Η μεταγραφή του Τσιμίκα έχει πολλά συν, αλλά και ένα πλην...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η μεταγραφή του Τσιμίκα έχει πολλά συν, αλλά και ένα πλην...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την υπέροχη χρονιά του Ελληνα αριστερού μπακ, που τον έστειλε στην καλύτερη ομάδα του κόσμου, για τα οφέλη του Ολυμπιακού, αλλά και την μεγάλη δυσκολία για τον ίδιο τον παίκτη...

Δεν είναι απλό. Ο Ολυμπιακός πούλησε έναν Έλληνα παίκτη του, στην καλύτερη ομάδα στον κόσμο αυτή την εποχή. Προφανώς για αναπληρωματικό, προφανώς όχι με όσα χρήματα θα τον έδινε αν δεν έπεφτε πάνω στο καλοκαίρι του κορονοϊού, αλλά εξακολουθεί να μετρά πρώτα και πάνω από όλα, ότι η πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ, ήθελε και παίρνει τελικά, Ελληνα παίκτη από τον Ολυμπιακό και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Τα οφέλη είναι τεράστια και μακροπρόθεσμα και για τον Ολυμπιακό και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν ένα ελληνικό club θεωρείται ικανό να δώσει παίκτη απευθείας στη σημερινή Λίβερπουλ, τότε ο Ελληνας ποδοσφαιριστής αυτομάτως ανεβαίνει στην εκτίμηση της παγκόσμιας κοινότητας του ποδοσφαίρου. Πριν κάμποσα χρόνια, ο Τουρέ έπρεπε να περάσει από Μονακό για να πάει Μπαρτσελόνα, τώρα πλέον δεν χρειάζεται όπως φαίνεται από την περίπτωση του Τσιμίκα, αυτός ο ενδιάμεσος σταθμός. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ικανό πλέον να τροφοδοτήσει κάποια από τις επτά οκτώ κορυφαίες ομάδες στον πλανήτη (η Λίβερπουλ, οι δύο του Μάντσεστερ, η Ρεάλ, η Μπάρτσα, η Μπάγερν και η Γιούβε είναι σήμερα οι ομάδες του top class επιπέδου) που η λογική έλεγε ότι δεν θα γύριζαν να κοιτάξουν καν παίκτη από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Και όμως με τον Τσιμίκα το έκαναν. Πρώτον γιατί τον είχαν εντοπίσει καιρό (από τότε που έπαιζε δανεικός στην Ολλανδία, και τα ταλέντα στην Ολλανδία τα βλέπουν όλοι) και δεύτερον γιατί είχαν φέτος στη Λίβερπουλ το δείγμα γραφής που τους έλειπε. Αν μπορεί να αντέξει, να διακριθεί, να επιβιώσει, στον αγγλικό ρυθμό παιχνιδιού ήταν το μεγάλο ερώτημα. Και τον είδαν δύο φορές με την Τότεναμ, δύο με την Αρσεναλ και δύο με την Γουλβς να κάνει παπάδες. Το τελευταίο ματς με τη Γουλβς δε, ήταν αυτό που έκανε τον Κλοπ να πει “κλείστε τον τώρα...”. Ο προπονητής της Λίβερπουλ έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον Ανταμά Τραορέ κι' αν δεν ήταν καλοκαίρι του κορονοϊού, πιθανότατα θα είχε κινηθεί για την απόκτησή του, αλλά με κορονοϊό τα ταμεία είναι άδεια... Οταν λοιπόν είδε τον Τσιμίκα να κάνει... αλλαγή τον Τραορέ, έχοντας δει και όλες τις προηγούμενες εμφανίσεις του κόντρα στους “Αγγλους” είπε αμέσως το “κλείστε τον...”. Το ίδιο βράδυ η Λίβερπουλ άνοιξε την κουβέντα ζεστά με τον Ολυμπιακό, το επόμενο πρωί έκανε την πρόταση της. Κάποια 24ώρα αργότερα ο Τσιμίκας έμπαινε στο ιδιωτικό τζετ που έστειλε για λογαριασμό του στην Αθήνα η Λίβερπουλ και σε λίγες ώρες θα έχουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις.

Τα οφέλη του Ολυμπιακού...

