Το 7-1 του Ολυμπιακού στην ΑΕΚ κι ο τελικός που είναι ένα εντελώς άλλο παιχνίδι…

Το 7-1 του Ολυμπιακού στην ΑΕΚ κι ο τελικός που είναι ένα εντελώς άλλο παιχνίδι…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το χθεσινό ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, αλλά κι ενόψει του τελικού μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν γιόρτασε με στιλ την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος: με ένα καθαρό 3-0 επί της ΑΕΚ και με μία μοναδική φιέστα.

Κάπως έτσι, τέλειωσε το πρωτάθλημα κι ο Ολυμπιακός τερμάτισε 18 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ-κι ας έχει πάρει πίσω τους εφτά βαθμούς-και με 22 παραπάνω βαθμούς από την τρίτη ΑΕΚ! Με την μακράν καλύτερη επίθεση κι άμυνα (53-9, δηλαδή διαφορά γκολ +44) της διοργάνωσης, με τον πρώτο σκόρερ Ελ Αραμπί, με τον πρώτο σε ασίστ Βαλμπουενά, με τον γκολκίπερ που έχει κρατήσει τις περισσότερες φορες το μηδέν!

Εάν δεν υπήρχε κι εκείνο το γκολ του νεαρού στόπερ του ΠΑΟΚ, του Μιχάί, στο 90ο λεπτό του πιο προσφατου μεταξύ τους αγώνα, ο Ολυμπιακός θα ήταν τώρα η μοναδική αήττητη ομάδα σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Βλέπετε, μεταξύ άλλων, οι ‘ερυθρόλευκοι’ παίζοντας σε τέσσερα ντέρμπι με την ΑΕΚ είχαν τρεις νίκες και μία ισοπαλία με συνολικό σκορ 7-1, παίζοντας άλλα τέσσερα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είχαν δυο νίκες και δύο ισοπαλίες με γκολ 5-1 και παίζοντας άλλα τέσσερα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είχαν δύο νίκες, μια ισοπαλία και μία ήττα με συνολικό σκορ 3-2.

Θεωρητικά, μία εβδομάδα πριν τον τελικό του Κυπέλλου, εάν δεν ξεφτιλιστούν κι άλλο κάποιοι…, ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί κόντρα στην ΑΕΚ. Είναι ο πρωταθλητής, είναι η ομάδα που βρίσκεται παρασάγγας μπροστά (22 βαθμούς) στη βαθμολογία και στα μεταξύ τους φετινά παιχνίδια, δύο στο Καραίσκακη και δύο στο ΟΑΚΑ, το σκορ είναι 7-1…

Μόνο που η πραγματικότητα του τελικού του Κυπέλλου δεν είναι αυτή. Ο τελικός θα είναι ένα ξεχωριστό, μοναδικό παιχνίδι, χωρίς φαβορί και αουτσάϊντερ. Ένα ντέρμπι, που θα ξεκινήσει από το 50-50 στις πιθανότητες, από την στιγμή μάλιστα που όπως φαίνεται θα γίνει σε έδρα της ΑΕΚ, την πρώτη (το ΟΑΚΑ) η, τη δευτερη (Ριζούπολη).

Για να είμαστε ρεαλιστές, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τα δύο τελευταία μεταξύ τους ντέρμπι, αυτά των πλέϊ οφς, έγιναν υπό ολίγον άνισες συνθήκες, καθότι για διάφορους λόγους, είτε λόγω τιμωριών-τραυματισμών, είτε λόγω επιλογών, η ΑΕΚ έπαιξε με πολλούς βασικούς παίκτες απόντες. Θυμάμαι ότι στο 2-1 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ ήταν έξι οι απουσίες της και χθες, στο 3-0 στο Καραϊσκάκη, πάλι έξι. Είναι πολλοί οι έξι παίκτες, να λείπουν σε ένα ντέρμπι. Βεβαια, χθες από την έναρξη του β΄ ημιχρόνου μπήκε ο Κρίστιτς κι από το 60’ ο Λιβάγια με τον Ολιβέϊρα, αλλά ήδη το σκορ ήταν 2-0 από το 20’. Και τέλος πάντων, και μόνη η απουσία του Μπάρκα είναι σημαντική, καθότι εντελώς άλλος γκολκίπερ ο Μπάρκας κι εντελώς άλλος ο Τσιντώντας.

Από την άλλη, κι όταν η ΑΕΚ ήταν κομπλέ, στα δύο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός την κέρδισε 2-0 στο Καραϊσκάκη, ενώ και στο 0-0 στο ΟΑΚΑ ήταν ανώτερος, είχε δοκάρι (Γκιγιέρμε) και κατά κοινη ομολογία αν μία ομάδα άξιζε να νικήσει, ήταν αυτός.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι ο Καρέρα για τρίτο συνεχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό αλλάζει στο 30ο λεπτό την ομάδα του! Στο 0-0 στο ΟΑΚΑ είχε βγάλει τον Σιμάνσκι. Στο 2-1 στο ΟΑΚΑ είχε αλλάξει τον σχηματισμό από 4-2-3-1 σε 3-5-2. Και χθες από 4-2-3-1 πάλι το γύρισε κι έπιαξε με τρεις πίσω. Νομίζω ότι και μόνο αυτή η διαπίστωση σημαίνει ότι κάτι δεν του βγαίνει από πλευράς τακτικής στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Θα είναι πολύ σημαντικό κατά την άποψη μου, ίσως το πιο σημαντικό, να πάει ο Ολυμπιακός στον τελικό κατάλληλα προετοιμασμένος κι όχι με την μύτη ψηλά, επειδή της έβαλε πέντε γκολ της ΑΕΚ στα δύο πολύ πρόσφατα τελευταία τους παιχνίδια και δη να τα έχει καθαρίσει από το ημίχρονο. Γιατί όπως κέρδιζε 2-0 από το 20’ χθες, έτσι κέρδιζε 2-0 στο ημίχρονο τις προάλλες και στο ΟΑΚΑ. Βγάζει και γενικά ο ολυμπιακός, αλλά και ειδικά, δηλαδη στα μεταξύ τους παιχνίδια, μία ανωτερότητα. Με τη διαφορά ότι ακριβώς αυτό το στοιχείο πρέπει να το καλλιεργήσει για να μπει με καλύτερη ψυχολογία στον τελικό.

Ωστόσο, εάν με την επίδραση και της χθεσινής γιορτής, οι «ερυθρόλευκοι» πάνε στο ματς με ψηλά τον αμανέ, το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό πριν καν ξεκινήσει το ματς! Οι τελικοί δεν συγχωρούν τέτοιες συμπεριφορές...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.