Mια ερώτηση στον κόουτς

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Mια ερώτηση στον κόουτς

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για το Αρης-ΑΕΚ και έχει μια ερώτηση προς τον Ακη Μάντζιο.

Μία ερώτηση θα έθετα στον κόουτς Μάντζιο στην συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί μετά από κάθε αναμέτρηση.

Με δεδομένη την τακτική της ΑΕΚ ,ποιος ο λόγος ο Άρης να παίξει με καθαρό σεντέρ φορ στην επίθεση;

Και μάλιστα με τους συγκεκριμένους που έχει στη διάθεση του.

Γιατί αν είχε για παράδειγμα τον Ελ Αραμπί ή τον Μακέντα ή ακόμα τον Ανσαριφάντ που είχε ο αντίπαλος, να το καταλάβω.,

Αλλά τώρα που ψάχνει εν αγωνιωδώς να βρει σέντερ φορ, γιατί αυτοί που έχει δοκιμάστηκαν και με το παραπάνω και αποδείχθηκαν σχεδόν ανεπαρκείς με αντιπάλους πρώτης γραμμής , ποιος ο λόγος που ο Άρης χαράμισε ένα παίκτη στη μεσαία γραμμή;

Γιατί όπως καταλάβαμε όλοι το παιχνίδι εκεί παίχτηκε η παρτίδα εκεί στο κένρο του γηπέδου κρίθηκαν όλα!

Για να πάρει βάθος; Για να απασχολεί τα σέντερ μπακ του αντιπάλου; Για να μαρκάρει ψηλά;

Ούτε το πρώτο, συνέβη , αναμενόμενο άλλωστε , ούτε το δεύτερο ακόμα κι όταν το κέντρο άμυνας της ΑΕΚ δώρισε σε δυο φάσεις το εύκολο γκολ στον επιθετικό του Άρη, όσο για το τρίτο στην αποστολή αυτή θα μπορούσε να ανταποκριθεί οποιοσδήποτε παίκτης!

Έτσι γρήγορα οι αμυντικοί τη Ένωσης αντιλήφθηκαν ότι η όποια απειλή γι’ αυτούς βρίσκεται στις άλλες γραμμές , από άλλους παίκτες και ούτε που ασχολήθηκαν ξανά!

Όχι δεν το παίζω μετά Χριστό προφήτης , ούτε ενστερνίζομαι το ...δόγμα καλύτερος παίκτης είναι πάντα αυτός που δεν αγωνίζεται.

Απλά γνωρίζαμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι από το ρεπορτάζ τις προθέσεις του Χιμενεθ , που φανέρωναν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την τακτική που σκόπευε να εφαρμόσει στην συγκεκριμένη αναμέτρηση .

Λες και θα προτιμούσε κάτι διαφορετικό από την πολυπρόσωπη παρουσία παικτών στη μεσαία γραμμή ο συγκεκριμένος κόουτς.

Αλλά το θέμα μου δεν είναι ο Χιμένεθ. Τι να προσάψεις άλλωστε σε ένα προπονητή που κερδίζει ντέρμπι εκτός έδρας;

Τίποτα απολύτως! Τον συγχαίρεις για την επιτυχία και κοιτάς εσύ που έκανες λάθος!

Τα ίδια θα έγραφα και πριν το παιχνίδι. Γιατί το πράμα φώναζε ότι με δεδομένες τις δυνατότητες της ομάδας του Άρη , οτιδήποτε άλλο εκτός από πολυπρόσωπη μεσαία γραμμή θα ήταν παρακινδυνευμένο!

Όπως κι έγινε…

Ο Άρης όφειλε να θυσιάσει ένα παίκτη του από το κλασικό σχήμα με το οποίο παρατάσσεται για να οχυρώσει το κέντρο και αυτός δεν ήταν άλλος από τον πιο αδύναμο κρίκο. Από αυτόν που ψάχνει για να αντικαταστήσει.

Μπορεί να ακούγεται κυνικό αλλά οι ρεαλιστικές αποφάσεις φέρνουν αποτελέσματα !

Ο Άρης είχε την δυνατότητα αλλά και την πολυτέλεια να χωρέσει στο αρχικό του σχήμα με τους Ματίγια-Σάσα και τον Τζέκο κρατώντας μάλιστα ως back up τον Κάτσε σε περίπτωση που κάποιος εξ αυτών κουραζόταν ή δεχόταν κίτρινη κάρτα.

Έτσι θα όρθωνε ένα τοίχος στους τρεις κεντρικούς της ΑΕΚ , που στις περισσότερες των περιπτώσεων γινόντουσαν πέντε , με την αρωγή των Γκαρσία και Μαχαίρα , αφήνοντας τους τρεις επιθετικούς του σε ελεύθερο ρόλο να κινηθούν με άνεση στον χώρο.

Δεν το έκανε με αποτέλεσμα η ομάδα να χάσει το κέντρο πολύ γρήγορα, να μην έχει δημιουργία , η κίνηση χωρίς την μπάλα να εξαφανιστεί , όσο κι αν φώναζε ο κόουτς να μην κάνουν παιχνίδι οι κεντρικοί αμυντικοί άλλη λύση να πάει η μπάλα μπροστά δεν υπήρχε με τα περάσματα ερμητικά κλειστά, έχασε την δυνατότητα να τροφοδοτήσει το βασικό της όπλο που ακούει στο όνομα Γκάμα , έχασε την δυνατότητα να πατήσουν τα χαφ αντίπαλη περιοχή ή να φτάσουν σε απόσταση τέτοια από την αντίπαλη εστία ώστε να είναι σε θέση να απειλήσουν.

Αλήθεια , πως να προλάβουν να τα κάνουν όλα αυτά όταν έβλεπαν ότι είναι περικυκλωμένοι από τους αντιπάλους μέσους ;

Μια φορά μόνο έγινε με τον Σάσα να πατήσει ο Άρης τα αντίπαλα καρέ και παρ ολίγο η ομάδα να σκοράρει.

Μπλοκαρισμένος ο Άρης δεν κατάφερε να φανεί απειλητικός ούτε όταν η Ένωση πολύ γρήγορα έχασε και τον δεύτερο βασικό της σέντερ μπακ!!!

Η Ένωση κατάφερε να κερδίσει τον αντίπαλο της με τους δυο βασικούς της κεντρικούς αμυντικούς παροπλισμένους.

Αυτό και αν είναι ήττα για τον Άρη!!!

Η στατιστική είναι αμείλικτη και κατηγορηματική για την ομάδα του Άρη!

Ο Άρης έχει λιγότερη κατοχή (48%) από τον αντίπαλο λιγότερες πάσες (340) έναντι 373 της ΑΕΚ , μικρότερη ακρίβεια πασών, , λιγότερα φάουλ, με λίγα λόγια λιγότερος έλεγχος του παιχνιδιού από τον αντίπαλο.

Και όλα αυτά κυρίως γιατί χάθηκε η μάχη στη μεσαία γραμμή.

Όχι δεν στήνω στον τοίχο τον κόουτς! Ότι έχει καταφέρει η ομάδα και δεν είναι λίγο, λίγο είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, το έχει καταφέρει με τον Μάντζιο!

Πρώτος έγραψα ότι με τον Μάντζιο ο Άρης επιτέλους σοβαρεύτηκε κι έγινε ομάδα με αρχή μέση και τέλος.

Απλά τώρα που η ομάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις η χρήση του μεγεθυντικού φακού για την ανάδειξη των λεπτομερειών που θα κάνουν την διαφορά κρίνεται απαραίτητη για όλο το προπονητικό επιτελείο!

Όπως και η τολμηρότητα στις αποφάσεις.

Μέσα από αυτόν τον φακό πχ θα ήταν αδύνατον να μη δουν στη περίπτωση του γκολ ότι έλειπε τουλάχιστον ακόμα ένας παίκτης από το τοίχος ανεξάρτητα από την αντίδραση του τερματοφύλακα.

Φτιάξε το εσύ σωστά και μετά χρέωσε το εκεί που πρέπει να το χρεώσεις.

Τίποτα δεν έγινε! Ο Άρης παραμένει ψηλά και θα συνεχίσει να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις αν ενισχυθεί στη θέση του σέντερ φορ (ΧΘΕΣ ΠΡΟΕΔΡΕ) και αν συνεχίσουν να δουλεύουν όλοι τους σκληρά δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην τακτική στις λεπτομέρειες και μεγαλύτερη τόλμη στις αποφάσεις!

ΥΓ Ο κόουτς μετά το παιχνίδι στη συνδρομητική τηλεόραση τόνισε πως η ομάδα φάνηκε κουρασμένη από τις πρόσφατες λασπομαχίες σε Γιάννενα και Λαμία. Συμφωνία! Να μια ακόμη σοβαρή αιτία για να προσθέσεις έναν φρέσκο παίκτη στο κέντρο.

ΥΓ2 Η ΑΕΚ ξεκίνησε το ματς με τους... μισούς βασικούς στο πάγκο γιατί ήθελε ενέργεια και δύναμη στο παιχνίδι της! Η τόλμη στις επιλογές και στην τακτική που προανέφερα.

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!