Άρης: Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος! (pics & vid)

Άρης: Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος! (pics & vid)

Θοδωρής Βασίλης
Άρης: Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος! (pics & vid)

bet365

Ο αποκλεισμός από την Κόλος Κοβαλίβκα ήταν το σημείο μηδέν αλλά και η αρχή για μία από τις πιο όμορφες ιστορίες του Άρη τα τελευταία χρόνια. Το gazzetta.gr γράφει για γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία της φετινής σπουδαίας πορείας των «κιτρίνων».
Μάντσεστερ Γ. - Άστον Βίλα: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μπορεί να ξυπνήσουν πολλά συναισθήματα, όπως λύπη, απογοήτευση και φόβο. Μπορεί όμως, επίσης, μαακροπρόθεσμα να αποτελέσουν το μυστικό της ευτυχίας. Αυτή είναι η ιστορία του Άρη που ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο και τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Κόλος Κοβαλίβκα μέσα στο σπίτι του μέχρι και το τέλος του 2021 με τους «κίτρινους» να διαψεύδουν και τον τελευταίο δύσπιστο πραγματοποιόντας πορεία πρωταθλητισμού, την καλύτερη που έχουν κάνει ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια.

Αν η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται τότε η ρήση αυτή δεν ταιριάζει επουδενί στον Άρη. Γιατί αν στους Θεσσαλονικείς το πως ξεκίνησε η σεζόν ήταν μήνυμα για το τι θα ακολουθούσε, τώρα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» θα έκαναν μαύρες γιορτές. Αλλά στον Άρη ενήργησαν άμεσα και με καίριες παρεμβάσεις και αποφάσεις άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.

Έγινε προσωπικό για τον Καρυπίδη

Ο Άρης κληρώνεται για τα προκριματικά του Europa League με την άσημη ουκρανική Κολος Κοβαλίβκα και όλοι θεωρούν ότι η ομάδα του Μίκαελ Ένινγκ θα έχει εύκολο έργο. Επειδή όμως εικόνα είναι το γήπεδο, οι «κίτρινοι» γνωρίζουν ήττα-σοκ μέσα στο σπίτι τους με 2-1 και έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό με το καλημέρα. Η σεζόν στραβώνει από την αρχή. Ο Θόδωρος Καρυπίδης και ο Άγγελος Χαριστέας καλούνται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα ώστε να μην χαθούν και οι επόμενοι στόχοι της ομάδας. Είναι ειλημμένη η απόφαση για το τέλος της συνεργασίας με τον Μίκαελ Ένινγκ. Έτσι, και αλλιώς η εικόνα της ομάδας με τον Γερμανό τεχνικό στον πάγκο δεν ήταν αυτή που λέμε θελκτική και ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου είχε αποφασίσει την αντικατατάστασή του, αφού πλέον είχε χάσει κάθε στήριγμα και πριν τον οδυνηρό αγώνα με τους Ουκρανούς.

Το βράδυ του αποκλεισμού στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών ένα όνομα υπήρχε στο μυαλό του και αυτό δεν ήταν άλλο από του Άκη Μάντζιου. Ο Θόδωρος Καρυπίδης ξεκαθαρίζει ότι θα αναλάβει την ευθύνη όλων των αποφάσεων και ανακοινώνει πως ο άλλοτε αρχηγός της ομάδας είναι ο εκλεκτός για την θέση του προπονητή. Άλλωστε, ο πρώην τεχνικός του Πανιώνιου ξέρει καλά τον οργανισμό Άρης αλλά και το πως είναι να αναλαμβάνεις μια δύσκολη κατάσταση.

Οι αποχωρήσεις όμως δεν σταματάνε εδώ. Ο Άγγελος Χαριστέας ανακοινώνει πως δεν πρόκειται να συνεχίσει ως τεχνικός διευθυντής της ομάδας. Ξανά ο Θόδωρος Καρυπίδης παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Ο πρόεδρος των «κιτρίνων» αποφασίζει να μην προχωρήσει στην αντικατάστασή του και να διαχειριστεί αποκλειστικά ο ίδιος όλες τις μεταγραφικές υποθέσεις. Παράλληλα σε μια προσπάθεια να κάνει ακόμα πιο δυνατή την ομάδα, αποφασίζει να ανεβάσει το μπάτζετ και από τα 3,2 εκατ. ευρώ ο αγωνιστικός προυπολογισμός αυξάνεται κατά 700.000-8000.000 ευρώ για να καλύψει τα αγωνιστικά κενά που υπήρχαν στην ομάδα.

Έτσι, μετά την ευρωπαϊκή κατραπακιά ο Άρης κάνει ντεμαράζ μεταγραφών και στην Θεσσαλονίκη έρχονται οι Σάντε Σίλβα, Γιοχάν Μπεναλουάν, Μάριος Σιαμπάνης, Έργκους Κάτσε, Απόστολος Μαρτίνης, παίκτες που μπαίνουν άμεσα στα βασικά πλάνα της ομάδας και να αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Την ίδια ώρα, ο Άκης Μάντζιος αποφασίζει να επαναφέρει στην ομάδα τον Ντάνιελ Σούντγκρεν τον οποίο είχε «τελειώσει» ο Ένινγκ σε μια κίνηση ματ, αφού ο Σουηδός με την επιστροφή του αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλα τα νέα αποκτήματα έχουν δώσει πράγματα (με εξαίρεση τους Λόπεθ και Ντάτκοβιτς, και τον Ματέο Γκαρσία ο οποίος ακόμα ψάχνεται).

Η παρέμβαση του προπονητή

Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας το καλοκαίρι ο Μίκαελ Ένινγκ δούλεψε το 4-3-3 ως σύστημα. Από την πρώτη στιγμή όμως φάνηκε ότι δεν μπορούσε να είναι λειτουργικό και η πρεμιέρα και το ματς με την Λαμία φανέρωσε τις τεράστιες αυτές αδυναμίες. Ο Μάντζιος το διαπίστωσε άμεσα και ξεκίνησε να δουλεύει με το 4-2-3-1. Με απλές ποδοσφαιρικές κινήσεις ο έμπειρος τεχνικός πέρασε την φιλοσοφία του στην ομάδα με τα γνωστά αποτελέσματα. Πράγματα αυτονόητα για ορισμένους, τα οποία όμως έλειπαν από τον φετινό Άρη.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που είχαν οι Θεσσαλονικείς ήταν η σωστή αμυντική λειτουργία. Αν παρατηρήσει κανείς τα τρία πρώτα ματς της σεζόν σε σχέση με τα υπόλοιπα θα δει τεράστιες διαφορές. Αρχικά αυτό που έκανε ο Μάντζιος ήταν να συμμαζέψει την ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο στο τακτικό κομμάτι και να δουλέψει πάνω στην αμυντική λειτουργία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο αντίπαλος να δυσκολεύεται να κάνει φάση σε σετ παιχνίδι.

Παράλληλα, διόρθωσε το θέμα της φυσικής κατάστασης, εκεί όπου ο Άρης σε μεγάλα χρονικά διαστήματα των αγώνων είχε νεκρά διαστήματα. Και το κατάφερε να το φτιάξει παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός επισκέφτηκε το Νέο Ρύσιο βάζοντας επιπλέον εμπόδια.

Το σημαντικότερο όμως που αποτελεί σφραγίδα του Έλληνα τεχνικού ήταν η σωστή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού. Ο Άρης ήταν μια εντελώς καινούργια ομάδα η οποία θα χρειαζόταν χρόνο για να δέσει και να βρει συνοχή. Αν προσθέσει κανείς ότι πολλές και σημαντικές μεταγραφές έγιναν τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών (Ματέο Γκαρσία, Μπεναλουάν, Κάτσε, Σίλβα, Σιαμπάνης), ενώ και τα πολλά κρούσματα Covid-19 (οκτώ κρούσματα μόνο σε παίκτες) δυσκόλεψαν αφάνταστα ακόμα και το να διεξαχθούν οι προπονήσεις. Παρόλα αυτά, από την τεχνική ηγεσία υπήρξε τέτοια διαχείριση ώστε αυτοί που έπαιρναν την ευκαιρία την άρπαζαν από τα μαλλιά με χαρακτηριστικότερα τα παραδείγματα των Σιαμπάνη και Μάνου, αλλά και του Σούντγκρεν.

Και το αποτέλεσμα όλων αυτών; Η καλύτερη πορεία των «κιτρίνων» τα τελευταία 40 χρόνια στο πρωτάθλημα. Μια ομάδα που μετράει μόλις μια ήττα και αυτή από τον πρωταθλητή και πρωτοπόρο Ολυμπιακό, έχοντας την δεύτερη καλύτερη άμυνα αλλά και την τρίτη καλύτερη επίθεση στην Super League, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στον πρώτο γύρο, αφού υπολείπεται και το παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει η τρελή αυτή πορεία των παικτών του Άρη, αλλά το σίγουρο είναι ότι μια χρονιά που ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο και τον αποκλεισμό από την Κόλος Κοβαλίβκα κι έδειχνε να στραβώνει από την αρχή, εξελίσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους φίλους της ομάδας που αισθάνονται ξανά ζωντανοί και κάνουν όνειρα τρελά. Και στην τελική γιατί όχι, άλλωστε τα όνειρα δεν τα απαγορεύει κανείς.

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα