ολυμπιακό χωρίς γκολ κι ασίστ δεν γίνεται.

Από εκεί και πέρα, πάνω απ΄ όλα είναι το καλό της ομάδας. Όπερ σημαίνει ότι αν ο Μαρτίνς για το καλό της ομάδας πρέπει να βάζει τον Βρουσάι άλλοτε εξτρέμ και άλλοτε μπακ, καλά κάνει και τον βάζει…

Και κάτι για τον Ντρέγκερ: ενώ δεν είναι κακός παίκτης, μου φαίνεται δύσκολο να συνειδητοποιήσω πως ένα παιδί 24,5 ετών, εν ενεργεία διεθνής και με 18 παιχνίδια πέρυσι στην Μπουντεσλίγκα, δεν μπορεί να βγάλει ολόκληρο 90λεπτο. Αλλαγή με τον ΠΑΣ στο 71’, αλλαγή στο Αγρίνιο το 85’, αλλαγή με τη Σίτι στο 66’, αλλαγή με τον Απόλλωνα στο 80΄, θλάση με το Βόλο στο πρώτο πεντάλεπτο. Δεξί μπακ και να έχει παίξει μόνο ένα ολόκληρο 90λεπτο σε έξι συμμετοχές δεν είναι το πιο συνηθισμένο.

Άσχετο: κάποιοι εκεί στη Θεσσαλονίκη λένε ότι σύντομα θα υπάρξει καταγγελία ενώπιον των αρμοδίων αρχών «για τις σχέσεις Ολυμπιακού και Άρη». Μία τρύπα στο νερό θα κάνουν, αλλά τέλος πάντων απλά το μεταφέρω. Βλέπετε, υποτίθεται ότι είναι να βγει άμεσα κι η απόφαση της Εφέσεων επί της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.