ΠΑΟΚ: H αλήθεια για τη «Νέα Τούμπα» και τις μακέτες

ΠΑΟΚ: H αλήθεια για τη «Νέα Τούμπα» και τις μακέτες

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: H αλήθεια για τη «Νέα Τούμπα» και τις μακέτες

bet365

Ιστοσελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γήπεδα παρουσίασε λεπτομέρειες για το πρότζεκτ της Νέας Τούμπας, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα γύρω από τη Νέα Τούμπα παρουσιάζει κάποια νέα στοιχεία, τόσο για την εικόνα και το αρχιτεκτονικό σχέδιο, όσο και για την χωρητικότητα του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα «coliseum-online.com», που ασχολείται με αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα ανά τον κόσμο, αναφέρεται στα έργα που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή της Τούμπας και αφορούν το νέο γήπεδο, χωρίς πάντως όλα όσα παρουσιάζονται να επιβεβαιώνονται από την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ.

Αυτό που λέγεται από τη Μικράς Ασίας είναι πως το πρότζεκτ του νέου γηπέδου εξελίσσεται σε καλούς ρυθμούς, αλλά αυτό που προέχει είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί γύρω στον Απρίλιο ή Μάιο του 2021.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία με εταιρία που θα αναλάβει το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική μελέτη του νέου γηπέδου, ούτε ο ΠΑΟΚ και η οικογένεια Σαββίδη έχει παραγγείλει κάποια μακέτα που αφορά το νέο γήπεδο.

Στο δημοσίευμα της εξειδικευμένης ιστοσελίδας αναφέρονται λεπτομέρειες για την κατασκευή της νέας έδρας του «Δικεφάλου», το οποίο όπως γράφεται χαρακτηριστικά θα έχει χωρητικότητα 33.500 θέσεων, ενώ σημειώνεται πως η πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη ήταν για χωρητικότητα 41.926 θέσεων.

Σε ότι αφορά το αρχιτεκτονικό σχέδιο, γίνεται αναφορά πως τα χρώματα του σταδίου θα είναι «ασπρόμαυρα», ενώ από απόσταση, η οροφή του χώρου θα μοιάζει με φτερά αετού, κάτι που θα καταστεί εφικτό χάρη στο τρισδιάστατο εφέ.

Στη συνέχεια, η οροφή ρέει ομαλά στην πρόσοψη, η οποία περιβάλλεται από κάθετες οδούς κυκλοφορίας.

Το γήπεδο θα έχει τέσσερα σημεία εισόδου και διαφορετικό ύψος των περιπτέρων. Θα υπάρχουν επίσης 1.000 θέσεις στάθμευσης διαθέσιμες.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής :

«Μια νέα εγκατάσταση που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 33.500 θεατές θα είναι το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η Νέα Τούμπα, αφού η Τούμπα θα γκρεμιστεί. Για το σκοπό αυτό, οι A&S Architects από την Αθήνα (Ελλάδα) παρουσίασαν το σχέδιο του γηπέδου. Οι κατασκευαστικές εργασίες στη νέα αρένα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022.

Το συνολικό κόστος κατασκευής του χώρου εκτιμάται σε περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ. Το γήπεδο θα χρηματοδοτηθεί με δημόσια χρήματα από περιφερειακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και εν μέρει με τραπεζικά δάνεια και χρήματα της οικογένειας Savvidis – ιδιοκτήτες του συλλόγου. Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης (ένας Ελληνο-Ρώσος επιχειρηματίας) έχει υποσχεθεί να καλύψει μεγάλο μέρος των εξόδων, και αν συμβεί αυτό, θα ήταν σπάνια περίπτωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των εργασιών κατασκευής στη νέα εγκατάσταση, καθώς απομένουν πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα. Το σημαντικό είναι το προεδρικό διάταγμα που αναμένεται τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2021, το οποίο θα διευκόλυνε την πτώση του σημερινού σταδίου και την έναρξη εργασιών για τη νέα εγκατάσταση το καλοκαίρι του 2021. Η προγραμματισμένη μετεγκατάσταση του ΠΑΟΚ στο νέο χώρο θα πραγματοποιηθεί στις σεζόν 2023-24. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ αισιόδοξη εικόνα, επειδή ενδέχεται να εκδοθεί αργότερα το προεδρικό διάταγμα και αυτό θα επιβραδύνει την έναρξη των εργασιών κατασκευής σταδίων κατά αρκετούς μήνες. Είναι πιθανό οι αρχαιολόγοι να καθυστερήσουν την κατασκευή της νέας εγκατάστασης σε περίπτωση ανακαλύψεων ιστορικών ευρημάτων».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα