Εσύ ποιον Παναθηναϊκό θα επιλέξεις;

Εσύ ποιον Παναθηναϊκό θα επιλέξεις;

Gazzetta Community Blog Gazzetta Community Blog
Εσύ ποιον Παναθηναϊκό θα επιλέξεις;

bet365

Το Gazzetta.gr δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να γίνουν bloggers δημοσιεύοντας τις απόψεις τους και o Γιάννης Αγιομαυρότης γράφει για το σχέδιο του Βοτανικού, τη Λεωφόρο, τη Διπλή Ανάπλαση και τα οφέλη του Παναθηναϊκού.

Το Σάββατο, σε ένα ακόμα αγώνα φέτος ο Παναθηναϊκός, χάνει. Τα αίτια της ήττας λίγο - πολύ γνωστά. Κάτι ο κακός σχεδιασμός του καλοκαιριού, κάτι η σχεδόν ανύπαρκτη προετοιμασία του Ντάνι Πογιάτος, κάτι η ακατανόητη απομάκρυνση Δώνη, ουσιαστικά έχουν καταδικάσει την ομάδα σε μια ακόμα μέτρια έως κακή σεζόν. Ο Λάζλο Μπόλονι δεν είναι μάγος για το γυρίσει από τη μια στιγμή στην άλλη, γκέλες θα υπάρξουν και άλλες. Το θέμα είναι να σώσει η ομάδα την χρονιά με την κατάκτηση του Κυπέλλου και την έξοδο στην Ευρώπη. Δύσκολο πολύ, ναι. Αδύνατον όχι. Τόσα έχουν δει τα ματιά μας στο ποδόσφαιρο. Δυστυχώς όσο η ΠΑΕ δεν αλλάζει ιδιοκτησία ή όσο ο Γιάννης Αλαφούζος δεν αλλάζει νοοτροπία και συνεχίζει με εφιαλτική επαναληπτική τάση να κάνει τα ίδια λάθη το ποδοσφαιρικό τμήμα θα είναι καταδικασμένο να αποτελεί φτωχό συγγενή που απλά θα συμπληρώνει και όχι θα πρωταγωνιστεί.

Τα πιο σημαντικά θαρρώ πως ήρθαν μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υπέγραψαν επιτέλους το περίφημο Μ.ο.U που ουσιαστικά θα αποτελέσει την αφετηρία της διπλής ανάπλασης . Κάνοντας μια βόλτα στους λογαριασμούς της ΠΑΕ και του ερασιτέχνη στα social media θα διαπίστωνε κανείς μια μεγάλη αντίδραση από αρκετό κόσμο στο συγκεκριμένο πλάνο. Οι ενστάσεις τους έχουν να κάνουν περισσότερο με το θέμα των εμπορικών χρήσεων καθώς και με το πάγιο αίτημα για γήπεδο μονό στη Λεωφόρο.

Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Αρχίζοντας από το δεύτερο να ξεκαθαρίσουμε ότι η καρδιά κάθε φίλου του Παναθηναϊκού θα χτυπά για πάντα εκεί και όλοι θα ήθελαν γήπεδο εκεί. Τα πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής όμως απαγορεύουν κάθε είδους ανάπλαση της φυσικής έδρας του Παναθηναϊκού, πόσο μάλλον ανακατασκευή αυτής. Να θυμίσω απλά πως το 2016 σε μια προσπάθεια ανακαίνισης του γηπέδου με προσθήκη σουιτών η ΠΑΕ έβαλε κάποιες ανεμόσκαλες για να συνδέσει τις σουίτες με το δρόμο από την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Την επόμενη μέρα τις ξήλωσε κακήν κακώς για να γλιτώσει το πρόστιμο της πολεοδομίας καθώς ήταν παράνομο. Όποιος περάσει σήμερα από εκεί θα δει κάποιες πόρτες να οδηγούν στο κενό. Πλάνα για ανακατασκευή του γηπέδου έχουν παρουσιαστεί πολλά με βύθιση αυτού, στροφή 90 μοιρών σε σχέση με το σημείο που είναι σήμερα και υπογειοποίηση της Λεωφόρου κλπ. Δυστυχώς οι νόμοι και οι κανονισμοί της πολεοδομίας είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν οποιασδήποτε μορφής ανακατασκευής της Λεωφόρου. Ο Παναθηναϊκός οφείλει λοιπόν να στραφεί σε μια ρεαλιστική λύση που ακούει στο όνομα Βοτανικός.

Ένα πλάνο δέκα και πλέον ετών το οποίο πάγωσε στην ουσία το 2010 λόγω οικονομικής κρίσης και διάλυσης της περιβόητης πολυμετοχικότητας και βγήκε από το συρτάρι το 2019 από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Κώστα Μπακογιάννη. Στην ανακοίνωση της Παρασκευής οι περισσότεροι αντέδρασαν στο γεγονός πως Δήμος και Πολιτεία θα έχουν το 100% από τις εμπορικές χρήσεις. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναγιώτης Μαλακατές σε συνέντευξη του έδωσε διευκρίνισε πως αυτές θα αφορούν μόνο τις εκτός γηπέδου καθώς οι εμπορικές χρήσεις εντός αυτού (σουίτες, ονοματοδοσία, έσοδα από διαφημίσεις, διάφορα καταστήματα) θα ανήκουν στην ΠΑΕ η οποία θα καταβάλλει ένα πόσο στο Δήμο Αθηναίων, ώστε να έχει στην κυριότητά του ο Παναθηναϊκός το γήπεδο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΠΑΕ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ

Στα δικά μου μάτια ο Παναθηναϊκός βγαίνει απόλυτα κερδισμένος από την συμφωνία της Παρασκευής και εξηγούμαι. Πρώτον, ο Ερασιτέχνης εξασφαλίζει δικές του σύγχρονες εγκαταστάσεις για το σύνολο των τμημάτων του χωρίς να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ (τα έξοδα για τη μελέτη και την κατασκευή των εγκαταστάσεων αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης του εμπορικού εν προκειμένω οι τράπεζες) σε αντίθεση με σήμερα που τα περισσότερα τμήματα είναι διασκορπισμένα σε όλη την Αθήνα σε γήπεδα που πληρώνει ενοίκιο για να τα χρησιμοποιεί καθώς οι εγκαταστάσεις της Λεωφόρου είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Δεύτερον, περνά στην κυριότητα του το ποδοσφαιρικό γήπεδο για 99 χρόνια από το οποίο θα λαμβάνει ενοίκιο από την ΠΑΕ για τη λειτουργία του (στην ουσία ο ερασιτέχνης θα έχει τα ίδια δικαιώματα με τη Λεωφόρο). Τρίτον, ο ερασιτέχνης θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα minimum 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ (κατά δήλωση του προέδρου του) καθιστώντας τον ικανό να γίνει αυτάρκης και πρωταγωνιστής σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τέταρτον, η ΠΑΕ αποκτά νέο υπερσύγχρονο γήπεδο που δεν θα έχει καμία σχέση με το «αντιποδοσφαιρικό» ΟΑΚΑ και την πεπαλαιωμένη Λεωφόρο. Πέμπτον, η ΠΑΕ θα έχει εξασφαλισμένο ένα αρκετά μεγάλο ποσό από τις εμπορικές χρήσεις που σε συνδυασμό με τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εισιτήρια προσφέρουν ποσό ικανό να δημιουργήσει μια πραγματικά ανταγωνιστική ομάδα. Εκτον, στη συμφωνία της Παρασκευής γίνεται πρόβλεψη και για μπασκετικό γήπεδο αν και εκεί οι διαδικασίες θα πάρουν αρκετό χρόνο καθώς πρέπει να βρεθεί το όμορο οικόπεδο που θα γίνει, να γίνει η δημόσια διαβούλευση, να αντιμετωπιστούν τυχόν προσφυγές και μετά να αρχίσει η κατασκευή του.

Κατά δήλωση του κυρίου Μαλακατέ η συμφωνία θα περάσει από ΓΣ (όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ελέω πανδημίας) η οποία θα αποφασίσει αν θα την εγκρίνει ή όχι. Εκεί ο απλός κόσμος του Παναθηναϊκού που δεν έχει κανένα συμφέρον πέρα από το καλό της ομάδας έχει να επιλέξει είτε την απογείωση της ομάδας κάνοντάς την αυτάρκη και αυτοδύναμη είτε τη συνέχιση της εξάρτησής της από τους κατά καιρούς παράγοντες και τις διαθέσεις τους .

Ποιον Παναθηναϊκό θα επιλέξεις;

Υ.Γ.1 Γίνεται μια προσπάθεια τις τελευταίες μέρες να «φορτωθεί» στον Παναθηναϊκό ότι η Πολιτεία του χαρίζει τσάμπα γήπεδο. Είναι ψευδές αρχικά, γιατί δίνει τη Λεωφόρο για να γίνει πνεύμονας πράσινου σε μια υπερδομημένη περιοχή. Και, δεύτερον, ο Παναθηναϊκός έδωσε όλες τις εμπορικές χρήσεις εκτός γηπέδου και μέρος των εντός γηπέδου προκειμένου να περιέλθει αυτό στην κυριότητά του και να αποζημιωθεί κάπως και το δημόσιο. Αυτό είναι και μια απάντηση σε φίλους της ομάδας: από τη στιγμή που δεν βάζει ούτε ευρώ ο οργανισμός Παναθηναϊκός δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά του. Είπαμε, άλλωστε, ότι δεν του χαρίζεται τίποτα.

Υ.Γ.2 Πραγματικά αξιέπαινες οι κινήσεις της ΑEK και της ΑΕΛ αν θέλουμε να έχουμε ανταγωνιστικό προϊόν με ό,τι σημαίνει αυτό σε έσοδα και παίκτες. Ολες οι ομάδες πρέπει να έχουν σύγχρονα γήπεδα και να μην παίζουν σε δημοτικά στάδια.

Έχεις άποψη για κάποιο αθλητικό θέμα; Στείλε το κείμενό σου στο [email protected] και δες το δημοσιευμένο στο αγαπημένο σου site.

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Gazzetta Community Blog
Gazzetta Community Blog