Η πυξίδα για τον ΠΑΟΚ του μέλλοντος

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Η πυξίδα για τον ΠΑΟΚ του μέλλοντος

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης θεωρεί ότι η εμφάνιση στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μπορεί να είναι η απαρχή για να δημιουργηθεί κάτι καλό στο μέλλον για τον ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία.

Για πρώτη φορά θα πρέπει να είναι πολλοί εκείνοι που θα συμφωνήσουν με τον Πάμπλο Γκαρσία. Ακόμη και όσοι δεν τον γουστάρουν δεν μπορεί παρά να είναι απόψε μαζί με έναν προπονητή που είδε την ομάδα του να εγκλωβίζει τον αντίπαλο και να μην τον αφήνει επί 45 (και βάλε) λεπτά να αλλάξει δεύτερη μπαλιά, να αγκομαχά να φτάσει στο ύψος της μεσαίας γραμμής, αλλά και πάλι να πληρώνει ένα (από τα πολλά) λάθη της.

«Εμείς φταίμε που η διαφορά είναι στο συν δέκα, όχι μόνο από το αποψινό παιχνίδι αλλά και από προηγούμενα», είπε ο Ουρουγουανός τεχνικός και μάλλον έχει δίκιο. Ο ΠΑΟΚ έχει αδικήσει τον εαυτό του και θα συνεχίσει να το κάνει όσο δεν βάζει ένα τέλος στην παραγωγή τέτοιων κομβικών λαθών, όπως αυτό που κάνει ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης στη μοναδική φάση ολόκληρου του δευτέρου ημιχρόνου, που είδαμε κόκκινες φανέλες στη μεγάλη περιοχή του «Δικεφάλου».

Ο Ολυμπιακός διατήρησε το αήττητο του στο πρωτάθλημα, έφυγε με το βαθμό της ισοπαλίας από την Τούμπα και διατήρησε την απόσταση του σε διψήφια νούμερα. Ούτε θεωρώ πως η προδιαγεγραμμένη, βάσει της απόδοσης μέχρι το 77ο λεπτό, ήττα θα τον κλόνιζε, αλλά όπως και να το κάνουμε θα έδινε άλλο «χρώμα» στο πρωτάθλημα και κίνητρο στους «ασπρόμαυρους».

«Δεν είναι καλύτερη ομάδα από μας» είπε ο Γκαρσία και η εικόνα του ντέρμπι του δίνει το δικαίωμα να το πει και να το υπερασπιστεί. Ως εκεί. Ο ίδιος και ο ΠΑΟΚ πρέπει να χτίσουν πάνω στη σημερινή εμφάνιση και να ελπίζουν ότι η απόδοσή τους απέναντι στον αήττητο Ολυμπιακό θα αποτελέσει την απαρχή για να δημιουργηθεί κάτι καλό στο μέλλον.

Ο Πάμπλο συνεχίζει να μαθαίνει κι αυτός από τα λάθη του. Στο αποψινό ντέρμπι επέλεξε να ποντάρει και να στηριχθεί στην εμπειρία, να μη ρισκάρει με νεαρούς πρώην παίκτες της Κ19, όπως έκανε στο παιχνίδι με τον Άρη, γενικά έστησε μια ενδεκάδα με ότι καλύτερο είχε στα χέρια του.

Πήγε στο 4-2-3-1 χωρίς το κλασικό εξάρι. Εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά το ίδιο κεντρικό δίδυμο στόπερ (Ινγκασον, Κρέσπο), έδωσε έναν πιο ελεύθερο ρόλο στον Ουάρντα και δοκίμασε τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Ναι, συμφωνώ και επαυξάνω, οι Σβαμπ και Ελ Καντουρί δεν έχουν ταχύτητα και έκρηξη στο παιχνίδι τους, αλλά είναι πολύ καλύτεροι παίκτες από τον Αουγκούστο και τον Τσιγγάρα. Πώς να το κάνουμε! Η άνοδος των δύο ψηλά στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του β’ μέρους «έπνιξε» τους χαφ του Ολυμπιακού, που αν θυμηθούμε τα δύο προηγούμενα ντέρμπι στην Τούμπα, έκαναν περίπατο στο χορτάρι της.

Με εξαίρεση το διάστημα 15’-35’, όπου οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν φάσεις από τα λάθη του Πασχαλάκη και τις στατικές μπάλες, οι ποδοσφαιριστές του Γκαρσία δεν τους επέτρεψαν να έχουν σε κανένα άλλο σημείο της αναμέτρησης το πάνω χέρι. Δεν τους τρόμαξαν, ούτε του απείλησαν πέραν της διπλής ευκαιρίας του Εμβιλά (από το λάθος του Κρέσπο) και τα χτυπήματα του Φορτούνη.

Ο Ουάρντα είναι ένας ποιοτικός, ταλαντούχος και τεχνίτης ποδοσφαιριστής, που υποχρέωσε την άμυνα του Ολυμπιακού να τον αισθανθεί, μπήκε στην εξίσωση και δείχνει να αρχίσει να γίνεται σημείο αναφοράς. Ο Αιγύπτιος έχει δρόμο μπροστά του, δεν πρέπει να πάρουν τα μυαλό του αέρα, αλλά όπως και να το κάνουμε η σοβαρότητα που μας δείχνει από τη μέρα που επέστρεψε για τέταρτη φορά στην Τούμπα, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Όσοι θέλουν να ασκήσουν κριτική στον Γκαρσία στέκονται στο ότι τελείωσε το ντέρμπι με μόλις δύο αλλαγές. Από την άλλη, όσοι έχουν διάθεση για ποδοσφαιρική κουβέντα μπορούν να συζητήσουν για το λόγο που ο Χρήστος Τζόλης δεν βρισκόταν στο αρχικό σχήμα, αντίθετα ξεκίνησε ο Τόμας Μουργκ. Ο μικρός είναι μια πολυτέλεια για αυτόν τον ΠΑΟΚ. Αν η μπάλα πήγαινε στις… αράχνες και δεν σταματούσε στο δοκάρι του Σα, τώρα θα κάναμε άλλη συζήτηση, ωστόσο με τα «αν» δεν γίνεται δουλειά στο ποδόσφαιρο.

Όπως δεν γίνεται δουλειά, όταν ο τερματοφύλακας σου έδινε την εντύπωση, σχεδόν από το ξεκίνημα του αγώνα, ότι θα την κάνει την γκέλα. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είχε σπουδαίες επεμβάσεις στα χτυπήματα του Φορτούνη και του Βαλμπουενά, αλλά ότι δεν πλήρωσε με την γκάφα του στο πρώτο μέρος, το πλήρωσε με το να βγει και να μη βγει (κι όταν βγήκε ήταν πολύ αργά...) στη φάση του γκολ από τον Μπα.

Αλλά για να επιστρέψουμε στην ποδοσφαιρική κουβέντα, όσοι έπαιξαν σήμερα, αυτοί οι δεκατρείς μαζί με έναν-δύο ακόμα ποδοσφαιριστές αποτελούν τον βασικό κορμό του. Δεν έχει μεγάλο βάθος στο ρόστερ, δεν υπάρχουν άλλες λύσεις (οι μικροί με εξαίρεση τον Τζόλη έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν) και ο προπονητής του μας το «λέει» κάθε φορά με τον τρόπο του.

Το πρότζεκτ «Πάμπλο Γκαρσία» θα πρέπει να στηριχθεί με ποδοσφαιριστές. Επαναλαμβάνουμε, θα κάνει λάθη ο Ουρουγουανός, που έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να φτάσει στο γίνει τοπ προπονητής, αλλά μόνο με ποιοτικές προσθήκες δείχνεις ότι τον στηρίζεις και τον πιστεύεις.

Ο Γκαρσία οφείλει να αισθανθεί καλύτερα πρώτα-πρώτα με τον εαυτό του, με το έργο της δημιουργίας μιας νέας ομάδας και να συνεχίσει να δουλεύει. Το ξέρει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.