Οι 35άρηδες θα βοηθήσουν τον Ολυμπιακό, αλλά θα χρειαστούν και «κάλυψη»

Οι 35άρηδες θα βοηθήσουν τον Ολυμπιακό, αλλά θα χρειαστούν και «κάλυψη»

Οι 35άρηδες θα βοηθήσουν τον Ολυμπιακό, αλλά θα χρειαστούν και «κάλυψη»

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τις μεταγραφές των Ραφίνια, Χολέμπας και την παρουσία των Βαλμπουενά κι Ελ Αραμπί.

Για να είμαστε ειλικρινείς. εάν δεν του «έβγαιναν» του Ολυμπιακού τόσο πολύ οι μεταγραφές του Ελ Αραμπί και του Βαλμπουενά, που υπέγραψαν πέρσι σε ηλικία 32 στα 33 και 35, δεν ξέρουμε αν ο σύλλογος θα έφερνε τώρα τον 35άρη Ραφίνια και τον 36άρη Χολέμπας.

Δεν μπορεί να μην έπαιξε το ρόλο της στις συγκεκριμένες επιλογές η μεγάλη επιτυχία που είχαν στον Ολυμπιακό οι μεταγραφές του Βαλμπουενά και του Ελ Αραμπί. Σε συνδυασμό με το ότι κι ο 32χρονος Σουντανί, όσο ήταν υγιής έκανε συχνά τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και με το ότι η παρουσία του Αβραάμ και του Τοροσίδη ήταν ξεκάθαρα θετική τόσο στα αποδυτήρια, όσο όμως κι όποτε χρειάστηκε να παίξουν.

Βεβαίως, κάποιος μπορεί να πει, «άλλο δεκάρι και σέντερ φορ κι άλλο ακραίο μπακ». Δεν είναι παράλογη η σκέψη. Με τη διαφορά ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο βλέπουμε ότι και στα πλάγια της άμυνας υπάρχει εμπιστοσύνη και σε παίκτες τέτοιας ηλικίας και δη σε υψηλό επίπεδο.

Η Φλαμένγκο τα σάρωσε όλα στην σεζόν που μας πέρασε στην Βραζιλία και στη Νότια Αμερική με ακραία μπακ δεξιά τον Ραφίνια κι αριστερά τον 35άρη Λουίς Φιλίπε (9.8.1985), που έπαιζε βασικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης έως πέρσι, στα 34 του.

Η Σεβίλλη πήρε το Γιουρόπα Λιγκ με δεξί μπακ τον (άλλοτε εξτρέμ) Νάβας, που οδεύει στα 35 (21.11.1985).

Στην Ντόρτμουντ βασικός δεξιός μπακ είναι ο Πολωνός διεθνής Πίζεκ, στα 35 του (3.6.1985).

Στη Ρόμα βασικός αριστερός μπακ είναι ο Σέρβος διεθνής Κολάροφ, επίσης στα 35 του (10.11.1985).

Στην Μπεσίκτας βασικός δεξιός μπακ ήταν ο Τούρκος διεθνής (66 φορές) Γκοχάν, που οδεύει στα 36 του (4.1.1985) και πήρε μεταγραφή στη Φενέρμπαχτσε.

Στη Σάο Πάουλο είναι αναντικατάστατος δεξιός μπακ στα 37 του (6.5.1983) ο Ντάνι Άλβες, που ήταν βασικός στην Παρί Σεν Ζερμέν έως πέρσι, στα 36 του.

Τα παραδείγματα όπως βλέπετε είναι πολλά-και στεκόμαστε μόνο στο πιο υψηλό επίπεδο κι όχι πιο κάτω.

Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι ο Ραφίνια θα βοηθήσει σοβαρά τον Ολυμπιακό. Κι ότι κι ο Χολέμπας μπορεί να δώσει πολύτιμες λύσεις, εκτός των άλλων γνωρίζοντας καλά τον Ολυμπιακό. Επιπλέον να έχουμε υπόψιν μας ότι ο Ραφίνια είναι περισσότερο…Γερμανός παρά Βραζιλιάνος! Εννοώ από πλευράς χαρακτήρα-σοβαρότητας, υπευθυνότητας, επαγγελματισμού. Ο Ραφίνια ήταν βλέπετε 13 χρόνια στην Μπουντεσλίγκα και δη στη Σάλκε στα καλά της και σε ολόκληρη Μπάγερν Μονάχου! Στον δε Ολυμπιακό τώρα που τον γνωρίζουν καλύτερα λένε ότι τους μοιάζει πιο πολύ για Γερμανός παρά για Βραζιλιάνος!

Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Με το πρωτάθλημα να έχει πάλι 36 αγωνιστικές και με τον Ολυμπιακό να έχει δεδομένα μίνιμουμ οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδια, φαίνεται ότι οι «ερυθρόλευκοι» τη νέα σεζόν θα πάνε πάλι για περίπου 50 επίσημα παιχνίδια. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι θα πρόκειται για τεράστιο ρίσκο αν δεν έχουν δίπλα στους μεγάλους σε ηλικία παίκτες τους κάποιες πολύ σοβαρές επιλογές.

Για πίσω από τον Ελ Αραμπί (που κτύπα ξύλο δεν έβγαλε τον παραμικρό τραυματισμό) έκλεισε η μεταγραφή του Χασάν, που είναι καλή κίνηση. Μόνο που χρειάζεται κι άλλος φορ. Ιδανική επιλογή θα ήταν ο υγιής Σουντανί, αλλά μετά από δύο χειρουργεία χιαστών, μέσα σε 15 μήνες ποιος μπορεί να είναι σίγουρος για το βαθμό ετοιμότητας; Ο Γκερέρο με τον Κάϊπερς προπονούνται τώρα στο Ρέντη με την πρώτη ομάδα, ενώ ο Ντουρμισάϊ φαίνεται ότι είναι εντελώς εκτός πλάνων του προπονητή και πάει για νέο δανεισμό.

Για τους ρόλους του Βαλμπουενά υπάρχουν ο Φορτούνης, που περιμένουμε τη νέα σεζόν να επιστρέψει στις εμφανίσεις της περιόδου 2018-19, και μία σειρά παικτών με μεγαλύτερα η, μικρότερα ερωτηματικά: Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα, Βρουσάϊ, Τσούμιτς. Να θυμίσω ότι ο Γάλλος για ένα ολόκληρο τρίμηνο μεσούσης της σεζόν είχε ταλαιπωρηθεί από θλάσεις και είτε δεν έπαιζε, είτε όταν έπαιζε ήταν σαν να μην έπαιζε-κι έβγαλε πάλι θλάση και μετά την καραντίνα. Το δε ιστορικό του με μυϊκούς τραυματισμούς και στην αμέσως προηγούμενη ομάδα του, τη Φενέρμπαχτσε, μας προϊδεάζει ότι δύσκολα θα αποφύγει τις απουσίες και την επόμενη χρονιά.

Για τη θέση του αριστερού μπακ, με το σκεπτικό ότι ο Χολέμπας και ιατρικά και εργομετρικά δεν μπορεί με τίποτα να είναι αυτός που ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν το συζητάμε ότι πρέπει να αποκτηθεί παίκτης έτοιμος να παίξει.

Αλλά και για πίσω από τον Ραφίνια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται παίκτης σε κατάσταση ετοιμότητας. Και μάλιστα καλύτερος από τον Γκασπάρ. Όπως ο Ολυμπιακός είχε τον Ομάρ και τον Φιγκέϊρας, έτσι πρέπει να έχει και τώρα καλό δίδυμο από τα δεξιά.

Αν καταλαβαίνω σωστά (π.χ. από την απόρριψη του Γιόχανσον που είχε μείνει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό), ο Ολυμπιακός πάει για δύο πιο νέα μπακ. Εξ ου και ακούγονται παίκτες όπως ο 24χρονος Μουφί, ο 23χρονος Ζαϊντού, ο 24χρονος Ζόρζε, ο 26χρονος Σίλβα, ο 23χρονος Καλουλού. Λογικό είναι να θέλει ο σύλλογος και παίκτες για να «χτίσει» πάνω τους, να μάθουν από τον Ραφίνια και τον Χολέμπας και να αναπτυχθούν.

Με τη διαφορά ότι η ετοιμότητα τους για να παίξουν στον Ολυμπιακό θα πρέπει να είναι υψηλού βαθμού.

Άσχετο: Ο Μεριά μάλλον προς Τουρκία θα επιστρέψει, ως δανεικός. Εκεί που ήταν πάλι δανεικός, στην Κασίμπασα.

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1295027538167816193

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.