Η αρχηγική κίνηση του Μπούχα και το ροτέϊσον με αφορμή τον Μαντί

Η αρχηγική κίνηση του Μπούχα και το ροτέϊσον με αφορμή τον Μαντί

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πέντε πράγματα για τον νέο αρχηγό του Ολυμπιακού, αλλά και για την κουβέντα περί ροτέϊσον.

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ έχει μπει στο 90ο λεπτό.

Για όποιον θυμάται, ο Ολυμπιακός έπαιζε λες και τα είχε παρατήσει για ένα διάστημα εφτά-οκτώ λεπτών περίπου, μετά την τεράστια χαμένη ευκαιρία του Χασάν, που στο τετ α τετ με τον γκολκίπερ Χουτεσιώτη έστειλε την μπάλα κάποια…μέτρα άουτ. Λες κι οι παίκτες του είχαν απογοητευθεί από αυτή τη φάση και είχαν συμβιβαστεί με την ιδέα της ισοπαλίας. Το παιχνίδι παίζονταν περισσότερο στο μισό γήπεδο του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ να επιτίθεται και τον Ολυμπιακό πιο πολύ να αμύνεται…

Μπαίνοντας λοιπόν στο 90ο λεπτό βλέπουμε τον Μπουχαλάκη να φεύγει από τη θέση του και να πηγαίνει σφαίρα προς την άμυνα του ΠΑΣ για να πιέσει ψηλά, λες και ήθελε, σαν αρχηγός, να δώσει το σύνθημα και στους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακού, ότι κάτι πρέπει να γίνει, να δώσουν το κάτι παραπάνω, αφού το παιχνίδι ήθελε μόλις τέσσερα λεπτά για να τελειώσει. Με το πρες στον δεξιό στόπερ Παντελάκη, ο τελευταίος στέλνει την μπάλα αράουτ και ξεκινάνε επίθεση οι «ερυθρόλευκοι». Ο Μπουχαλάκης έχει μείνει ψηλά, σε θέση αριστερού εξτρέμ. Δέχεται την πάσα του Καμαρά, σηκώνει αμέσως το κεφάλι και βλέπει τον Φορτούνη μόνο του από την άλλη πλευρά και αμέσως του μεταβιβάζει σωστά την μπάλα με 20άρα πάσα.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Απλά, εξαιτίας του διαιτητή (VAR) Κοτσάνη και του επόπτη (AVAR) Απτόσογλου, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια (του πρώτου) διαιτητή Καραντώνη, που δεν είχε το στοιχειώδες διαιτητικό θάρρος να πάει να δει τη φάση ο ίδιος, δεν μέτρησε ένα γκολ που θα είχε την σφραγίδα της πραγματικά αρχηγικής προσπάθειας του Μπουχαλάκη. Μίας φάσης που μας κάνει ίσως να σκεφθούμε, γιατί στον Ολυμπιακό έχουν έρθει τόσοι κεντρικοί χαφ σε αυτή την τριετία (Γκιγιέρμε, Τουρέ, Νάτχο, Μπενζιά, Καμαρά, Καφού, Εμβιλά, Πέπε, Τιάγκο), εν τέλει ο πιο βασικός είναι σχεδόν πάντα ο Έλληνας διεθνής. Αλλά και γιατί ο Μαρτίνς με τη διοίκηση τον επέλεξαν για νέο αρχηγό της ομάδας (και πίσω του, τους Βαλμπουενά κι Ελ Αραμπί).

Στο καθαρά αγωνιστικό τώρα. Ναι, δεν είναι ο ιδανικός μέσος ο Μπούχα. Δύσκολα σκοράρει, οι ασίστ δεν είναι η σπεσιαλιτέ του, κάνει λάθη, πουλάει μπάλες. Αλλά κάνει και πάρα πολλή και καλή δουλειά. Στο πολύ δύσκολο, όπως αποδείχθηκε, παιχνίδι στα Γιάννινα, ο αριστεροπόδαρος (τροφή για σκέψη, μοναδικός αριστεροπόδαρος χαφ, σε σχέση με τους παραπάνω εννιά δεξιοπόδαρους…) χαφ είχε αρκετές λανθασμένες μπαλιές, από αυτές που καμιά φορά μας…εκνευρίζουν, έφαγε και μία ντρίμπλα, αλλά τον έβλεπες να είναι μέσα στη μάχη. Να κλέβει μπάλες, να μπλοκάρει αντίπαλα σουτ, να ασκεί καλή πίεση, να έχει ένα επικίνδυνο σουτ λίγο άουτ. Σαφώς καλύτερος του Εμβιλά, που άλλωστε γι΄ αυτό έγινε αλλαγή στο ημίχρονο, αλλά και πιο πολύτιμος σε αυτό το ματς από τον Καμαρά.

Αυτό, πάντως, που για δεύτερη φορά στο φετινό πρωτάθλημα είδαμε, μετά το 3-0 επί του Αστέρα τώρα και στο 1-1 με τον ΠΑΣ, ήταν ότι ο (ευρισκόμενος εδώ και πολλούς μήνες σε εκπληκτική φόρμα) Μαντί μάλλον αποδεικνύεται πιο λειτουργικός, σε τέτοιου είδους παιχνίδια, σε ρόλο οκταροεξαριού, όταν τον γυρίζει εκεί ο Μαρτίνς στα β΄ ημίχρονα, παρά σε ρόλο μεσοεπιθετικού, όπως ξεκινάει στα α΄ ημίχρονα.

Κι αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι πρέπει να μάθει να επιλέγει από ποιες θέσεις θα σουτάρει, ώστε να μην σπαταλάει επιθέσεις. Δεν μπορεί ένας παίκτης πάντα να σκοράρει, όταν σουτάρει από τα 22-25 μέτρα, αλλά μπορεί να απειλεί τον αντίπαλο γκολκίπερ. Το σουτ που έκανε ο Καμαρά προς το τέλος του παιχνιδιού, ήταν ένα πραγματικά επικίνδυνο σουτ, όπως και όλα όσα κάνει από τέτοιες θέσεις. Τα…άλλα, αυτά στα οποία σουτάρει απ΄ όπου να΄ ναι, δεν έχουν κανένα νόημα.

Αν, πάντως, μου φάνηκε καλά, στα Γιάννινα ο Μαντί έβγαλε κούραση. Δεν είχε το καθαρό μυαλό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία φάση εκεί γύρω στο 80’, που ξέφυγε εντυπωσιακά από την αντίπαλη άμυνα, αλλά δεν έβγαλε την πάσα που έπρεπε προς τον Ελ Αραμπί. Γενικά, δεν πέρασε σέντρες, είχε κακά κοντρόλ, πολύ κακό σουτ από πολύ καλή θέση κλπ. Κακός δεν ήταν, όμως δεν είχε καμία σχέση με τον καλό Καμαρά.

Για να επανέλθουμε ίσως στην γνωστή κουβέντα περί ροτέϊσον που ειδικά φέτος θα παίξει μεγάλο ρόλο σε μία σεζόν στην οποία τα παιχνίδια θα είναι τρία την εβδομάδα. Και στην μεγάλη ανάγκη ο Ολυμπιακός να σταματήσει να ταλανίζεται από τα τόσα πολλά προβλήματα τραυματισμών, που του στερούν λύσεις…

Άσχετο: ο Κλάτενμπεργκ μας είπε ότι το γκολ του Ολυμπιακού στα Γιάννινα ορθώς ακυρώθηκε. Αλλά σήμερα, στους ορισμούς του Σαββατοκύριακου, δεν έβαλε ούτε τον Κοτσάνη, ούτε τον Απτόσογλου, VAR κι AVAR του συγκεκριμένου αγώνα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.