Ο Παναθηναϊκός πρέπει να διαλέξει ένα ασφαλές μονοπάτι για την Ευρώπη!

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να διαλέξει ένα ασφαλές μονοπάτι για την Ευρώπη!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Παναθηναϊκός πρέπει να διαλέξει ένα ασφαλές μονοπάτι για την Ευρώπη!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τις φθινοπωρινές αποφάσεις του Παναθηναϊκού που θα κρίνουν την κατάληξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου και την ανάγκη να αναβαθμιστεί, να θωρακιστεί ποδοσφαιρικά και οργανωτικά ο σύλλογος.

Δεν είναι εύκολο αυτό που του συμβαίνει του Παναθηναϊκού. Δεν είναι μία βατή και απόλυτα διαχειρίσιμη κατάσταση, ούτε μία εύκολη απόφαση αυτή που πρέπει να πάρει μέσα στο επόμενο διάστημα ο Γιάννης Αλαφούζος. Τα καφενειακά του τύπου ᾽᾽διώξε τώρα τον προπονητή ή διώξε τώρα και τους δύο᾽᾽ είναι ωραία για τον... πρωινό καφέ αλλά οι αποφάσεις σε σοβαρές ποδοσφαιρικές ομάδες και εταιρίες δεν γίνεται να λαμβάνονται με ερασιτεχνικές και πρόχειρες λογικές. Βρισκόμαστε στο 2020 και όχι στα 90s.

Δεν είναι μια απλή κατάσταση, για αυτό και τα πάντα μέχρι και σήμερα παραμένουν ρευστά, σε μία ασυνήθιστα καλή διαχείριση της κρίσης από την διοίκηση του συλλόγου, που δεν βιάζεται, σταθμίζει τα δεδομένα και ψάχνει την καλύτερη δυνατή λύση για το καλό της ομάδας.

Το κάκιστο ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα σε συνδυασμό με την χρονική συγκυρία που πρέπει να ληφθούν σημαντικότατες αποφάσεις για το ποδοσφαιρικό τμήμα, δηλαδή το γεγονός πως βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν και όχι στο φινάλε της όπου πάντα είναι πιο εύκολο να χτίσεις, δημιουργούν μια δύσκολη συνθήκη, καθώς ο Παναθηναϊκός μετά από μια διετία μεταβατική, έχει στόχο και μάλιστα ξεκάθαρο, για την ακρίβεια έχει μπροστά του έναν μονόδρομο. Την εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου μέσα από την πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος ή μέσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου. Οποιαδήποτε άλλη κατάληξη θα είναι καταστροφική και τεράστιο πισωγύρισμα. Ακόμα ένα τα τελευταία χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, επειδή δεν έχει περιθώριο λάθους, δεν έχει περιθώριο να πάρει άλλη απόφαση με τεράστια δόση ρίσκου(όπως αυτή της πρόσληψης του Ντάνι Πογιάτος) θα πρέπει για κάθε πιθανή του επιλογή στην συγκεκριμένη κρίση, να έχει μαζί, να έχει από δίπλα, να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο και πλάνο για να την υπηρετήσει, ώστε αυτή να έχει τις περισσότερες δυνατές πιθανότητες για να τον οδηγήσει εκεί που θέλει.

Αποφασίζει ο Παναθηναϊκός να κρατήσει τον Ντάνι Πογιάτος γιατί κρίνει πως ο Καταλανός χρειάζεται χρόνο, καθώς έχει να διαχειριστεί μία εντελώς καινούρια ομάδα, με πολλούς παίκτες που προέρχονται από μεγάλη αποχή στην πιο περίεργη φάση του παγκόσμιου αθλητισμού στην εποχή του Covid19? Ωραία. Θα πρέπει την ίδια στιγμή, όμως, να τον στηρίξει έμπρακτα, να δυναμώσει τις ποδοσφαιρικές φωνές στο Κορωπί, να του λύσει το θέμα με τα αποδυτήρια, να του δώσει την βοήθεια εκείνη που πρέπει για να έχει περισσότερα όπλα στην διάθεσή του για να το γυρίσει. Να τον κάνει να αισθανθεί δυνατός και όχι πως παίζει το κεφάλι του παιχνίδι με το παιχνίδι, γιατί έτσι πολύ απλά θα χάσει και την υπόλοιπη γη κάτω από τα πόδια του και θα είναι θέμα χρόνου το τσεκάρισμα των εισιτηρίων για Μαδρίτη.

Αποφασίζει ο Παναθηναϊκός να κρατήσει τον Τσάβι Ρόκα και να του δώσει... δεύτερο κανονάκι μετά την κακή επιλογή πρόσληψης του Πογιάτος; Ωραία. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να του ξεκαθαρίσει πως δεν προσλήφθηκε στο Τριφύλλι για να παίζει μόνο... Football Manager, μόνο για να κάνει μεταγραφές αλλά ο ρόλος του πρέπει να είναι σαφώς πιο σύνθετος και υπεύθυνος εντός της ομάδας, γιατί πολύ απλά τεχνικός διευθυντής δεν σημαίνει ᾽᾽κάνω μόνο μεταγραφές᾽᾽.

Και παράλληλα αν αποφασίσει να διώξει τον Πογιάτος, θα πρέπει να δώσει στον τεχνικό του διευθυντή την δυνατότητα να επιλέξει τον επόμενο προπονητή, θέτοντας όμως κριτήρια που δεν έβαλε το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένες παραμέτρους για να κάνει αποδεκτή την εισήγηση. Φυσικά, ο τεχνικός διευθυντής είναι εκείνος που θα πρέπει να διαλέγει τον προπονητή αλλά αν σου προτείνει τον... Φάμπρι ή κάποιο τεράστιο στοίχημα όπως είναι ο Πογιάτος, το κλαμπ είναι υποχρεωμένο να βάλει δικλείδες ασφαλείας. Είναι μεγάλη η ευθύνη του Αλαφούζου σε αυτή την επιλογή. Σε καμία περίπτωση δεν τον κρατάς μέχρι να φύγει, δεν τον κρατάς ανενεργό, κακό κάνεις στην ομάδα.

Επόμενο σενάριο. Αποφασίζει ο Παναθηναϊκός να διώξει τον Πογιάτος; Ωραία. Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του; Με ποια κριτήρια; Με ποια αγωνιστικά χαρακτηριστικά; Από ποια δεξαμενή διαθέσιμων προπονητών; Από εκείνους με απολαβές των 200.000 ετησίως ή από εκείνους των 600 και 700.000; Η ποδοσφαιρική λογική λέει το εξής: Αν προσληφθεί ξένος τεχνικός(όσο καλό βιογραφικό και αν έχει) χωρίς να έχει ιδέα τι είναι ο Παναθηναϊκός και το ελληνικό πρωτάθλημα, θα χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστεί στην καινούρια πραγματικότητα, θα χρειαστεί χρόνο το νέο χτίσιμο.

Μπορεί να έρθει και να κάνει... παπάδες με το καλημέρα, δεν είναι αυτές όμως οι περισσότερες πιθανότητες, μας το έχει αποδείξει η ιστορία. Και το Τριφύλλι βρίσκεται ήδη 9 πόντους μακριά από τον άμεσο ανταγωνιστή, Άρη, και χωρίς να έχει παίξει ακόμη τα ντέρμπι! Δεν υπάρχουν περιθώρια προσαρμογής, οπότε είναι σχεδόν υποχρεωμένος ο σύλλογος να πάει σε μια επιλογή όσο το δυνατόν πιο safe, ενός ανθρώπου που να γνωρίζει τα πάντα, να ξέρει τα... κατατόπια και να έχει την εμπειρία και τις ικανότητες να διαχειριστεί την κατάσταση με άμεση αποτελεσματικότητα.

Από την στιγμή που ο Ουζουνίδης έχει συμβόλαιο με το ΑΠΟΕΛ, ο Δώνης έφυγε πριν τρεις μήνες για την Μακάμπι και κανείς άλλος προπονητής της Σούπερ Λιγκ δεν γεμίζει τα... κουτάκια, ο Γιάννης Αναστασίου σε αυτό το σενάριο φαντάζει ως η πιο ασφαλής επιλογή. Από κοντά και ο Μανόλο Χιμένεθ, αν και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ασέβεια του Ισπανού στην Λεωφόρο.

Τελευταίο σενάριο: Αποφασίζει να τους διώξει και τους δύο ο Παναθηναϊκός... πακέτο; Ωραία. Ποιό είναι το επόμενο πλάνο; Ποια είναι η στρατηγική; Που θέλει να φτάσει το Τριφύλλι και κυρίως με ποιον τρόπο θέλει να το κάνει; Όταν προσλήφθηκε ο Ρόκα, τα κριτήρια και η διαδικασία ήταν ποδοσφαιρικά σωστή. Ήταν η πρώτη φορά που υπήρχαν σταθερές στην πρόσληψη ενός τεχνικού διευθυντή. Ο Ρόκα ξεχώρισε ανάμεσα σε τρεις-τέσσερις ακόμη επιλογές που είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνον. Δεν ήρθε... ουρανοκατέβατος. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και τώρα, αν ο Ρόκα φύγει από τον Παναθηναϊκό. Ο νέος τεχνικός διευθυντής θα πρέπει να διαλέξει τον προπονητή και όχι να έρθει και να τον βρει εδώ.

Όπως βλέπετε τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα από το ᾽᾽διώξε τον έναν και φέρε τον άλλον᾽᾽. Το σίγουρο, όμως, είναι πως ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος, όποια απόφαση και αν πάρει, να την θωρακίσει, να την στηρίξει, να της δώσει τα εφόδια να πετύχει.

Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά, ήρθε επιτέλους η ώρα, ο καιρός, η στιγμή, να βάλει ο Παναθηναϊκός ποδοσφαιρική οργάνωση και λογική στην εταιρία του. Τα είπαμε αναλυτικά και σε προηγούμενο σημείωμα, αν κάτι λείπει σε μεγάλο βαθμό από το Τριφύλλι δεν είναι ούτε ο γενικός αρχηγός, ούτε ένας ακόμη μέσος. Είναι η σωστή δομή, η οργάνωση, μία ποδοσφαιρική φιλοσοφία σταθερή μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Ο Παναθηναϊκός είναι σαν να μην υπάρχει σε αυτό το κομμάτι...

Υ.Γ1: Πριν ένα χρόνο, ο Νταμπίζας έφευγε από τον Παναθηναϊκό, μεταξύ άλλων, γιατί ᾽ἤταν ο κακός μπάτσος των αποδυτηρίων και δεν τον ήθελαν οι παίκτες᾽᾽. Τώρα ο σύλλογος έχει ανάγκη από έναν τέτοιο άνθρωπο σύμφωνα με διάφορες απόψεις. Παράνοια ή απλά αμπαλοσύνη;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.