Παναθηναϊκός: Η μπαγκέτα στα... πόδια του Βιγιαφάνιες!

Παναθηναϊκός: Η μπαγκέτα στα... πόδια του Βιγιαφάνιες!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Η μπαγκέτα στα... πόδια του Βιγιαφάνιες!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την επίδραση του Λουκάς Βιγιαφάνιες στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, την... έκπληξη με την ανασταλτική του νοοτροπία και την μεγάλη διαφορά στην προσωπικότητα του Αργεντινού σε σχέση με την πρώτη του θητεία στο Τριφύλλι.

Το όμορφο ποδόσφαιρο είναι το απλό ποδόσφαιρο. Όπως έχει πει και ο απόλυτος influencer του σύγχρονου ποδοσφαίρου, Γιόχαν Κρόϊφ ᾽᾽το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα᾽᾽.

Ειδικά όταν ένα σύνολο, όπως ο φετινός Παναθηναϊκός που ψάχνεται μέσα στην διάρκεια της σεζόν, ώστε να γίνει κανονική ομάδα, να αποκτήσει ταυτότητα, πράγματα που κανονικά γίνονται το καλοκαίρι αλλά δεν έγιναν, όπως πολύ σωστά δήλωσε ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, αφήνοντας στην άκρη τις γνωστές διπλωματικές, ανούσιες, βαρετές τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών και λέγοντας απλά την αλήθεια παρά το νεαρό της ηλικίας του, αυτό που γνωρίζουν και γνώριζαν όλοι, δηλαδή, στο Κορωπί.

Αυτή την απλότητα, αυτό το εύκολο που παράλληλα είναι και το πιο δύσκολο, έβαλε στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ο Λούκας Βιγιαφάνιες. Ένας ποδοσφαιριστής που τόσο πολύ έλειψε τόσο καιρό εξαιτίας του γνωστού προβλήματος στους προσαγωγούς, ένας παίκτης που επέστρεψε με το μεγαλύτερο συμβόλαιο του ρόστερ, ώστε να γίνει ηγέτης και στα δύσκολα να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, να κάνει την διαφορά.

Με την μπαγκέτα στα... πόδια!

Ο καλός Βιγιαφάνιες μπορεί να αλλάξει την ζωή του Παναθηναϊκού. Μπορεί να του δώσει πράγματα που τόσο του έλειψαν από το παιχνίδι του, όπως οι κάθετες πάσες, η γρήγορη σκέψη και η σωστή αντίληψη του παιχνιδιού, το απρόβλεπτο στις επιλογές στο επιθετικό τρίτο, σε ένα σύνολο που αδυνατεί να βρει την σωστή επαφή με ικανοποιητική συχνότητα. Στο πρώτο του ματς ως ενδεκαδάτος μετά τις 14 Μαρτίου, ο Αργεντινός ξεχώρισε σαν την μύγα μέσα στο γάλα. Χωρίς προετοιμασία, χωρίς αγωνιστικό ρυθμό, χωρίς παιχνίδια στα πόδια του. Δεν είναι ακόμη έτοιμος αλλά η ποιότητα φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά.

Ο Βίγια σύμφωνα με την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης, WyScout, ολοκλήρωσε την παρουσία του με 75% ευστοχία στις πάσες(38/51), είχε έξι σωστά περάσματα στο επιθετικό τρίτο, 6 πάσες που πήγαν το παιχνίδι μπροστά και 3 εύστοχες(3/6) μακρινές μεταβιβάσεις. Από τα δικά του πόδια ξεκινά το δεύτερο γκολ, όπου άμεσα βγάζει τον Καρλίτος στον κενό χώρο, έχει μία τρομερή μπαλιά 40 μέτρων στο ακυρωθέν γκολ του Αϊτόρ. Γύρισε να πάρει μπάλα και πίσω από την σέντρα, έγινε αρκετές φορές το σωστό... σκαλοπάτι ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου και δέχθηκε 40 φορές την μπάλα από τους συμπαίκτες του, δείγμα του πόσο έψαχνε την πρωτοβουλία και πόσο τον έψαχναν και οι υπόλοιποι πράσινοι.

Ο 29χρονος άσος, ειδικά στο πρώτο μέρος, λειτούργησε ως ο... μαέστρος στο παιχνίδι του Τριφυλλιού, βάζοντας ποιότητα, κάθετα περάσματα, σωστές επιλογές, κάνοντας πολλές φορές το απλό.

Σαν... σκύλος ανασταλτικά!

Μπορεί τακτικά να ξέφυγε σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να ξόδεψε δυνάμεις που δεν έπρεπε, ωστόσο, ο Βιγιαφάνιες έδειξε μία νοοτροπία στο ανασταλτικό κομμάτι που δεν μας είχε συνηθίσει στην πρώτη του θητεία. Τα αμυντικά καθήκοντα σίγουρα δεν είναι στα προτερήματα του Αργεντινού αλλά στο παιχνίδι κόντρα στον Παναιτωλικό είδαμε έναν παίκτη να σκυλιάζει για κάθε κατοχή, να βοηθάει πολύ ανασταλτικά, φεύγοντας πολλές φορές από την μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη για να βοηθήσει στην ανάκτηση της μπάλας.

Οι αριθμοί του παραπέμπουν περισσότερο σε αμυντικό παρά σε επιθετικό μέσο! Ο Βίγια έκλεψε πέντε φορές την μπάλα, είχε τρεις επανακτήσεις κατοχής(δύο στο μισό του αντιπάλου και μία σε εκείνο της ομάδας του) ενώ έκανε και επτά φάουλ στην προσπάθεια του να δυσκολέψει τις επιθετικές ενέργειες του Παναιτωλικού!

Η υποχρέωση του ηγέτη

Η παραπάνω λογική, όπως και η διάθεση να πάρει μπάλες από πολύ χαμηλά, να δώσει οδηγίες στους συμπαίκτες του, να βγάλει εγωισμό, να καταθέσει αρχηγική συμπεριφορά πάνω στο χορτάρι, προκύπτει από την αλλαγή στο στάτους της πρώτης με την τωρινή του θητεία. Τότε ήταν ένας καλός παίκτης του ρόστερ, ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές που ήταν οι ηγέτες εκείνης της ομάδας, όπως ο Ζέκα, ο Μπεργκ, ο Μολέδο. Σε αυτή την έκδοση του Παναθηναϊκό εκείνος νιώθεις ως ο ηγέτης. Ως εκείνος που έχει την υποχρέωση να κάνει πάντα το κάτι παραπάνω, να βγει μπροστά στα δύσκολα, να γίνει το σημείο αναφοράς και να δικαιώσει την υπέρβαση που έγινε το καλοκαίρι για να επιστρέψει στο Τριφύλλι.

Photo credits: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.