Η νομιμοποίηση της παρανομίας...

Αντώνης Σαούλης Αντώνης Σαούλης
Η νομιμοποίηση της παρανομίας...

bet365

Ο Αντώνης Σαούλης γράφει για την πολυσυζητημένη απόφαση της ΑΕΚ και το κενό των κανονισμών που έριξε όλο το βάρος σε έναν σύλλογο που δεν είχε καμία ευθύνη...

Είναι αλήθεια πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι γεμάτο εκπλήξεις. Υπέροχες. Μοναδικές. Τι άλλο θα σκαρφιστούν οι «σατανάδες» που τρέχουν την Super League και την ΕΠΟ; Να έχουμε 2020, εν μέσω πανδημίας και να υπάρχουν 12 (!) μη θεωρημένα δελτία υγείας στην Super League. Κι όμως...

Εκεί που σταματάει η λογική όμως, αρχίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και δεν στέκομαι άλλο στο αδιανόητο φιάσκο των 12 ληγμένων δελτίων αλλά στα όσα ακολούθησαν. Για όσους δεν κατάλαβαν και στάθηκαν περισσότερο στην απόφαση της ΑΕΚ και του Δημήτρη Μελισσανίδη ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε (δύσκολο, αλλά μια προσπάθεια πότε δεν έβλαψε κανέναν) του τι έγινε από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

  1. Επιτέλους βρέθηκε ένας διαιτητής για να διαπιστώσει ότι υπάρχουν 12 ληγμένα δελτία!
  2. Παρά το γεγονός ότι κάποιος επιτέλους το είδε εντούτοις στο Φ.Α. γράφτηκε ότι «με απόφαση του εκπροσώπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, παρά την απαγόρευσή μου, ο αγώνας διεξήχθη κανονικά».
  3. Το ματς διεξήχθη με 12 αντικανονικούς ποδοσφαιριστές από τους οποίους αγωνίστηκαν οι 8.
  4. Ο αγώνας έληξε 0-0 και ο ΠΑΟΚ απέκτησε τεράστιο βαθμολογικό προβάδισμα για την δεύτερη θέση.
  5. Ο ίδιος ο ΠΑΟΚ παραδέχθηκε το παράτυπο της υπόθεσης.

    Και συνεχίζουμε με τα παράλογα

  6. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να τιμωρηθεί ΜΟΝΟ ΕΑΝ έκανε ένσταση η ΑΕΚ! Δηλαδή αναγνωρίζουμε όλοι το παράνομο της κατάστασης, αλλά για να τηρηθούν οι κανονισμοί θα ΠΡΕΠΕΙ να κάνει ένσταση η ΑΕΚ, αντί να κινηθεί αυτεπάγγελτα η ΕΠΟ.

  7. Το... κενό των κανονισμών λοιπόν έριξε όλο το «βάρος» στον οργανισμό της ΑΕΚ. Ουσιαστικά την έβαλε στην διαδικασία να πάρει μία απόφαση η οποία θα επηρεάσει τους παίκτες της, τον προπονητή της, την διοίκηση, τον κόσμο της.

    Με λίγα λόγια κι αφήνοντας στην άκρη την «επικοινωνία» και την ηθικολογία για την οποία μπορούμε να κάνουμε κουβέντα, η ΑΕΚ αποφάσισε να βάλει το κεφάλι της στον ντορβά για κάτι το οποίο ΔΕΝ έχει ευθύνη.

Αντίθετα ο ΠΑΟΚ που... παρανόμησε δηλώνοντας 12 αντικανονικούς ποδοσφαιριστές σε έναν αγώνα δεν θα έχει καμία συνέπεια (αν και στην Ελλάδα για κάποιους η «ρετσινιά» και το «δώσαμε το δικαίωμα να μας κοροϊδεύουν» είναι σημαντικότερο από τις πραγματικές συνέπειες)!

Και όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν υπάρχει κανονισμός που σε τέτοιες περιπτώσεις η ΕΠΟ θα κινείται αυτεπάγγελτα!

