Η διαφορά του Καρέρα από τον Φερέιρα...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η διαφορά του Καρέρα από τον Φερέιρα...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τους δύο προπονητές που προσπαθούν να δείξουν πράγματα στην ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία και να κάνουν τον καλύτερο δυνατό τερματισμό.

Δεν μου αρέσει να κρίνω από το αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον από το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Οταν όμως το αποτέλεσμα το συνοδεύει και η εικόνα ως αδιάψευστος μάρτυρας, τότε η κρίση αποκτά μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, εγώ δεν είμαι της άποψης ότι η δεύτερη θέση κρίθηκε, έχουμε ακόμη δρόμο και η ισοβαθμία τα αφήνει όλα ανοικτά κι' ας μοιάζει απόλυτο φαβορί η ΑΕΚ.

Επίσης δεν αλλάζω από αυτό το ματς την άποψη μου για τον προπονητή Καρέρα και τον προπονητή Φερέιρα, αλλά σίγουρα κάποια πράγματα θα προστεθούν στη... ζυγαριά.

Ο Φερέιρα, ίσως επειδή έχει χάσει τους παίκτες του, ίσως επειδή δεν το έχει γενικώς, ίσως γιατί δεν μπορεί να εμπνεύσει πλέον κανέναν, δυσκολεύεται να προετοιμάσει ψυχοπνευματικά την ομάδα του. Ο ΠΑΟΚ μπήκε στην Τούμπα να παίξει με την ΑΕΚ, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα το τελευταίο μεγάλο ματς της χρονιάς για να κατακτηθεί ο τελευταίος στόχος που είχε απομείνει πλέον, αυτός της 2ης θέσης. Με τον ΠΑΟΚ στο +3 όλοι ήξεραν ότι αν έπαιρνε το τρίποντο από την ΑΕΚ στην Τούμπα, έπαιρνε και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού το +6 (με την ισοβαθμία υπέρ του, άρα επί της ουσίας +7) δεν θα μπορούσε να αλλάξει στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές των πλέι οφς.

Ο Φερέιρα μετρά αντίστροφα...

Περίμενα λοιπόν αν μη τι άλλο να δω αυτό από τους παίκτες του ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο. Μία διάθεση από την πλευρά τους να τελειώνουν, να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, να πετύχουν έστω αυτόν τον στόχο. Δεν το είδαμε ποτέ. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν είχαν καν αυτή την ένταση, την διάθεση, το πάθος που περίμενες σε ένα τέτοιο ματς. Ο Φερέιρα πλέον μετράει αντίστροφα στα μάτια μου. Αν δεν μπορείς να εμπνεύσεις τους παίκτες σου στο ελάχιστο, αργά ή γρήγορα θα φύγεις. Δεν έχει σημασία αν είσαι καλός προπονητής, κακός προπονητής, αν χάσεις τους παίκτες, έχασες και τη θέση σου.

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ο Φερέιρα είναι αλήθεια δεν μας έδειξε κάτι. Σε επίπεδο τακτικής, σε επίπεδο ιδεών, σε επίπεδο φιλοσοφίας, στη βελτίωση των παικτών του, στην ανάδειξη νέων προσώπων στην ομάδα. Δεν είχες κάτι για να πιαστείς, να πεις ότι αυτό είναι που κάνει καλά ο Φερέιρα. Να βρεις το όραμα για την επόμενη, την δεύτερη χρονιά. Πράγματα που έβλεπες την προηγούμενη σεζόν για παράδειγμα με τον Μαρτίνς στον Ολυμπιακό κι' ας μην πήρε τίποτα.

Ο Καρέρα ζει για το σήμερα...

Την ίδια ώρα βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι και από τον Καρέρα το όραμα δεν το βλέπεις ακόμη. Δεν μπορώ να πω ότι αντιλαμβάνομαι, ότι με την δουλειά του, το ποδόσφαιρο του, τη μεθοδολογία του, και την εξέλιξη κάποιων παικτών, του χρόνου η ΑΕΚ θα βγάζει μάτια. Μπορώ όμως να διακρίνω και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά του Καρέρα από τον Φερέιρα, ότι οι παίκτες της ΑΕΚ τον πιστεύουν, στέκονται δίπλα του, έχουν εμπιστοσύνη στη δουλειά του, στο πλάνο του για το κάθε παιχνίδι. Ο Ιταλός είναι μάστορας στο σήμερα. Εξαντλεί τις πιθανότητες σε κάθε ματς, διαβάζει τον αντίπαλο και φτιάχνει τα ματς επάνω του. Δεν φτιάχνει, όχι ακόμη τουλάχιστον, μία ομάδα που θα παίζει πάντα με τον τρόπο της και θα κυριαρχεί, αλλά φτιάχνει ένα σχέδιο, δουλεύοντας το κάθε ματς, για να νικήσει. Η αποτελεσματικότητα είναι η σπεσιαλιτέ του, και αντιπροσωπεύοντας την ιταλική σχολή κάτι τέτοιο ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο.

Δεν είχε κλείσει καλά καλά δύο μήνες στην Ελλάδα και με είχε ρωτήσει ένας πρώην παίκτης της ΑΕΚ, τη γνώμη μου για τον Καρέρα. Η απάντηση που είχα δώσει τότε, ήταν αυτή που θα έδινα και σήμερα με μεγαλύτερη σιγουριά γιατί το δείγμα γραφής είναι μεγαλύτερο. Ο Καρέρα είναι ο προπονητής που θέλεις να έχεις για να παίζεις το επόμενο ματς, δεν είναι ο προπονητής που θέλεις να έχεις για να οραματηστείς μαζί του την ομάδα σου μετά από χρόνια. Ασφαλώς και δεν το υποτιμώ, ασφαλώς και δεν γράφω ότι είναι λίγο, ίσα ίσα που πιστεύω ότι στην φάση που βρίσκεται σήμερα η ΑΕΚ, αυτό που βρίσκει στον Καρέρα είναι σπουδαίο. Θυμάμαι είχα συμπληρώσει την απάντησή μου στον παίκτη της ΑΕΚ με τη φράση “Τα προκριματικά του καλοκαιριού για είσοδο στους ομίλους, αν ήμουν παίκτης θα ήθελα να τα παίξω μαζί του. Είτε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, είτε προκριματικά Europa League...”. Ο Καρέρα προσπαθεί από το σήμερα να χτίσει το αύριο. Με το αποτέλεσμα αυτής της Κυριακής να βελτιώσει την ομάδα του για την επόμενη Κυριακή.

Είναι της λογικής ότι μία νίκη, αυξάνει τις πιθανότητες να έρθει η επόμενη και δύο νίκες στη σειρά κάνουν ευκολότερη και την τρίτη και τρεις νίκες στη σειρά θα φτιάξουν σερί που θα σε κάνουν επιτυχημένο, τα άλλα θα τα φέρει ο χρόνος. Και είναι αλήθεια ότι αγοράζει μετά από κάθε ματς...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.