Στα «τρία κόρνερ» πήρε… ανάσα!

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Στα «τρία κόρνερ» πήρε… ανάσα!

bet365

Ο ΠΑΟΚ σαφώς ανώτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια πήρε το ντέρμπι που τόσο πολύ ήθελε απέναντι στον Παναθηναϊκό κι ο Σταύρος Σουντουλίδης στέκεται στις ευεργετικές συνέπειες των τριών βαθμών.

O ΠΑΟΚ ήθελε αυτή τη νίκη για πολλούς λόγους. Για τον άτυχο Μούσα Ουγκέ. Για να επαναφέρει την ηρεμία στο εσωτερικό του. Για να μείνει κοντά στην κορυφή, άλλωστε όπως είπε και ο Αντρέ Βιεϊρίνια, ο πρωταθλητής δε θα κριθεί τώρα, αλλά στα πλέι οφ. Εκεί, θα… ξυρίσουν το γαμπρό.

Τα όσα έγιναν και κυρίως όσα ακολούθησαν της αναμέτρησης με τον Άρη είχαν επηρεάσει τον Γκαρσία και τους παίκτες του. Ο Ουρουγουανός, που στη ζωή του δεν έμαθε να μασάει τα λόγια του, ξέσπασε κατά πάντων έχοντας στο μυαλό του όλα όσα έγιναν την εβδομάδα που πέρασε. Άστραψε και βρόντηξε ο «Τσε» των ΠΑΟΚτσήδων. «Ξέρουμε ότι μας πολεμάνε από παντού», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ μπορεί να είμαι χαλιά ή να είμαι καλά, αλλά μπορώ να περπατάω σαν άνθρωπος με το κεφάλι ψηλά. Όχι σαν άλλους, που περπατάνε σαν τις κατσαρίδες».

Απέναντι σ’ έναν Παναθηναϊκό που ήταν στα καλύτερά του, οι «ασπρόμαυροι» ήθελαν τη νίκη για να κάνουν καλά Χριστούγεννα. Το συνηθίζουν, άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια να κλείνουν τη χρονιά με νίκη. Δεν το έκαναν το 2007 όταν έχασαν με 2-0 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (Μπλάνκο, Ζούλιο Σέζαρ), αλλά τα επόμενα χρόνια και επί δώδεκα συναπτά έτη κερδίζουν τα ματς (οκτώ για το πρωτάθλημα και τέσσερα για το κύπελλο) πριν από τη διακοπή του πρωταθλήματος για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Παρότι το έκτο φετινό γκολ του Κάρολ Σφιντέρσκι τον έβαλε νωρίς μπροστά στο σκορ, ο «Δικέφαλος» τα πρώτα 20’-25’ δεν πατούσε καλά στο γήπεδο. Η συνέχεια; Τελείως διαφορετική. Από το 30ο λεπτό οι παίκτες του Πάμπλο Γκαρσία κυριάρχησαν στο χορτάρι της άδειας Τούμπας, το παραδέχθηκε κι ο Λάζλο Μπόλονι όσο πιο κομψά μπορούσε να το κάνει, αποδεχόμενος την ανωτερότητα του ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» εκτός των δύο γκολ, είχαν τρεις κλασικές ευκαιρίες, δύο με τον Σφιντέρσκι στο πρώτο ημίχρονο και μία με τον Βιεϊρίνια, απείλησαν με τον Ζίβκοβιτς, είχαν το δοκάρι με τον Αουγκούστο και πήραν αυτή τη φορά πράγματα από τις στημένες μπάλες.

Μικροί στις χωμάτινες αλάνες το λέγαμε και το κάναμε: «στα τρία κόρνερ, πέναλτι». Πιτσιρικάδες, λόγω έλλειψης χώρου τις περισσότερες φορές, αποφασίζαμε μεταξύ μας, ότι τα τρία κόρνερ ισοδυναμούν με ένα πέναλτι, άρα μισό γκολ. Αυτός ο άγραφος κανόνας χάθηκε, μαζί με το ποδόσφαιρο στις γειτονιές. Αλλά έμεινε ως όρος στο μυαλό όλων μας, αν και στην Τούμπα «στα τρία κόρνερ» δεν πήγε ποτέ ο Μαγυάρος Τάμας Μπόγκναρ στην «άσπρη βούλα», αλλά ήρθε το γκολ της νίκης!

Το πέτυχε ο παίκτης με τις 18 παρουσίες στα 22 παιχνίδια της σεζόν, Ίνγκι Ινγκασον, στο τρίτο κόρνερ που εκτέλεσε ο Τόμας Μουργκ με τον ίδιο τρόπο και καρμπόν λογική. Η μπάλα στο πρώτο δοκάρι. Μόνο τη μια φορά η άμυνα του Παναθηναϊκού ανταποκρίθηκε και έδιωξε. Δεν την πλήρωσε με την κεφαλιά του Βιεϊρίνια, όχι όμως και μ’ αυτή του Σφιντέρσκι που έστειλε την μπάλα εκεί που ήξερε και την περίμενε ο Ισλανδός κεντρικός αμυντικός.

Ήταν κάτι που έπρεπε να το βάλει η ομάδα στο ρεπερτόριο της. Το δούλεψε στις προπονήσεις. Μας θύμισε αυτό που συνέβαινε στα χρόνια όπου ο Γκαρσία εκτελούσε εκείνος τις στημένες μπάλες και στο πρώτο δοκάρι πεταγόταν, συνήθως, ο Βιεϊρίνια. Η φάση του 54ου λεπτού ήταν βγαλμένη από το βιβλίο των «ασπρόμαυρων» αναμνήσεων όταν οι δύο τους έπαιζαν μαζί στην Τούμπα.

Η χρονιά κλείνει με τον ΠΑΟΚ στο μείον πέντε από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, με τον Γκαρσία πάντως να είναι ικανοποιημένος για την καρδιά και την ψυχή που κατέθεσαν οι ποδοσφαιριστές του. Αρκεί η καρδιά και η ψυχή για να διατηρηθεί η ομάδα του στα πρώτα πατώματα της βαθμολογίας; Όχι. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…

Ο ΠΑΟΚ (του Γκαρσία) είναι μια νέα ομάδα. Τώρα τη χτίζει. Χρειάζεται πολύ δουλειά απ’ όλους για να δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο σύνολο που θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Είναι δεδομένο, σχεδόν έχει κλειδώσει, πως το 2021 θα δούμε έναν άλλον ΠΑΟΚ. Διαφορετικό με σημαντικές προσθήκες και αλλαγές. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει ανάψει το πράσινο φως για να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις. Κάποιοι θα έρθουν και κάποιοι θα φύγουν.

Το σίγουρο είναι πως αυτό το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι θα είναι τελείως διαφορετικό απ’ το περσινό, όπου ο πίνακας των «εισερχόμενων» ποδοσφαιριστών έμεινε κενός.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.