ΑΕΚ: Το κενό του Μάνταλου και το 3-5-2 που δεν ταιριάζει

ΑΕΚ: Το κενό του Μάνταλου και το 3-5-2 που δεν ταιριάζει

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Το κενό του Μάνταλου και το 3-5-2 που δεν ταιριάζει

bet365

Ο Μάσιμο Καρέρα που πρέπει να βρει λύση όταν απουσιάζει ο αρχηγός της ΑΕΚ και τα 4-2-3-1 και 4-3-3 που ο ίδιος ο Ιταλός κόουτς έχει τονίσει ότι είναι οι σχηματισμοί που ταιριάζουν καλύτερα στην Ένωση.

Την παραμονή της ταπεινωτικής ήττας από τη Ζόρια, ο Μάσιμο Καρέρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είχε κληθεί να απαντήσει στο αν έχει καταλήξει στον παίκτη που θα αντικαταστούσε τον Πέτρο Μάνταλο ο οποίος θα έλειπε λόγω καρτών. Τον αρχηγό της Ένωσης που αποτελεί τον «εγκέφαλο» των κιτρινόμαυρων στον αγωνιστικό χώρο παρέχοντας έμπνευση και δημιουργία στο επιθετικό κομμάτι, πολύτιμες ανασταλτικές βοήθειες στον άξονα και δένοντας αρμονικά τη μεσαία γραμμή με την επίθεση. Αναμφισβήτητα μια κομβική απουσία για τη λειτουργία του συνόλου.

ΑΕΚ χωρίς Μάνταλο, ομάδα δίχως έμπνευση

Ο Καρέρα απαντώντας στη σχετική ερώτηση φάνηκε προετοιμασμένος στη συνέντευξη Τύπου πριν από την τελευταία προπόνηση της ΑΕΚ ενόψει του αγώνα με τη Ζόρια: «Την ιδέα την έχω στο μυαλό μου για το ποιος θα παίξει και πως θα παίξουμε. Υπάρχει και η προπόνηση σήμερα, αλλά ήδη έχω στο μυαλό μου ποιος θα παίξει», είπε. Στην πράξη, ωστόσο, μια ημέρα αργότερα, φάνηκε πως δεν είχε βρει αυτή την τόσο καθοριστική λύση. Κανείς εκ των Σάκχοφ ή Κρίστιτσιτς στο 3-5-2 που παρέταξε δεν κατάφερε να υπηρετήσει αυτόν τον ρόλο, με τους Τάνκοβιτς και Λιβάια να τρέχουν χωρίς ουσία μπροστά, λαμβάνοντας συνεχώς βαθιές μπαλιές από πίσω.

Δύο φορές έχει απουσιάσει ο Μάνταλος τη φετινή σεζόν. Απέναντι στον ΠΑΟΚ και κόντρα στη Ζόρια. Και στις δύο περιπτώσεις ο Καρέρα δεν βρήκε λύση για να καλύψει το κενό του αρχηγού και καλύτερου παίκτη της ΑΕΚ από το ξεκίνημα της χρονιάς. Μια ΑΕΚ που και στα δύο αυτά παιχνίδια ήταν ακίνδυνη επιθετικά καθώς δεν βρέθηκε εκείνος που θα αναλάμβανε τον ρόλο του Μάνταλου μέσα στο γήπεδο σε έναν νευραλγικό χώρο στον άξονα. Όπως βέβαια συνέβη και στο ματς με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, όπου ο Μάνταλος είχε μείνει στον πάγκο.

Η ΑΕΚ πέταξε και εκεί ένα ολόκληρο ημίχρονο και στο δεύτερο μέρος με την είσοδό του στο ματς Ένωση πάτησε αμέσως περιοχή, έβγαλε φάσεις και έφυγε με το διπλό. Γιατί τόσο ο Σάκχοφ όσο και ο Κρίστιτσιτς μπορεί να είναι εργατικοί και δυναμικοί στον χώρο του κέντρου, όπως και ο Σιμόες βέβαια, ωστόσο δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ώστε να... μπουν στα παπούτσια του Μάνταλου και να κάνουν αυτό που προσφέρει ο αρχηγός της ΑΕΚ στο γήπεδο. Άλλοι παίκτες, σε διαφορετική θέση και σε ξεχωριστούς ρόλους.

Ποιος μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο όταν ο Μάνταλος λείπει;

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά του Μάνταλου όταν αυτός λείπει. Είναι κάτι στο οποίο ο ίδιος ο Καρέρα πρέπει να βρει λύση μέσα από τις προπονήσεις. Είναι δική του δουλειά, όπως και κάθε προπονητή. Από το γεμάτο ρόστερ που έχει διαμορφώσει πάντως η ΑΕΚ επιλογές υπάρχουν. Ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς για παράδειγμα είναι ένας παίκτης που εκτός από το αριστερό άκρο φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί και αυτός στη θέση πίσω από τον επιθετικό σε ελεύθερο ρόλο. Διαθέτει την κίνηση στον χώρο, με ή χωρίς την μπάλα, είναι δημιουργικός παίκτης, παίζει γρήγορα και έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς ρόλους στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Επίσης υπάρχει και ο Μάρκο Λιβάια, ο οποίος ωστόσο από τον Καρέρα δεν χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη θέση.

Ο Καρέρα έχει χαρακτηρίσει το 3-5-2 όχι τόσο λειτουργικό

Τα πάντα βέβαια συνδέονται και με τον εκάστοτε σχηματισμό. Και ο ίδιος ο Καρέρα είναι εκείνος που έχει παραδεχθεί μετά τη νίκη επί του ΠΑΣ στα Γιάννινα πως το 3-5-2 δεν είναι το σχήμα που ταιριάζει καλύτερα στην ΑΕΚ με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτει. «Είχαμε γρήγορη ανάπτυξη. Το 4-2-3-1 ή 4-3-3 είναι ένα σύστημα που ξέρουν πολύ καλά οι παίκτες. Αυτό δουλεύουμε, αυτό γνωρίζουμε, αυτό παίζουμε, το δείξαμε μέσα στο γήπεδο και έτσι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για το καλύτερο. Αυτό το σύστημα ταιριάζει περισσότερο. Βέβαια στο ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάζουμε συνεχώς τους σχηματισμούς», είχε αναφέρει πριν από ακριβώς ένα μήνα ο Ιταλός τεχνικός.

Προφανώς και όπως είχε αναλύσει ο ίδιος από τον ερχομό του στην ΑΕΚ, επιθυμεί από την ομάδα του να επιδεικνύει προσαρμοστικότητα στην αλλαγή των σχηματισμών. Ωστόσο από τη στιγμή που είχε αναγνωρίσει πρόσφατα πως το 3-5-2 (με ακραία μπακ που δεν μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους αυτή τη φιλοσοφία παιχνιδιού παίζοντας σε όλη την πλευρά) δεν είναι το πλέον κατάλληλο, είναι απορίας άξιο γιατί επέλεξε να το εφαρμόσει σε εντός έδρας ματς κόντρα στη Ζόρια... Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επιλογές του Ιταλού κόουτς στα παιχνίδια που ακολουθούν αρχής γενομένης από τον αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη την Κυριακή. Από εδώ και πέρα άλλωστε με την επιστροφή και του Λιβάι Γκαρσία τα «όπλα» στις πτέρυγες, για να παρουσιαστεί σχηματισμός με καθαρούς ακραίους, θα είναι όλα διαθέσιμα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα