Παναθηναϊκός: Τα πέντε απλά πράγματα του Λάζλο Μπόλονι!

Παναθηναϊκός: Τα πέντε απλά πράγματα του Λάζλο Μπόλονι!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Τα πέντε απλά πράγματα του Λάζλο Μπόλονι!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τις κινήσεις του Ρουμάνου τεχνικού που έφεραν άνεμο αλλαγής στον Παναθηναϊκό.

Το δείγμα είναι μικρό. Πάρα πολύ μικρό. Ο Λάζλο Μπόλονι δεν είναι μάγος και στο ποδόσφαιρο οι ζόρικες καταστάσεις δεν διορθώνονται μέσα σε ένα δεκαήμερο αλλά σε βάθος χρόνου και με σκληρή, καθημερινή δουλειά. Ο Ρουμάνος τεχνικός, πάντως, είναι... γριά αλεπού στους πάγκους, συμπληρώνει σχεδόν τρεις δεκαετίες στην δουλειά και μέχρι στιγμής δείχνει πως έχει καταφέρει να φέρει αυτό που είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός.

Έναν άνεμο αλλαγής. Προσοχή! Όχι την αλλαγή, αλλά ένα μικρό κομμάτι αυτής, καθώς το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι μία νίκη στην Λαμία αλλά η διάρκεια, η πρώτη τετράδα, η έξοδος στην Ευρώπη. Οποιαδήποτε άλλη κατάληξη στην σεζόν θα είναι αποτυχία.

Με πολύ μικρά πραγματάκια, λοιπόν, με πολύ απλές κινήσεις, με αυτονόητες ποδοσφαιρικές αποφάσεις και δίχως να προσπαθεί να φέρει την... επανάσταση από την πρώτη κιόλας ημέρα για να επιβάλλει τον δικό του τρόπο σκέψης, ο Μπόλονι εμφάνισε μία κάποια βελτίωση στην αγωνιστική εικόνα και φυσικά στην ψυχολογία της ομάδας. Ξέρει, γνωρίζει, το ίδιο το ποδόσφαιρο τον έχει διδάξει, πως μεσούσης της σεζόν, τα απλά πράγματα είναι αυτά, που αν γίνονται σωστά και με μεθοδικότητα, θα σου δώσουν το κάτι παραπάνω και σε βάθος χρόνου θα σε βγάλουν από το αδιέξοδο. Σε πρώτη φάση, εξάλλου, αυτός ήταν στόχος του προπονητή. Να βγάλει τον Παναθηναϊκό από το σκοτάδι, να τον βάλει στις ράγες και θα το έχει καταφέρει αν μετά το τρίποντο στην Λαμία, βάλει ακόμη έξι πόντους στο σακούλι μέχρι την νέα διακοπή για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων.

Πάμε να δούμε, ποιες είναι αυτές οι κινήσεις του 67χρονου κόουτς...

Τους... ζωντάνεψε!

Στην επίσημη παρουσίαση του, ο Μπόλονι δήλωνε σοκαρισμένος από την κακή ψυχολογία που διέγνωσε στους παίκτες του Παναθηναϊκού. Από εκεί ξεκίνησε. Στο ποδόσφαιρο αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση, αν δεν έχεις πίστη στο εμείς και στο εγώ, είναι σχεδόν απίθανο να βγάλεις πάνω στο χορτάρι αυτά που πραγματικά μπορείς. Ο Ρουμάνος τεχνικός δείχνει πως κατέχει άριστα αυτή την... τέχνη. Δηλαδή το να δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, να βελτιώνει την ψυχική διάθεση των ποδοσφαιριστών και να παίρνει από αυτούς το μέγιστο. Ακόμα και μέσα από το πείραγμα, θα κοιτάξει να στείλει το μήνυμα του. Όπως το έκανε το βράδυ του Σαββάτου στην Λαμία με το... κράξιμο στον Καρλίτος που δεν έκανε χατ-τρικ ή με το φατούρο στον Βιγιαφάνιες που έχασε το άχαστο.

Ακόμα και μετά την... αυτοκτονία με τον Βόλο, δεν σήκωσε τους τόνους, δεν γκάζωσε μέχρι το τέρμα, δεν έδειξε το άλλο του πρόσωπο. Ξέρει πως δεν είναι ώρα για συμπεριφορά στρατηγού, ξέρει πως μόνο κακό θα κάνει αν γίνει αυτή την στιγμή ο τύπος που θα ουρλιάζει μέσα στα αποδυτήρια. Η ισορροπία είναι η μαγική λέξη.

Ο Παναθηναϊκός στα δύο παιχνίδια με τον Μπόλονι στον πάγκο, έφυγε από αυτή την... ευθεία γραμμή που παραπέμπει σε νεκρό οργανισμό και τουλάχιστον βγάζει μια μαχητικότητα πάνω στο χορτάρι, μία θέληση που δεν την έβλεπες στα προηγούμενα παιχνίδια.

Τον συμμάζεψε πάνω στο χορτάρι

Η πίεση με έξι και επτά παίκτες να πέφτουν πάνω στην μπάλα, τα ρίσκα, οι κενοί χώροι, η άμυνα στην σέντρα και όλα τα υπόλοιπα ωραία αλλά μη εφαρμόσιμα με αυτό το ρόστερ που επιχειρούσε ο Ντάνι Πογιάτος, μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ο Λάζλο Μπόλονι συμμάζεψε την ομάδα πάνω στο χορτάρι, ο Παναθηναϊκός είναι σαφώς πιο τακτοποιημένος μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αυτό τον βοηθά να μην δέχεται εύκολα φάσεις. Στην Λαμία ήταν το πρώτο ματς που το Τριφύλλι δεν δέχθηκε γκολ στο φετινό πρωτάθλημα ενώ και με τον Βόλο είχε καλή ανασταλτική εικόνα.

Οι παίκτες στις θέσεις τους

Τα πειράματα τελείωσαν και ο Μπόλονι κάνει το αυτονόητο. Δεν είναι διαθέσιμος ο Χουάνκαρ; Δεν θα παίξει αριστερό μπακ ο στόπερ Μαυρομμάτης αλλά ο έτερος ακραίος, ο Βασίλης Ζαγαρίτης που τα πήγε εξαιρετικά στην Λαμία. Διαθέτουμε δύο πολύ καλούς επιθετικούς; Δεν θα μοιράζουμε τα ημίχρονα με το έναν στην κορυφή και τον άλλον αριστερά αλλά θα τους βάλουμε μαζί στην κορυφή της επίθεσης. Ο Καρλίτος πήγε στην φυσική του θέση και... ξεμπλόκαρε, σκοράροντας συνεχώς!

Οι παίκτες στις θέσεις τους. Τόσο απλό.

Δημιουργεί βασικό κορμό

Ο Παναθηναϊκός είναι μία εντελώς καινούρια ομάδα και πρέπει το συντομότερο δυνατό να βρει χημεία και συνοχή. Το γνωρίζει πολύ καλά ο Μπόλονι και για αυτό δημιουργεί έναν βασικό κορμό. Στην Λαμία έκανε μόνο μια αλλαγή σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στον Βόλο. Ο Σαβιέρ αντί του Αϊτόρ. Οι υπόλοιποι δέκα ήταν οι ίδιοι. Διούδης, Ζαγαρίτης, Σάντσες, Πούγγουρας, Σένκεφελντ, Μαουρίσιο, Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάνης, Καρλίτος, Μακέντα.

Ανεβάζει σταδιακά την ένταση

Από κει και πέρα, ο έμπειρος κόουτς δουλεύει στις προπονήσεις με μεγαλύτερη ένταση, επιθυμώντας να βελτιώσει την φυσική κατάσταση των παικτών του. Το κάνει σταδιακά, ξέρει πως υπάρχει ο κίνδυνος να... καεί η ομάδα αν τα προπονητικά φορτία αυξηθούν κατακόρυφα μέσα σε περίοδο αγώνων και για αυτό δίνει γκάζι, όσο πρέπει. Με μέτρο. Στόχος είναι στην επανέναρξη του πρωταθλήματος στα τέλη Νοεμβρίου, ο Παναθηναϊκός να μπορεί να είναι αυτός που πρέπει και σε αυτό το κομμάτι...

Υ.Γ1: Τώρα που ο Καρλίτος πήρε μπροστά και βάζει το ένα γκολ μετά το άλλο, λογικά θα κατάλαβε ακόμη και ο τελευταίος το γιατί ο Τσάβι Ρόκα ορθά επέμενε να πουληθεί ο Φεντερίκο Μακέντα το καλοκαίρι και με αυτά τα λεφτά να αποκτηθεί παίκτης στην μεσαία γραμμή και να έρθει ακόμη ένας φορ ως αναπληρωματικός του Ισπανού. Αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο.

Εξάλλου στο πλάνο υπήρχε το 4-3-3, άρα ένας φορ στην κορυφή, άρα δεν χωρούσαν μαζί ο Ισπανός με τον Ιταλό. Όσες δουλειές και αν κάνει πάνω στο χορτάρι ο Μακέντα, killer δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ. Την δημιουργία πίσω από τον φορ μπορεί να στην δώσει ο Λούκας Βιγιαφάνιες, μπορεί να στην δώσει ο Μπουζούκης αλλά το εύκολο γκολ, το έχει μόνο ο ‘’Τσάρλι᾽᾽.

Η βιασύνη, λοιπόν, ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος. Και ο Παναθηναϊκός επειδή... τρόμαξε από την καλοκαιρινή εικόνα του Καρλίτος, που απλά ήθελε χρόνο, έσπευσε να ανανεώσει τον Μακέντα με ηγεμονικό συμβόλαιο και να δημιουργήσει από το πουθενά έναν αγωνιστικό γρίφο με δύσκολη λύση, προκαλώντας παράλληλα και σημαντικό πρόβλημα στον μεταγραφικό σχεδιασμό του τεχνικού διευθυντή. Τώρα που θα κυκλοφορήσει το νέο football manager καλό θα είναι να γίνει δώρο στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, μήπως και αφήσει τις ποδοσφαιρικές αποφάσεις που αφορούν τον Παναθηναϊκό σε ανθρώπους που γνωρίζουν και κατανοούν πολύ καλύτερα το αντικείμενο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.