Κατάρρευση σε πάγκο και χορτάρι!

Κατάρρευση σε πάγκο και χορτάρι!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Κατάρρευση σε πάγκο και χορτάρι!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την νέα γκέλα του Παναθηναϊκού, το κάκιστο κοουτσάρισμα του Ντάνι Πογιάτος και την αδιόρθωτη εικόνα του «τριφυλλιού» στο ξεκίνημα της σεζόν.

Φαινόταν. Από το πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου. Φαινόταν. Από χιλιόμετρα μακριά. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με την… φωτιά, δεν βγήκε ποτέ ξανά στο γήπεδο, όπως ακριβώς έγινε στην Τρίπολη και «φώναζε» το πράγμα πως πάει για «έγκλημα και τιμωρία».

Το «τριφύλλι» επέστρεψε από τα αποδυτήρια για να διαχειριστεί το 1-0, για να παίξει με τον χρόνο, για να δώσει χώρο στην ΑΕΛ και να προσπαθήσει να διαφυλάξει το υπέρ του σκορ. Ο Παναθηναϊκός είσαι και σ' αυτά τα παιχνίδια, θα πρέπει να μπαίνεις μέσα για να ψάχνεις και το δεύτερο γκολ, θα πρέπει να πατάς το χορτάρι για να παίξεις ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, για να δημιουργήσεις και όχι για να περιμένεις να… περάσει η ώρα και να αμύνεσαι στα 2/3 του γηπέδου λες και είναι απέναντι σου η αρμάδα του Κλοπ ή του Φλικ.

Αδικαιολόγητα, δίχως καμία ουσία, ειδικά όταν ο αντίπαλος δεν είναι μια ομάδα που έχει την ποιότητα, την δημιουργία, την παραγωγικότητα που θα σε κλείσει στην περιοχή σου. Οργανωμένο σύνολο αυτό του Γρηγορίου, μαχητική ομάδα αλλά δεν είναι το συγκρότημα που θα μπει μέσα και θα σου επιβληθεί για να την περιμένεις ένα ολόκληρο ημίχρονο πίσω από την σέντρα.

Αυτό που συνέβη στο 87’ με την ισοφάριση του Πινάκα ήταν το αποτέλεσμα μίας εικόνας ενός ολόκληρου ημιχρόνου. Ήταν το λογικό. Νέα γκέλα, νέα προβληματική εικόνα και η πρόοδος αγνοείται, όπως και η πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα…

Ο ΦΟΒΙΚΟΣ ΠΟΓΙΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ ΑΒΟΗΘΗΤΟ

Η φοβικότητα του Ντάνι Πογιάτος κόστισε την νίκη απόψε στον Παναθηναϊκό, με τον 42χρονο προπονητή να κάνει ένα απίστευτα κακό κοουτσάρισμα στο δεύτερο ημίχρονο.

1) Αποφασίζει να οπισθοχωρήσει την ομάδα του για ένα ολόκληρο ημίχρονο, να δώσει χώρο και ελπίδα στην ΑΕΛ για την ισοφάριση. Ο Καταλανός νιώθει τεράστια πίεση να βάλει τον Παναθηναϊκό στον δρόμο των νικών και στην προσπάθειά του να κάνει… σεφτέ απόψε στο Αλκαζάρ, το πλήρωσε ακριβά στο φινάλε! Είναι ένα θέμα το κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί την πίεση ο νεαρός και άπειρος κόουτς και σίγουρα η διαχείριση του δευτέρου ημιχρόνου, ως νοοτροπία, είναι προβληματική.

2) Έβλεπε πως η ομάδα του δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα στην μεσαία γραμμή για να βγει στους χώρους που υπήρχαν, έβλεπε πως η ομάδα του έμενε από δυνάμεις στον άξονα και δεν «φρέσκαρε» όταν έπρεπε το κέντρο της ομάδας του. Οι πρώτες αλλαγές ήταν ο Πούγγουρας αντί του Χουάνκαρ και ο Σαβιέρ αντί του Μακέντα στο 74’! Άφησε τον Αγιούμπ να περπατάει στο τελευταίο ημίωρο, με τον Μαροκινό να έχει κάποιες καλές ενέργειες(το «1-2» με τον Μακέντα στην αρχή της φάσης του γκολ, ένα άνοιγμα στον Χουάνκαρ) αλλά και πολλά «πουλήματα» της μπάλας, συνεχίζοντας να παίζει μία ταχύτητα πιο κάτω, να μην βγάζει ενέργεια και να ολοκληρώνει το παιχνίδι πάνω στο χορτάρι και όχι στον πάγκο.

3) Αποφασίζει να βγάλει τον Μακέντα και όχι τον Καρλίτος που ήταν πάρα πολύ κακός σε όλο το παιχνίδι, δεν έκανε μια καλή ενέργεια. Ο Ιταλός έβαλε το γκολ, στο δεύτερο μέρος όταν έπαιξε στο αριστερό «φτερό» είχε μια χαρά τακτική συμπεριφορά και όσο περνάει ο καιρός αυτή η «αλχημεία» με τον Ιταλό να παίζει το πρώτο ημίχρονο κορυφή και τον Ισπανό το δεύτερο λες και πρέπει να… μοιραστεί ο χρόνος για να μην υπάρχουν παράπονα, χειρότερα κάνει τα πράγματα πάνω στο χορτάρι παρά καλύτερα.

Ο Πογιάτος πρέπει να αποφασίσει. Άμεσα. Είτε θα παίξει σύστημα με 2 φορ, είτε θα παίζει στην κορυφή ο καλύτερος, ο πιο φορμαρισμένος. Στο πρώτο ημίχρονο απόψε έχασε τον (ήδη κακό) Καρλίτος, στο δεύτερο τον Μακέντα…

ΚΑΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΑΣΕΩΝ

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε απόψε να σκοράρει. Έπειτα από πολύ ωραία ομαδική συνεργασία. Κάθετη Μπουζούκη, τέλειο γύρισμα του Αϊτόρ, εκεί που πρέπει, όπως πρέπει όταν ο εξτρέμ είναι στην τελική γραμμή(διαγώνια προς το ύψος του πέναλτι), ωραία κίνηση του Μακέντα και σωστό τελείωμα. Ένα καλό σημάδι; Ναι. Φτάνει μόνο αυτό; Προφανώς και όχι.

Τι άλλο έκανε σε όλο το ματς ο Παναθηναϊκός; Ένα μακρινό σουτ του Βέλεθ, μια άστοχη κεφαλιά του Μακέντα και ένα σουτ του Αϊτόρ στο φινάλε, με τον Ισπανό εξτρέμ να κάνει μια καλή εμφάνιση, έχοντας ασίστ και μια άψογη σέντρα για το κεφάλι του Ιταλού.

Το «τριφύλλι» συνεχίζει να παρουσιάζει την εικόνα μίας ομάδας που δεν ξέρει τι να κάνει την μπάλα για να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα, την εικόνα μίας ομάδας που «μπλοκάρει» εύκολα, που της λείπει ο παίκτης ή οι παίκτες που θα έχουν το εύκολο πέρασμα στην περιοχή, λείπουν στον Παναθηναϊκό οι γρήγορες εναλλαγές της μπάλας στο επιθετικό τρίτο και ο ρυθμός.

«ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» Ο ΣΑΝΤΣΕΣ

Ανασταλτικά ο Παναθηναϊκός ναι μεν δεν δέχθηκε φάσεις στο αμυντικό τρανζίσιον, ήταν σαφώς πιο «τακτοποιημένος» όταν έχανε την μπάλα, αλλά:

1) Παραχώρησε τουλάχιστον μισή ντουζίνα ανόητα φάουλ έξω από την περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία στην ΑΕΛ να «γεμίζει» προς την περιοχή.

2) Είχε σε τραγικό βράδυ τον Σάντσες στο δεξί άκρο της άμυνας. Εκτός του ότι δεν βοήθησε καθόλου δημιουργικά, ο Αργεντινός κάνει… ασίστ στον Μιλοσάβλιεβτς γυρίζοντας την μπάλα στο τέρμα χωρίς να βλέπει και τον «σώνει» ο Διούδης ενώ στην φάση του γκολ της ΑΕΛ;

Ξεκινά στην φάση και είναι δίπλα στον Πινάκα, έχοντας κλείσει εκεί που πρέπει. Στην συνέχεια, όμως, τον παρασύρει η φάση, πηγαίνει λανθασμένα προς τον Τόρζε και επιτρέπει στον νεαρό σέντερ φορ να πετύχει ένα γκολ σαν σε προπόνηση.

Υ.Γ1: Επιμένω και θα επιμένω πως ο προπονητής κάθε ομάδας-ειδικά μίας εντελώς καινούριας ομάδας- πρέπει να κρίνεται στο τέλος της σεζόν και να υπάρχει κριτική για όσα παρουσιάζει η ομάδα του σε κάθε παιχνίδι του και από όσα κάνει εκείνος κατά την διάρκεια του αγώνα, στο coaching. Αν, φυσικά, υπάρχει μια κάποια πρόοδος.

Όσο, όμως, περνάει ο καιρός και ο Παναθηναϊκός παραμένει αδιόρθωτος, αν δε, δεν καταφέρει να νικήσει ούτε τον Άρη, προβλέπω να παίρνει το «όπλο» του ο μεγαλομέτοχος και να μην μένει τίποτα όρθιο, για ακόμη μία φορά. Λάθος πέρα για πέρα.

Ας ελπίσουμε πως θα πρυτανεύσει η ποδοσφαιρική λογική στην ΠΑΕ. Το ρόστερ είναι μια χαρά για τα δεδομένα, οι περισσότεροι παίκτες από αυτούς που έχουν έρθει μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω σε σχέση με πέρυσι και ο προπονητής θέλει τον χρόνο του. Απλά και ο Πογιάτος θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να δείχνει έργο. Όχι ακόμη ένα «ράβε-ξήλωνε», όχι ακόμη ένα «μπρος-πίσω», θα είναι καταστροφικό...

Ατομική αξιολόγηση: Διούδης 6, Χουάνκαρ 6, Σάντσες 3, Σένκεφελντ 5, Βέλεθ 5, Κουρμπέλης 5, Αγιούμπ 4, Μπουζούκης 6, Αϊτόρ 6, Καρλίτος 3, Μακέντα 6, Σαβιέρ 3, Πούγγουρας 3.Σερπέζης, Χατζηγιοβάνης, Ιωαννίδης, δεν μπορούν να κριθούν, καθώς έπαιξαν ελάχιστα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.