Πέρα από το γεγονός ότι για καλοκαίρι κορονοϊού τα 13 εκατ ευρώ (τα περισσότερα cash) είναι μεγάλο ποσό γενικά, πόσο μάλλον για ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός με αυτά τα χρήματα και με τα δεδομένα χρήματα που θα εισπράξει και φέτος από την ευρωπαϊκή παρουσία του, αφού πλέον είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα παίξει τουλάχιστον στους ομίλους του Europa League, οι “ερυθρόλευκοι” μπορούν να κάνουν άνετα τον μεταγραφικό σχεδιασμό τους, χωρίς προβλήματα.

Επιπλέον ο Ολυμπιακός πουλά έναν ακόμη παίκτη στην Premier League και η Λίβερπουλ θα γίνει η τέταρτη ομάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου που θα έχει παίκτη που αγόρασε από τον Ολυμπιακό στο ρόστερ της την επόμενη σεζόν. Μετά τη Γουέστ Χαμ που έχει τον Μαζουακού, την Κρίσταλ Πάλας που έχει τον Μιλιβόγιεβιτς και την Γουλβς που έχει τον Ποντένσε θα υπάρχει και η Λίβερπουλ με τον Τσιμίκα. Και επειδή ο Τσιμίκας είναι Ελληνας και προϊόν των ακαδημιών του Ολυμπιακού αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία και για τις ακαδημίες του club.

Κανείς βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνά και το κίνητρο για τα μικρά παιδιά που παίζουν σήμερα στις μικρές ομάδες του Ολυμπιακού και το οποίο είναι τεράστιο. Ξέρουν πλέον ότι μπορούν να ονειρεύονται ακόμη και το ακατόρθωτο. Οχι μόνο να παίξουν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά να κάνουν και μεταγραφή στη Λίβερπουλ. Τα βλέμματα των σκάουτερ θα είναι πλέον περισσότερα και πιο προσεκτικά με τα παιδιά αυτά που θα παίζουν στο youth champions league, μία διοργάνωση στην οποία είχε διαπρέψει και ο Τσιμίκας στα... νιάτα του.

Το μοναδικό πλην...

Οπως πάντα ακόμη και σε deal σαν αυτό που μοιάζουν τέλεια υπάρχουν και ένα δύο αλλά... Στην περίπτωση της μεταγραφής του Τσιμίκα το... αλλά, ασφαλώς και δεν είναι τα χρήματα που πήρε ο Ολυμπιακός. Προφανώς αν δεν ήταν η πανδημία θα έπαιρνε τα 20 εκατ ευρώ που ήθελε και όχι τα 13+2 που πήρε τώρα, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στο μέγεθος του club που έκανε το deal. Ο Ολυμπιακός αυτή την μεταγραφή θα την βρει μπροστά, αν δε το παιδί αυτό πιάσει, του χρόνου το καλοκαίρι οι Άγγλοι είναι ικανοί να χτυπούν την πόρτα του Ολυμπιακού ακόμη και για τους αναπληρωματικούς του. Κάπως έτσι πάει αυτό... Αφήστε που μόνο απίθανο δεν είναι ο Ολυμπιακός να δώσει κι' άλλο παίκτη του σε ομάδα της Premier League το φετινό καλοκαίρι.

Το μοναδικό .. αλλά λοιπόν, δεν είναι τα λεφτά που πήρε τώρα ο Ολυμπιακός, αλλά το “εμπόδιο” που θα βρει μπροστά του το ίδιο το παιδί. Ο Τσιμίκας έχει μπροστά του, τον κατά την άποψη μου, καλύτερο αριστερό μπακ του κόσμου, ο οποίος γερός να είναι ο άνθρωπος, δεν τραυματίζεται σχεδόν ποτέ και παίζει σαν βιονικός. Ο Άντριου Ρόμπερτσον είναι ότι πιο δύσκολο έχει να ανταγωνιστεί οποιοσδήποτε αριστερός μπακ. Σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα ο Τσιμίκας με τα προσόντα που έχει, την δουλειά που ρίχνει και τον χαρακτήρα που διαθέτει, θα μπορούσε ακόμη και να μοιραστεί τα ματς (στη Σίτι μπορεί να έπαιζε βασικός αντί του Μεντί ή του Ζιντσένσκο ή του Κανσέλο), στην Τσέλσι το ίδιο, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Σο θα έπρεπε να βελτιωθεί για να κρατήσει τη θέση του), στη Λίβερπουλ όμως υπάρχει ο Ρόμπερτσον. Νομίζω αν ρωτήσεις εκτός κάμερας τον Κλοπ τι δεν θα άλλαζες στην ομάδα σου, δεν θα σου έλεγε τον Σαλάχ, ή τον Μανέ ή τον Φιρμίνο, θα σου έλεγε και νομίζω χωρίς πολύ σκέψη “τα δύο μπακ, τον Αρνολντ και τον Ρόμπερτσον...”.

Υπάρχει βέβαια και η ιδέα που όλο και πιο συχνά γράφεται στα αγγλικά media ότι ο Κλοπ θα ήθελε να δει σε κάποια ματς τον Ρόμπερτσον και ως αριστερό εξτρέμ. Αν ισχύει, αν έχει βάση, τότε ο Τσιμίκας έκανε την τύχη του, αν όχι θα πρέπει να έχει πολύ υπομονή και τις λίγες ευκαιρίες που θα του δίνονται να τις αρπάζει. Είτε αυτές θα είναι για το Λιγκ Καπ, είτε για το Κύπελλο, είτε ακόμη και τα φιλικά.

Βεβαίως το παιδί αυτό δεν έχει πρόβλημα στο να κάνει υπομονή και να δουλεύει. Αλλωστε εδώ έφτασε , και το “εδώ” είναι η μεταγραφή σε μία από τις δύο τρεις καλύτερες ομάδες του κόσμου αυτή τη στιγμή, χάρη στη δουλειά και την υπομονή που είχε από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στον Ολυμπιακό. Τότε που άκουγε τον Γεωργάτο σαν πατέρα του και δούλευε πιο σκληρά παρά τις ελάχιστες ευκαιρίες που έπαιρνε στην πρώτη ομάδα από τον Μπέντο. Αλλά εκτός από υπομονή και δουλειά είχε και το μυαλό, να αρνηθεί να πάει δανεικός σε κάποια μικρή ελληνική ομάδα, αλλά να απαιτήσει να δοθεί δανεικός σε μικρή ολλανδική ομάδα. Εκείνη η απόφασή του και η επιμονή του, άλλαξε όλη την καριέρα του...

Και τι θα κάνει ο Ολυμπιακός χωρίς Τσιμίκα;

Δεν είναι λίγοι οι φίλοι του Ολυμπιακού που στο τέλος της ημέρας γράφουν στα social media “εντάξει καλά να πάει το παιδί στη Λίβερπουλ, μπράβο του, αλλά εμείς τι κάνουμε με αριστερό μπακ;”. Κοινώς που εστιάζουν στην επόμενη ημέρα στον Ολυμπιακό. Πέρα από τα μεταγραφικά σενάρια, με πιθανότερο και πιο ισχυρό αυτού του Τράουκο από τη Σεντ Ετιέν εγώ θα γράψω ότι ο Ολυμπιακός έχει ήδη στο ρόστερ του ένα εξαιρετικό αριστερό μπακ. Ενα αριστερό μπακ που μόλις πριν μερικούς μήνες ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος τον πήρε για βασικό και τον έβαλε βασικό, μέχρι που τραυματίστηκε σοβαρά με τη ρήξη χιαστών. Φυσικά αναφέρομαι στον Λεονάρντο Κούτρη, τον οποίο πολλοί έχουν ξεχάσει ή αρκετοί θεωρούν κατώτερο κατά πολύ του Τσιμίκα. Καταρχάς προφανώς ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να έχει συνέχεια έναν Τσιμίκα έτοιμο. Αλλά εδώ θα θυμίσω ότι ο Κούτρης υπήρξαν παιχνίδια που συνυπήρξαν στην ομάδα με τον Τσιμίκα και είχε παίξει καλύτερα. Οπως επίσης θυμίζω ότι για τον Κούτρη είχαν έρθει προτάσεις ακόμη και 5 εκατ ευρώ και ο Ολυμπιακός τις είχε αρνηθεί. Προφανώς θέλει βελτίωση σε κάποια πράγματα, αλλά αν έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του (ρήξη χιαστών ήταν τον περασμένο Γενάρη) και έχει μπει στις προπονήσεις με μπάλα, όπως διαβάζω, τότε μόνο γυμνός δεν είναι ο Ολυμπιακός στη θέση του αριστερού μπακ. Προφανώς χρειάζεται έναν ακόμη, αλλά δεν θα πεθάνει κι' αν δεν του βγει ο όποιος Τράουκο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.