Ταυτόχρονα αναρωτιέμαι. Αν του χρόνου στο ματς πρωταθλήματος με τον Παναιτωλικό ο Χάβος έχει στην αποστολή 18 αντικανονικούς ποδοσφαιριστές πάλι δεν θα κάνει ένσταση η ΑΕΚ; Στέκομαι στην Ενωση γιατί έγραψε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της ότι «η ακλόνητη και επιβεβαιωμένη διαχρονικά και με υψηλό τίμημα θέση της ομάδας ότι οι αγώνες κερδίζονται και χάνονται στα γήπεδα». Συμφωνώ κι επαυξάνω απλά θα πρόσθετα ότι «οι αγώνες κερδίζονται και χάνονται στα γήπεδα σύμφωνα με τους κανόνες», αλλιώς ας το γυρίσουμε σε ποδόσφαιρο αλάνας (που δεν απέχουμε και πολύ είναι η αλήθεια).

Ομως επειδή αυτούς τους κανονισμούς έχουμε κάθε αντίπαλος της Ενωσης θα μπορεί να παρανομεί και ν' αποκτά πλεονέκτημα απέναντί της. Ουσιαστικά με την απόφασή της η ΑΕΚ νομιμοποίησε την παρανομία...

Οι συνέπειες της απόφασης της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ λοιπόν βρέθηκε «απολογούμενη» στον κόσμο της για κάτι που δεν έπρεπε να πάρει απόφαση. Η Ενωση ήταν νόμιμη, ωστόσο η ΕΠΟ και οι «υπέροχοι» κανονισμοί της την έβαλαν να αποφασίσει. Και την απόφαση αυτή θα την κουβαλάει πιθανότατα για μια πενταετία!

Η ΠΑΕ ΑΕΚ και ο Δημήτρης Μελισσανίδης πήραν μία απόφαση και είναι σεβαστή. Αν και δεν βλέπω προσωπικά κομμάτι ηθικής στο συγκεκριμένο θέμα. Και αυτό γιατί όπως έγινε γνωστό από το Φ.Α. δεν ήταν αμέλεια του ΠΑΟΚ ότι υπάρχουν 12 ληγμένα δελτία. Ο τέταρτος διαιτητής τους ενημέρωσε πριν τον αγώνα και παρόλα αυτά οι άνθρωποι του «Δικεφάλου του Βορρά» είπαν παίζουμε! Δηλαδή εις γνώσιν τους αποφάσισαν να αγωνιστούν με 12 αντικανονικούς ποδοσφαιριστές...

Πως και γιατί είναι μία απόφαση αυτή για την ΑΕΚ που μπορεί να την... κυνηγάει για μια πενταετία; Επειδή με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα Παρασκευή 17 Ιουλίου η Ενωση ψάχνει την τελευταία αγωνιστική των play offs νίκη δική της στο «Καραϊσκάκης» και ήττα του ΠΑΟΚ στην Τούμπα από τον Αρη. Εκτος κι αν υπάρξει εκ νέου αλλαγή δεδομένων στην Εφέσεων και στο CAS.

Για την ώρα λοιπόν όλα δείχνουν ότι με την απόφαση αυτή η ΑΕΚ θα τερματίσει 3η. Δηλαδή θα χάσει την ευκαιρία να διεκδικήσει την είσοδό της στους ομίλους του Champions League, θα χάσει επίσης το «μαξιλαράκι» τους ενός αποκλεισμού (γιατί εάν αποκλειόταν στον 2ο προκριματικό του Champions League θα πήγαινε στα προκριματικά του Europa), θα χάσει την ευκαιρία να κάνει μία πρόκριση και να εξασφαλίσει μίνιμουμ τους ομίλους του Europa League (δηλαδή 10+ εκατομμύρια ευρώ).

Με το να μην κάνει ένσταση η ΑΕΚ λοιπόν θα παίξει την ευρωπαϊκή της παρουσία για την επόμενη σεζόν σε δύο ματς! Μονό ματς για τον 3ο προκριματικό γύρο, μονό ματς στα play offs εάν προκριθεί. Αποκλεισμός σημαίνει αυτόματα τέλος η Ευρώπη από Σεπτέμβρη και θα γράψει δεύτερη συνεχόμενη... μηδενική σεζόν στο ranking της που θα την κρατάει για την επόμενη πενταετία. Και φυσικά μηδέν έσοδα χωρίς ευρωπαϊκό όμιλο.

Κι όλα αυτά τα συζητάμε επειδή η ΕΠΟ ουσιαστικά είπε στην ΑΕΚ πάρε τον νόμο στα χέρια σου. Να αποφασίσει δηλαδή αν θα τιμωρήσει ή όχι τον ΠΑΟΚ.

Στα δικά μου μάτια η ΑΕΚ απλά νομιμοποίησε την παρανομία, έχοντας την «ασπίδα» της ηθικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης