ΑΕΚ: Καλή τύχη brate και τώρα... δικό σας!

ΑΕΚ: Καλή τύχη brate και τώρα... δικό σας!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Καλή τύχη brate και τώρα... δικό σας!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στο τέλος του Βράνιες και τι πραγματικά σημαίνει αυτό για την Α.Ε.Κ. και τους Ίβιτς – Καρέρα για την επόμενη μέρα, ενώ έχει υστερόγραφα

Στην ΑΕΚ δεν πλήττεις ποτέ! Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς όταν επιλέγει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να βάλει για τα καλά στη ζωή του αυτά τα τρία υπέροχα γράμματα... Κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ και επιβεβαιώνεται (σ.σ.: ότι δεν πλήττεις ποτέ στην Ένωση) κάθε χρόνο ανά διαστήματα και όχι απλά μια, δυο φορές στη διάρκεια μιας σεζόν. Είναι αυτό αποδεδειγμένο με σειρά γεγονότων από πάντα, σίγουρα από τα τέλη της δεκαετίας του '80 έως και τώρα, χρονικό διάστημα που μπορώ να 'χω άποψη αφού όσα έχουν συμβεί τα έζησα...

Θαρρώ πως το παραπάνω το εμπεδώσαμε για πολλοστή φορά με την υπόθεση του Όγκνιεν Βράνιες και του νέου επεισοδίου που προκλήθηκε και προκάλεσε το (μάλλον αναμενόμενο από τη στάση της Άντερλεχτ) τέλος της συνεργασίας των δυο πλευρών. Ήρθε, λοιπόν, το φινάλε και το μόνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί πρέπει να ψάχνουμε το σωστό και το λάθος, γιατί οφείλουμε να πάρουμε υποτίθεται το μέρος κάποιας πλευράς, να δώσουμε δίκιο και να καταγράψουμε το λάθος του ενός ή του άλλου... Ειδικά για κάτι το οποίο έπρεπε να το περιμένουμε έστω και σαν ένα από τα πολλά ενδεχόμενα, να τελειώσει η συνεργασία με Βράνιες, αφού είχε συμβόλαιο για δυο ακόμη χρόνια με την ομάδα των Βρυξελλών!

Αδυνατώ να δώσω εξήγηση γιατί πρέπει να γίνεται θέμα μεγαλύτερο απ' όσο ήδη είναι και να αναλώνομαι (και όλοι όσοι το κάνουν) στο ποιος την έχει μεγαλύτερη, την ευθύνη εννοώ, με σκοπό να ικανοποιήσω κάποια από τις απόψεις που υπάρχουν στα social media, ή με τα σχόλια κάτω από κάθε σχετικό άρθρο. Όχι δα... Θεωρώ ουσιαστικό και σοβαρό να εστιάσει κανείς στο τι γίνεται τώρα, πόσο πρόβλημα (ή όχι) δημιουργεί αυτή η εξέλιξη στην ΑΕΚ και τι πρέπει να συμβεί από δω και πέρα για την ομάδα.

Προτού λοιπόν προχωρήσω στο ψητό επιτρέψτε μου να πω ένα «καλή τύχη brate» στον Βόσνιο κεντρικό αμυντικό που χάρηκα που γνώρισα και με εντυπωσίασε το πόσο πολύ κόλλησε με την ΑΕΚ και τον κόσμο της. Άλλοι το λένε οπαδιλίκι, άλλοι μπορεί να τον λένε λαϊκιστή, μπορώ να τα δεχτώ, αλλά δεν με χάλασε εμένα και δεν το θεωρώ ψεύτικο όλο αυτό που είδα... Να είναι καλά, να βρει επιτέλους αυτό που θα τον γεμίσει (πλην την ΑΕΚ) ποδοσφαιρικά και θα ανταμώσουμε ξανά στης Φιλαδέλφειας τα στενά, στην Νέα Βυζαντινή Γωνιά και στο νέο γήπεδο, είτε εκείνος είναι στο χορτάρι (κομμάτι δύσκολο) είτε στην κερκίδα, εκεί στο πέταλο, στην παλιά «θύρα 21»!

Το αγωνιστικό πρόβλημα στα πιο δύσκολα που έφτασαν...

Στην ουσία του θέματος του οριστικού τέλους της συνεργασίας της ΑΕΚ με τον Όγκνιεν Βράνιες το πρόβλημα είναι ένα και πολύ (πολύ όμως) σημαντικό: το καθαρά αγωνιστικό! Η ομάδα χάνει σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή του μίνι πρωταθλήματος και ενόψει της ρεβάνς για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου τον κορυφαίο της αμυντικό και έναν εκ των κορυφαίων του πρωταθλήματος... Αυτή είναι η πραγματικότητα και νομίζω ότι η απουσία του είναι ισάξια της απώλειας που έχει ο ΠΑΟΚ με την υπόθεση του Μίσιτς. Αντίστοιχα σημαντική απώλεια...

Ο Μάσιμο Καρέρα οφείλει τώρα να ψάξει και να βρει από μέσα, από τις περιπτώσεις των Σβάρνα – Οικονόμου, τον καλύτερο παρτενέρ του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στο κέντρο της άμυνας των «κιτρινόμαυρων». Απλά τα πράγματα... Κι εδώ πρέπει να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι υπάρχει και το ζήτημα των τραυματισμών με τον σούπερ (κατά τα λοιπά) Ουκρανό κεντρικό αμυντικό. Στην ΑΕΚ συνήθως όταν έρχεται ένα τέτοιο πρόβλημα η θεά Τύχη αρέσκεται στο να της γυρίζει την πλάτη... Ας ευχηθούμε να μη συμβεί αυτό!

Αγωνιστικά σε επίπεδο προγράμματος του μίνι πρωταθλήματος, για την ΑΕΚ, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα... Υποδέχεται τον Άρη, φιλοξενείται έπειτα από τον ίδιο αντίπαλο για το Κύπελλο και ακολουθούν τα ματς για το πρωτάθλημα σε ΟΑΚΑ με Ολυμπιακό και στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Απόλυτα καθοριστικά ματς στα οποία δεν θα υπάρχει η εγγύηση στην άμυνά της με το επώνυμο: Βράνιες. Προφανώς και είναι πρόβλημα αυτό, ωστόσο, αυτό έπρεπε να συμβεί κατά την άποψή μου ακόμη και αν ήταν εδώ ο παίκτης και όχι στην Βοσνία και ήθελε να παίξει τα ματς. Διότι αφού θα φύγει στις 30/06 το τεχνικό τιμ όφειλε να δώσει τη φανέλα από πριν σε άλλον για να ανταπεξέλθει.

Η μπάλα τώρα στα πόδια των Ίβιτς – Καρέρα...

Το θέμα όμως με το τέλος του Βράνιες από την ΑΕΚ δεν αφορά μόνο το σήμερα. Αντίθετα κυρίως το αύριο... Όπως λένε και οι τραγουδιστές προς τον κόσμο όταν θέλουν να τραγουδήσουν μερικούς από τους στίχους του κομματιού που έχουν επιλέξει, έτσι και εδώ προς Ίβιτς – Καρέρα: κύριοι, δικό σας... Ο αγωνιστικός σχεδιασμός ανατρέπεται αν και μάλλον έπρεπε να υπήρχε έστω σα σκέψη και σχέδιο ότι μπορεί να μην έχουμε τον Βόσνιο την επόμενη σεζόν. Άρα οφείλουν και οι δυο να είναι προετοιμασμένοι για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και για την αναζήτηση του αντικαταστάτη.

Ο επόμενος απλά θα πρέπει να είναι εξίσου (και περισσότερο ίσως) σημαντικός για το κέντρο της άμυνας, ο ηγέτης που θα πάρει (αν και υπερβολικό) την φανέλα του βασικού στο... σπίτι του και στον οποίο πάνω θα χτιστεί όλη η άμυνα της ΑΕΚ! Μοιάζουν πολλά αυτά που γράφω; Όχι... Και λίγα είναι... Ο αντικαταστάτης πρέπει να μην έχει και τα όποια «κακά» στοιχεία διέκριναν τον Βράνιες ο οποίος δυστυχώς πρωταγωνίστησε αρκετές φορές για τους λάθος λόγους στην παρουσία του στην Ένωση...

Σημειώνω τα παραπάνω για να ξεκαθαρίσω με δυο λόγια ότι δεν χρειάζεται ένας παίκτης όπως ο Φεντερίκο Μπάρμπα που όσο τον είδα περισσότερο για αριστερό μπακ κάνει παρά για στόπερ. Οφείλουν να βρουν πολύ καλύτερό του... Με βιογραφικό, με εμπειρίες, με παραστάσεις σε σημαντικά πρωταθλήματα και γεμάτες σεζόν. Δεν αρκεί ένας τυπικά καλός αμυντικός για το κέντρο της άμυνας και δη από τη στιγμή που θα πάνε για ένα στόπερ και όχι για δυο. Πρέπει να είναι βασικός και ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ και ας λέμε ότι δεν υπάρχουν τέτοιο στο ποδόσφαιρο. Μια χαρά υπάρχουν.

Καλό τεστ για τον Ίλια Ίβιτς και τον Μάσιμο Καρέρα αφού έρχεται η περίοδος κρίσης τους στην ουσία της δουλειάς τους σχετικά με τον αγωνιστικό σχεδιασμό. Προφανώς ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής έχει πάρει άριστα τον περασμένο Γενάρη με τις επιλογές Σιμάνσκι και του Ιταλού προπονητή. Αλλά το καλοκαίρι που έρχεται είναι πιο σημαντικό (και θα μας δώσει τη δυναότητα κρίσης της αποτελεσματικότητας της δουλειάς του) από τη προηγούμενη μεταγραφική περίοδο που δεδομένα μόνο καλύτερα θα μπορούσε να πάει η ΑΕΚ από ότι έως εκείνη τη στιγμή!

Υγ: Στο θέμα των αγώνων που έρχονται για την ΑΕΚ πλέον τα δεδομένα άλλαξαν. Η ομάδα με την απώλεια ενός σημαντικού παίκτη πρέπει να αποδείξει ότι έχει τον τρόπο να ξεπεράσει την απουσία αυτή και να πάρει τη δεύτερη θέση. Εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί να το καταφέρει αλλά πλέον είναι στις ίδιες πιθανότητες με τον ΠΑΟΚ κι ας έχει δυο βαθμούς προβάδισμα στην βαθμολογία. Το πολύ θετικό είναι ότι δεν επηρεάζονται τα αποδυτήρια από το συγκεκριμένο γεγονός. Καθόλου όμως και αυτό έχει πάντα τη σημασία και την αξία του... Θα φανεί στην πορεία!

Υγ2: Η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη συμφωνίας στην περίπτωση του Νταμιάν Σιμάνσκι είναι γεγονός. Προφανώς έως ότου έχουμε ανακοινώσεις θα πρέπει να υπάρχουν επιφυλάξεις όμως το θέμα είναι ότι πλέον (και όχι προ εβδομάδων που έγραφαν άστοχα) οδεύουμε προς ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των δυο ομάδων. Το deal με τον ποδοσφαιριστή για 4ετη συνεργασία υπάρχει ήδη θυμίζω και θα του αποφέρει κοντά στα 2 εκατ. ευρώ συνολικά. Πολύ σημαντικό να κλείσει θετικά η συγκεκριμένη υπόθεση γιατί η ΑΕΚ στα χαφ έπειτα από καιρό είναι και πάλι πολύ καλά και αρκετά δυνατή...

Υγ3: Αν τα πράγματα δυσκολεύουν στο αγωνιστικό για την ΑΕΚ με την απώλεια Βράνιες, για τα σημαντικά ματς, θυμίζω ότι τακτικά υπάρχει και το 3-5-2 που μπορεί να υπηρετήσει πολύ, μα πάρα πολύ, εύκολα το ρόστερ που διαθέτει ο Μάσιμο Καρέρα. Δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν το δούμε στην πορεία και την εξέλιξη του μίνι πρωταθλήματος... Είναι η λογική επιλογή!

Υγ4: Στην ΑΕΚ θα συνεχίσουν προς την κατεύθυνση να μη χάσουν άλλον από τους ποδοσφαιριστές που πρέπει να συνεχίσουν. Αυτό το αναφέρω για τον Σέρχιο Αραούχο... Προσοχή όμως στην περίπτωση που όλοι οι μπροστά μείνουν, έχουμε δηλαδή όσους υπάρχουν τώρα, τότε δύσκολα βλέπω να εξετάζεται περίπτωση προσθήκης για το αριστερό άκρο της επίθεσης, θα μονιμοποιηθεί ο Λιβάια εκεί και θα 'χει πίσω του τον Ενομπακάρε που απ' όσο ξέρουμε (διότι δεν έχουμε δει) δύναται να παίξει πίσω από τον φορ και έπειτα και στο αριστερό άκρο.

Υγ5: Έχουμε και αγώνες ντε... Η ΑΕΚ έχει ανάγκη νίκη το Σάββατο και πρόκριση την Τετάρτη με τον ίδιο αντίπαλο. Δεν είναι εύκολο και δεν είναι καλό που είναι μαζί, σερί, τα δυο ματς... Ο Άρης είναι καλή ομάδα, φάνηκε θαρρώ και με τον Ολυμπιακό στο πρώτο 20λεπτο και αν εξαιρέσουμε τα... δώρα των παικτών του στα γκολ του αντιπάλου. Κάτι μου λέει πως δύσκολα θα κάνουν τέτοια δώρα, τόσο το Σάββατο, όσο και την Τετάρτη... Τα αβίαστα και εύκολα λάθη είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί ο αντίπαλος οπότε αν η ΑΕΚ έχει τη φιλοσοφία στο αγωνιστικό που είχε στην Κρήτη είναι εφικτό να βρει ευκαιρίες για γκολ από λάθη του αντιπάλου! Θα είναι σίγουρα ωραία ματς...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...