Ο ικανότερος θα πάρει προβάδισμα τον Σεπτέμβριο

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο ικανότερος θα πάρει προβάδισμα τον Σεπτέμβριο

bet365

Παραμονές της έναρξης της Superleague interwetten, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις προκλήσεις των Μαρτίνς, Φερέιρα, Καρέρα στην εκκίνηση του πρωταθλήματος.

Δεν χρειάζεται να έχεις αναλύσει σε βάθος το παιχνίδι και την απόδοση του Ολυμπιακού στην διάρκεια της σεζόν 2019-’20 για να φτάσεις στην εκτίμηση ότι η εκκίνηση της νέας σεζόν κρύβει μια μεγάλη πρόκληση για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους συνεργάτες του. Μια ομάδα που αλλάζει τους δύο ή και τρεις εκ των τεσσάρων της αμυντικής γραμμής και τον έναν εκ των κεντρικών μέσων της ενδεκάδας, είναι μια αλλαγμένη ομάδα. Κι αν αυτοί οι τρεις ή τέσσερις αντικατασταθούν στο βασικό σχήμα από καινούργιους παίκτες, δηλαδή όχι με ποδοσφαιριστές που προϋπήρχαν και ήταν μέλη της ομάδας, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής. Δεν μπορεί κανείς να απαιτεί από αυτόν να πατήσει το play και να αποδίδει σαν να είχε προηγουμένως πατήσει το pause. Πρόκειται για μια επανεκκίνηση, με νέο λειτουργικό σύστημα, έστω κι αν αυτό δεν πρόκειται να διαφέρει πλήρως από το προηγούμενο. Κι όλο αυτό δεν σχετίζεται με την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που αποκτούνται για να καλύψουν τις θέσεις που “άνοιξαν”. Όσο καλοί και αν είναι, όσο έτοιμοι κι αν είναι, όσο μεγάλη επίγνωση και αν έχουν, θα χρειαστούν κάποιο χρόνο προσαρμογής.

Θεωρητικώς, όλη αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί την προοπτική μιας ευκαιρίας για τους ανταγωνιστές του Ολυμπιακού, δηλαδή για τις ομάδες που εκκινούν με την φιλοδοξία, το όραμα, ή και την απαίτηση για την κατάκτηση του τίτλου. Θεωρητικώς οι δύο εκ των τριών, δηλαδή ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, που δεν άλλαξαν προπονητή και, κατά συνέπεια, συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν, θα έπρεπε να σχεδιάσουν την στρατηγική τους για τη σεζόν κοιτάζοντας την από αυτό το πρίσμα. Στη θέση του Αμπελ Φερέιρα και του Μάσιμο Καρέρα, θα έκανα τα πάντα για να φέρω την ομάδα μου και τους ποδοσφαιριστές μου στην καλύτερη δυνατή δυναμική στην εκκίνηση. Φαινομενικά όμως και εκείνοι, δηλαδή τόσο ο προπονητής του ΠΑΟΚ όσο και ο προπονητής της ΑΕΚ αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τον Πέδρο Μαρτίνς. Αμφότεροι έχουν χάσει από 2-3 βασικούς ποδοσφαιριστές, με συνέπεια ουδείς να μπορεί να εκτιμήσει σήμερα ποια ομάδα θα εμφανιστεί πιο έτοιμη, ώριμη στην εκκίνηση της Superleague. Τον Παναθηναϊκό δεν τον έβαλα σε αυτή την κουβέντα όχι επειδή δεν τον υπολογίζω αλλά επειδή εκείνος έχει αλλάξει προπονητή και έχει επίσης αλλάξει μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών - συνεπώς ουδείς μπορεί να απαιτεί από αυτόν να εμφανιστεί με μια ομάδα που θα είναι όσο ώριμες πρέπει να είναι οι ομάδες που δουλεύουν με τον ίδιο προπονητή.

Είμαι ανυπόμονος, από περιέργεια, να αποκτήσω αίσθηση για την στρατηγική του Αμπελ Φερέιρα και του Μάσιμο Καρέρα στα πρώτα βήματα του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στη σεζόν. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει ήδη μια ευρωπαϊκή επιτυχία, για να επενδύσει πάνω της και να μεγαλώσει την δυναμική της ομάδας του. Ο προπονητής της ΑΕΚ καταλαβαίνω ότι προσεγγίζει τον τελικό του Κυπέλλου με αυτή τη συνείδηση - δεν τον “καίει” ο τελικός μόνο επειδή θέλει να βάλει ένα τρόπαιο στην προπονητική συλλογή του αλλά και επειδή αντιλαμβάνεται μια παράσταση νίκης επί του Ολυμπιακού, έστω και με “περσινά ρόστερ” ως μια ευκαιρία να αυξήσει με το “καλημέρα” την δυναμική της ομάδας του.

Είμαι όμως το ίδιο ανυπόμονος να δω τους χειρισμούς του Πέδρο Μαρτίνς, ενός εκ των κορυφαίων προπονητών που έχω παρατηρήσει ποτέ στην Ελλάδα, σε αυτή την πρόκληση που αντιμετωπίζει. Ανυπομονώ να δω πώς θα επιχειρήσει να αγοράσει χρόνο για την ομάδα του προκειμένου αυτή να ωριμάσει και να εξελιχθεί σε ομοιογένεια την ίδια ώρα που θα εξερευνά τα νέα όρια της δημιουργικότητας της, δηλαδή τα νέα στοιχεία που θα προσθέσουν στο παιχνίδι της οι νέοι ποδοσφαιριστές.

Αν γίνει ο τελικός του Κυπέλλου, και με δεδομένο ότι την Παρασκευή ξεκινά το πρωτάθλημα της Superleague interwetten, ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας παραπάνω από ενδιαφέρον ποδοσφαιρικός μήνας. Καλή αρχή!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.