Άρης και δεν ΕΙΝΑΙ καλά!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Άρης και δεν ΕΙΝΑΙ καλά!

bet365

O Μιχάλης Λεάνης γράφει για τον Αρη μετά την ήττα και από τον ΠΑΟΚ για τα play offs.

Η κατάσταση στον Άρη δεν είναι καλή και αναφέρομαι σε όλους τους τομείς. Τόσο στον διοικητικό τομέα , όπου σημειώνονται αστοχίες στην επίλυση δομικών προβλημάτων ( ban , ανανεώσεις συμβολαίων , ηρεμία ποδοσφαιρικού τμήματος) , στον προπονητικό τομέα όπου τα αποτελέσματα καταγράφουν έλλειψη αγωνιστικού πλάνου και σωστών επιλογών , αλλά και κακούς χειρισμούς στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Γιατί η εικόνα που παρουσιάζει η κάθε ομάδα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου είναι απόρροια της σωστής διαχείρισης παικτών , ιδιαίτερα αυτών που δεν θεωρούνται πρώτης γραμμής!

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Τα προβλήματα προϋπήρχαν του αποκλεισμού από το Κύπελλο και των μετρίων έως κακών εμφανίσεων στα playoff .

Η ανικανότητα όμως επιστράτευσης αντανακλαστικών σε όλους τους τομείς υποβοήθησαν ώστε η κατάσταση στο αγωνιστικό μέτωπο να επιδεινωθεί!

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τα βάλουμε σε μια σειρά αφού πρώτα καταθέσω μια διευκρίνιση για τους διάφορους …καλοπροαίρετους.

Η συγκεκριμένη κριτική δεν έχει να κάνει με αφορισμούς και μηδενισμούς , ούτε με την σύσταση. λαϊκών δικαστηρίων που θα οδηγήσουν σε καταδίκες.

Απλά τα προβλήματα θα πρέπει να τίθενται στη σωστή τους διάσταση, να συζητιούνται χωρίς φόβο και υπερβολές και η κριτική να υποβοηθά ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Όταν κάποιος διαπιστώνει αρρυθμίες δεν σημαίνει ότι μηδενίζει όσα πρόσωπα εμπλέκονται στους μηχανισμούς μιας ομάδας. Αλλά τα λάθη θα πρέπει να επισημαίνονται!

Κανένα ζωντανό οργανισμό , όπως μια ομάδα ποδοσφαίρου, δεν την ωφέλησε η σιωπή, η υπομονή χωρίς αντίκρισμα η κενοδοξία και η απουσία αυτοκριτικής.

Όσο πιο αυστηροί, (πάντα με μέτρο)απέναντι στον εαυτό τους, εμφανίζονται οι διοικούντες μιας ομάδας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει αυτή η ομάδα να μεγαλώσει και να διακριθεί.

Ο Άρης άμα τη επιστροφή του στην μεγάλη κατηγορία, ήτοι τα δυο τελευταία χρόνια , ουσιαστικά διορθώνει τα λάθη του με λάθη!

Λάθη στους προγραμματισμούς, λάθη στην επιλογή προσώπων σε νευραλγικά πόστα , όπως αυτό του γενικού διευθυντή, για την πρόσληψη του οποίου την ευθύνη φέρει σε ακέραιο βαθμό η διοίκηση του συλλόγου, εν θερμώ αποφάσεις για τις προσλήψεις προπονητών , εν θερμώ αποφάσεις για τις απολύσεις!!!

Πολλές επίσης και σημαντικές οι λανθασμένες επιλογές σε πρόσωπα παικτών , αλλά και σε ζητήματα που είχαν να κάνουν με το ύψος συμβολαίων, αλλά και την διάρκεια παραμονής αρκετών ποδοσφαιριστών!

Και μην ισχυριστεί κάποιος ότι αυτές ήταν εισηγήσεις του διευθυντή γιατί τις εισηγήσεις η διοίκηση τις εγκρίνει , όπως εξάλλου και την πρόσληψη του διευθυντή! Δεν είδε φως και μπήκε…

Πάλι καλά να λέμε , γιατί ο Άρης δεν πλήρωσε ακριβά τις όποιες διοικητικές ακροβασίες!!!

Ίσα-ίσα που βγήκε κερδισμένος αφού δυο συνεχόμενες χρονιές απολαμβάνει το προνόμιο να αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο του ρίσκου και των αποφάσεων υψηλού κινδύνου!

Την γλύτωσες μια , την γλύτωσες δυο , νομοτελειακά την τρίτη θα την πληρώσεις.

Ήδη τα απόνερα αυτών των χειρισμών κλυδωνίζουν το κιτρινόμαυρο σκάφος.

Από εδώ και πέρα ο Άρης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε ζητήματα μεταγραφικών αποκτημάτων.

Πολύ προσεκτικός στους όρους , στις διάρκειες και στις ρήτρες των συμβολαίων.

Όπως όλα δείχνουν η υπόθεση με τα ban δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη για τον σύλλογο.

Άλλη μια λανθασμένη εκτίμηση της διοίκησης η οποία όπως διαφαίνεται θα χρειαστεί η ίδια να καλύψει το χρέος-κι αυτό είναι προς τιμήν της- ώστε η ομάδα να έχει δυνατότητες ενίσχυσης.

Μια μικρή παρένθεση που έχει να κάνει με την …μνήμη!!!

Ο Καρυπίδης θα αναγκαστεί να πληρώσει τις αμαρτίες αλλωνώνε όπως συνήθιζε να λέει ο μεγάλος δάσκαλος Γιώργος Ζαμπέτας, θα αναγκαστεί να ματώσει και μπράβο του, αλλά στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, καλό είναι να θυμούνται οι φίλαθλοι ποιοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν τις μαύρες, κατάμαυρες τρύπες στα οικονομικά , όπως και να θυμούνται πόση Αριανοσύνη πουλούσαν στον κόσμο οι από γης εξαφανισμένοι!!!

Το τελευταίο ζήτημα που έχει να κάνει με την διοίκηση είναι η κωλυσιεργία την οποία επέδειξε στις ανανεώσεις και στις λήξεις συμβολαίων.

Οι συζητήσεις –διαπραγματεύσεις , βολιδοσκοπήσεις και ότι άλλο θέλετε με Ματίγια, Μπρούνο Γκάμα , Κουέστα και Κόρχουτ , αλλά και Λάρσον που κατέληξαν σε ναυάγιο είχαν ξεκινήσει προ κορονοιού και σε διάρκεια πλησίασαν αυτές του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Η αδράνεια αυτή επέφερε τεράστιες επιπτώσεις στο αγωνιστικό τομέα.

Τα λάθη αυτά δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον.

Όπως για να υπάρξει μέλλον θα πρέπει να χτιστεί ομάδα και όχι κάθε χρόνο κατά την μεταγραφική περίοδο η διοίκηση να αγοράζει μια καινούργια ομάδα με άγνωστη ημερομηνία λήξης!

Φανταστείτε μόνο πόσο διαφορετικός προς το καλύτερο θα ήταν ο Άρης , πόσο πιο ανταγωνιστικός και ελκυστικός , αν έκτιζε κορμό δίπλα σε δυο παίκτες όπως ο Σιώπης και ο Φετφατζίδης.

Και οι δυο όμως για λόγους οικονομικούς …αναγκάστηκαν να χαιρετήσουν, αν και ήθελαν να παραμείνουν στο σύλλογο.

Το καταλαβαίνω ότι η διοίκηση βγάζει στο σφυρί τον Φέφτα για να καλύψει το χρέος από τα ban ώστε να ανασάνει!

Στο μέλλον όμως απαλλαγμένη από τις ασωτίες του παρελθόντος, οφείλει να κρατήσει τους επόμενους Σιώπη-Φετφατζίδη, αν επιθυμεί να προχωρήσει στην δημιουργία ανταγωνιστικού συνόλου με διάρκεια.

Πάμε τώρα στον προπονητικό τομέα. Το αν ο κύριος Ένινγκ είναι καλός ή κακός προπονητής δε θα το κρίνω εγώ αλλά ο καθ’ ύλη αρμόδιος ο Άγγελος Χαριστέας. Όπως για το γεγονός αν κάνει , ή αν ταιριάζει στην ομάδα.

Από τη άλλη όμως , είναι αδύνατο να περνά απαρατήρητο ή να μην προξενεί ανησυχίες και προβληματισμούς το γεγονός ότι ο Άρης κέρδισε μια φορά την 8η Φεβρουαρίου τον καταδικασμένο τότε Πανιώνιο και η επόμενη νίκη του ήταν στα playoff με το αδιάφορο ΟΦΗ!

Ανάμεσα στις δυο αυτές αναμετρήσεις , μεσολαβούν μέτριες έως κακές εμφανίσεις και ένας αποκλεισμός Κυπέλλου, μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία χαμένη για τον σύλλογο!

Ιδιαίτερα για τον επαναληπτικό Κυπέλλου θα ήθελα να γράψω μόνο αυτό. Ότι η ομάδα ουσιαστικά αποκλείστηκε για την αγωνιστική της συμπεριφορά, νοοτροπία και στρατηγική που επέδειξε μετά το 1-0 , παρά για όσα συνέβησαν μετά το 2-0 κι αυτό γιατί είχε προλάβει να δώσει δικαιώματα και μόνο από τύχη δεν είχε δεχθεί την ισοφάριση!

Κι αυτό γιατί έχω ακούσει και διαβάσει πολλούς να ισχυρίζονται ότι η ομάδα μετά το δεύτερο γκολ κοιμήθηκε , ότι έπρεπε να σκάσουν την μπάλα , ότι έπρεπε να σταματήσουν τον χρόνο , ένα σωρό απόψεις , αλλά λίγοι λένε ότι αν μια ομάδα δεν είναι μαθημένη να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο , δεν είναι εκπαιδευμένη να αντιδρά ρεαλιστικά κι αποτελεσματικά δεν θα το πράξει την δεδομένη στιγμή. Όπερ και εγένετο!!!

Ναι η ομάδα, για μεγάλα χρονικό διαστήματα είχε προβλήματα , με τραυματισμούς , με τιμωρίες , με τους παίκτες καταπονημένους γιατί αγωνίζονταν οι ίδιοι και οι ίδιοι από τον περασμένο Ιούλιο , πως εν τω μεταξύ χάλασαν και τα μυαλά κάποιων γιατί δε γνώριζαν αν θα μείνουν ή αν θα φύγουν ( η μη έγκυρη επίλυση των εκκρεμοτήτων που προανέφερα) όλα αυτά σίγουρα έπαιξαν ρόλο και μάλιστα αρνητικό.

Όμως είναι άλλο να βλέπεις μια ομάδα κουρασμένη και άλλο μια ομάδα μπερδεμένη, χωρίς σαφή αγωνιστικό προσανατολισμό!

Άλλο να βλέπεις μια ομάδα να λειτουργεί ως σύνολο και άλλο να περιμένει από ίδιους και τους ίδιους να την ξελασπώσουν!

Όπως μοιάζει πραγματικά παράξενο μια ομάδα ξεζουμισμένη η σύνθεση της σε κάθε αναμέτρηση να βγαίνει από φωτοτυπικό μηχάνημα ακόμα και οι αλλαγές της να αποτελούν προϊόν εκτύπωσης.

Καμία στρατηγική ανανέωσης και ανασύνταξης. Και αναφέρομαι στη στρατηγική και όχι στην διάθεση από μεριάς προπονητή γιατί οι διαθέσεις στο ποδόσφαιρο δεν έχουν καμία σημασία. Τα πάντα κρίνονται από την εικόνα της ομάδας κι από τα αποτελέσματα!

Στην ΑΕΚ ο Καρέρα βρήκε ποδοσφαιριστές απαξιωμένους και κουρασμένους και τους ανέστησε.

Ο Ένινγκ δεν ανέστησε κανένα!

Η ΑΕΚ δεν προκρίθηκε επειδή έχει τον Λιβάγια. Έχει τον Λιβάγια και ξέρει πως να τον αξιοποιήσει ακόμα και στα άσχημα φεγγάρια του.

Ο Άρης αποκλείστηκε όχι επειδή δεν έχει Λιβάγια , αλλά επειδή έχει Φετφατζίδη και δεν γνώριζε τον τρόπο να τον αξιοποιήσει σε μια ακόμη κρίσιμη αναμέτρηση!

Και μη μου πει κάποιος ότι ο Φέφτα βγήκε γιατί δεν έτρεχε και δεν μάρκαρε γιατί θα ρωτήσω ρητορικά , μήπως έτρεχε και μάρκαρε ο Λιβάγια;;;

Αλλά ας πάμε σε μια ομάδα που η «λογική» της είναι πιο κοντά σ’ αυτή του Άρη.

Στον Παναθηναϊκό. Και εκεί οι ίδιοι παίκτες παλεύουν να σώσουν την χρονιά, τραυματισμοί διαρρηγνύουν τη συνοχή της ομάδας, το ρόστερ των πρασίνων αντικειμενικά υποδεέστερο του Άρη ( οι πράσινοι ζηλεύουν ποδοσφαιριστές των κιτρίνων όχι το αντίστροφο) , η κόντρα προέδρου υποβόσκει και δυναμιτίζει την ομάδα όλη τη χρονιά και ο τεχνικός διευθυντής άλλαξε για να έρθει κάποιος άλλος.

Σαν να λέμε βίοι παράλληλοι! Κι όμως αυτή η ομάδα άφησε πίσω τον Άρη 8 και 9 βαθμούς σε κάποια φάση του πρωταθλήματος!

Ο Άρης έχασε την ευκαιρία να βάλει από κάτω αυτόν τον Παναθηναϊκό και φτιάχνοντας σύνολο να τον κρατήσει από κάτω για τα επόμενο χρόνια.

Και τέτοιου είδους ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Γιατί ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εκεί που βρίσκεται και ο Άρης από κάτω , την απάντηση αναζητήστε την σ’ αυτούς που από τους πάγκους κουμαντάρουν τις ομάδες.

Ο Καρέρα όταν ξέμεινε από μπακ και κεντρικούς αμυντικούς επιχείρησε το 3-5-2!

Σε ανάλογη περίπτωση ο Άρης έφερνε τον Σάσα δεξί μπακ , μετά σειρά είχε ο Ρόουζ, παρολίγο κι εμένα τον ίδιο να φέρει στο δεξί άκρο, ακόμα και τον άπειρο Μπα , αλλά η αλλαγή διάταξης και σχηματισμού ούτε πέρασε από το μυαλό του Γερμανού κόουτς.

Συν τοις άλλοις λίγο από Τόνσο , λίγο από Μαρτίνεθ, λίγο έως πολύ λίγο από Ντιγκινί (ακόμα κι όταν σκόραρε ή μοίραζε ασίστ) , πολύ(;;;) από Λάρσον με λίγα θετικά αφού εδώ και καιρό είχε προγραμματίσει την αναχώρηση του, λίγο από το ένα , λίγο από το άλλο, μέχρι που η ομάδα κατάντησε λίγη , παίζοντας λίγη μπάλα!

Ο Άρης για να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει , εκτός από το να βρει ρευστό-που θα βρει από την πώληση του Φετφατζίδη - οφείλει να αλλάξει νοοτροπία και φιλοσοφία! Να εστιάσει επιτέλους στο μέλλον έχοντας ως πρότυπο τον τρόπο λειτουργίας ενός αερόστατου!

Μόνο πετώντας τα άχρηστα που τον βαραίνουν θα μπορέσει να φτάσει ψηλά!

ΥΓ: Ο Σούντγκρεν δεν είναι καλός αμυντικός! Να συμφωνήσω παρόλο που διατηρώ τις επιφυλάξεις μου! Όταν δεν έχεις όμως άλλο δεξί μπακ γιατί έχεις ξεμείνει , όταν και οι πατέντες ή οι εσωτερικές αλλαγές δεν σου βγαίνουν , τότε ΝΑΙ υποχρεούσαι να βάλεις το μοναδικό δεξί μπακ που έχεις και να βρεις τρόπο να σκεπάσεις τις αδυναμίες του! Είναι πιο εύκολο από το να το κάνεις άνω-κάτω αλλάζοντας όλη την ομάδα!

Τώρα αν έκανε δηλώσεις ή γκρίνιαζε ο Σουηδός , τι διαφορά έχει από την γκρίνια και τα παράπονα του Λάρσον. Από την αποστολή όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κόουτς τον απέκλειε , όπως και τον Ντιγκινί και όχι η διοίκηση!

Το Gazzetta βρίσκεται στο Τόκιο και καλύπτει λεπτό προς λεπτό τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνεχής, 24ωρη ενημέρωση για το πρόγραμμα των Αγώνων, το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, αλλά και τον πίνακα των μεταλλίων όπως διαμορφώνεται μετά από κάθε τελικό. Επιπλέον, μπορείτε ανα πάσα στιγμή να δείτε τα highlights κάθε αγωνιστικής μέρας ξεχωριστά.

 

Μείνετε συντονισμένοι στο Gazzetta που από την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, ζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το Τόκιο!

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!